Dodaj do ulubionych

Prześladowania w Polsce

21.05.12, 15:09
Macie swoje typy - bo ja odnoszę wrażenie, ze wszyscy są tu dyskryminowani, prześladowani i niezrozumiani.
Dlatego Polska jest rajem dla męczenników, nasze hasło przewodnie powinno brzmieć - jeśli chcesz stać się prześladowaną ofiarą przyjedź do Polski, czekamy.

Już wiemy, że prześladujemy Żydów.
Ja osobiście prześladuje emigrantki.
Prześladowni w katolickiej Polsce są katolicy, ale również ateiści czują się prześladowani.
Prześladowane sa kobiety w ciąży, dyskryminuje się matki z dziećmi, ale również i otoczeni pogardą są bezdzietni.
Niedocenane i dyskryminowane są matki pracujące, ale te niepracujące nie mają lepiej.
Pracownik czuje się prześladowny, ale i pracodawca odczuwa to samo.
Prześladuje się gejów, ale hetero też coraz cześciej czują się nieswojo.
Matki karmiące piersią czują się dyskryminowane, a te niekarmiące czują jak uciska je lobby zwolenników nkp.
Kto tam jeszcze - single, żonaci, biedni, bogaci, zwolennicy Pis, zwolennicy PO, zwolennicy Palikota. Ci co mają telewizor i ci co go nie mają, ci co mają psy, ci co mają koty, ci co jedzą mięsco i ci co go nie jedzą. Matki młode, matki starsze, osoby chude, osoby grube, ci co zmieniają pościel raz na tydzień i ci co nie zmieniają, zwolennicy wieszania prania na balkonie i architektoniczni esteci gwałceni przez oczy widokiem majtek na sznurku itd, itd.

Polska to prawdziwy raj dla ofiar i męczenników, zawsze to jakiś plus,
nie ma to jak być ofiarą smile

Obserwuj wątek
    • iwoniaw Coś w tym jest ;-) n/t 21.05.12, 15:14

• martishia7 Re: Prześladowania w Polsce 21.05.12, 15:21
      Owszem. A wszystko to ma wspólny mianownik - brak tolerancji/zrozumienia dla wyborów innych ludzi, odmiennych niż osobiste. Żeby było śmieszniej, wybory te zazwyczaj ni cholery nie mają wpływu na życie danej krytykującej jednostki. Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale to głęboko zakorzeniona wersja filozofii "w kupie raźniej".
      • sniyg Re: Prześladowania w Polsce 21.05.12, 16:05
        martishia7 napisała:

> Owszem. A wszystko to ma wspólny mianownik - brak tolerancji/zrozumienia dla wy
        > borów innych ludzi, odmiennych niż osobiste.

A czy na ten problem można spojrzeć z drugie strony?
        No bo skoro wszyscy są prześladowani, to kto jest prześladowcą?

Może wygodnie jest być ofiarą, w końcu ofiara miewa również spore przywileje.
        Można użalać się nad sobą, otrzymuje się wsparcie, można się usprawiedliwiać,
        żądać przywilejów, zadośuczynienia, czuć się lepszym, znaleźć w centrum zainteresowania, wzbudzać w innych poczucie winy itd.
        Korzyści, choćby w postaci dobrego samopoczucia, daje również diagnozowanie
        czynów prześladujących u innych. Skoro je widzę i opisuję, to znaczy, ze sam jestem ponad to.

Zadziwiające, tak wielu czuje się prześladowanym, a nikt nie czuje się prześladującym, zawsze to jacyś mityczni "oni", albo "Polacy".
        • hellulah Re: Prześladowania w Polsce 21.05.12, 18:11
          > A czy na ten problem można spojrzeć z drugie strony?
          > No bo skoro wszyscy są prześladowani, to kto jest prześladowcą?

I robak piśnie, gdy go kto przyciśnie, czy jakoś tak. Prześladowany katolik prześladuje geja, gej odgryza się na matce-karmicielce piersią, matka karmicielka z góry popatruje na moharową babcię, itd., itp..

A moim zdaniem, gdzie niedobór dóbr rzadkich (i trza się pchać do koryta, i o swoje walczyć) tam napięcie wzrasta. Plus faktycznie, w naszej kulturze nie ujmą jest narzekać i jojczyć, nie trzeba keep smiling. Nawet wypada być ofiarą.
          • bi_scotti Re: Prześladowania w Polsce 21.05.12, 18:25
            hellulah napisała:

> A moim zdaniem, gdzie niedobór dóbr rzadkich (i trza się pchać do koryta, i o s
            > woje walczyć) tam napięcie wzrasta.

Albo na odwrot. Obserwowalam to z zafascynowaniem w Japonii - overpopulation, mala wyspa, historia pelna glodu, biedy i okrucienstwa ... i ludzie uprzejmi dla siebie az do bolu. Na pewno jest w tym wiele konwenansu i mnostwo pozy, maniery ale taka codzienna grzecznosc, uprzejmosc, schodzenie sobie wzajemnie z drogi bardzo ulatwiaja wspolzycie wlasnie w kontescie "niedoboru dobr rzadkich" smile A moze jednak pomysl z druga Japonia nie byl az taki zly? tongue_out
    • my-alena Re: Prześladowania w Polsce 21.05.12, 15:21
      Bo polacy nie widzą niczego poza czubkiem własnego nosa. Dyskryminuje się każdego kto postępuje lub wygląda inaczej niż my- bezdzietni dzietnych, dzietni bezdzietnych, łysi - kudłatych i kudłaci łysych, niscy - wysokich , wysocy niskich itd.
      • nabakier Re: Prześladowania w Polsce 21.05.12, 15:39
        Japońskie powiedzenie, że wystający gwóźdź należy wbić ma się w Polsce.
        Na tym forum również.
        • tosterowa Re: Prześladowania w Polsce 21.05.12, 16:11
          zgadzam się,
          Mam wrażenie, że ludzie generalnie zbyt osobiście traktują innych,
          tak, jakby cudze wybory były podejmowane przez innych wyłącznie w celu ataku na nas samych;
          to chyba niskie poczucie własnej wartości i brak otwartości umysłu - ja jestem ok, moje wybory są ok, ty robisz inaczej, ale też jesteś ok.
          Bardzo to męczące czasami.
    • joanna35 Re: Prześladowania w Polsce 21.05.12, 16:34
      Pocieszające jest to, ze chociaż każdy z innych powodów to jednak wszyscy mamy takie same szanse na dyskryminacje i prześladowaniesmile
      • bi_scotti Re: Prześladowania w Polsce 21.05.12, 17:35
        Bo nikt w szkole nie uczy praktycznego wprowadzania w zycie prostej maksymy "zyj i daj zyc innym". No i dlatego jest jak jest ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka