Dodaj do ulubionych

Rezygnacja z Centrum Energetycznym

10.06.12, 11:20
Witam,mam do Was prosbe o rade.Moja mama podpisala umowe z CE w ciagu 10 dni zerwala z nimi umowe oni potwierdzili ze umowa przestanie obowiazywac 30.06 ale musi zaplacic 500zl oplat manipulacyjnych od dnia otrzymania tego listu.Jak uniknac tej oplaty bo nie bylo napisane ze jak nie zaplaci to beda naliczane jakies kary ani nie bylo zadnego podanego paragrafu nic,wiec mysle ze nie maja zadnych podstaw prawnych?Pomozcie madre glowy.
Obserwuj wątek
    • landora Re: Rezygnacja z Centrum Energetycznym 10.06.12, 11:36
      Jeśli umowa została zawarta poza siedzibą przedsiębiorcy (czyli pewnie u Twojej mamy w domu), to klient ma prawo zerwać umowę w ciągu 10 dni bez ponoszenia kosztów.

Podstawa prawna:
      Dz. U. nr 22, poz. 271

(jestem na bieżąco, bo mój wujek ostatnio się tak wkopał...)
    • imasumak Re: Rezygnacja z Centrum Energetycznym 10.06.12, 11:58
      Sprzedawca nie ma prawa pobierać żadnej opłaty manipulacyjnej przy skorzystanie z prawa do odstąpienia od umowy w terminie 10 dni. Jeśli jest takie zastrzeżenie w umowie, nie ma ono skutków prawnych, bo zwyczajnie nie jest zgodne z prawem. Najlepiej byłoby skontaktować się z rzecznikiem praw konsumentów, niech on do nich zadzwoni i sprawę załatwi.
      • julka.03 Re: do landora 10.06.12, 12:10
        A na jakim jest teraz etapie twoj wujek z CE?
        • landora Re: do landora 10.06.12, 12:29
          Wysłał rezygnację zaraz następnego dnia po podpisaniu umowy (poleconym, z potwierdzeniem odbioru). Potwierdzenie odbioru wróciło do niego, podpisane.
          Całe szczęście, że tego dnia były imieniny mojej mamy i wujek był u nas na kawie i opowiedział, że podpisał taką "korzystną" umowę. A ja akurat o tym czytałam na Piekielnych :p
          • pipiztipi Re: do landora 22.08.12, 16:55
            Ciekawe czy znacie umowe, którą wujek ma podpisaną z dotychczasowym sprzedawcąsmile Możecie się zdziwić. Bo umowe z tą firmą, co rozwiązaliści, przecyzytaliście?
            • grabbi Re: do landora 18.04.14, 11:25
              A może warto zastanowić się nad pozwem zbiorowym przeciw temu EC?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka