Dodaj do ulubionych

Kanon (Waszych) lektur

05.05.12, 21:10
Może temat oklepany. Co jest Waszym zdaniem kanonem obowiązkowych lektur.? Co warto przeczytać? Co jest oklepane i można sobie darować? Czy np. Lalka jest "przestarzała"?
Mam luki w lekturach, bo maturę zdawałam w Stanach, ale rodzice dbali , żebym czytała, oglądała polskie filmy.
Obserwuj wątek
    • nabakier Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:16
      Lalka jest fantastyczna. Prawie wszystko, co jest obecnie lekturą, powinno być skasowane, ale nie Lalka

Zostać powinny jeszcze Noce i dnie. I Żeromski (mimo, że grafoman, ale jak się czyta!).

• landora Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 14:29
        O, a ja nie znosiłam "Lalki" i nigdy nie wrócę do Żeromskiego, masakra!
        Za to uwielbiałam "Dziady", "Pana Tadeusza" i wszystko Sienkiewicza.
        • majowa_kotka Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 21:41
          Ja z kolei lubiłam "Lalkę", a romantyków nienawidziłam przeokropnie smile
    • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:17
      Pamiętam,że od zawsze lubiłam czytać, mnóstwo, wszystko; w wieku nastoletnim chcąc ten chaos ogarnąć i mając w perspektywie zdawanie na polonistykę, szukałam sposobu. I znalazłam, kierowałam się listami,np. po kolei czytałam noblistów; albo lista "100 arcydzieł literatury światowej" , albo ""100 książek, które znać musisz".
      Pamiętam listę klasyki, która zaczynała się od: Apulejusz "Metamorfozy albo złoty osioł".
      Miałam też metodę, że gdy spodobał mi się jakiś pisarz, to czytałam wszystko, tak miałam z Dostojewskim; pamiętam też wakacje z 5 tomami "Wojny i pokoju" Tołstoja.
      • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:18
        Aha, "Lalkę" autentycznie kocham, ile razy wracam do książki, znajduję tam coś nowego; nienawidzę z klasyki polskiej "Kordiana" i "Ludzi bezdomnych".
        • lilly_about Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:23
          Marzeka podpisuję się pod twoimi postami! Z tym wyjątkiem, że Dostojewskiego nie trawię. No i Wiśniowy sad Czechowa śni mi się po nocach jako utwór: ale o co tak naprawdę chodzi z uwielbieniem do Czechowawink
          Uwielbiałam Chłopów i nowelki pozytywistyczne. Wspólczesnie: wszelkie kryminały.
        • bi_scotti Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:24
          Ale chodzi o literature polska czy swiatowa (te "Metamorfozy" smile )? Polska literatura nie ma az tylu naprawde wybitnych arcydziel wiec sila rzeczy lektury byly chyba zawsze ukladane wedlug kanonu zwierciadla czasu, w ktorym powstawaly. Taka historia literatury bardziej niz literatura jako sztuka ...
      • followthesun Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:20
        Dlaczego mam to w czterech tomach?

marzeka1 napisała: wakacje z 5 tomami "Wojny i pokoju" Tołstoja.

Stosowałam podobną metodę czytania. smile

marzeka1 napisała: Miałam też metodę, że gdy spodobał mi się jakiś pisarz, to czytałam wszystko
        • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:29
          Ja miałam w 5 tomach, oprawionych w płótno smile
          • followthesun Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:30
            Też mam w płótnie i idę sprawdzić wydawnictwo!
            • followthesun Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:31
              PIW, Warszawa, 1973. smile
              • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:38
                Może były 4? Serio: teraz zgłupiałam i nie upieram się: wiem, że duuużo do czytania było, ale jak pięknie się tego Tołstoja mi czytało smile
                • followthesun Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:41
                  Ale, moim zdaniem, najlepsze jest Zmartwychwstanie. Nie ze względu na główny wątek, ale całą resztę.
                  • iuscogens Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:46
                    ja najbardziej lubię Annę Kareninę - pamiętam jak to czytałam za pierwszym razem i nie mogłam wyjść z szoku, jak on mógł opisać to co ja czuję, mimo, że nie było między mną a Anną żadnego podobieństwa sytuacji, a emocje prawe identyczne. Niesamowite. Drugi raz tak miałam przy "Kochanicy Francuza".
                    • followthesun Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:49
                      Dobrze się 'ją 'czyta,a le jakoś tak Anna( jako bohaterka ) mnie nigdy nie wzruszyła.
                      • iuscogens Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:00
                        To ciekawe jak różnie można ksiązki oceniać, ja Anny jako bohaterki jakoś specjalnie nie lubię, a w wielu opisach stanów emocjonalnych się z nią identyfikowałam, a całą książkę uwielbiam.
                        • followthesun Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:02
                          I to jest fajne w czytaniu. Ile osób tyle interpretacji. smile
    • wrednadziewucha Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:26
      "Paragraf 22" powinien być w wykazie lektur.

"Rok 1984" kiedyś był, jak jest teraz to nie wiem.

"Mistrz i Małgorzata".

"Lolita"

"Buszujący w zbożu" dla gimnazjum.

"Wielki Gatsby"

"Nowy, wspaniały świat"

"Furia i wrzask"

Mam obsesję na punkcie PKD, wszystkim wciskam "Człowiek z wysokiego zamku"
      • marychna31 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:27
        A czemu "Lolita"?

Lubię "Lolitę" ale nie wiem czemu ma być obowiązkowa?
        • wrednadziewucha Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 23:10
          Bo to powieść jednego z najwybitniejszych pisarzy XX wieku.
          Z powodu swojej intertekstualności.
          Bo to wybitna powieść.
          Bo odcisnęła się na naszym sposobie patrzenia na seksualność. Każdy wie, co oznacza słowo 'lolitka', czy każdy młody człowiek w dzisiejszych czasach wie, skąd owy termin się wywodzi?
          Bo seksualizacja młodzieży i dzieci we współczesnym świecie jest tak niepokojącym zjawiskiem, że powinno się ten temat poruszać, a ta powieść, omawianie jej jest świetną okazją do dyskusji nad tym problemem.

Poza tym temat wątku to Kanon (Waszych) Lektur, i powinno się tu wpisywać lektury które my uznajemy za obowiązkowe dla czytelników ogólnie, a nie to, co powinno być w kanonie lektur szkolnych.
          • guderianka Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 09:19
            Jeśli chodzi o lektury szkolne powinna zostawać wg mnie : Lalka, Chłopi, Ferdydurke,Popiół i Diament, cała literatura wojny i okupacji ( Szczypiorski, Nałkowska,Grudziński), dodałabym jeszcze całego Grzesiuka. Zostawiłabym "Zbrodnię i Karę", dodałabym "Mistrza i Małgorzatę", zostawiłabym Szekspira, Pana Tadeusza ale wywaliłabym Sienkiewicza (no, Krzyżacy niechaj będą). Zostawiłabym "Kamienie na Szaniec", "Mały Książę" -OBOWIĄZKOWO, lektury pozytywistyczne również-działają na wyobraźnię, pobudzają empatię.
      • guderianka PKD-oFT 06.05.12, 09:14

Skończyliśmy z Mężem Ubika wink
        A Człowiek z.....to "NASZA" książka. Mąż miał takiego nicka na czacie, gdy się poznaliśmy....jesteśmy ze sobą 9 lat wink "Człowiek z...." zajmuje ważne miejsce na półce, jest często używany jako nasz małżeński metakod na określenie pewnych sytuacji itp wink
        • wrednadziewucha Re: PKD-oFT 06.05.12, 21:39
          Świetna historia wink Mój chłopak nie daje się przekonać do niego uncertain Pozdrawiam Was podczas przerwy w analizowaniu opowiadania pt. "The Days of Perky Pat" do pacy mgr smile
          • guderianka Re: PKD-oFT 07.05.12, 10:01
            Co studiujesz i jaki temat pracy ?
            W naszej bibliotece nie widziałam tej pozycji uncertain

Najpierw przeczytalam "Czlowieka z.."-wiadomo, fascynacja. Po "Przedludziach" i " Zlotoskórym", a po "Ubiku" już w ogóle wiedziałam, że autor musiał albo być chory albo dużo cpać-jak sie okazało-wiele w tym prawdy. Myślisz, że bez wspomagaczy byłby w stanie wymyślić takie historie ? Gdzieś to musiało w nim tkwić a farmakologia/choroba-pomogły. Było nie było...chapeau bas! smilePozdrawiam
            • wrednadziewucha Re: PKD-oFT 07.05.12, 11:47
              Studiuję filologię ang i praca polega na wybraniu przeze mnie i omówieniu opowiadań i powieści PKD w których pojawiają się symulakry i symulacja (takie jak opisane przez Baudrillarda). Trochę karkołomnie to brzmi, ale całkiem fajna zabawa.

To konkretne opowiadanie to taki mały staroć jest, dostępny w kolekcji opowiadań i chyba "Polityka" wydała książeczkę z opowiadaniami w której Perky Pat się też znalazła. Temat z tego opowiadania trochę zmieniony znalazł się w powieści "Trzy Stygmaty Palmera Eldritcha".

Co do samego PKD jako osoby-niesamowita sprawa, świetna jest jego biografia autorstwa L. Sutina "Boże inwazje". Jest tam dokładnie wyszczególnione ile mniej więcej i czego spożywał Philip w jakim okresie swego życia.... Różne dziwne fakty, np. opisany w "Valis" sposób w jaki przewidział chorobę syna, jego wizje, kontakt z innym wymiarem... Fobie, natręctwa, traumy, list do FBI o Lemie.... Miazga z mózgu!

Mnie najbardziej uderza to, że wykoncypował sobie i opisał możliwość występowania zjawiska "pasożytniczego bliźniaka" (jak w "Dr Bloodmoney") zanim w ogóle odnotowano i medycznie stwierdzono takie przypadki w rzeczywistości!

Ciekawe są jego próby pisania nie-science-fiction. Takie "Wyznania Łgarza", świetna powieść moim zdaniem, polecam!

• guderianka Re: PKD-oFT 07.05.12, 12:39
                Dzięki smile
    • antyideal Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:26
      Z lektur najbardziej lubilam Lalkę i Ferdydurke.
    • alexa0000 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:38
      Moje dwie naj:
      Modlitwa za Owena
      Paragraf 22

• iuscogens Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:44
      Lalka jest niestarzejąca się smile uwielbiam ją, zresztą ja ogólnie bardzo lubię Prusa, pozytywizm i realizm. Ale np. nierealistyczne "Sklepy cynamonowe" też bardzo lubię. Z romantyzmu lubię "Kordiana" i "Pana Tadeusza", potem duże wrażenie zrobiły na mnie "Rozmowy z katem". Nigdy nie przemawiał do mnie "Proces", Żeromski, na studiach polubiłam Trylogię i Chłopów. Z powszechnej stanowczo "Zbrodnia i kara" i "Mistrz i Małgorzata", "Pani Bovary", potem odkryłam "Annę Kareninę".
    • volta2 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 21:48
      mnie się podobała i lalka i sienkiewicz, od nowel i listów poczynając.
      żeromskiego nie lubiłam, ale przedwiośnie mi podeszło bardzo.
      młoda polska zeszłabym do minimum
      kordian - bardzo słaby imo
      nie boska - to samo
      mickiewicz ok, tu bym nie kombinowała
      kochanowski i krasicki - zostawiłabym co jest

co do literatury światowej - się nie wypowiem, zawsze lubiłam polską i tym się zachwycałam, obca była obca. ale na pewno bym uwspółcześniła, bo o ile dziady czy ballady i romanse wypada znać, to już byrona, panią bovary czy wertera niekoniecznie, tu bym wymieniła na coś nowszego.
      szekspir jako ponadczasowy i obecny w kulturze do dziś powinien zostać.
      • iuscogens Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:01
        Kordian nie jest słaby smile jasne, że może się nie podobać, ale literacko to jest o wiele wyższy poziom niż Orcio, przechrzty i okopy. Tako rzecze iuscogens smile
    • ania_dentystka Re: Kochane, dziękuję za już i........ 05.05.12, 21:56
      proszę o jeszcze!
      • followthesun Re: Kochane, dziękuję za już i........ 05.05.12, 21:58
        ' Bóg wie '

Doskonała.
      • annitka30 Re: Kochane, dziękuję za już i........ 05.05.12, 22:20
        ja z liceum pamiętam jeszcze Chłopów oczywiście omijałam wszelkie opisy przyrody (zawsze omijam we wszystkich książkach) natomiast opisy tych relacji między Antkiem, Hanką, Jagną Boryną - super, uważam że bardzo wpółczesne i świat nic się nie zmienił, ludzie wciąż mają tamie same instynkty, tylko możliwości nieco inne.
        Ja z kolei z Młodej Polski zachwyciłam się Berentem (żywe Kamienie)to był dla mnie taki prekursor postmodernizmu - nic już z książki nie pamiętam, tylko że wywarła na mnie duże wrażenie.
        MYśle tez że po Hannie Krall nikt nie jest w stanie nic więcej i nic lepiej powiedziec o Holocauście. Nie ma nic bardziej celnego niż prostota jej słów
        Spoza Polski to Vonnegut, Silverberg, Heinrich Boll.
        Swoją drogą uważam, że w kanonie lekatur jest za mało fantastyki. Uważam, że każdy, kto uważa, że fantastyka to tylko "książki akcji", zabawki dla nastolatlków, spędzacze czasu itp. powinien przeczytac opowiadanie R. Silverberga "Pasażerowie" ("Passangers"), Człowieka w Labiryncie (Man in Labirynth), czy Umierając żyjemy (Dying inside) (uwaga parę innych ksiązek R,.S to chłam, pisał moim zdaniem za dużo).
        dla mnie kanonem lektur o miłości jest Odmieniec Freda Bodswortha (the strange one)
        Każdy będzie mial inny swój kanon lektur.
    • mancipi Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:04
      ja ograniczyłabym romantyzm-przerabialiśmy go przez pół roku i po prostu było mi niedobrze jak po raz kolejny musiałam przyjmować że Mickiewicz wielkim poetom był, potem to samo ze Słowackim i Norwidem. Wprowadziła literaturę współczesną, jaką dokładnie nie wiem, ale wymieniany Paragraf 22 myślę że mógłby zainteresować młodzież, sama czytałam go mając 13 lat, taki Lesio tez byłby interesujący, a jak by naświetlał okres komuny. A i osobiścienie skazywałabym nikogo na obowiązkowe czytanie Buszującego w zbożu, no wie wiem co ludzie w tej książce widzą, ale do mnie ona kompletnie nie przemówiła
      • iuscogens Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:07
        Ja romantyzm robiłam równo rok, samego Kordiana miesiąc i miałam to szczęście, że polonistka nam nie wmawiała, że Mickiewicz i Słowacki to byli wielcy poeci, ona nam to pokazywała. To spora różnica smile
        • landora Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 14:33
          Mickiewicza uwielbiam, natomiast z dzieł Słowackiego przebija zarozumiały bufon wink
          Podobała mi się cała Młoda Polska, lubiłam większość Romantyzmu, natomiast Pozytywizm mnie nudził śmiertelnie, z wyjątkiem Sienkiewicza. Tak, wiem, że historycznie zafałszowany, ale JAK TO SIĘ CZYTA!
          • iuscogens Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 16:33
            Z takim talentem to miał prawo być bufonem tongue_out
            • landora Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 17:24
              A ja go nie lubię i już! tongue_out
      • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:09
        O, tu masz jedną z list
        • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:09
          [url=http://szelest-stron.pl/100-tytulow-bbc-lista-ksiazek-ktore-trzeba-przeczytac.html]Tu kolejną [/url]
          • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:11
            poprawione
            • ania_dentystka Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:14
              Bardzo dziękuję. Czy Ty jako polonistka zgadzasz się z tym kanonem- chocby w zarysie?
              • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:20
                Tak, może z 5 książek z listy nie przeczytałam. Tyle że jestem "książkożercą". A na tej liście jest naprawdę wiele "smakowitych" książek, np. mój ulubiony Mika Waltari czy Hasek.
                • annitka30 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:22
                  o Mika Waltari tez wielkie wrażenie na mej nastoletniej duszy wywarł... choć nie wiem, jak z tą historyczną wiarygodnością jego powieści... Ale czytadła niezłe... (mikael, egipcjanin sinuhe)
                  • lejla81 Re: Kanon (Waszych) lektur 07.05.12, 11:21
                    Jak dla mnie niezbyt ta lista.
                    Zaczęłam pisać tu swój kanon, ale jakoś się książki mnożyły i mnożyły, więc napiszę tylko 1. pozycję: "Nieznośna lekkość bytu" Kundery.
    • followthesun Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:08
      'Wesele'.
      Obowiązkowe. Może być w teatrze.
    • imogen0 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:17
      Blaszany bębenek
      Malowany ptak
      Folwark Zwierzęcy
      Dżuma
      Mistrz i Małgorzata
      Wesele
      Chłopi
      Pan Tadeusz
      Wybór wierszy-Szymborska,Tuwim,Miłosz,Staff,Herbert
      • ania_dentystka Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:32
        Twój kanon lektur przywrócił mi wiarę w siebie. Z tym, że Folwark czytałam jako dziecko po angielsku a na Blaszanym bebenku szlifowałam niemiecki.
        • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:36
          Masz więc przewagę nad wieloma osobami (nade mną na pewno), że możesz "smakować" książkę nie tylko w tłumaczeniu, ale w oryginale smile
          • ania_dentystka Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:49
            Tak mi się życie ułożyło, że angielski jest moim pierwszym językiem, ale jestem też świadoma tego, że mam olbrzymie braki , nie przeczytałam wielu książek, nie trafiłam na kogoś kto by pokierował tą dziedziną mojego wykształcenia. Owszem czytałam sporo po polsku, ale nie były to wartościowe pozycje. Czytałam prasę, kryminały, ksiązki dla dzieci, ksiązki dla młodzieży, litereaturę sensacyjną, lekką, mało ambitną. Potem może było trochę lepiej, ale inaczej odbiera książki osoba ukierunkowana humanistycznie a inaczej wykształcona na poziomie średnim w Stanach. W Polscce skończyłam studia, na których raczej nikt nie zwracał uwagi na to co kto czyta i czy czyta.
        • frog1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:37
          A jak jest w Stanach? Bo podejrzewam, że omawia się przede wszystkim utwory autorów rodzimych albo co najmniej angielskojęzyczne. A w tym wątku dużo propozycji literatury obcej - trochę nie pasuje do przedmiotu język polski.
          • ania_dentystka Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:44
            W Stanach wszystko co nieamerykańskie jest be. No prawie be. Literatura prawie wyłącznie amerykańska a jeśli już to angielskojęzyczna i to fragmenty. Nieciekawie.
            • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:49
              Aniu, tu masz namiary na jeden z moich ulubionych blogów książkowych, może tam także znajdziesz inspiracje miasto książek
              • ania_dentystka Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:51
                Dziękuję smile smile ) Bardzio dziękuję! Coś dla mnie.
                • marzeka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:55
                  Właśnie jak napisałaś trochę o swojej biografii, pomyślałabym, że ten blog jest dla ciebie smile gdy po raz pierwszy na niego trafiłam, czytałam i czytałam...
            • frog1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:49
              Ale chyba normalnie - na lekcji języka ojczystego wypada skupić się na dorobku tego właśnie języka, a nie omawianiu przekładów.
              • ania_dentystka Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:51
                Niby tak, ale ja czuję jakiś niedosyt.
                • frog1 Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 23:44
                  Oczywiście coś z obcej klasyki też powinno być, chodzi mi o zachowanie proporcji.
            • laquinta Re: Kanon (Waszych) lektur 07.05.12, 11:51
              ania_dentystka napisała:

> W Stanach wszystko co nieamerykańskie jest be. No prawie be. Literatura prawie
              > wyłącznie amerykańska a jeśli już to angielskojęzyczna i to fragmenty. Niecieka
              > wie.

W Stanach w szkole sredniej sa cztery poziomy nauczania - AP - poziom akademicki oraz A, B i C. Widac musialas w na poziomie C wyladowac.
    • mondovi Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 22:49
      Z lektur? Hłasko i Krall, kiedyś w liceum w czwartej klasie się omawiało i rzecz jasna emocje inne niż przy Mickiewiczu.
      • bi_scotti Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 23:17
        Z polskiej prozy to niewiele ale, moim zdaniem, koniecznie Gombrowicz, Witkacy, Konwicki, ciut Dabrowskiej, ciut Nalkowskiej, moze cos ewentualnie z Krall i Kapuscinskiego choc to taka bardziej "literatura faktu". Ale koniecznie, koniecznie polska poezja - poczynajac od Kochanowskiego ale na noblistce wcale nie konczac wink
        No i jeszcze dodam, ze w kanadyjskiej szkole moje dzieci czytaly Milosza (!!!), Solzenicyna, Marqueza, Dostojewskiego, Tolstoja, plejade Francuzow wszelkiej masci, Nabokova, Kawabate etc. etc. A byla to szkola jak najbardziej publiczna w tzw. inner-city.
    • mathiola Re: Kanon (Waszych) lektur 05.05.12, 23:26
      jezusie... no nie wiem od czego zacząć wink
      Warto przeczytać to, co cię kręci wink
      DLA MNIE obowiązkową lekturą, którą katuję zresztą od dobrych 20 lat są "Chłopi". Kocham miłością okrutną.
      Potem - albo najpierw - bo to sprawa sporna - są "Noce i dnie".
      To są dwie lektury które towarzyszą mi od lat, od wielu wielu lat. I co chwila do nich wracam.
      Obecnie powtarzam sobie "Krystynę córkę Lavransa" - to nie polskie, ale warto znać. Czytam tę książkę drugi raz i najlepsze, że czytam ją już kilka miesięcy, bo ciągle pojawiają się nowe propozycje warte przeczytania wink Ale zawsze z chęcią do niej wracam i w sumie już kończę 3 tom.
      "Lalki" nigdy nie przeczytałam do końca i nie obejrzałam filmu. Mnie to kompletnie nie kręci. Kompletnie, chociaż czytam wszystko, co mi w rękę wpadnie.
      "Pana Tadeusza" natomiast przeczytałam całego. Z zachwytem. Ale dopiero po szkole.
      Tyrmanda spróbuj, zajebiaszczo pisze. Właśnie przymierzam się do powtórki ze "Złego".
      No i koniecznie "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego, nie mam pojęcia czemu mi się skojarzył, chyba na hasło lektury nieobowiązkowe uruchomiła się klapka wink

To tak na teraz, bo nie mam takiej pojemnej pamięci, żeby od ręki napisać co warto. Warto dużo, bardzo dużo.
    • edorka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 00:16
      Z poezji dodałabym Poświatowską i Gałczyńskiego.
      Z literatury polskiej - "Solaris"Lema i "Cesarza" Kapuścińskiego.
      Z obcej Le Guin pierwszy tom "Ziemiomorza".
      • edorka1 Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 00:27
        Z obowiązującego kanonu absolutnie uwielbiam i Sienkiewicza i Prusa. Orzeszkową też lubię smile. Jakoś mi ten Janek Bohatyrowicz w serce zapadł smile.
        Młodą Polskę w całości i zawsze, Baczyńskiego ze łzą w oku, że geniusz i tyle jeszcze mógł napisać....Poetów generalnie akceptuję w całości smile. "Dżuma" Camusa - fantastyczna.
        "Granica" niekoniecznie. Ale ogólnie kanon jest ok - tych obowiązkowych pozycji nie ma zbyt wiele, więc nie rozumiem utyskiwania.
    • panna.w.paski Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 00:23
      Na mnie wielkie wrażenie wywarła literatura dotycząca Holocaustu m.in. opowiadania Krall i Borowskiego. Od zawsze pociągała mnie poezja i proza kobieca, na maturze ustnej prezentowałam twórczość m.in. Poświatowskiej, Pawlikowskiej - Jasnorzewskiej, Ginczanki i Tokarczuk. Poza tym jeśli idzie o jedno największe dzieło- dla mnie "Wesele", bez dwóch zdań.
    • kol.3 Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 07:30
      Zgadzam się co do "Lalki", bo też lubię bardzo. Z literatury polskiej Konwicki - "Bohiń" bardzo klimatyczna malutka powieść, Magdalena Samozwaniec za temperament satyryczny "Moja wojna trzydziestoletnia". Często wracam bo poprawia nastrój.
      Z literatury obcej Paragraf 22 ale i Szwejk, jeśli już mówimy o literaturze czeskiej to Hrabal oczywiście, Postrzyżyny i Skarby świata całego, Nic tylko strach - ktoś ode mnie to pożyczył i nie oddał wrrr... (Hrabal w zasadzie cały), Vargas Llosa "Rozmowy w katedrze", Agatha Christie cała (zbieram), Saganka - jako świadectwo pewnej epoki, bardzo lubię "Niebezpieczne związki" Choderlosa de Laclosa. Komedie Oskara Wilde' a, Gałczyński zwłaszcza "Zaczarowana dorożka", Elia Kazan "Układ".
    • a.va Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 13:46
      Podbój miasta Plassans Emila Zoli, Remarque (najlepiej Kochaj bliźniego), coś Kapuścińskiego, coś Agaty Christie, np. Pięć małych świnek, Marquez, a oprócz tego, z tych, które już wymieniłyście - Mistrz i Małgorzata, Gogol, Dziady, Chłopi, Folwark zwierzęcy, Herling-Grudziński, Hanna Krall, Tokarczuk (najlepiej Dom dzienny, dom nocny). Czyli to wszystko, w czym można odnaleźć jakąś nową perspektywę patrzenia na świat, co pozostało aktualne do dziś, nawet jeśli powstało dawno.
    • olena.s A co to jest kanon? 06.05.12, 14:22
      To co najlepsze?
      To co powinno koniecznie być przerabiane (brrrr) w szkołach?
      To, bez czego Polak nie będzie rozumiał Polaków? Europejczyków? Ludzi?
      Na każde pytanie będzie inna odpowiedź.
      A najgorsze jest to, że wciąż powstają tysięce, dziesiątki tysięcy nowych książek, których za cholerę nie zdąży się przeczytać...
      • ania_dentystka Re: A co to jest kanon? 06.05.12, 16:29
        Według mnie to to co jest dla Was ( Wasz kanon) najlepsze, co polecacie, co radzilibyście przeczytać. To po pierwsze. Po drugie, co ważne dla mnie, co powinien przeczytać Polak, aby lepiej rozumieć i Polaków i historię ( a może też Europejczyków). Słowem ważne lektury.
        Jestem jak najdalsza od wtrącania w to lektur szkolnych np. trzeba w klasie V przerobić pisarza X a w II gimnazjalnej poetę Y, bo bez utworu Z będziesz niedouczonym głąbem.
        • olena.s Re: A co to jest kanon? 06.05.12, 22:01
          Ech, to dużo tego...
          Mistrz i Małgorzata - absolutnie do zabrania na bezludną wyspę. Do tego Psie Serce, tegoż autora.
          Tołstoja - mimo mojej ciężkiej antypatii do drania, że nie wspomnę zamordowania uroczej Nataszy - Wojna i Pokój. Płakałam rzewnymi łzami, kiedy umarł książę Andrzej.
          Czarodziejska Góra Manna, zawsze będę zakochana w Kławdii i upajać się będę dyskrecją autora (w ostatnich słowach pierwszego tomu ona mówi o zwrocie ołówka, następny tom zaczyna się w dniu następnym, kiedy ona już wyjechała). I Proust, fenomenalny, ale trzeba mieć przestrzeń, żeby to czytać, na przykład rekonwalescencję po grypie.
          Z polskich - hmmm. Na pewno Zdążyć przed Panem Bogiem. W ogóle Krall wydaje mi się bardzo ważna. Msza za miasto Arras - pewnie przebrzmiałe, ale dla mnie świetne, mam sentyment do Szczypiorskiego. Słonimski - absolutnie wielbię Mrzonkę. Lem, Lem, Lem. On w zasadzie opisał wszystko co w nas ludziach jest. Wańkowicz. Ziele na Kraterze. Konwicki. No, w cholerę tego jest, co zrobić, a same starcie wymieniam.
          • olena.s Re: A co to jest kanon? 06.05.12, 22:54
            I Kapusciński, z nowszych reportażystów może Tochman? I Mrozek orzeciez, no jakze bez Mrożka? Ostatnio wstrząsnęla mną Fabryka Muchołapek. Multum, multum lektur.
      • volta2 Re: A co to jest kanon? 06.05.12, 17:43
        kanon, to nie to co najlepsze, tylko co najważniejsze.

bez znajomości czego nie pójdziesz dalej, nie znajdziesz odwołania itd.

natomiast kanon bezsprzecznie ulega modyfikacjom, bo na przestrzeni wieków jedne dzieła odchodzą, tracą swą ponadczaswość, powstają inne, które stają się nowym punktem odniesienia.

• anika772 Re: A co to jest kanon? 06.05.12, 22:19
        olena.s napisała:

> To co najlepsze?
        > To co powinno koniecznie być przerabiane (brrrr) w szkołach?
        > To, bez czego Polak nie będzie rozumiał Polaków? Europejczyków? Ludzi?
        > Na każde pytanie będzie inna odpowiedź.
        > A najgorsze jest to, że wciąż powstają tysięce, dziesiątki tysięcy nowych książ
        > ek, których za cholerę nie zdąży się przeczytać...

Zgadzam się... Tak wiele książek, tak mało czasu! Bolesne.

• agaja5b Re: A co to jest kanon? 07.05.12, 11:19
          Zgadzam się z Wami, też prześladuje mnie ta myśl, że pójde spać a tyle jeszcze książek jest do przeczytania. Ciągle mam nowe fascynacje, jest mnóstwo pozycji, po przeczytaniu których myślisz: "jak mogłam żyć na świecie nie znając tego". Na życie czasu może nie starczyćsmile
    • sanciasancia Re: Kanon (Waszych) lektur 06.05.12, 14:59
      Z polskiej:
      Kochanowski, Mickiewicz ("Pan Tadeusz", "Ballady i romanse" oraz reszta liryki), poezja Słowackiego, "Lalka", "Dziennik 1954", "Rozmowy z katem", Opowiadania Sapkowskiego.
      • nabakier Re: Kanon (Waszych) lektur 07.05.12, 10:10
        Tylko nie Pan Tadeusz- wartość literacka i kulturowa niska- jak z Sienkiewiczem.
        Z resztą zgoda. Dodałabym Lema: Pirxa lub Solaris.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka