Dodaj do ulubionych

Macie konto w mbanku? :)

25.04.12, 10:26
Co za historia... Ciekawe, jak jej się włamali na konto.

samcik.blox.pl/2012/04/Jak-w-gangsterskim-filmie-w-kwadrans-wyczyscili.html
Obserwuj wątek
    • toxicity1 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 11:17
      Muszę pokazać to córce.
    • joanna_poz Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 11:21
      mamy, nawet 2 - od 10 lat.
      na szczęscie bez takich doświadczeń.
    • suazi1 Broń boże! 25.04.12, 11:33

• martishia7 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 13:03
      Mam. Aż zajrzałam co tam słychać. Na szczęście wszystko jest. Uff smile
    • aneta-skarpeta Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 13:20
      ja sobie bardzo chwale mbank i zastanawiam sie jakim cudem tak sie stało?

ja mam wszystko za potwierdzeniem smsem
      jak zakładałam lokatę, brałam pozyczkę- fakt małą, ale chyba to nie ma nic do rzeczy, karte, polise
      zawsze chcieli potwierdzenie hasłem, ktore dostalam na nr telefonu
      jak chce zmienic dane teleadresowe, musze potwierdzic smsem
      nawet jak ktos zdobedzie hasło do konta i nr klienta to i tak nic nie zrobi bo wszystko jest na hasło sms
      sory, przelew do mojego meza moze zrobic bez hasłabig_grin

wiec albo Pani miala zle ustawione konto, albo komus cos chlapnela, albo ktos znalazl jej hasla etc
      • joanna_poz Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 13:23
        > ja mam wszystko za potwierdzeniem smsem
        > jak zakładałam lokatę, brałam pozyczkę- fakt małą, ale chyba to nie ma nic do r
        > zeczy, karte, polise
        > zawsze chcieli potwierdzenie hasłem, ktore dostalam na nr telefonu
        > jak chce zmienic dane teleadresowe, musze potwierdzic smsem
        > nawet jak ktos zdobedzie hasło do konta i nr klienta to i tak nic nie zrobi bo
        > wszystko jest na hasło sms

dokladnie.
        tudziez na jednorazowe hasła "papierowe" - ja z takich korzystam.
        • martishia7 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 13:34
          Ale przecież jest napisane jak to zrobiono. Prawdopodobnie przekierowano ją (np z maila) na stronę, która wyglądała na stronę mBanku, ale nią nie była, tam pani wpisała login i hasło, który trafił do złodzieja. A ten już sobie wszedł, i w pierwszych słowach swego listu zmienił numer telefonu, na który mają przychodzić smsy. Może dostała jakiegoś maila, że z powodów bezpieczeństwa (sic!) potrzebna jest jakaś weryfikacja danych, czy coś, i po sprawie. Ludzie dają się na takie rzeczy naciągać niestety. Druga możliwość to oprogramowanie, które ją szpiegowało i wyłapywało hasła. Też mogła dostać mailem, zainstalowało się niepostrzeżenie. Skoro komputery się wirusują niepostrzeżenie, to nie ma problemu.
          • aneta-skarpeta Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 13:52
            zeby zmienic nr telefonu, to musisz to potwierdzic smsem z hasłem
            czyli klikasz- zmien nr telefonu, wpisujesz i "zatwierdz
            wtedy dostajesz smsa na stary numer ( tej pani) i wpisujesz w okienko

mozesz tez przez infolinie, jednak wtedy trzeba znac kod-chyba 8 cyfrowy - ktory dowolnie konfigurujesz
            jak go nie pamietasz to musz poprosic o to pracownika banku
            u mnie powiedzieli, ze sami zadzwonia pod wskazany w umowie telefon
            zadzwonili w ciagu kilku minut, wypytali mnie o wszystkie dane z dowodu etc- ostro mnie przemaglowali i wysłali na tenze telefon tymczasowy kod dostepu, ktory mialam zmienic

wiec byc moze pani zgubila do tego wszystkie komorke
          • aneta-skarpeta Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 13:54
            co do skanowania kompa
            przy smsowych hasłach nie ma takiej opcji bo hasla są wysylane losowo i w momencie dokonywania transakcji i skanowanie starych haseł, posiadanie loginu w zasadzie niewiele da
            • kwiatufek Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 13:59
              nie ma znaczenia w jakim banku ma sie konto, taka historia moze sie zdazyc kazdemu wink
              • morgen_stern Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:09
                Ale chyba tylko w banku działającym w czasie rzeczywistym może się to zdarzyć w takim tempie.
              • daje_co_mam Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:25
                Ogarnij sie!
                Kazdemu, jesli samemu rozpoczniemy procedure, a pozniej bedziemy udawac glupka przed prasa.

Pancia sama wspomina ze na mailu znalazle dwa wnioski, kredytowy i zmiany danych.
                Jesli zmiana danych przyszla na jej mail, to by znaczylo ze i na skrzynke mailowa sie jej wlamali zeby potwierdzic wniosek zmiany danych by pozniej moc przelac pieniadze.
                Tak czy siak winny jest bank, albo glupota Panci.
                • aneta-skarpeta Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:54
                  nie ma znaczenia czy sie wkradli na skrzynke
                  kazda operację i powtierdzenie trzeba zaakceptować smsem (lub hasłem jednorazowym)
                  na maila przychodza tylko informacje potwierdzajace ruch na koncie

jak wejde na czyjeś konto i zloze wniosek o kredyt to i tak tamten ktos dostanie potwierdzenie na maile, ze byl ruch na koncie
          • daje_co_mam Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:18
            Tak, tak! a swistak siedzi i zawija...

I rozumiem, ze zmiana danych kontaktowych nie musiala byc potwierdzona kodem, oraz ze nie wyslano info o ich zleceniu na maila czy komorke.
            Skoro zmienil dane kontaktowe, to czemu maila nie zmienil? Ale juz numer telefonu tak.

To jedna wielka sciema. Paniusia cos namotala, a pozniej poleciala do gazet ze ja okradli.
            • pamplemousse1 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:20
              no nie wiem... skoro w tym samym czasie rozmawiała z mlinią przecież
            • morgen_stern Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:21
              Wybacz, ale wiesz na ten temat dokładnie tyle, co my, więc twierdzenie "jak naprawdę było" jest cokolwiek bez sensu.
              • daje_co_mam Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:31
                A gdzie to wyczytalas w moim poscie?
                Po prostu trudno mi uwierzyc ze zmiana danych kontaktowych w mbank jest taka latwa.

Jesli to prawda, to kazdy posiadacz konta powinien je zamknac, bo jesli ktos wykradnie Ci login i haslo to moze wziac na Ciebie kredyt.
                • daje_co_mam Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:36
                  Pomijam juz fakt ze haslo powinno byc maskowane (wpisujesz tylko czesc jego znakow).
                • morgen_stern Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:38
                  Wyczytałam to tu:
                  CytatTo jedna wielka sciema. Paniusia cos namotala, a pozniej poleciala do gazet ze ja okradli.

więc rozumiem, że jesteś pewna, jak naprawdę było smile
                  • daje_co_mam Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:43
                    Jak w przypadku Malej Madzi i jej matki, jesli to nie bank nie przestrzega procedura, to bedzie jedynym wyjasnieniem.

Ale rozumie, ze czepianie sie slowek masz w naturze?
                    • morgen_stern Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:49
                      Nie czepiam się słówek, tylko nie lubię, jak ktoś na podstawie gazetowej notki już "wszystko wie" i poucza innych. A wiesz tyle, co my. Jesteś bardzo napastliwa, dlaczego? Co ma do tego matka Magdy tez nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć...
                      • nabakier Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:56
                        morgen_stern napisała:
                        >Jesteś bardzo napastliwa,
                        big_grinbig_grinbig_grin
                        • morgen_stern Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:59
                          Czekałam, aż się ktoś do tego przyczepi... sorry, pluszowym misiem nie jestem, ale poczytaj sobie jej posty na ematce (dużo ich nie jest) trudno jest tam znaleźć jakąś normalną wypowiedź.
                          I ty też, droga humanistko nabakier, święta nie jesteś, tylko polewasz wszystko takim obrzydliwie słodkim sosikiem i absolutnie się nikogo nie czepiasz, tylko "tak sobie obserwujesz", nie wiem, czy już nie wolę napastliwe krzykaczki...
                          • nabakier Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:04
                            Wystarczy mi, że czytam Twoje wypowiedzi. Tak prostackie, że aż zabawne big_grin
                            • morgen_stern Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:06
                              Na szczęście ja twoich czytać nie muszę, zrobiłaś się jakaś upierdliwa nie do wytrzymania, wygaszam cię, papa tongue_out
                              • nabakier Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:11
                                papa smile
                          • daje_co_mam Morgi, 25.04.12, 15:08
                            nie obraz sie, ale normalna nie jestes.
                            Oceniac pojedynczy post poprzez pryzmat do tej pory napisanych wypowiedzi.

I ze tez chcialo Ci sie ich szukac...

Szczerze, wspolczuje Twojej rodzinie (jesli ja posiadasz).
                            • morgen_stern Re: Morgi, 25.04.12, 15:11
                              Wyszukanie czyichś postów to dwa ruchy myszką - żaden kłopot. Byłam po prostu ciekawa, kto zacz i czy zawsze tak masz, okazało się, że owszem, zawsze smile już tak nie współczuj, nie współczuj smile a dziecią nie współczujesz? smile
                              • daje_co_mam Re: Morgi, 25.04.12, 15:28
                                A kto to jest/sa "dziecią"?
                                • morgen_stern Re: Morgi, 25.04.12, 15:36
                                  Za krótko na forum jesteś smile
                      • nabakier Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:57
                        morgen_stern napisała:
                        > Nie czepiam się słówek
                        Buchachachachachacha
                      • daje_co_mam Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:58
                        Napastliwa? Wiem wszystko? Pouczam?

Jak to co ma? W koncu twierdzila, ze jej dziecko porwano. A jak przyszlo co do czego to sama okazala sie winna.
                        Tutaj Pani twierdzi ze ja okradziono. A jak przyjdzie co do czego to sie okaze, ze na probe zlozyla wniosek i nie umiala przerwac procedury.
                        • nabakier Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:05
                          Ona tak ma. Poza tym ma amnezję, znaczy- nie pamięta, co sama wyrabia.
                          Teraz już wiesz smile
                          • nabakier Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:06
                            Znaczy: Morgen tak ma, hehe tongue_out
                        • aneta-skarpeta Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 16:24
                          jeszcze do tego jest niedoinformowana, bo obecnie obowiazuja przepisy, ze od umowy kredytowej mozna bezpłatnie odstąpic w ciagu 14 dni od podpisania- warunek, trzeba zwrocic wszelkie srodki , ktore sie otrzymalo, albo rzecz w stanie nienaruszonym, badz zaplacic za niego gotówką

• ciociacesia da sie zmienic nr 25.04.12, 14:24
              telefonu bez potwierdzenia sms na stary numer, bo to jest opcja m.in na okolicznosc zgubienia/zniszczenia telefonu, ale az takie proste to to nie jest
              • joanna_poz Re: da sie zmienic nr 25.04.12, 14:29
                no chyba nie da.
                az sie zalogowalam na konto, czy mogę zmienic te dane.
                mozna tylko z potwierdzeniem haslem sms albo dzwoniąc na Infolinię.
              • daje_co_mam Re: da sie zmienic nr 25.04.12, 14:34
                Wiec sie nie da nie majac dostepu do starego numeru badz danych wrazliwych by udowodnic ze Ty to Ty.
                I ciekawe ze dokonali przelewu mimo ze wniosek o zmiane danych kontaktowych nie zostal potwierdzony (przynajmniej tak wynika z tresci artykulu).
                Chyba ze zdarzyli to potwierdzic, bo i na konto email sie wlamali.
                • ciociacesia dane wrazliwe 25.04.12, 15:41
                  to nazwisko panienskie matki, adres i data urodzenia. moze byc potrzebny jeszcze pesel lub nr dowodu, ale chyba nie za kazdym razem... w kazdym razie chodzilo o to ze hasla czy to papierowe czy smsowe nie sa potrzebne do tego
                  • aneta-skarpeta Re: dane wrazliwe 25.04.12, 16:00
                    jak ja sobie ustaliłam tak skomplikowane hasło do infolinii, ze go zapomnialam to sporo czasu mi zajelo odzyskanie dostepu do konta ( niechcący sobie konto internetowe zablokowalam, wiec musialam zadzwonic na infolinie

i zeby mnie zweryfikowac to po 1 kazali mi sie rozłączyc i sami zadzwonili na podany numer, ale to jeszcze nic, bo mozna by zgubic telefon ( wtedy powinno sie poinformowac o tym bank)

i mnie przemaglowani pytaniami ze szok
                    pesel, nr dowodu, pytania osobiste ( pytania sobie sama wybierasz przy podpisywaniu), adres mailowy itd
                    podejrzewam, ze gdybym zgubila przy tym komorke to by mi kazali pojawic sie z dowodem osobistym w punkcie obslugi
    • alabama8 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 14:53
      Pani złamała zasady bezpieczeństwa o których pisze każdy bank:

Nigdy nie odpowiadaj na e-maile, w których jesteś proszony o podanie danych poufnych! Podczas logowania do systemu nigdy nie podawaj całego numeru PESEL oraz numeru telefonu.
      Pamiętaj, że Bank nigdy nie prosi o podanie danych poufnych pocztą elektroniczną, więc nigdy nie odpowiadaj na e-maile, w których jest prośba o podanie Twoich danych poufnych takich jak:
      dane osobowe,
      nazwisko panieńskie matki,
      numer rachunku bankowego,
      hasła,
      numery kart płatniczych lub kredytowych,
      terminy ważności kart,
      kody autoryzacyjne CVV2 kart kredytowych VISA (3 ostatnie cyfry po prawej stronie na pasku odręcznego podpisu posiadacza karty). Nie otwieraj również wiadomości i dołączonych do nich załączników nieznanego pochodzenia. Często załączniki takie zawierają wirusy lub inne
      złośliwe oprogramowanie, które może być automatycznie zainstalowane na Twoim komputerze.
      Pamiętaj, że Bank nie podaje w e-mailach linków do strony logowania do internetowego systemu transakcyjnego, nie prosi o przesyłanie lub potwierdzanie haseł dostępu, numerów Klienta ani numerów PIN oraz danych z kart kredytowych.
    • babcia47 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:22
      Ciekawe, jak jej się włamali na konto.
      sama podała im wszelkie dane, z tego co pisza w tym artykule, mimo, że o podszywaniu sie pod strony bankowe w necie, czego banki nie wymagają, czego podawać nigdy nie nalezy..słychac w necie od lat i zawsze jest to podawane w dokumentach lub przez dysponenta, przy uruchamianiu bankowości elektronicznej..ale nikomu nie chce się tego zapamiętać. Moja konkluzja? Banki, rówiez internetowe, są jak Media Markt..nie dla idiotów
      • babcia47 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:33
        Zapewne niedługo wcześniej moja czytelniczka nieopatrznie pozwoliła na to, by na jej komputerze zainstalowano (być może zdalnie) złośliwe oprogramowanie, które rejestrowało wpisywane hasła, kody i PIN-y. Mogło być też tak, że pani Ania odpowiedziała na wysłany przez przestępcę e-mail z prośbą o kontakt, z którego przekierowano ją na fałszywą stronę, która miała udawać stronę banku. I tam czytelniczka podała dane potrzebne złodziejowi, by zalogować się na jej konto, złożyć wniosek o kredyt oraz drugi - o zmianę danych kontaktowych.
        • morgen_stern Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:35
          Babcia, ale widzisz różnicę w wypowiedzi? "Mogło", "zapewne", a nie "na pewno tak było, bo ja to WIEM".
          • babcia47 Re: Macie konto w mbanku? :) 27.04.12, 17:36
            > Babcia, ale widzisz różnicę w wypowiedzi? "Mogło", "zapewne", a nie "na pewno t
            > ak było, bo ja to WIEM".
            tak sie składa, ze temat znam od drugiej strony, sama w jednym z banków wdrazałam bankowośc elektoniczną i znam niebezpieczeństwa..oraz stopien zabezpieczeń..WIEM, ze w takich przypadkach bez pomocy poszkodowanej, jej niefrasobliwości lub niewiedzy nie mogło dojść do przestępstwa
      • pamplemousse1 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:36
        Bank powinien być wiarygodny, a ten nie jest.
    • pamplemousse1 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 15:39
      komentarz pod artykułem:
      Bank dał dupy, bo po zalogowaniu można sobie u nich zmienić telekod (hasło do kontaktu telefonicznego).

Więc po zajumaniu key loggerem numeru klienta i hasła internetowego, złodziej:
      - zalogował się
      - złożył wniosek o kredyt (prawdopodobnie klikając tylko akceptację gotowej oferty banku - kretyńska akcja "oferta dla Ciebie")
      - zmienił na stronie internetowej hasło dostępu przez telefon (telekod)

Następnie musiał tylko pilnować chwili udostępnienia kredytu (przelania kwoty na konto), tak, by właścicielka pierwsza nie dojrzała ekstra pieniędzy na swoim rachunku. Zapewne logował się nieustannie w tym celu/ wzgl. wisiał na stronie. No i fruuu, poleciały sobie pieniążki....

Zmiana telekodu nie powinna być możliwa ze strony internetowej. To ewidentna nieostrożność banku.
      • jowita771 Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 16:00
        Ja mam konto w mBanku i ustawienie takie, że każda próba logowania, udana czy nie, jest potwierdzana smsem.
        • aneta-skarpeta Re: Macie konto w mbanku? :) 25.04.12, 16:05
          sprawdzilam

aby zmienic telekod trzeba go zaakceptowac hasłem, np smsowym

w danych adresowych nie moglam zniec nr telefonu przez internet- nie mam takiej opcji, moge jedynie maila, ale wtedy musze potwierdzic tą czynnośc smsem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka