Dodaj do ulubionych

do Emam z Poznania i okolic-zoo

25.04.12, 10:34
Mam pytanie o zoo. Weszłam sobie na stronkę i widzę stare zoo i nowe zoo. Warto zaliczyć oba? da się w jeden dzień? One są gdzieś blisko siebie?nie będę zmotoryzowana, rozważam wycieczkę pociągiem.
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:37
      nie są blisko siebie.

stare zoo jest małe i jest w samym centrum miasta (w sumie od dworca PKP bliziutko).

nowe zoo jest koło jeziora Malta, jest bardzo rozległe, żeby je obejść potrzeba ze 2- 3 godziny.
      • sokhna Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:40
        Potwierdzam smile Na stare zoo potrzeba z pol godzinki smile moze ciut wiecej z przerwa na kawe, jest malutkie i prawie w samym centrum. Kiedys byla wersja ze nie zamkna go tylko dlatego, zeby sie szczury i inne robactwo po miescie nie rozbiegly.
        Nowe zoo ma spora powierzchnie, te 3 h trzeba liczyc na spokojne obejscie.
      • slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:41
        a jest jakieś sensowne połączenie między nimi? niestety nie znam Poznania. Jest sens w ogóle jedno i drugie zaliczać jednego dnia? czy odpuścić sobie któreś?
        Będziemy w Lesznie na kilka dni i wymyśliłam wypad do Poznania na jeden dzień. Dzieciaki mają 6 i 3,5 roku więc chyba zoo je najbardziej zainteresuje.
        • kosmitos Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:43
          z dzieciakami w tym wieku zdecydowanie polecam nowe zoo
    • kosmitos Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:42
      do starego raczej nie ma po co, ale nowe bardzo polecam; duży teren, więc można pospacerować; do zoo można dojechać kolejką, więc dla dzieci atrakcja; w zoo jest też parki linowy dla dzieciaków (nie wiem od kiedy, ale na długi majowy weekend raczej otworzą); po zoo też można poruszać się kolejką (warto pojechać do słoniarni, obok jest plac zabaw, bar)
      • joanna_poz Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:46
        dokladnie
        stare odpuścić - nic tam urokliwego, ciasnota.

nowe jest fajne na rodzinny spacer.
        jak będzie ladna pogoda dodatkowo mozna przespacerowac się nad Maltą, coś zjeść.
        • slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 10:53
          Dzięki. Wybierzemy się tylko w przypadku ładnej pogody i zapewne będziemy musieli coś zjeść po drodze. W takim razie namierzę trasę na Nowe Zoo. Taka kolejka do zoo o której było wcześniej jest gdzieś blisko dworca? i na jakim dworcu najlepiej wysiąść?
          • morgany Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:01
            kolejka- wąskotorowa kolejka "maltanka" www.poznan.pl/mim/trakt/kolejka-parkowa-maltanka,p,3162,8029,14528.html, która ma przystanki tylko w okolicach malty i nowego zoo właśnie. poza tym jako atrakcje w tej okolicy można też teraz dodać termy maltańskie www.termymaltanskie.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=292&Itemid=236
            • slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:04
              będę sama z dzieciakami, wiec baseny odpuszczam, no i bez auta nie chciałoby mi się całego sprzętu, ręczników itd. tachać...
              • joanna_poz Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:20
                jak nie basen to moze tor saneczkowy na malta skismile

www.maltaski.pl/Letni_Tor_Saneczkowy_Pepsi,8,8.html
                • slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:23
                  da się do takich sanek w trzy osoby? na jednym zdjęciu wydaje mi się, że są trzy ale może to drugie sanki z tyłu? Starszą mogę zostawić na czas zjazdu z młodszym ale młodszego już nie a więc musielibyśmy cała trójką.
          • joanna_poz Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:07
            nie, kolejka do zoo to Maltanka - ma przystanek początkowy z jednej strony jez. malta, jedzie wzdłuż jeziora do Zoo.

www.mpk.poznan.pl/maltanka/
            w kwestii dojazdu z Dworac glownego nie pomogęsad
            • slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:11
              dzięki, wystarczy chyba to co mam poszukam sobie szczegółów jak już mniej więcej wiem czego szukać.
              • morgany Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:36
                to polecam jeszcze tę stronkę do zaplanowania podróży po poznaniu komunikacją miejską: poznan.jakdojade.pl/
    • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 11:54
      Bedziesz w Lesznie - do Poznania masz 75km do wrocławia 100.
      ZOO w poznaniu to jakas żałosna popierdółka w porównaniu z wrocławskim.
      Nudne, zorganizowane totalnie byle jak bez ładu składu i pomysłu.
      Wiekszość zwierząt obejrzysz tylko tabliczkach z opisami bo wybiegi są porobione w totalnie bezsensowny sposób że zwierzaki sa mało lub wcale niewidoczne.

Zdecydowanie odradzam pomysł wypadu do Poznania i polecam Wrocław.
      Ja mam do poznańskiego zoo 20 minut i naprawdę żal mi czasu by tam chodzić.
      Dzieciaki same stwierdziły że jak zoo to tylko wrocław.
      Nastaw się na to że w wolny dzień nie będziesz miała gdzie zaparkowac a za parking płatny pod ogrodem zapłacisz ze dwie dychy pod warunkiem że bedą miejsca.

• guderianka adellante12 25.04.12, 13:04

Kwestia gustu wink
        Mi wrocławskie zoo się nie podoba (żeby nie bylo -zwiedzałam kilka razy, dawno temu i całkiem niedawno-3lata, zarówno latem jak i zimą)
        Poznańskie moim zdaniem bije wrocławskie na glowę-przede wszystkim ma więcej miejsc zielonych, drzew, wybiegi są sprytnie ukryte, słoniarnia robi wrażenie. We Wrocku za każdym razem żałowałam jakiegoś zwierza- a to miśków i fatalnych u nich warunków, a to hipopotama zamkniętego w swoim budynku z małą ciasną "wanną" (brudną w dodatku), a to w końcu-niedostępego wc dla niepełnosprawnych
      • helufpi Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 13:14
        > Zdecydowanie odradzam pomysł wypadu do Poznania i polecam Wrocław.
        > Ja mam do poznańskiego zoo 20 minut i naprawdę żal mi czasu by tam chodzić.
        Bo jesteś dziewczyną. Gdybyś była małym chłopcem to tresura kotików, karmienie kózek i dużo zwierząt na małych wybiegach we Wrocławiu chowałyby się przy XIX-wiecznym prawdziwym parowozie Borsig w ramach Maltanki, kolejce Zwierzynce i parku linowym w Poznaniusmile
        • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 15:11
          Bo jesteś dziewczyną.

Jasne... po 40 latach nagle okazało się ze jestem dziewczyną.... Jak ja to żonie powiem....
          Piszemy o Zoo a nie o przyległosciach.
          Bo przyległosci we Wrocławiu masz o wiele wiecej niż w tym naszym prowincjonalnym zakompleksionym poznaniu.
          Taaaaa.... mamy super zoo bo jest w nim od metra trawy i drzew... Super tylko nie to się chce w zoo ogladac. Nie wazne że prawie nie ma w nim zwierzat... Co tam.... Można podziwiac wspaniałe puste wybiegi... Dzieciaki chcą ogladać zwierzeta a nie puste wybiegi.
          • feniks_z_popiolu Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 15:25
            I tu bym się zgodziła od metra trawy a zwierzęta z rzadka. Masz małe dzieci. Zaplanuj częste "popasy" na ławeczkach, na trawie, przeznacz więcej czasu. A ZOO wrocławskie bardziej skondensowane i chyba jednak ciekawsze.
            I tak nic nie pobije warszawskiego smile
            • slonko1335 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 16:14
              Leszno wpisało się na mapę naszych wypraw i będziemy tam zapewne przynajmniej raz w roku jak nie częsciej więc podejrzewam, że będziemy okoliczne atrakcje zaliczać sukcesywnie. W jednym roku poznańskie zoo w drugim wrocławskie, itd. w takim razie od którego lepiej zacząć bez auta z dziećmi 3,5 roku i 6 lat, będąc z nimi bez innej opieki, następny raz będzie z mężem i samochodem.
              Do Warszawy na kilka dni się chcemy wybrać żeby dzieci stolicę zobaczyły ale chyba jednak w przyszłym roku.
    • guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 13:01
      Ja nie z Poznania ale nowe (koło Malty) zaliczyłam kilka lat temu. Z kolegami, latem , przy sprzyjającej aurze po 2 godzinach miałam dość-a musieliśmy się spieszyć przed zamknięciem, nie oglądnęlismy wszystkiego. Dobre jest, że masz punkty dla dzieciaków, toalety, punkty z jedzeniem, ławeczki, miejsca zacienione. Może zaplanuj sobie wyjazd dłuższy z noclegiem i zaliczcie jeszcze termy maltanskie ?
      • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 15:16
        Dobre jest, że masz punkty dla dzieciaków,(...)z jedzeniem,

Przestań nie bluźnij.... te syficzne fast foody zakorzenione w PRLu smierdzące starym olejem nazywasz punktami z jedzeniem????
        termy... żal...
        nawet nie próbuj tego porównywać z wrocławskim aquaparkiem bo bedzie wstyd.. www.parkwodny.wroc.pl/baseny-rekreacyjne
        termy w których zakompleksieni poznaniacy wprowadzili oddzielny wstep na sauny i chcieli wprowadzić zakaz wstepu dla nieletnich....
        Pracujesz tam że tak naganiasz?
        • guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 16:14
          Nie, nie pracuję.
          Nawet nie mieszkam
          Za to mam swoje zdanie i przy nim pozostanę
          Wrocławskie zoo to syf i masakryczne traktowanie zwierząt
          • landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 22:48

> Wrocławskie zoo to syf i masakryczne traktowanie zwierząt

Eee... chyba dawno tam nie byłaś... Wrocławskie zoo rozwija się jak szalone.
            Poznańskie zoo niestety bardzo ostatnio podupadło, i mówię to z przykrością, jakem poznanianka.
            • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:13
              mówię to z przykrością, jakem poznanianka.

I chwała Ci...
              Pierwszy raz w zyciu spotykam Poznaniaka/nkę który wypowiada jakies słowa krytyki.
              To najwieksza wada ksenofobiczno szowinistycznego Poznania. Brak przyjmowania jakiejkolwiek krytyki i zadufane uwazanie ze TU JEST NAJLEPIEJ a ja się nie podoba to sie wyprowadź...
              Dzięki temu poznań w ciągu 5 lat stracił 180 tys mieszkańców. I co?? I działacze się cieszą bo uznali że im się "metropolia rozwija".... Dzieki temu Poznań został w tyle za wszystkimi duzymi miastami.

A czasem naprawdę warto zobaczyć że gdzieś jest lepiej i dogonić lepszych a nie tkwić w miejscu.
              • landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:24
                E, przesadzasz, znam pełno poznaniaków, którzy krytykują Poznań (a zwłaszcza miłościwie nam panującego Grobelnego).
                Je lubię moje miasto, i lubię tu mieszkać, dlatego szkoda m, że marnujemy potencjał!
                • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 11:09
                  A ja przestałem go lubic i z radoscia wyniosłem sie do Kórnika. Szlag mnie trafia jak poznańscy urzedasy uważają że Kórnik to "część metropolii poznańskiej"...
                  • landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 17:07
                    Eee, toż to prawie jak Poznań tongue_out
                    • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 22:13
                      Nawet mnie nie wkurzaj!!!! tongue_out wink
            • guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:36
              Tak jak pisałam wyżej - 3lata-w jednym i drugim -z korzyścią dla poznańskiego
              • landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 17:06
                Zdecydowanie polecam spacer po wrocławskim ogrodzie tego lata. Zmieniony nie do poznania wink w stosunku do stanu sprzed 3 lat.
                • guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 10:15
                  I nawet toalety dla niepełnosprawnych są normalnie dostępne a nie tylko na pokaz ? wink
                  • landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 11:01
                    Jest kilka toalet na terenie zoo, chyba tylko ta w terrarium nie jest dostępna dla niepełnosprawnych, ale sprawdzę przy następnej okazji, bo szczerze powiedziawszy, nie zwróciłam uwagi.
                    Natomiast jeśli chodzi o ekspozycje, to zwróć uwagę, ile dzieje się w Poznaniu, a ile we Wrocławiu... Od czasu słoniarni w Poznaniu nie zbudowano praktycznie nic, natomiast we Wrocławiu co chwila powstają nowe obiekty.
                    • guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 11:06
                      Wierzę na słowo i dziękuje za informację, brzmi kusząco
                      żeby jeszcze można było jeden aspekt zmienić-do poznania mam 200 km a do wrocławia 450..wink
                      • landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 12:21
                        A, no to na to już niestety nic nie poradzę wink
                        • guderianka Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 28.04.12, 08:43
                          wink
    • princy-mincy Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 13:47
      starego zoo juz wlasciwie nie ma, zrobili z niego taki miejski park, zdecydowanie odpuscic, bo prawie nie ma tam juz zadnych zwierzat

nowe zoo jest fajne, mozna do zoo dojechac kolejka maltanka (niestety osobny bilet) a po zoo od maja jezdzi autobus (jako kolejka) dookola zoo i jest bezplatna, ma kilka przystankow, mozna dojechac w odlegle miejsca jak sloniarnia czy motylarnia (nie wiem ile lat maja twoje dzieci i jakimi sa piechurami)
      na nowe zoo mozna poswiecic 3h a mozna i od 10 do 17 smile zalezy co kto lubi i w jakich ilosciach smile
    • nabakier Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 15:22
      Czy w tym nowym ZOO mieszka jeszcze niejaki Ninio? (ten słoń homoseksualny)
      • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 16:05
        taaaaaaa.... mieszka mieszka... pamietam swiete oburzenie poznaniaków smile
        • nabakier Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 19:27
          To chyba go odwiedzą, biedaczka- tak sponiewieranego przez poznański PIS...wink
        • kk345 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 23:11
          > taaaaaaa.... mieszka mieszka... pamietam swiete oburzenie poznaniaków smile

Doskonale znasz Poznań i Poznaniaków, więc na pewno dobrze pamiętasz, że oburzony był jeden pan radny- o oburzeniu reszty mieszkańców jakoś nie słyszałam...
          • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:08
            Niestety znam, bo przyszło mi mieszkac w najbardziej prowincjonalnej części Polski.
            Nie ma nic gorszego niz mentalny prowincjonalizm na pustyni gastronomicznej...
            Zawsze się mówi ze człowiek jest tym co je wiec trudno mieć o poznaniakach dobre zdanie.

A co do słonia to jeden pan dyskusje rozpętał.
            • landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 09:26
              E, no z ta prowincjonalnością to bym nie przesadzała... miasto jak miasto, jak dla mnie gorzej rozwijające się od Wrocławia, ale znacznie ładniejsze niż Łódź. Ludzie tacy jak wszędzie, naprawdę musisz tak jechać stereotypami?
              • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 11:07
                No nie jadę. Mieszkałem w róznych miastach a tym ( i nie tylko ) kraju. Dlatego mam porównanie.
                • landora Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 00:01
                  Ja też, teraz nawet w moim mieście mam znajomych praktycznie z całego świata. Wszędzie są ludzie fajni i nieciekawi. A lokalny patriotyzm to nic złego.
                  No i wybacz, ale Kórnik to praktycznie Poznań, wcześniej czy później te okoliczne gminy zostaną wessane przez aglomerację poznańską. Kórniczanie pracują w Poznaniu, w liceum miałam w klasie kilka osób z Kórnika. Wiele osób mieszkających pod Poznaniem pochodzą z Poznania, tam się wychowali, i wyprowadzili się do własnego domku za miastem. No proszę Cię, jakaż to może być różnica w mentalności?
            • kk345 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 26.04.12, 23:59
              > Niestety znam, bo przyszło mi mieszkac w najbardziej prowincjonalnej części Pol
              > ski.
              > Nie ma nic gorszego niz mentalny prowincjonalizm na pustyni gastronomicznej...
              > Zawsze się mówi ze człowiek jest tym co je wiec trudno mieć o poznaniakach dobr
              > e zdanie.

Ale wiesz, że nie musisz się tak męczyć? Można się przenieść np. do Paryża...albo do Łodzi?
              • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 27.04.12, 00:01
                wiem. I?
                • kk345 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 28.04.12, 00:14
                  Zastosuj.
                  • adellante12 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 28.04.12, 01:37
                    I co? Cos sie zmieni?
                    W ciagu ostatnich pieciu lat zrobiło tak 180 tys osób... Nadal takim betonowym umysłom jak twój nie daje to nic do myslenia?
                    Z 760 tys liczba ludnosici spadła poniżej 580... Ale nadal pierwszy cud swiata....
                    A pomału zamienia się w prowincjonalna wiochę..
    • nowa.gocha Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 21:45
      tu możesz sobie nowe zoo obejrzeć

www.zoo.poznan.pl/index.html

Natomiast z dojazdem może być trochę ciężko jeśli nie jedziesz samochodem i z dwójką dzieci.Powinnaś wysiąść na Dworcu Głównym, potem przejechać tramwajem nr 6 do Ronda Śródka ( około 20 minut ), przejść do kolejki Maltanka, powinna już kursować od 1 maja. Cała droga do zoo może zająć dobre 45 minut i może być męcząca, tym bardziej,że zoo tez wymaga dość dużo chodzenia, no i wrócić będziesz musiała. Lepiej byłoby wziąć taksówkę ( ze 3 dychy wyjdzie) ,no ale normalnie za bilety też trochę zapłacisz - tramwaj osobno i Maltanka.

Samo zoo jest warte zachodu - piękny jest teren spacerowy, zwierzęta żyją w dobrych warunkach - co warto, moim zdaniem, dzieciom pokazywać od małego.
    • asiula1306 Re: do Emam z Poznania i okolic-zoo 25.04.12, 22:40
      W zeszłe wakacje zrobiliśmy sobie taką wycieczkę z dzieciakami(wtedy 5 i 2,5 roku), pojechaliśmy pociągiem, wysiedliśmy na Garbarach, stamtąd pojechaliśmy autobusem na rondo śródka, stamtąd doszliśmy na Maltankę i kolejką do zoo, w samym zoo, "kolejką" do słoniarni, tam obiadek a potem spacerek do punktu wyjścia,trochę zabawy(park linowy, quady, plac zabaw) następnie znowu na Maltankę, na autobus, na pociąg i do domu, dzieciaki wymęczone ale zadowolone, obejście zoo to rzeczywiście ok 3h

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka