Dodaj do ulubionych

emamy jaki prezent na ślub??

22.06.12, 11:44

elegancki niezobowiązujacy...
Pani, która mnie zaprosiła pracuje ze mna. Jest dobrym duszkiem firmy, zawsze wszystko załatwione, wyjaśnione. Pomoże, doradzi... no Anioł.
I zaprosiła mnie na ślub, nie pojadę bo w tym czasem mam wyjazd na urlop, ale chcę dać jakiś miły elegancki prezent.
co radzicie.
Myślałam o filiżankach takich jak Rosenthal, POrcelanowym aniołku .. lampie Bergera.... hmm i nic nie wymysliłam
ratunku
Obserwuj wątek
    • ciocia_rada Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 14:26
      zestaw filiżanek - czemu nie, ale może nie Rosenthala bo to dośc drogie... Może być też zestaw sztućców czy dobry obrus na stół. Generalnie, coś przydatnego młodej parze (nawet jak już mieszkają, to obrus zawsze się nada). O durnostójkach raczej zapomnij...
      • twoj_aniol_stroz Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 14:39
        Tylko do obrusu warto znać rozmiar stołu. Ja bym obstawiała filiżanki, ładną cukiernicę na stół, wazon, jakieś ciekawe świece, mogą być sztućce do sałatek, z ciut droższych rzeczy to sa takie fajne podgrzewane półmiski...
      • jamesonwhiskey Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 14:40
        > łodej parze (nawet jak już mieszkają, to obrus zawsze się nada
        no nada sie jak wiesz jak duzy maja stol i czy wogole maja
        nie rozumiem tej manii z poscielami obrusami i innym kiczem
        • twoj_aniol_stroz Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 14:48
          Hm, definicję kiczu znasz?
          Jaka mania z pościelami i obrusami? Tego sporo się używa w domu, zwłaszcza pościeli, więc logicznym jest, że dobrze mieć więcej niż jedną zmianę. Inna bajka, że trzeba znać rozmiar stołu/pościeli, ale to akurat żaden problem wypytać najbliższą rodzinę.
          • jamesonwhiskey Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 15:10

> Hm, definicję kiczu znasz?

jak kupuejsz posciel to zazwyczja chcesz to zrobic jak najnizszym kosztem
            wiec zazwyczaj jest to kicz
            jak kupujesz z dobrej egipskiej bawelny no to inna sprawa
            ale watpie bo to nie kosztuje wtedy 50pln

> że trzeba znać rozmiar stołu/pościeli, ale to akurat żaden problem wypytać najb
            > liższą rodzinę.

twoja rodzina zna twoj rozmiar poscieli ?
            szczerzemowiac dziwne

> ieli, więc logicznym jest, że dobrze mieć więcej niż jedną zmianę.

to jest logiczne ale nie wiem jak logiznie uzasadnisz to ze kupisz wlasciwy kolor , material rozmiar czy cos tam innego
            • twoj_aniol_stroz Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 15:30
              > jak kupuejsz posciel to zazwyczja chcesz to zrobic jak najnizszym kosztem
              > wiec zazwyczaj jest to kicz
              Oceniasz według siebie? Ja nie stosuję takich kryteriów, jeśli robię komuś prezent to chcę by był z tego zadowolony, a nie metodą po najmniejszej linii oporu.
              Poza tym kicz nie równa się niska cena. Ale to już bardzo długi temat.
              > > że trzeba znać rozmiar stołu/pościeli, ale to akurat żaden problem wypyta
              > ć najb
              > > liższą rodzinę.
              >
              > twoja rodzina zna twoj rozmiar poscieli ?
              > szczerzemowiac dziwne
              Wszystko zalezy od stosunków rodzinnych. Akurat w moim domu nocują często także znajomi, więc nawet oni są świadomi jaki rodzaj pościeli mamy. O stole nie wspominając bo niepostrzeżenie go zmierzyć to każdy potrafi - nie trzeba tu być detektywem Rutkowskim
              > to jest logiczne ale nie wiem jak logiznie uzasadnisz to ze kupisz wlasciwy kol
              > or , material rozmiar czy cos tam innego
              Zlituj się! Jeśli byłeś choć raz w czyimś domu to z marszu widać jaka tam dominuje kolorystyka, jaki styl, rodzaj mebli, tkanin itd. Ja niby wiem, że faceci takich rzeczy nie dostrzegają, ale najczęściej to kobieta kupuje takie rzeczy na prezent, więc tu akurat żaden problem to wiedzieć. Kobiety tak mają.
              • jamesonwhiskey Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 15:36
                no dobra a teraz te swoje genalne rady zastosoj do znajmej z pracy
                gdzie nei nocujesz u niej w domu
                nie wbijasz sie do jej sypialni
                i nie idziesz mierzyc stolu jaki ma w domu

na mrginesie jak bys wlazla do moeje sypialni to bys byla u mnie w domu ostatni raz
                • twoj_aniol_stroz Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 15:43
                  Hm no to przeczytaj moje rady co kupić i się odczep ze swej łaski. Nigdzie nie napisałam, żeby kupiła pościel, o obrusie się wypowiedziałam.
                  Do Twojej sypialni nie zamierzam się wbijać, bo na ogół nie łażę po cudzych sypialniach, moi znajomi, którzy u mnie nocują siłą rzeczy wiedza jaka jest pościel, bo pod nią śpią. Mało tego, ja bywam u nich również z noclegiem i wyobraź sobie też wiem jaki mają rozmiar pościeli. To naprawdę nie jest trudne. Na ogół w domu nie funkcjonuje tylko jedna poduszka i jedna kołdra, no chyba,że ktoś jest samotny jak palec i bez dobrych znajomych i przyjaciół, ale wówczas warto odwiedzić psychologa. Czytaj ze zrozumieniem tekst na drugi raz, co? Nazwałeś kupowanie pościeli lub obrusu kiczem, więc Ci tłumaczę, że kicz to jedno a pomysł kupienia pościeli lub obrusu nie zawsze jest pomysłem durnym. Ty wiesz swoje, proszę uprzejmie, ale przynajmniej postaraj się zrozumieć tekst, który czytasz i odpowiedzieć na temat.
      • panna.sarabella obrus się przyda? 22.06.12, 16:05
        no niespecjalnie. Ja mam w domu 3 obrusy: 1 bożonarodzeniowy, drugi wielkanocny, trzeci biały jak rodzina na moje urodziny zjedzie. Czyli używam każdego z obrusów raz do roku. Każdy obrus jaki dostałam (a jakże, dostalam ich sporo) poszedł dalej. Więc to nie jest tak ze są prezenty które zawsze się przydadzą. Np. ręczniki to też porażka - ja mam wybrane kolory i tylko takie kupuję, bo mi inne do łazienki nie pasują.
    • peggy_su Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 15:23
      Nie mam weny na wymyślanie prezentu, może później cos dopiszę ALE.
      Ja osobiście bardzo pamiętam prezent ślubny od przyjaciółki mojej mamy. Dostaliśmy taki szklany wazon-świecznik w wypełniony białym piaskiem ze świecą w środku. Świecznik jak świecznik, rzecz z tych bezpiecznych i neutralnych. Jednak był przepięknie zapakowany, w taki gruby tłoczony papier z doczepionymi jakimiś ozdobnymi aplikacjami. Do tego kartkę z życzeniami - nie zwykłą, taką jakby książeczkę z jakimiś cytatami nt miłości.
      Widać, że pani włożyła wysiłek w wyszukanie czegoś nietypowego i przy tym wybrała rzeczy bardzo ładne. W sumie drobiazg, ale zapamiętałam chyba najlepiej ze wszystkich prezentów smile

Także czego byś nie wybrała, zadbaj o ładna oprawę i wyjątkową dedykację smile
    • amonette Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 15:33
      Fajne rzeczy można znaleźć w antykwariatach. Np naprawdę piękną, cieniutką porcelanę.
    • wrednadziewucha Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 16:23
      OMG. Ja chcę tę lampkę! A skoro to Anioł, nie kobieta, to kup jej aniołka. Jakiegos designerskiego smile
      • katus118 Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 16:58
        Tak samo pomyślałam o jakiejś naprawde pieknej figurce anioła wink.
        Wazon - jak najbardziej, zestaw ładnej pościeli, komplet filiżanek, w ogóle coś do domu (może gustowny obraz?).
        Dużo tego, ale też dużo zależy od gustu samych zainteresowanych.
        • thorgalla Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 19:11
          >>zestaw ładnej pościeli
          Tylko jeden? To znaczy na jedną kołdrę i poduszkę?
          A jak para/malżeństwo używa dwóch to co zrobić jak się dostanie jedną?
          Bez sensu dla mnie taki prezent.
          Zresztą pościel kojarzy mi się intymnie i trzeba być w naprawdę bliskich stosunkach aby dać coś takiego.
    • mdro Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 17:05
      Jeśli nie znasz gustu obdarowywanych, to wszelkie durnostojki (aniołki etc.) bym stanowczo odradzała. Jeśli coś użytkowego, to w miarę możliwości maksymalnie neutralnego, chyba że bywałaś u niej w domu i wiesz, jak ma urządzony.
    • lifecolor Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 19:03
      Sagaform - seria club jest fajna -kieliszki do likieru świetne, do martini
      • aga_sama Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 19:58
        sagaform tak
        filiżanki tak
        mnie na prezent ślubny bardzo pasują 2 szlafroki, ale to wydaje mi się, że nie w Twojej sytuacji - zbyt formalna znajomość
        Kup faktycznie anioła
        • azjaodkuchni Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 20:19
          Wino i kieliszki do wina, ładny album do zdjęć, muzyka na płytach.
    • pod.sufitka Re: emamy jaki prezent na ślub?? 22.06.12, 21:29
      przeczytałam wszystkie odpowiedzi i z żadnego z wymienionych prezentów nie byłabym zadowolona,
      pościel - mam parę kompletów na zmianę i nie potrzebuje więcej poza tym lubię tylko śnieżnobiałą pościel z ewentualnie delikatnym wzorkiem,
      filiżanki - mam codzienne i wizytowe, a oprócz tego kilka właśnie prezentowych których kompletnie nie używam ale to prezent do tego ładne i drogie więc nie wyrzucam
      lampa, bibeloty itp - musisz znać wystrój mieszkania obdarowanej i jeszcze trafić w jej gust, poza tym część osób nie lubi przeróżnych durnostojek i innych kurzołapek
      rozumiem że z tą osobą łączą cię głównie więzy zawodowe więc nie wypada dać koperty więc może coś z kultury czyli ładnie wydany album lub płyty a do tego dobre wino lub prawdziwy szampan, jeśli to nie za słaby prezent na ślub...
    • kamea_chateau a co myślicie o tym? 24.06.12, 07:59
      sztućce do sałątek albo widelce do wędlin z HEFRY??
      • twoj_aniol_stroz Re: a co myślicie o tym? 24.06.12, 09:05
        Jeśli wiesz jaki woli styl to jak najbardziej. To sie też przydaje w domu.
    • azomim Re: emamy jaki prezent na ślub?? 24.06.12, 11:59
      Ja bym chciała dostać kawiarkę Bialetti, np.taką z opcją robienia capuccino.
      Ale to zależy na jakie koszty się nastawiasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka