slonko1335 25.04.12, 10:34 Mam pytanie o zoo. Weszłam sobie na stronkę i widzę stare zoo i nowe zoo. Warto zaliczyć oba? da się w jeden dzień? One są gdzieś blisko siebie?nie będę zmotoryzowana, rozważam wycieczkę pociągiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna_poz Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:37 nie są blisko siebie. stare zoo jest małe i jest w samym centrum miasta (w sumie od dworca PKP bliziutko). nowe zoo jest koło jeziora Malta, jest bardzo rozległe, żeby je obejść potrzeba ze 2- 3 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:40 Potwierdzam Na stare zoo potrzeba z pol godzinki moze ciut wiecej z przerwa na kawe, jest malutkie i prawie w samym centrum. Kiedys byla wersja ze nie zamkna go tylko dlatego, zeby sie szczury i inne robactwo po miescie nie rozbiegly. Nowe zoo ma spora powierzchnie, te 3 h trzeba liczyc na spokojne obejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:41 a jest jakieś sensowne połączenie między nimi? niestety nie znam Poznania. Jest sens w ogóle jedno i drugie zaliczać jednego dnia? czy odpuścić sobie któreś? Będziemy w Lesznie na kilka dni i wymyśliłam wypad do Poznania na jeden dzień. Dzieciaki mają 6 i 3,5 roku więc chyba zoo je najbardziej zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:43 z dzieciakami w tym wieku zdecydowanie polecam nowe zoo Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:42 do starego raczej nie ma po co, ale nowe bardzo polecam; duży teren, więc można pospacerować; do zoo można dojechać kolejką, więc dla dzieci atrakcja; w zoo jest też parki linowy dla dzieciaków (nie wiem od kiedy, ale na długi majowy weekend raczej otworzą); po zoo też można poruszać się kolejką (warto pojechać do słoniarni, obok jest plac zabaw, bar) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:46 dokladnie stare odpuścić - nic tam urokliwego, ciasnota. nowe jest fajne na rodzinny spacer. jak będzie ladna pogoda dodatkowo mozna przespacerowac się nad Maltą, coś zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:53 Dzięki. Wybierzemy się tylko w przypadku ładnej pogody i zapewne będziemy musieli coś zjeść po drodze. W takim razie namierzę trasę na Nowe Zoo. Taka kolejka do zoo o której było wcześniej jest gdzieś blisko dworca? i na jakim dworcu najlepiej wysiąść? Odpowiedz Link Zgłoś
morgany Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:01 kolejka- wąskotorowa kolejka "maltanka" www.poznan.pl/mim/trakt/kolejka-parkowa-maltanka,p,3162,8029,14528.html, która ma przystanki tylko w okolicach malty i nowego zoo właśnie. poza tym jako atrakcje w tej okolicy można też teraz dodać termy maltańskie www.termymaltanskie.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=292&Itemid=236 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:04 będę sama z dzieciakami, wiec baseny odpuszczam, no i bez auta nie chciałoby mi się całego sprzętu, ręczników itd. tachać... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:20 jak nie basen to moze tor saneczkowy na malta ski www.maltaski.pl/Letni_Tor_Saneczkowy_Pepsi,8,8.html Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:23 da się do takich sanek w trzy osoby? na jednym zdjęciu wydaje mi się, że są trzy ale może to drugie sanki z tyłu? Starszą mogę zostawić na czas zjazdu z młodszym ale młodszego już nie a więc musielibyśmy cała trójką. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:07 nie, kolejka do zoo to Maltanka - ma przystanek początkowy z jednej strony jez. malta, jedzie wzdłuż jeziora do Zoo. www.mpk.poznan.pl/maltanka/ w kwestii dojazdu z Dworac glownego nie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:11 dzięki, wystarczy chyba to co mam poszukam sobie szczegółów jak już mniej więcej wiem czego szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
morgany Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:36 to polecam jeszcze tę stronkę do zaplanowania podróży po poznaniu komunikacją miejską: poznan.jakdojade.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:54 Bedziesz w Lesznie - do Poznania masz 75km do wrocławia 100. ZOO w poznaniu to jakas żałosna popierdółka w porównaniu z wrocławskim. Nudne, zorganizowane totalnie byle jak bez ładu składu i pomysłu. Wiekszość zwierząt obejrzysz tylko tabliczkach z opisami bo wybiegi są porobione w totalnie bezsensowny sposób że zwierzaki sa mało lub wcale niewidoczne. Zdecydowanie odradzam pomysł wypadu do Poznania i polecam Wrocław. Ja mam do poznańskiego zoo 20 minut i naprawdę żal mi czasu by tam chodzić. Dzieciaki same stwierdziły że jak zoo to tylko wrocław. Nastaw się na to że w wolny dzień nie będziesz miała gdzie zaparkowac a za parking płatny pod ogrodem zapłacisz ze dwie dychy pod warunkiem że bedą miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka adellante12 25.04.12, 13:04 Kwestia gustu Mi wrocławskie zoo się nie podoba (żeby nie bylo -zwiedzałam kilka razy, dawno temu i całkiem niedawno-3lata, zarówno latem jak i zimą) Poznańskie moim zdaniem bije wrocławskie na glowę-przede wszystkim ma więcej miejsc zielonych, drzew, wybiegi są sprytnie ukryte, słoniarnia robi wrażenie. We Wrocku za każdym razem żałowałam jakiegoś zwierza- a to miśków i fatalnych u nich warunków, a to hipopotama zamkniętego w swoim budynku z małą ciasną "wanną" (brudną w dodatku), a to w końcu-niedostępego wc dla niepełnosprawnych Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 13:14 > Zdecydowanie odradzam pomysł wypadu do Poznania i polecam Wrocław. > Ja mam do poznańskiego zoo 20 minut i naprawdę żal mi czasu by tam chodzić. Bo jesteś dziewczyną. Gdybyś była małym chłopcem to tresura kotików, karmienie kózek i dużo zwierząt na małych wybiegach we Wrocławiu chowałyby się przy XIX-wiecznym prawdziwym parowozie Borsig w ramach Maltanki, kolejce Zwierzynce i parku linowym w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 15:11 Bo jesteś dziewczyną. Jasne... po 40 latach nagle okazało się ze jestem dziewczyną.... Jak ja to żonie powiem.... Piszemy o Zoo a nie o przyległosciach. Bo przyległosci we Wrocławiu masz o wiele wiecej niż w tym naszym prowincjonalnym zakompleksionym poznaniu. Taaaaa.... mamy super zoo bo jest w nim od metra trawy i drzew... Super tylko nie to się chce w zoo ogladac. Nie wazne że prawie nie ma w nim zwierzat... Co tam.... Można podziwiac wspaniałe puste wybiegi... Dzieciaki chcą ogladać zwierzeta a nie puste wybiegi. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 15:25 I tu bym się zgodziła od metra trawy a zwierzęta z rzadka. Masz małe dzieci. Zaplanuj częste "popasy" na ławeczkach, na trawie, przeznacz więcej czasu. A ZOO wrocławskie bardziej skondensowane i chyba jednak ciekawsze. I tak nic nie pobije warszawskiego Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 16:14 Leszno wpisało się na mapę naszych wypraw i będziemy tam zapewne przynajmniej raz w roku jak nie częsciej więc podejrzewam, że będziemy okoliczne atrakcje zaliczać sukcesywnie. W jednym roku poznańskie zoo w drugim wrocławskie, itd. w takim razie od którego lepiej zacząć bez auta z dziećmi 3,5 roku i 6 lat, będąc z nimi bez innej opieki, następny raz będzie z mężem i samochodem. Do Warszawy na kilka dni się chcemy wybrać żeby dzieci stolicę zobaczyły ale chyba jednak w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 13:01 Ja nie z Poznania ale nowe (koło Malty) zaliczyłam kilka lat temu. Z kolegami, latem , przy sprzyjającej aurze po 2 godzinach miałam dość-a musieliśmy się spieszyć przed zamknięciem, nie oglądnęlismy wszystkiego. Dobre jest, że masz punkty dla dzieciaków, toalety, punkty z jedzeniem, ławeczki, miejsca zacienione. Może zaplanuj sobie wyjazd dłuższy z noclegiem i zaliczcie jeszcze termy maltanskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 15:16 Dobre jest, że masz punkty dla dzieciaków,(...)z jedzeniem, Przestań nie bluźnij.... te syficzne fast foody zakorzenione w PRLu smierdzące starym olejem nazywasz punktami z jedzeniem???? termy... żal... nawet nie próbuj tego porównywać z wrocławskim aquaparkiem bo bedzie wstyd.. www.parkwodny.wroc.pl/baseny-rekreacyjne termy w których zakompleksieni poznaniacy wprowadzili oddzielny wstep na sauny i chcieli wprowadzić zakaz wstepu dla nieletnich.... Pracujesz tam że tak naganiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 16:14 Nie, nie pracuję. Nawet nie mieszkam Za to mam swoje zdanie i przy nim pozostanę Wrocławskie zoo to syf i masakryczne traktowanie zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 22:48 > Wrocławskie zoo to syf i masakryczne traktowanie zwierząt Eee... chyba dawno tam nie byłaś... Wrocławskie zoo rozwija się jak szalone. Poznańskie zoo niestety bardzo ostatnio podupadło, i mówię to z przykrością, jakem poznanianka. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:13 mówię to z przykrością, jakem poznanianka. I chwała Ci... Pierwszy raz w zyciu spotykam Poznaniaka/nkę który wypowiada jakies słowa krytyki. To najwieksza wada ksenofobiczno szowinistycznego Poznania. Brak przyjmowania jakiejkolwiek krytyki i zadufane uwazanie ze TU JEST NAJLEPIEJ a ja się nie podoba to sie wyprowadź... Dzięki temu poznań w ciągu 5 lat stracił 180 tys mieszkańców. I co?? I działacze się cieszą bo uznali że im się "metropolia rozwija".... Dzieki temu Poznań został w tyle za wszystkimi duzymi miastami. A czasem naprawdę warto zobaczyć że gdzieś jest lepiej i dogonić lepszych a nie tkwić w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:24 E, przesadzasz, znam pełno poznaniaków, którzy krytykują Poznań (a zwłaszcza miłościwie nam panującego Grobelnego). Je lubię moje miasto, i lubię tu mieszkać, dlatego szkoda m, że marnujemy potencjał! Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 11:09 A ja przestałem go lubic i z radoscia wyniosłem sie do Kórnika. Szlag mnie trafia jak poznańscy urzedasy uważają że Kórnik to "część metropolii poznańskiej"... Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 17:07 Eee, toż to prawie jak Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 22:13 Nawet mnie nie wkurzaj!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:36 Tak jak pisałam wyżej - 3lata-w jednym i drugim -z korzyścią dla poznańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 17:06 Zdecydowanie polecam spacer po wrocławskim ogrodzie tego lata. Zmieniony nie do poznania w stosunku do stanu sprzed 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 10:15 I nawet toalety dla niepełnosprawnych są normalnie dostępne a nie tylko na pokaz ? Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 11:01 Jest kilka toalet na terenie zoo, chyba tylko ta w terrarium nie jest dostępna dla niepełnosprawnych, ale sprawdzę przy następnej okazji, bo szczerze powiedziawszy, nie zwróciłam uwagi. Natomiast jeśli chodzi o ekspozycje, to zwróć uwagę, ile dzieje się w Poznaniu, a ile we Wrocławiu... Od czasu słoniarni w Poznaniu nie zbudowano praktycznie nic, natomiast we Wrocławiu co chwila powstają nowe obiekty. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 11:06 Wierzę na słowo i dziękuje za informację, brzmi kusząco żeby jeszcze można było jeden aspekt zmienić-do poznania mam 200 km a do wrocławia 450.. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 12:21 A, no to na to już niestety nic nie poradzę Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 13:47 starego zoo juz wlasciwie nie ma, zrobili z niego taki miejski park, zdecydowanie odpuscic, bo prawie nie ma tam juz zadnych zwierzat nowe zoo jest fajne, mozna do zoo dojechac kolejka maltanka (niestety osobny bilet) a po zoo od maja jezdzi autobus (jako kolejka) dookola zoo i jest bezplatna, ma kilka przystankow, mozna dojechac w odlegle miejsca jak sloniarnia czy motylarnia (nie wiem ile lat maja twoje dzieci i jakimi sa piechurami) na nowe zoo mozna poswiecic 3h a mozna i od 10 do 17 zalezy co kto lubi i w jakich ilosciach Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 15:22 Czy w tym nowym ZOO mieszka jeszcze niejaki Ninio? (ten słoń homoseksualny) Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 16:05 taaaaaaa.... mieszka mieszka... pamietam swiete oburzenie poznaniaków Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 19:27 To chyba go odwiedzą, biedaczka- tak sponiewieranego przez poznański PIS... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 23:11 > taaaaaaa.... mieszka mieszka... pamietam swiete oburzenie poznaniaków Doskonale znasz Poznań i Poznaniaków, więc na pewno dobrze pamiętasz, że oburzony był jeden pan radny- o oburzeniu reszty mieszkańców jakoś nie słyszałam... Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:08 Niestety znam, bo przyszło mi mieszkac w najbardziej prowincjonalnej części Polski. Nie ma nic gorszego niz mentalny prowincjonalizm na pustyni gastronomicznej... Zawsze się mówi ze człowiek jest tym co je wiec trudno mieć o poznaniakach dobre zdanie. A co do słonia to jeden pan dyskusje rozpętał. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:26 E, no z ta prowincjonalnością to bym nie przesadzała... miasto jak miasto, jak dla mnie gorzej rozwijające się od Wrocławia, ale znacznie ładniejsze niż Łódź. Ludzie tacy jak wszędzie, naprawdę musisz tak jechać stereotypami? Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 11:07 No nie jadę. Mieszkałem w róznych miastach a tym ( i nie tylko ) kraju. Dlatego mam porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 00:01 Ja też, teraz nawet w moim mieście mam znajomych praktycznie z całego świata. Wszędzie są ludzie fajni i nieciekawi. A lokalny patriotyzm to nic złego. No i wybacz, ale Kórnik to praktycznie Poznań, wcześniej czy później te okoliczne gminy zostaną wessane przez aglomerację poznańską. Kórniczanie pracują w Poznaniu, w liceum miałam w klasie kilka osób z Kórnika. Wiele osób mieszkających pod Poznaniem pochodzą z Poznania, tam się wychowali, i wyprowadzili się do własnego domku za miastem. No proszę Cię, jakaż to może być różnica w mentalności? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 23:59 > Niestety znam, bo przyszło mi mieszkac w najbardziej prowincjonalnej części Pol > ski. > Nie ma nic gorszego niz mentalny prowincjonalizm na pustyni gastronomicznej... > Zawsze się mówi ze człowiek jest tym co je wiec trudno mieć o poznaniakach dobr > e zdanie. Ale wiesz, że nie musisz się tak męczyć? Można się przenieść np. do Paryża...albo do Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 28.04.12, 01:37 I co? Cos sie zmieni? W ciagu ostatnich pieciu lat zrobiło tak 180 tys osób... Nadal takim betonowym umysłom jak twój nie daje to nic do myslenia? Z 760 tys liczba ludnosici spadła poniżej 580... Ale nadal pierwszy cud swiata.... A pomału zamienia się w prowincjonalna wiochę.. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa.gocha Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 21:45 tu możesz sobie nowe zoo obejrzeć www.zoo.poznan.pl/index.html Natomiast z dojazdem może być trochę ciężko jeśli nie jedziesz samochodem i z dwójką dzieci.Powinnaś wysiąść na Dworcu Głównym, potem przejechać tramwajem nr 6 do Ronda Śródka ( około 20 minut ), przejść do kolejki Maltanka, powinna już kursować od 1 maja. Cała droga do zoo może zająć dobre 45 minut i może być męcząca, tym bardziej,że zoo tez wymaga dość dużo chodzenia, no i wrócić będziesz musiała. Lepiej byłoby wziąć taksówkę ( ze 3 dychy wyjdzie) ,no ale normalnie za bilety też trochę zapłacisz - tramwaj osobno i Maltanka. Samo zoo jest warte zachodu - piękny jest teren spacerowy, zwierzęta żyją w dobrych warunkach - co warto, moim zdaniem, dzieciom pokazywać od małego. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 22:40 W zeszłe wakacje zrobiliśmy sobie taką wycieczkę z dzieciakami(wtedy 5 i 2,5 roku), pojechaliśmy pociągiem, wysiedliśmy na Garbarach, stamtąd pojechaliśmy autobusem na rondo śródka, stamtąd doszliśmy na Maltankę i kolejką do zoo, w samym zoo, "kolejką" do słoniarni, tam obiadek a potem spacerek do punktu wyjścia,trochę zabawy(park linowy, quady, plac zabaw) następnie znowu na Maltankę, na autobus, na pociąg i do domu, dzieciaki wymęczone ale zadowolone, obejście zoo to rzeczywiście ok 3h Odpowiedz Link Zgłoś