Dodaj do ulubionych

Przedszkole

16.04.12, 10:15
Mam strasznego doła. Dzisiaj dowiedziałam się, że moja córka nie zostanie przyjęta na kolejny rok do przedszkola, teraz uczęszcza do maluchów.
Jestem w szoku, bo myślałam, że dzieci już uczęszczające przechodzą na kolejny rok automatycznie. To dla mnie strasznie bezduszne, ona uwielbia tam chodzić, bardzo polubiła i zżyła się z dziećmi i paniami. Strasznie mi jej szkoda sad
Powiedziano mi, że obowiązują takie same kryteria jak rok wcześniej.
Pracuje tylko mąż, ja bezskutecznie szukałam pracy od września i teraz gdy mam okazję podjąć pracę nie przyjęli dziecka do przedszkolasad
Czy ktoś spotkał się z sytuacją nieprzyjęcia dziecka na kolejny rok?
Nie wiem jak córce to wytłumaczyć.
Obserwuj wątek
    • lelija05 Re: Przedszkole 16.04.12, 10:19
      Okropna sytuacja, bardzo współczuję.
      A może zadzwoń do Wydziału Edukacji i spytaj, czy aby na pewno przedszkole mogło tak postąpić?
      • onewoman Re: Przedszkole 16.04.12, 10:27
        Nie wiem co z tym zrobić, naprawdę jestem załamana.
        Strasznie mi szkoda tej mojej małej, ona tam biegnie jak na skrzydłach, dzisiaj po dłuższej przerwie świątecznej wtuliła się w panią.
        Mam wyrzuty, że to przeze mnie, bo nie udało mi się znaleźć pracy sad
        • lelija05 Re: Przedszkole 16.04.12, 10:31
          Jak będziesz się odwoływać, to napisz o zagwarantowanej pracy od września (lub wcześniej) i poproś kogoś znajomego kto ma firmę, by wbił pieczątkę.
          Przyjąć cię nie musi, a wniosek będzie lepiej wyglądał.
          U nas tak się robi i to działa, punkty za to są przyznawane.
          • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 10:54
            Typowe polskie cwaniactwo, po co pracować, lepiej siedzieć z dupą w domu latać po zapomogi wszędzie gdzie się da i oszukiwać ile się da.
            • lelija05 Re: Przedszkole 16.04.12, 11:07
              Dokładnie.
              Ja tek nie zrobiłam (do głowy by mi to nie przyszło) i dziecko się do przedszkola nie dostało.
              Potem zostałam pouczona, co należało zrobić.
            • jagienka75 Re: Przedszkole 16.04.12, 13:43
              makurokurosek napisała:

> Typowe polskie cwaniactwo, po co pracować, lepiej siedzieć z dupą w domu latać
              > po zapomogi wszędzie gdzie się da i oszukiwać ile się da.

Lecz się wariatko!
            • ira_07 Re: Przedszkole 16.04.12, 23:27
              Tak, z dzieckiem bez przedszkola na pewno znajdzie pracę! Raczej nie znajdzie, bo nie będzie miała co z nim zrobić, a do przedszkola nie wezmą, bo nie ma pracy. Zaczarowane koło.
              • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 23:33
                Jeżeli nie doczytałaś od września dziecko chodzi do przedszkola, a mimo to autorka pracy nie znalazła.
                • gabi683 Re: Przedszkole 17.04.12, 07:43
                  makurokurosek napisała:

> Jeżeli nie doczytałaś od września dziecko chodzi do przedszkola, a mimo to auto
                  > rka pracy nie znalazła.

Bo jak byś nie wiedziała mamy kryzys
            • gabi683 Re: Przedszkole 17.04.12, 07:42
              makurokurosek napisała:

> Typowe polskie cwaniactwo, po co pracować, lepiej siedzieć z dupą w domu latać
              > po zapomogi wszędzie gdzie się da i oszukiwać ile się da.

typowa chamka tongue_out
        • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 10:55
          "Mam wyrzuty, że to przeze mnie, bo nie udało mi się znaleźć pracy "

Tak, masz rację twoje dziecko nie zostało przyjęte do przedszkola bo nie chciało ci się porządnie zabrać za szukanie pracy, miałaś rok nie wykorzystałaś go może ktoś inny wykorzysta lepiej daną mu szansę
          • jagienka75 Re: Przedszkole 16.04.12, 13:42

makurokurosek napisała:

> Tak, masz rację twoje dziecko nie zostało przyjęte do przedszkola bo nie chciał
            > o ci się porządnie zabrać za szukanie pracy, miałaś rok nie wykorzystałaś go mo
            > że ktoś inny wykorzysta lepiej daną mu szansę

Zacznij czytać ze zrozumieniem, wariatko.

• makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 13:53
              "Pracuje tylko mąż, ja bezskutecznie szukałam pracy od września i teraz gdy mam okazję podjąć pracę nie przyjęli dziecka do przedszkola '

Autorka od września bezowocnie szuka pracy, to raczej kiepsko szuka skoro jej nie znalazła.
              • jagienka75 Re: Przedszkole 16.04.12, 14:01
                Ty naprawdę jesteś zaburzona, to się leczy.
                Zauważyłam, że twoje hobby , to czepianie się takich osób, jak onewoman. Dokopując jej czujesz, że spełniasz się w jakiś sposób, czy jak?
                Fajnie tak dowalać innym , jak się jest anonimowym, prawda?
                Życie cię skrzywdziło, że jesteś taka zgorzkniała?

• makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 14:14
                  > Fajnie tak dowalać innym , jak się jest anonimowym, prawda?

A wiesz jaka frajda w realu, w cztery oczy powiedzieć osobie pokroju autorki co myśli się o jej "szukaniu pracy", tylko szkoda że takie osoby mają wybiórczy słuch.

"> Życie cię skrzywdziło, że jesteś taka zgorzkniała?"

Nie zgorzkniała lecz szczera. Wybacz ale nie widzę grama zgorzkniałości w określeniu, że jeżeli ktoś przez rok szukał pracy i jej nie znalazł to raczej jej znaleźć nie chciał.
                  • jagienka75 Re: Przedszkole 16.04.12, 14:22
                    > A wiesz jaka frajda w realu, w cztery oczy powiedzieć osobie pokroju autorki co
                    > myśli się o jej "szukaniu pracy", tylko szkoda że takie osoby mają wybiórc
                    > zy słuch.

Tia..., już widzę, jak to robisz.
                    Taka mądra jesteś, napisz na do niej na priv, wyzwij i podpisz się imieniem oraz nazwiskiem.
                    Zrobisz to? Ośmielam się w to wątpić.

> Nie zgorzkniała lecz szczera. Wybacz ale nie widzę grama zgorzkniałości w okreś
                    > leniu, że jeżeli ktoś przez rok szukał pracy i jej nie znalazł to raczej jej zn
                    > aleźć nie chciał.

Chamstwo nazywasz szczerością???
                    Jesteś zwykłym chamem pospolitym, który ma za nic innych lub traktuje ich, jak śmieci.
                    Powyjeżdżaj ze swoją "szczerością" w swoim otoczeniu.
                    • hamerykanka Re: Przedszkole 16.04.12, 14:35
                      Jagienko, to ty sie rzucasz i wyzywasz ludzi, az sie przykro czyta. Przyhamuj.
                      • jagienka75 Re: Przedszkole 16.04.12, 14:44
                        makurokorusek twierdzi, że jest szczera, ja stwierdzam fakt i jesteśmy kwitasmile
                        Nie podoba mi sie jej podejście do ludzi, jej pogarda.
                        Musi mi się podobać? Nie musi i mam prawo wyrazić swoje zdanie.
                        Że jej bronisz, jakoś mnie to nie zaskakuje, biorąc pod uwagę to, że masz zbliżone poglądy do niej.
                        Szkoda gadać i tak nie zrozumiesz.
                        • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 15:01
                          > Nie podoba mi sie jej podejście do ludzi, jej pogarda.
                          > Musi mi się podobać? Nie musi i mam prawo wyrazić swoje zdanie.

Nie, nie musi ci się podobać moje zdanie jak i moja ocena ale sposób w jaki sie wypowiadasz określa ciebie, nie mnie. Ja w przeciwieństwie do ciebie nie rzucam inwektyw a argumenty, ty nie podałaś ani jednego kontrargumentu. Dyskusja jest pusta gdy przeciwnik jako jedynego argumentu stosuje inwektywy.
                    • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 14:45
                      > Tia..., już widzę, jak to robisz.

Oj, zdziwiłabyś się.

"> Zrobisz to? Ośmielam się w to wątpić.
                      > '

Po co,dla twojej satysfakcji.
                      Nie każdy jest taki jak ty, są ludzie którzy nazywają rzeczy po imieniu i nie widzą potrzeby klepania kogoś po ramieniu, a za chwilę obrabiania mu dupy.

"
                      > Chamstwo nazywasz szczerością???"

Możesz zacytować fragment który według ciebie był chamski .

> Jesteś zwykłym chamem pospolitym, który ma za nic innych lub traktuje ich, jak
                      > śmieci.

Widzisz tylko jak na razie to nie ja się unoszę i rzucam inwektywami, tylko ty. Czyżbyś oprócz inwektyw nauczyła się kilku zwrotów i teraz próbowała zabłysnąć inteligencją?
                  • gabi683 Re: Przedszkole 17.04.12, 07:45
                    makurokurosek napisała:

> > Fajnie tak dowalać innym , jak się jest anonimowym, prawda?
                    >
                    > A wiesz jaka frajda w realu, w cztery oczy powiedzieć osobie pokroju autorki co
                    > myśli się o jej "szukaniu pracy", tylko szkoda że takie osoby mają wybiórc
                    > zy słuch.
                    >
                    > "> Życie cię skrzywdziło, że jesteś taka zgorzkniała?"
                    >
                    > Nie zgorzkniała lecz szczera. Wybacz ale nie widzę grama zgorzkniałości w okreś
                    > leniu, że jeżeli ktoś przez rok szukał pracy i jej nie znalazł to raczej jej zn
                    > aleźć nie chciał.

mylisz szczerość ze zwykłym chamstwem ...taka maleńka różnica
    • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 10:23
      Złóż odwołanie.

Kryteria zawsze sa takie same, ponieważ ty nie pracujesz dostaliście mniej punktów, wiec zostaliście wyparci przez dziecko rodziców pracujących, jak dla mnie miejsce poszło dla dziecka rodziców bardziej potrzebujących przedszkola. Skoro przez rok czasu nie znalazłaś pracy to raczej mało prawdopodobne, że od września ja dostaniesz, skłaniam się ku temu, że pracy zwyczajnie nie szukałaś, jeżeli potrzebujesz przedszkola by sobie odpocząć należało złożyć podanie do przedszkoli w dzielnicach starych gdzie chętnych jest mniej niż miejsc.

"> Nie wiem jak córce to wytłumaczyć."

Bardziej bym się martwiła jak wytłumaczyć córce , że mamusia cały czas w domu siedzi.
      • aagnes Re: Przedszkole 16.04.12, 10:29
        O matko - za ten post zostaniesz tutaj zapewne zlinczowana i w ogole ban na zawsze.
        Jak pisalam tysiace razy, ze przedszkola powinny byc dla dzieci rodzicow pracujacych w pierwszej kolejnosci, to musialam sie nasluchac.

Do autorki - zloz odwolanie, wiem, ze czesto sa rozpatrywane pozytywnie, ale coz, pozyjemy zobaczymy.
        • kropkacom Re: Przedszkole 16.04.12, 10:37
          O ile wiem to są dla dzieci rodziców pracujących w pierwszej kolejności big_grin
        • solaris31 Re: Przedszkole 16.04.12, 10:39
          ja tez tak uważałam do pewnego momentu. teraz trochę mi się odmieniło - ale tylko trochę wink

przedszkole powinno być dostępne dla każdego dziecka, bez względu na to, czy rodzice pracują czy nie.

system punktowy jest idiotyczny - moja córka dostała mniej punktów za to, że oboje rodzice pracują - niż dziecko, które jest wychowywane / czasem teoretycznie/ przez samotnego rodzica - u samotynych adnotacji o pracy brak.

i tworzy się trochę błędne koło, miejsc w przedszkolach jest mniej niż dzieci, a przedszkole to nie tylko przechowania na czas pracy, ale i zabawa, nauka. a to powinno być dla wszystkich dzieciaków.

do autorki - pisz odwołanie.
          • iwles Re: Przedszkole 16.04.12, 11:49

głupoty gadasz, samotny rodzic też musi podac, czy pracuje.
            • solaris31 Re: Przedszkole 16.04.12, 12:58
              u nas nie musi.

sa rubryki - pracują oboje, pracuje jedno, nie pracuje żadno, dziecko samotnego rodzica , dziecko korzystające z opieki MOPS - i wybrac trzeba jedną odpowiedź.
      • onewoman Re: Przedszkole 16.04.12, 10:31
        Pracy szukam cały czas, mieszkam w małym mieście w regionie z bardzo dużym bezrobociem.
        Teraz mam okazję wreszcie podjąć pracę, byłam na rozmowie i przeszłam pozytywnie.
        Za kilka dni mam zgłosić się na wstępne szkolenie.
        Mamy w mieście tylko trzy przedszkola.
        • wjw2 Re: Przedszkole 16.04.12, 10:41
          > Pracy szukam cały czas, mieszkam w małym mieście w regionie z bardzo dużym bezr
          > obociem.
          > Teraz mam okazję wreszcie podjąć pracę, byłam na rozmowie i przeszłam pozytywni
          > e.
          > Za kilka dni mam zgłosić się na wstępne szkolenie.

No widzisz, a makuro coś tam już Cię oceniła i w zawoalowany sposób leniem nazwała.....

Co do meritum, w naszym przedszkolu Pani powiedziała "nasze dzieci są najważniejsze", w sensie, że przy rekrutacji na kolejny rok, miejsce miały zapewnione.
          Zatem widać, że to kwestia podejścia placówki.

Pisz odwołanie, napisz to co napisałać powyżej, niech przyszły pracodawca potwierdzi to i czekaj, będzie dobrzesmile
          • onewoman Re: Przedszkole 16.04.12, 10:47
            Mógłby ktoś podpowiedzieć jak napisać takie odwołanie? Nie mam pojęcia.
            Jeśli jest na liście rezerwowej to też pisać?
            • 1konstantin Re: Przedszkole 16.04.12, 10:55
              kolejny przyklad kolejnego watku, ktory nie ma odniesienia do realiow ani w kontekscie przedszkola ani komunikacji werbalnej prowadzonej na tym forum.

onewoman ile jeszcze nikow poglaszcze cie po glowie za twoja niemoc?
              kazdy normalny czlowiek, kazda normalna realna matka zrobi wszystko, zeby jej dziecko dostalo miejsce w przedszkolu, ktore lubi a nie leci na forum, by pokazac jaka jest bezradna lajza. co robie inne? wspolczuja bezradnej lajzie, jaka to biedna jest a jej dziecko nieszczesliwe. zlot idiotek, normalnie.

ocknij sie kobieto ze zlego snu zimowego w jakim wciaz sie znajdujesz i wez sie w garsc.

nie da sie ciebie czytac, twoich klamstw, twoich bredni.

tyle ode mnie w kontekscie TEMATU i twojej postawy wzgledem TWOJEGO dziecka.

konstantin
              • onewoman Re: Przedszkole 16.04.12, 10:57
                A poza tym wszyscy zdrowi?
              • solaris31 Re: Przedszkole 16.04.12, 10:58
                chciała się pożalić, to się pożaliła. od tego też jest forum. a Ty nie musisz ani czytac, ani głaskac po głowie big_grin
                • 1konstantin Re: Przedszkole 16.04.12, 11:05
                  rzeczywiscie to i inne fora od lat sluza jedynie do wyzalania sie biednych, wrazliwych, nislusznie pokrzywdzonych kobietek.

polsi, kobiety, matki! co z wami?! naprawde jestescie takie jak was rysuja w karykaturach?
                  co?

konstantin
                  • walpurga Re: Przedszkole 16.04.12, 12:37
                    alez co ty, konstatntin. autorka jest super mama, super kobieta. chcialabym miec taka mame, ty na pewno tez. nie wie co zrobic, a chcialaby pomoc dziecku, wiec pyta forum. a kogo mialaby zapytac, wrozki? kobiety jej doradza i bedzie wiedziala co ma dalej zrobic. przeciez juz wysnuwa wnioski, do wieczora bedzie pomyslsmile do wieczroe bedzie wiedziala co zrobic. tak, wazne, by wiedziec co zrobic.
                    docen polki. sa najlepsze i maja najwieksze na swiecie IQ i wiedza co zrobicsmile
                    walpurga
                  • sanciasancia Re: Przedszkole 16.04.12, 22:44
                    O, męski troll na emamie. Niżej się nie dało upaść?
            • malila Odwołanie 16.04.12, 15:19
              Zwracamy się z uprzejmą prośbą o ponowne rozpatrzenie podania o przyjęcie naszej córki ..... do Przedszkola ......
              Nasze dziecko jest już przedszkolakiem - uczęszcza do grupy Maluchów [czy jak się ta grupa nazywa]. Jest bardzo zżyte z dziećmi, nauczycielkami i miejscem. Bardzo zależy nam na tym, aby nie musiało się rozstawać z ludźmi, z którymi czuje się tak mocno związane.
              Rozumiemy trudności związane z rekrutacją. Wiemy, że istotnym kryterium jest posiadanie zatrudnienia przez oboje rodziców, co z powodu dużych trudności na rynku pracy, było dla jednego z nas trudne do osiągnięcia. Jednak obecnie sytuacja się zmieniła i podjęcie pracy nastąpi w dn..., co możemy udokumentować.

Dlatego też prosimy pozytywne rozpatrzenie naszej prośby.

Z poważaniem
              • onewoman Malila 16.04.12, 15:26
                Dziękuję malila.
                Chyba napiszę i złożę u dyrekcji, chociaż dzisiaj nauczycielka mi powiedziała, że nigdy u nich to nie było stosowane.
                • malila Re: Malila 16.04.12, 15:41
                  Napisz. To, że nie nie było dotąd stosowane, nie znaczy, że nie możesz tego zrobić i zapoczątkować nowej tradycji. Tylko jeszcze zmień trudność albo trudno w tym podaniu (np. przy pomocy słów bezrobocie, kłopoty, zawirowania), bo się powtarza.
          • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 10:51
            Mam uwierzyć, ze autorka przez rok szukała pracy i nie znalazła i nagle teraz ją dostała? Jakoś jestem w tym temacie sceptyczna. Natomiast jeżeli w waszym mieście są tylko trzy przedszkola to zdecydowanie poprawne jest przeznaczenie w nich miejsc dla dzieci rodziców pracujących, a nie dzieci rodziców bezskutecznie szukających pracy.
            W małych miastach z dużym bezrobociem, koszt niani jest porównywalny do kosztów przedszkola, ta więc poszukaj opiekunki i podejmij pracę.
            • onewoman Re: Przedszkole 16.04.12, 10:56
              Akurat to czy mi wierzysz czy nie mam w głębokim poważaniu. Sio.
      • jagienka75 Re: Przedszkole 16.04.12, 13:40
        > "> Nie wiem jak córce to wytłumaczyć."
        >
        > Bardziej bym się martwiła jak wytłumaczyć córce , że mamusia cały czas w domu s
        > iedzi.

Boli cię to?
        Czy onewoman to twoja krewna, bratowa, szwagierka, siostra? Jeść jej dajesz, że tak bardzo jej siedzenie w domu spędza ci sen z powiek? Podpadł ci ktoś dziś np mąż, dzieci, że aż na bogu ducha winnej kobiecie musisz się wyżyć?
        Może poszukaj sobie worka treningowego w swoim otoczeniu.
        • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 13:46
          Raczej rozwala mnie cwaniactwo i lenistwo co poniektórych.
          • jagienka75 Re: Przedszkole 16.04.12, 13:48
            Tak to sobie tłumacz, wariatko.
            • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 13:54
              Poziom twojej argumentacji jest powalający.
              • jagienka75 Re: Przedszkole 16.04.12, 14:05
                Z kimś, kto w kółko klepie o tym samym, przypisuje wszystkim dookoła lenistwo, cwaniactwo itd..., nie ma sensu dyskutować.
                Jesteś, jak zdarta płyta. W kółko macieju o tym samym.
                • makurokurosek Re: Przedszkole 16.04.12, 14:16
                  Za to twój argument jest powalający i naprawdę wnosi wiele do sprawy.
                  • jagienka75 Re: Przedszkole 16.04.12, 14:25
                    A twoje wypociny co wnoszą do sprawy???
                    No co???
                    Bez przerwy wyskakujesz z tymi swoimi żałosnymi tekstami, wróżka od siedmiu boleści.
                    Z mojej strony EOT.
                    Beton jesteś.
          • gabi683 Re: Przedszkole 17.04.12, 08:19
            makurokurosek napisała:

> Raczej rozwala mnie cwaniactwo i lenistwo co poniektórych.

Pilnuj swojego ryjka tongue_out
            • makurokurosek Re: Przedszkole 17.04.12, 10:14
              To bardzo ciekaw. Powoli ogłaszane są wyniki rekrutacji gdy pojawiają się wątki pracujących mam trzylatków, które są rozżalone z powodu, że dziecko się nie dostało całą winę zrzuca się na samotne matki i kryteria wspierające te osoby. W tym wątku natomiast jest agresywny krzyk i domaganie się nierównego traktowania przy rekrutacji, domaganie się faworyzacji osób bezrobotnych.
              Dziecko matki niepracującej zwolniło miejsce dla dziecka rodziców pracujących, dziecka które zdobyło w rekrutacji więcej punktów. Co tu jest według was niesprawiedliwe?
    • lilly_about Re: Przedszkole 16.04.12, 10:59
      Pisz odwołanie, a najlepiej udokumentuj fakt, że podejmiesz pracę. Powodzenia!
      • onewoman Re: Przedszkole 16.04.12, 11:02
        Dziękuję, przyda się.
    • fifiriffi Re: Przedszkole 16.04.12, 11:14
      Pisz odwołanie i musisz chodzic do dyrektorki przedszkola.Moim zdaniem to chore....
      • onewoman Re: Przedszkole 16.04.12, 11:19
        W pracy mam być dopiero za tydzień, dzwoniłam i powiedziano mi, że wtedy mogą przybić pieczątkę na odwołaniu.
        Mam nadzieję, że się uda.
    • slonko1335 Re: Przedszkole 16.04.12, 11:19
      U nas jest podobnie, nabór co rok i jak zmieni sie sytuacja rodziców lub dziecka to owszem przedszkola nie ma. Pozostaje napisać odwołanie, jak to nic nie da to u nas dzieci znajdują miejsca w pięciogodzinnych punktach przedszkolnych, może u Was też takie funkcjonują?. Rozumiem Twoje rozgoryczenie bo najbardziej w tym wszystkim szkoda dziecka które przedszkole lubi ale też i rozumiem decyzję gminy-bardziej przedszkola potrzebuja pracujący rodzice.
      Acha jak będziesz pisała odwołanie koniecznie napisz o pracy i przedstaw jakieś zaświadczenie, że taką masz podjąć, bo rozumiem, że masz już jakieś konkrety skoro ma być szkolenie?
    • upartamama Re: Przedszkole 16.04.12, 11:23
      No cóz, dla przedszkola priorytetem powinny być dzieci obojga pracujących rodziców. Pewnie rok temu przyjęto twoje dziecko z racji wolnych miejsc.
      • wjw2 Re: Przedszkole 16.04.12, 11:56
        > No cóz, dla przedszkola priorytetem powinny być dzieci obojga pracujących rodzi
        > ców. Pewnie rok temu przyjęto twoje dziecko z racji wolnych miejsc

Nie, to przedszkoli powinno być więcej.
        Jak juz wyżej ktoś napisał, przedszkole to nie przechowalnia dla dzieci pracujacych rodziców!!!
        To rozwój psycho-fizyczny dziecka, gdy, zabawy etc
      • fifiriffi Re: Przedszkole 16.04.12, 11:58
        upartamama napisała:

> No cóz, dla przedszkola priorytetem powinny być dzieci obojga pracujących rodzi
        > ców. Pewnie rok temu przyjęto twoje dziecko z racji wolnych miejsc.

Pracuję ja i mąż i dziecko się nie dostało.Składałam papiery o przyjęcie do pzredszkola od jego 3r.ż.Nie dostał się.W tym ma 5lat,więc jak teraz mi go nie przyjmą to już nie ręczę za siebiewink
        • jowita771 Re: Przedszkole 16.04.12, 12:49
          Jak Ci nie przyjmą pięciolatka, to napisz do wydziału edukacji, że chcesz dziecko jako sześciolatka posłać do pierwszej klasy, może się coś uda wskórać, gminy chcą jak najwięcej dzieci wypchnąć do szkól.
        • anyx27 Re: Przedszkole 16.04.12, 13:29
          Wszystkie 5-latki mają obowiązek przyjąć.
    • suazi1 Re: Przedszkole 16.04.12, 12:00
      No niestety, w państwowych przedszkolach nic nie dzieje sie automatycznie. Nikt wam nie przypominał o konieczności corocznego składania dokumentów, które jest dla przedszkola potwierdzeniem, że dziecko ma dalej chodzić do tego samego przedszkola????
      • onewoman Re: Przedszkole 16.04.12, 12:29
        Składałam podanie w tym roku tak jak i w poprzednim.
        • suazi1 Re: Przedszkole 17.04.12, 09:07
          No to w takim razie bardzo dziwne, bo pierwszeństwo mają dzieciaki, które juz chodzą do przedszkola. W takim układzie odwołaj się. Powodzenia.
      • wrzesniowamama07 Re: Przedszkole 16.04.12, 12:56
        u nas (warszawa) podpisywaliśmy tylko wolę kontynuacji, żadnych kwitów już nie składaliśmy
        • suazi1 Re: Przedszkole 17.04.12, 09:10
          Co przedszkole to inne zwyczaje. U nas składa się deklarację, że dziecko będzie kontynuowało edukację, a poza tym co roku składa się papierek, który aktualizuje dane rodziców, ale już bez tych koszmarnych pieczątek z zakładu pracy, które, wiadomo, sporo ludzi i tak załatwia "na lewo".
    • jowita771 Re: Przedszkole 16.04.12, 13:49
      Trochę mnie dziwi, że Ci dziecka nie przyjęli, u nas w pierwszej kolejności przyjmują obecnych przedszkolaków. Wydaje mi się to sensowne, nawet punkty za pracujących rodziców bym dała w dalszej kolejności niż za kontynuację.
    • anten_ka Re: Przedszkole 16.04.12, 15:06
      Czy płaciliście zawsze na czas za przedszkole? Czasami powody są zupełnie nie tam gdzie ich szukamy smile
      • onewoman Re: Przedszkole 16.04.12, 15:15
        Zawsze były ustalone trzy dni w miesiącu, w które można płacić, przeważnie płaciłam w pierwszym z ustalonych dni. Córka bardzo mało dni opuszczała.
        Rozmawiałam jeszcze dziś z nauczycielką i powiedziała mi, że w tym roku było bardzo dużo samotnych matek, oczywiście nie samotnych, ale bez ślubu i oni nic na to nie mogą poradzić.
        Poradziła abym poszła do dyrektorki, zwłaszcza, że za tydzień zaczynam pracę. Też im szkoda, bo panie też zżywają się z dziećmi.
        Odwołania nigdy u nich nie były pisane.
        Jestem w kropce.
        • edelstein Re: Przedszkole 16.04.12, 21:41
          Oczywiscie ty wiesz najlepiej czy ktos jest samotny czy nie.Ciagle to samo jak nie naskakiwanie pracujacych na niepracujacych to tych w pelnych rodzinach na samotnych i wszelkie inne mozliwe konfiguracje.Mialas szanse,nie wykorzystalas jej,przy takiej ilosci miejsc jaka jest,jest jasnym,ze oboje pracujacy,samotni i ci co dopiero chca podjac prace maja pierwszenstwo,a nie matka co przez rok siedziala w domu,a ojciec pracowal.Nie ma co sie burzyc,realia sa jakie sa.
          • onewoman Re: Przedszkole 17.04.12, 08:46
            Ja nie wiem kto jest samotny, a kto nie, to nie były moje słowa tylko pani nauczycielki.
            Również to, że dużo osób załatwia fałszywe pieczątki z zakładów pracy, a przedszkole tego nie sprawdza. Ja tego nie zrobiłam w tym roku ani w poprzednim.
            Wiem jaka jest sytuacja, że jest więcej chętnych niż miejsc, ale uważam, że to krzywda dla dzieci, które już chodziły, zostały przedszkolakami, były pasowania, dyplomy i inne uroczystości, a teraz nie przechodzą ze swoją grupą. To jakieś chore.
            A to, że nie znalazłam pracy to mój problem, dziecko nie powinno na tym cierpieć.
            Nie mieszkam w dużym mieście i sytuacja tutaj jest bardzo zła, a ja zrobiłam bardzo dużo żeby pracę znaleźć.
            Od poniedziałku wstępnie ją mam, ale co teraz zrobię jak dziecko nie będzie w przedszkolu.
            Nie mam babć do pomocy, a niania pochłonęłaby pewnie prawie całą pensję.
            Ale i tak chcę iść do tej pracy i coś muszę z tym zrobić.
            • edelstein Re: Przedszkole 17.04.12, 09:24
              Alez ja rozumiem,po prostu jest jak jest z przedszkolami i wlasnie w takich przypadkach jak twoj jest to krzywdzace nie dla doroslego tylko dla dziecka.Problemem nie sa samotni,bezrobotni,pracujacy,problemem jest brak miejsc.
            • makurokurosek Re: Przedszkole 17.04.12, 10:19
              Póki co do końca sierpnia przedszkole masz, masz wiec kilka miesięcy na rozwiązanie sytuacji i znalezienie opiekunki. I nie przeginaj w miastach z dużym bezrobociem koszt opiekunki jest porównywalny do kosztów przedszkola, no chyba że do tej pory twoje dziecko chodziło tylko na bezpłatną podstawę.
    • 18_lipcowa1 a to nie z automatu? 16.04.12, 15:09
      u nas te dzieci maja pierwszenstwo
      tylko trzeba to było zgłosic
      • onewoman Re: a to nie z automatu? 16.04.12, 15:19
        Ja też byłam tego pewna, dlatego to dla mnie dzisiaj był szok.
        Nauczycielka mówiła, że też jest zdania, że te dzieci powinny przechodzić dalej, ale ona nic nie może zrobić, takie rozporządzenie.
        Może w innych to dobra wola dyrekcji przedszkola.
        • melancho_lia Re: a to nie z automatu? 17.04.12, 07:50
          W niektórych miastach jest tak, ze jak już się dziecko dostanie to wystarczy potwierdzić, ze chcesz by chodziło kolejny rok. Nie potrzeba żadnych papierów. I tak powinno być. Coroczną rekrutacje dla dzieci juz uczęszczających uważąm za totalną pomyłkę...
        • 18_lipcowa1 Re: a to nie z automatu? 17.04.12, 09:04
          onewoman napisała:

> Ja też byłam tego pewna, dlatego to dla mnie dzisiaj był szok.
          > Nauczycielka mówiła, że też jest zdania, że te dzieci powinny przechodzić dalej
          > , ale ona nic nie może zrobić, takie rozporządzenie.
          > Może w innych to dobra wola dyrekcji przedszkola.

No ale chęc przedłużenia też trzeba zgłosic. Zgłaszałas?
          • onewoman Re: a to nie z automatu? 17.04.12, 09:08
            Tak, oczywiście zgłaszałam.
        • kali_pso Re: a to nie z automatu? 17.04.12, 09:38

No przykre, ale nawaliłaś Ty- jak pamietam zawsze było tak, że co roku wypełniało się deklarację- a skąd dyrektor ma wiedziec czy np. nie wyprowadzacie się do innego miasta, co?
          Teraz jednak nie ma co ronic łez i "tłumaczyc córce" tylko napisać odwołanie i pędem do dyrektorki.
          • melancho_lia Re: a to nie z automatu? 17.04.12, 09:43
            Ale przecież napisała, ze złożyła podanie...
            • kali_pso Re: a to nie z automatu? 17.04.12, 09:46

no i bardzo dobrze
          • onewoman Re: a to nie z automatu? 17.04.12, 09:48
            Nie nawaliłam, przecież wypełniłam deklarację.
    • nandadevir Re: Przedszkole 16.04.12, 15:50
      Czy macie system elektroniczny naboru, u nas takie jest i z tego co wiem, najwięcej punktów jest dla 5, 6 latków, potem za uczęszczanie do przedszkola,.....jeszcze coś a na końcu dopiero czy rodzice pracują.

Jak wprowadzali system u nas były niezłe jaja bo część rodziców pokłamała we wnioskach/ do przedszkola nie trzeba było donosić zaświadczenia, że się pracuje.
      • monika19782 Re: Przedszkole 17.04.12, 09:34
        Może przed napisaniem odwołania idź do dyrektorki i tak po ludzku pogadaj, powiedz że masz szanse na pracę, że mała uwielbia przedszkole, że nie stac cię na opiekunkę, weź ja na litość, współczuje Ci bo wiem jak moja córka lubila swoje przedszkole i co by było gdyby u nas tak zrobili. U nas wszystkie przedszkolaki na przyszły rok były przyjmowane automatycznie.
        • onewoman Re: Przedszkole 17.04.12, 09:49
          Dzisiaj idę do dyrektorki, rano byłam, ale jeszcze jej nie było.
    • gabi683 Re: Przedszkole 17.04.12, 11:11
      onewoman napisała:

> Mam strasznego doła. Dzisiaj dowiedziałam się, że moja córka nie zostanie przy
      > jęta na kolejny rok do przedszkola, teraz uczęszcza do maluchów.
      > Jestem w szoku, bo myślałam, że dzieci już uczęszczające przechodzą na kolejny
      > rok automatycznie. To dla mnie strasznie bezduszne, ona uwielbia tam chodzić, b
      > ardzo polubiła i zżyła się z dziećmi i paniami. Strasznie mi jej szkoda sad
      > Powiedziano mi, że obowiązują takie same kryteria jak rok wcześniej.
      > Pracuje tylko mąż, ja bezskutecznie szukałam pracy od września i teraz gdy mam
      > okazję podjąć pracę nie przyjęli dziecka do przedszkolasad
      > Czy ktoś spotkał się z sytuacją nieprzyjęcia dziecka na kolejny rok?
      > Nie wiem jak córce to wytłumaczyć.

to musi zawiarac wniosek odwoławczy !zycze powodzenia
      Rodzice odwołujący się do decyzji nieprzyjęcia dziecka do przedszkola mogą nie tylko żądać wyjaśnienia, ile punktów dziecko zdobyło, ale również składać pisemne wnioski o informacje:
      - ile dziecku zabrakło, aby się dostać (jaki był próg punktowy w danym przedszkolu)
      - ile dzieci uzyskało tyle samo punktów
      - czy i ile dzieci mimo tej samej liczby punktów dostało się jednak do przedszkola (chodzi o liczby, a nie nazwiska)
      - jakie dodatkowe kryteria „Komisja” przyjęła, aby przyjąć te dzieci
      - czy są to rokrocznie te same kryteria
      - gdzie i w jakim brzmieniu są one określone (uchwała, dokument, statut przedszkola, regulamin naboru, zalecenia Wydziału Edukacji???)
      - wszystkie te informacje nie mają prawa być utajniane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka