Dodaj do ulubionych

Będziecie mieć Tesco online

05.07.12, 00:18
pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,125292,12071220,Tesco_uruchamia_swoj_pierwszy_e_sklep_w_Polsce.html
Bardzo fajne rozwiązanie. Korzystam często gęsto, choć przyznam, że jakość dostawy (czas, ilość substytutów, produktów niedostarczonych) rożni się w zależości od sklepu. Jeden sklep jest rewelacyjny i blisko 100% dostaw była zgodna z zamówieniem, inny nie dostarcza wszystkich zamowionych produktów. Nie ma więc jednej jakości. O ile w poprzednim miejscu amieszkania spisywali się rewelacyjnie, tak obecne lokalne Tesco jest takie sobie i korzystam zdecydowanie rzadziej niż kiedyś. Obawiam się, że w Pl przynajmniej na początku jakość dotaw nie będzie zbyt wysoka ze wzgledu na małą lub całkowity brak konkurencji. Tak czy inaczej jest to niezwykle wygodne rozwiązanie.

Przez internet kupuję mięso i niektóre owoce i warzywa, nabiał, pieczywo, choć najlepiej się sprawdzają ciężkie i duże produkty typu chemia domowa, pieluchy, napoje, spożywka z długą datą przydatności, kosmetyki. Bagietka i serek są zazwyczaj "dodatkiem", a nie głównym produktem. Przez neta raczej nie kupiłabym pomidorów i winogron, ale selera, marchewkę i ziemniki juz tak. NIe kupuje też lodów i innych mrożonek (chyba że w zimie).
Obserwuj wątek
    • nini6 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 00:21
      sueellen napisała:
      Obawiam się, że w Pl przynajmniej na początku jakość dotaw nie będzie
      > zbyt wysoka ze wzgledu na małą lub całkowity brak konkurencji.
      Nie wiem, kiedy byłas ostatnio w Polsce i gdzie mieszkasz, ale sporo sklepów dostarcza zakupy do domu, np Piotr i Paweł, Alma, Leclerc....
      Na jakość dostaw nie narzekam.
      • sueellen Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 00:37
        Tak, Wawie i Krakowie, ale sa setki innych miast gdzie nie ma tych sklepów (w tym także miasta wojewódzkie).
        • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 08:37
          Naprawdę? Myślałam, że Alma jest w każdym większym mieście.
        • mamand Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:13
          > Tak, Wawie i Krakowie,

ale Tesco no line otworzyli własnie w Warszawie, a tu konkurencję mają sporą: frisco, jartom24, e-piotripawel, hipernet24, a.pl, foodini.
        • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:50
          Jednak nie tylko w Krakowie i Warszawie jest internetowa Alma (jak inne internetowe sklepy - nie wiem):

"Oferta Internetowych Delikatesów Alma jest dostępna dla mieszkańców aglomeracji Krakowa, Śląska, Trójmiasta, Warszawy, Wrocławia, Łodzi a teraz także na Podhalu. Jeszcze tym miesiącu uruchomimy kolejny sklep internetowy w Poznaniu. "

To wypowiedź przedstawiciela Almy sprzed dwóch lat.
          Swoją drogą muszą mieć dużo furmanek Pani aby to wszystko łobrobić po całej Polsce.
          • mamand Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 11:27
            https://alma24.pl/images/obszar_dostaw.jpg
            • sueellen Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 11:39
              Alma i Piotr i Paweł są dość drogie. Porównałabym je do angielskich Waitrose i Marks & Spencer. O ile po mięso, jajka i ser wybiorę się do Waitrose, a gotowe sałatki do pracy kupię tylko w M&S, tak wszystko inne wolę kupic w Tesco ze zwzględu na świetne promocje. Nie wiem jak w PL ale w UK tesco króluje jeśli chodzi o ceny chemii. Nie pamiętam kiedy ostatni raz zaplaciłam zwyklą cenę za chusteczki do pupy dla mlodej, pieluchy, proszek do prania, pastę do zebów czy szampon. Kupuję w Tesco hurtowo wyłącznie wtedy gdy jest promocja pół ceny i więcej lub kup jeden, drugi gratis. Przykłdowo, standardowa cena chusteczek pampers sensitive to £2.45, chyba nie zdarzyło mi sie tyle zaplacić, zawsze kupuję za mniej niż funt.
              • pade Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:06
                A u nas tesco jest droższe niż społem. Ostatnio robiłam większe zakupy i złapałam się za głowę przeglądając paragon. Nie opłaca mi się jeździć do tesco.
                • noname2002 Re: Będziecie mieć Tesco online 07.07.12, 08:05
                  To masz jakieś dziwne Społem, ostatnio zapomniałam kupić w Tesco olej i dokupiłam w Społem-mała butelka kosztowała tyle co duża w Tesco. Większość rzeczy w Społem jest o 2-3zł droższa niż w T.
    • anyx27 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 00:22
      Kupuję online w Piotrze i Pawle już od kilku lat i bardzo sobie cenię to rozwiązanie, choćby ze względu na to, iż nie musimy dźwigać np. wody. Ostatnio zamówiłam ponad 60 litrów wody big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 08:38
        Biedny kurier, mam nadzieję, że chociaż dałaś mu napiwek.
      • papalaya Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:08
        nie masz w domu wodociągu?
    • vector40 Ja zamówię SE grilla n/t 05.07.12, 10:04
    • mamand Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:05
      od ponad roku robię zakupy w lubelskim Leclerc drive więc Tesco w Warszawie mnie nie podnieca
    • mary_lu Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:16
      To jak to działa? Ide na poczte, dyktuje telegram do TESCO z listo zakupów, a po kilku dniach furmanko przywożo sprawunki? A węgiel też dowiozo? Kury już zabite i oskubane, czy w klatkach?

W Almie obsługa zakupów internetowych jest świetna, i to chyba wszędzie, bo nie spotkałam złych opinii. Spokojnie można zamawiać mięso czy owoce.
      • iwoniaw Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:29
        Cytatmary_lu napisała:

> To jak to działa? Ide na poczte, dyktuje telegram do TESCO z listo zakupów, a p
        > o kilku dniach furmanko przywożo sprawunki? A węgiel też dowiozo? Kury już zabi
        > te i oskubane, czy w klatkach?

10/10 big_grin
      • niebieska.oktawia Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:35
        mary_lu napisała:

> To jak to działa? Ide na poczte, dyktuje telegram do TESCO z listo zakupów, a p
        > o kilku dniach furmanko przywożo sprawunki? A węgiel też dowiozo? Kury już zabi
        > te i oskubane, czy w klatkach?

hahahah big_grin 10/10
      • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:45
        Kury to Pani masz do wyboru, możesz zaznaczyć łopcję takom, żeby kury jeszcze dychające były jak sama wolisz osobiście łeb ukręcić, możesz też zaznaczyć łopcję żeby kuroki były już zabite i łoskubane.
        • lelija05 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 11:17
          big_grin big_grin big_grin
      • draconessa Re: Będziecie mieć Tesco online 07.07.12, 00:18
        big_grinDD
    • mdro Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:40
      Oj dajcie spokój, dziewczyna się zasugerowała kryptoreklamiarskim artykulikiem ("Do tej pory sprzedaż artykułów spożywczych w taki sposób była niszą"), w któym niewymieniono np. Leclerca, który sprzedaż internetową od jakichś 10-12 lat prowadzi.

Nb. jakoś wątpię, czy w południowej części W-wy będzie dużo chętnych na zakupy w internetowym Tesco, bo ten na Kabatach ma fatalną renomę wink.
      • agni71 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 10:50
        A ja mieszkam pod Warszawą, i do dwóch ościennych gmin dowożą, a do mnie juz nie. Więc niech sie gonią wink
      • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 11:08
        mdro napisała:
        np. Leclerca, który sprzedaż internetową od jakichś 10-12 lat p
        > rowadzi.

Tia...ja wiem ze ludziskom czas szybko leci ale bez przesady...10-12 lat temu to nieliczni mieli w domach polaczenia internetowe i to modemem.
        Ostatnio czytalam artykul z jakas polska celebrity co to ssala bzdury z palca jak to 15 lat temu na skypie ze swoim narzeczonym rozmawiala...szkoda ze nie wiedziala ze skype ma dopiero 9 lat smile
        • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 11:18
          Miałam wtedy internet na wynajmowanym mieszkaniu, chyba nie była to wtedy taka nowość ani ekskluzywność bo pamiętam, że właściciel sam zaproponował czy zechcę sobie zainstalować.
          • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:04
            gazeta_mi_placi napisała:

> Miałam wtedy internet na wynajmowanym mieszkaniu, chyba nie była to wtedy taka
            > nowość ani ekskluzywność bo pamiętam, że właściciel sam zaproponował czy zechcę
            > sobie zainstalować.

Tak, tak...i skypa tez pewnie.
            Trujesz jak zwykle...jeszcze w 2009 tylko 13,5% obywateli w PL mialo dostep do internetu stacjonarnego wiec bajki ze w latach 2000-2012 byl pod kazda strzecha mozesz sobie wsadzic tam gdzie slonko nie dochodzi.
            • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:06
              hanalui napisała:
              ze w latach 2000-2012 byl pod kazda strzecha
              > mozesz sobie wsadzic tam gdzie slonko nie dochodzi.

2000 -2002 mialo byc oczywiscie
              • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:22
                Ja internet miałam, za innych się nie wypowiadam. Mieszkam w dużym mieście, z dużą liczbą studentów więc internet nie był tam żadną ekstrawagancją.
                Przykro mi, że Polska nie jest aż tak zacofana jakbyś sobie tego życzyła.
                • iwoniaw Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:32
                  Dokładnie - w 2000 roku w większych miastach była masa tzw. kafejek internetowych, na uczelni pracownicy i studenci mieli dostęp ograniczony tylko godzinami otwarcia pracowni/biblioteki. Stałe łącza to też JUŻ nie był jakiś cymes (w latach 90. jeszcze tak).
                  Zresztą o czym my tu mówimy - przecież w tym czasie istniało już edziecko z forami dyskusyjnymi (w tym ematką) i nie siedziało na nim 3 osoby na krzyż...
                  • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:36
                    Ale wtedy owa E-matka była zasiedlana wyłącznie przez bogate emigrantki mieszkające za granicą, w Polsce takich cudów jak Internet nie było, no może ewentualnie osoby z listy 100 najbogatszych ludzi w Polsce mogły sobie na łową łekstrawagancyje pozwolić....
                    • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 13:00

> Ale wtedy owa E-matka była zasiedlana wyłącznie przez bogate emigrantki mieszka
                      > jące za granicą,

Gazeta.pl powstala w 2001 roku, wczesniej to byla tylko witryna informacyjna
                      • iwoniaw Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 13:12
                        edziecko działało wcześniej, najpierw właścicielem był prószyński, niektóre ematki pisujące wówczas na forum są tu do dziś - zwidy ktoś ma?
                        • graue_zone Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 21:51
                          Na przykład ja. Zaczęłam pisać na edziecku w 2000 roku.
                  • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:49
                    iwoniaw napisała:

> Dokładnie - w 2000 roku w większych miastach była masa tzw. kafejek internetowy
                    > ch, na uczelni pracownicy i studenci mieli dostęp ograniczony tylko godzinami o
                    > twarcia pracowni/biblioteki. Stałe łącza to też JUŻ nie był jakiś cymes (w lata
                    > ch 90. jeszcze tak).
                    > Zresztą o czym my tu mówimy - przecież w tym czasie istniało już edziecko z for
                    > ami dyskusyjnymi (w tym ematką) i nie siedziało na nim 3 osoby na krzyż...
                    >

Tu jakis raport z 1999 roku i wcale tak kolorowo to nie wygladalo jak piszesz:
                    www.wsp.krakow.pl/papers/trzebinia.html
                    Tu jeszcze jedno:
                    wyborcza.biz/biznes/1,101562,8532658,Trudno_o_dostep__niskie_predkosci__Internet_w_Polsce.html
                    Dla przypomnienia...Wirtualna Polska powstala w 1995 a TPSA dopiero rok pozniej uruchomila anonimowy dostep do internetu przez modemy
                    • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:55
                      A jak było z procentem osób mających Internet w domu w Twoim obecnym kraju? Widzę, że bardzo Cię interesuje liczba osób które miały dostęp do Internetu 10 i więcej lat temu, więc mam nadzieję że równie szczegółowo przedstawisz nam to na przykładzie swoje kraju, weźmy na ten przykład rok 2001.
                      Czekamy smile
                      P.s. Z uwzględniem także małych miast. Dzięki.
                      To czekam, na ra.
                    • iwoniaw Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 13:11
                      Ty naprawdę nie widzisz, że się pogrążasz? 1995/6 rok to lata 90., 5 lat w rozwoju internetu to przepaść i w 2000 roku było dokładnie tak, jak napisałam - z możliwością sprawdzenia tegoż faktu (w archiwum ematki są wątki z 2000 roku).
                      • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 13:20
                        iwoniaw napisała:
                        5 lat w rozw
                        > oju internetu to przepaść

Ano przepasc i sie ludziskom wiele zaciera

i w 2000 roku było dokładnie tak, jak napisała
                        > m - z możliwością sprawdzenia tegoż faktu (w archiwum ematki są wątki z 2000 ro
                        > ku).

Wrzuci linka tego 2000 bo ja jeno ze 2001 widze

• gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 16:09
                          A na mój post już nie odpowiesz? sad
                        • graue_zone Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 21:57
                          Bo może ich nie zarchiwizowali. Ja zaczęłam pisać w 2000 roku, pamiętam, bo się w tym roku moje dziecko urodziło.
                          • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 22:09
                            graue_zone napisała:

> Bo może ich nie zarchiwizowali.

Moze.........co by bylo jednak bardzo dziwne bo archiwum GW maja od 1989 roku...
                            Znajdz jakiegos swojego posta w archimum i wrzuc linke....
                            • graue_zone Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 22:56
                              Nie wrzucę, bo za nic nie mogę sobie przypomnieć mojego ówczesnego nicku. Rozumiem, że na słowo nie uwierzysz?
                              • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:03
                                Ja nie uwierzę, w sumie jak matka może pamiętać taką drobnostkę jak rok urodzenia swojego dziecka? wink
                              • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:25
                                graue_zone napisała:

> Nie wrzucę, bo za nic nie mogę sobie przypomnieć mojego ówczesnego nicku. Rozum
                                > iem, że na słowo nie uwierzysz?

Na ematce, na slowo?
                                Zartujesz...tu jedna wielka koloryzacja rzeczywistosci kwitnie jakiegokolwiek tematu by nie poruszyc...a rzeczywistosc niestety skrzeczy, sorry
                                • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:35
                                  forum.gazeta.pl/forum/w,114,121162329,121162329,Pierwszy_post_.html
                                  • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:57

> forum.gazeta.pl/forum/w,114,121162329,121162329,Pierwszy_post_.html

?????? Toz to z 2001 a nie 2000
                                    • iwoniaw Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 11:03
                                      Jasne, marzec 2001 to cała epoka od 2000 (nie mówiąc o tym, że wcześniej forum edziecko istniało, tyle że miało innego właściciela) a jak ty podajesz jakieś linki na temat netu w PL dotyczące 1995/6 w rozmowie o latach 2000+, to tak na temat jest big_grin

Nie ośmieszaj się.
                                      • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 11:27
                                        iwoniaw napisała:

> Jasne, marzec 2001 to cała epoka od 2000

W przypadku kompuerow, internetu to epoka

(nie mówiąc o tym, że wcześniej forum
                                        > edziecko istniało, tyle że miało innego właściciela)

Czylui to nie bylo edziecko z wyborczej tylko jakies inne edziecko...

a jak ty podajesz jakieś l
                                        > inki na temat netu w PL dotyczące 1995/6 w rozmowie o latach 2000+, to tak na t
                                        > emat jest big_grin

Zawsze mozesz podrzucic linka do czegos lepszego, do lepszego opracowania, statystyki.
                                        Jak na razie to tylko kazda pamieta bo urodzila dziecko, pamieta bo sie zakochala i czatowala, pamieta bo...itd. a ja niedowiarek i wole zrodlo z linkiem niz dumania ematki i jej pamietanie
                                        • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 12:37
                                          A może któraś z naszych moderatorek się tu wypowie? Kto jak kto one powinny wiedzieć i zamknąć Ci pod tym względem kłapaczkę.
                                        • aga_rn Re: Będziecie mieć Tesco online 07.07.12, 05:23
                                          hanalui napisała:

> iwoniaw napisała:
                                          >

>
                                          > (nie mówiąc o tym, że wcześniej forum
                                          > > edziecko istniało, tyle że miało innego właściciela)
                                          >
                                          > Czylui to nie bylo edziecko z wyborczej tylko jakies inne edziecko...

nie, to nie bylo jakies "inne edziecko" ...
                                          "inne" to sie zrobilo po przeprowadzce na Gazete

forum.gazeta.pl/forum/w,596,5441567,,Nowe_eDziecko.html?v=2

forum.gazeta.pl/forum/w,567,5061767,,Raz_dwa_trzy_proba_mikrofonu.html?v=2
            • girasole01 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 17:33
              Skypa raczej nie, ale pamietam, ze w 2000 to sie namietnie na IRCu siedzialo (przynajmniej wsrod moich znajomych). Internet u mnie w domu byl, ale nie stale lacze i bylo drogo, wiec chodzilismy do kafejek albo do znajomych, ktorzy to lacze mieli. Sklepow internetowych nie pamietam, ale jako nastolatka mialam wtedy inne zainteresowania, moze cos sie juz wtedy powoli zaczynalo dziac...
        • mdro Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 11:20
          No faktycznie ciut przesadziłam wink, ale Lelcerc w W-wie faktycznie od długiego czasu zdalną sprzedaż prowadzi, tylko najpierw chyba telefoniczną.
        • sueellen Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 11:44
          12 lat temu internetu jeszcze nie miałam. Dorobiłam się dopiero na studiach i to po pierwszym roku, bo pamiętam że przed egzaminami na studia chodziłam do kafejki ściągać materiały. A potem gdy w koncu zainstalowałam, (musiał być rok 2002-03) jedynym komunikatorem było gg messanger i jakiś IrQ (już nie pamiętam nawet), a o zakupach przez neta i płaceniu online nawet nie myślałam (w ogóle wydawało mi się to bardzo niebezpieczne).
          • bloopsar Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 18:29
            > jedynym komunikatorem było gg messanger i jakiś IrQ (już nie pamiętam nawet)

ICQ? smile
        • kocianna Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:19
          7 lat temu na 100% robiłam zakupy w Leclerku przez internet i miałam stałe łącze. I ani Leclerk online, ani stałe łącze nie były wtedy nowością.
          Internet przez modem w domu miałam na pewno w 2001 roku.

Bez przesady.

A Tesco - świetnie, że wprowadziło ofertę. Co prawda nawet w mniejszych miastach są małe sklepy internetowe, ale hipermarket to hipermarket.
          • hab_ek Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:58
            Ja robiłam w totu.com juz 10 lat, a totu.com w tym roku będzie obchodzić 15lat.
            Także internet w 2000roku nie był jakiś strasznym zbytkiem...
            Może było wolniej, ale serwisy były do tego dostosowane.

pozdrawiam
            • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 13:12
              hab_ek napisała:

> Ja robiłam w totu.com juz 10 lat, a totu.com w tym roku będzie obchodzić 15lat.
              > Także internet w 2000roku nie był jakiś strasznym zbytkiem...
              > Może było wolniej, ale serwisy były do tego dostosowane.

Eeeee...no...internet byl...nikt tego nie kwestinuje. Tyle ze nie byl pod kazda strzecha jak sie niektorym wydaje. Dlatego w latach 2000-2005 kafejki byly takie popularne i bylo ich tak mnogo bo neta w domu ludzie nie mieli tylko raczej w pracy lub uczelniach, bibliotekach.
              • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:44
                A czy w 2000 roku Internet był pod każdą jedną strzechą w Twoim kraju? Uparcie odmawiasz odpowiedzi na to pytanie.
                • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:24

> A czy w 2000 roku Internet był pod każdą jedną strzechą w Twoim kraju? Uparcie
                  > odmawiasz odpowiedzi na to pytanie.

Ja nigdzie nie odmawiam....zwyczajnie zakladam i oczekuje ze ktos kto mial stale lacze w 2000 roku potrafi to znalezc bez problemu, nieprawdaz?
                  • dziennik.odchudzania Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 13:14
                    W 2000? Podwarszawska miejscowość i stałe łącze ISDN. Tylko było bardzo drogo, jeśli dobrze pamiętam. W tymże samym 2000 roku w każdym domu, gdzie był telefon stacjonarny można się było "dodzwonić" do internetu. Wtedy nie było to wielkim kłopotem, bo strony były chudzieńkie.
        • rubia88 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 16:20
          ja pierdzielę, ja rozumiem że większość emigrantek to się z jakiś zapadłych dziur bez internetu wyrwała, ale proszę nie przenosić tej smutnej sytuacji na resztę forumowiczek!

10 lat temu miałam 14 lat, byłam w gimnazjum i kafejki były wszędzie, i wiekszość dzieciaków miała już internet, wiem bo pamiętam! i mówię o Polsce Btongue_out ach te flirty przez gadu gadutongue_out
          • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 19:15
            rubia88 napisała:

> ja pierdzielę, ja rozumiem że większość emigrantek to się z jakiś zapadłych dzi
            > ur bez internetu wyrwała, ale proszę nie przenosić tej smutnej sytuacji na resz
            > tę forumowiczek!

No pacz pani... Mimo ze internet miała to czytanie ze zrozumieniem leży i kwiczy

> 10 lat temu miałam 14 lat, byłam w gimnazjum i kafejki były wszędzie, i wiekszo
            > ść dzieciaków miała już internet, wiem bo pamiętam!

A statystyki podają ze w 2002 tylko 11% godpodarstw domowych mialo neta.
            Z badań OBOP w 2003 roku tylko 27% procent badanych zadeklarowało dostęp do Internetu.

• rubia88 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 22:23
              co ja Ci poradze, że było jak było. nie powiesz mi, że mało kto miał internet, skoro ja pamiętam inaczej. jasne, były to łącza na modem, ale były.
              zresztą z tymi statystykami to ostrożnie:

"Według danych GUS, w 2010 roku dostęp do internetu w domu posiadało 63,4% gospodarstw domowych."

czyli wydaje się, że niewiele. ale ja nie znam nikogo oprócz swoich dziadkówtongue_out kto nie miałby internetu w domu. a 60% to wydawałoby się wcale nie tak wiele.
              więc tak, Polacy wiedza co to zakupy onlinetongue_out
              • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:10
                rubia88 napisała:

> co ja Ci poradze, że było jak było. nie powiesz mi, że mało kto miał internet,
                > skoro ja pamiętam inaczej. jasne, były to łącza na modem, ale były.

Niektorzy pamietaja ze mieli skypa 15 late temu....
                No niestety malo kto mial internet w domu....dlatego tak w latach 2000-2005 pelno wszedzie bylo kafejek internetowych po czym zaczely powoli znikac. Zastanow sie....dlaczego byloby ich tak duzo? Po kiego grzyba ktos chodzilby do tych kafejek skoro mialby w domu neta? Kiedy ostatnio bylas w kafejce i czemu nadal nie chodzisz?

> zresztą z tymi statystykami to ostrożnie:
                > "Według danych GUS, w 2010 roku dostęp do internetu w domu posiadało 63,4% gosp
                > odarstw domowych."
                > czyli wydaje się, że niewiele. ale ja nie znam nikogo oprócz swoich dziadkówtongue_out
                > kto nie miałby internetu w domu. a 60% to wydawałoby się wcale nie tak wiele.

Jak zadasz pytanie na ematce o tv...to sie okaze ze tez zadna nie ma big_grin, a ja tez nie znam nikogo kto by tv w domu nie mial big_grin

60% to ponad polowa wiec jakie niewiele? surprised? To ponad polowa - na 10 osob 6.3 osoby ma ten internet tongue_out

> więc tak, Polacy wiedza co to zakupy onlinetongue_out
                A ja gdzies twierdzilam ze nie wiedza? Uwazam tylko ze w 2000 sprzedaz interenetowa w PL byla w powijakach i to sporych.
                Mysle ze nadal jest jeszcze sporo do zrobienia w tej kwestii - archaiczne polecenia przelewu, wysylki zagraniczne drogie i kulejace, strach czesci zagranicznych sklepow przed wysylka do P, warunki reklamacji czy zwrotu nawet w zwyklych sklepach to schody, nawet nie chce sobie wyobrazac jak w przypadku internetowego....

• gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:26
                  A 15 lat temu w Twoim obecnym kraju zamieszkania ile procent ludności miało Internet w domu? I czy było on pod każdą jedną tamtejszą strzechą?
                  Pytam już drugi raz, mam nadzieję że uzyskam odpowiedź smile
                  • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:55

> A 15 lat temu w Twoim obecnym kraju zamieszkania ile procent ludności miało Int
                    > ernet w domu? I czy było on pod każdą jedną tamtejszą strzechą?
                    > Pytam już drugi raz, mam nadzieję że uzyskam odpowiedź smile

Toz juz powiedzialam ze google moze pomoc jak masz potrzebe dowiedziec sie jak wyglada PL na tle Europy pod wzgledem dostepnosci wczesniej i teraz
                    Podpowiem ze nie za ciekawie...w ogonie jestesmy ale wyprzedzamy Rumunie, Bulgarie i Grecje. tongue_out
                    Plany Digital Agenda for Europe jest zredukowanie o 15% przed 2015 liczby osob ktore nigdy nie uzywaly neta (osoby w wieku 16-74). Srednia dla Europy to 24% w 2011. Najwiecej osob ktore nigdy nie uzytkowalo internetu w roku 2011 bylo w Romania (54pc of individuals aged 16-74), Bulgaria (46pc), Greece (45pc), Cyprus and Portugal (both 41pc), najmniej w Sweden (5pc).
                    O PL nic nie wspominaja ...ale wziawszy ze w wiekszosc ematka nie ma tv, a jesli juz ma to nie dopuszcza dzieci do ogladania, ludzie starzy na internet za starzy (tego nie kumam bo przeca moznaby zorganizowac szkolenia dla takich osob w osiedlowych bibliotekach, parafiach, tylko kto ma na to czas jak wiekszosc starych siedzi z wnukami)...to mozemy gdzies sie plasowac przy tej Bulgarii, Rumunii i Grecji tongue_out big_grin
                    • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:32
                      Nie wiem na jakiej planecie Ty żyjesz. Instytucja babci - opiekunki wnuków odchodzi już w Polsce od dłuższego czasu do lamusa, wystarczy nawet popatrzyć na to forum aby zobaczyć ile forumowiczek żali się, że na babcię nie może liczyć w tej kwestii.
                      Na forach gazetowych zaś jest co najmniej kilka for przeznaczonych dla emerytów i osób starszych.
                      Są szkolenia dla takich osób z obsługi internetu, nawet w DPS-ach niektórych.
                      Zatem zluzuj ściśnięte poślady, nie jest źle, a z każdym rokiem sytuacja pod tym względem się poprawia.
                      A u Was jest póki co dobrze, ale coraz większa liczba imigrantów (zwłaszcza tureckiego i muzułmańskiego pochodzenia) żyjąca z Waszych przyznam uczciwie dużo wyższych niż w Polsce zasiłków kiedyś się zemści.
                      • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:49
                        Instytucja babci - opiekunki wnuków odch
                        > odzi już w Polsce od dłuższego czasu do lamusa, wystarczy nawet popatrzyć na to
                        > forum aby zobaczyć ile forumowiczek żali się, że na babcię nie może liczyć w t
                        > ej kwestii.

Serio? Moze jak odejdzie do lamusa to pogadamy, na razie ma sie calkiem dobrze

> Na forach gazetowych zaś jest co najmniej kilka for przeznaczonych dla emerytów
                        > i osób starszych.
                        > Są szkolenia dla takich osób z obsługi internetu, nawet w DPS-ach niektórych.
                        > Zatem zluzuj ściśnięte poślady, nie jest źle, a z każdym rokiem sytuacja pod ty
                        > m względem się poprawia.

A to swietnie...

> A u Was jest póki co dobrze, ale coraz większa liczba imigrantów (zwłaszcza tur
                        > eckiego i muzułmańskiego pochodzenia) żyjąca z Waszych przyznam uczciwie dużo w
                        > yższych niż w Polsce zasiłków kiedyś się zemści.

Co sie martwisz...PL bogaty i coraz bogatszy kraj bedzie musial wylozyc kase do wspolnego wora...tongue_out na tym polega UE
                      • aniorek Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 12:57

> A u Was jest póki co dobrze, ale coraz większa liczba imigrantów (zwłaszcza tur
                        > eckiego i muzułmańskiego pochodzenia)

Ahahaha. A co to za kraj Muzulmania, o wyrocznio? big_grin
                • rubia88 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:49
                  no ze skypem to spora przesadatongue_out
                  ale na czatach się siedziało. zresztą pierwsze konto mail założyłam sobie w 6 klasie? to właśnie było jakoś koło 2000 roku.

w kafejce byłam strasznie dawno. do kafejek sie chodziło poczatować, bo rodzice nie pozwalali, oraz pograć w gry sieciowe, bo domowe modemy słabe były. ah młodośćwink

no i powiedz mi, tak szczerze, po co ten ostatni wpis o trudnościach? ja wiem, że nie jestesmy Zachodem, ale kurcze nawet przez myśl mi nie przeszło rozkminiać teraz potencjalne trudności w sprzedaży online na terenie Polski i co jeszcze nam zostało do zrobienia (?!) Ciebie przecież to powinno obchodzić jeszcze mniej, przecież u Ciebie wszystko przebiega lepiej? po co ten tekst tutaj był?
                  mam nadzieję, że mi odpowiesz.
                  • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:16
                    rubia88 napisała:

> w kafejce byłam strasznie dawno. do kafejek sie chodziło poczatować, bo rodzice
                    > nie pozwalali, oraz pograć w gry sieciowe, bo domowe modemy słabe były. ah mło
                    > dośćwink

czyli dostepnosc i jakosc internetu w pod strzecha w 2000 roku byla raczej kiepska

>
                    > no i powiedz mi, tak szczerze, po co ten ostatni wpis o trudnościach? ja wiem,
                    > że nie jestesmy Zachodem, ale kurcze nawet przez myśl mi nie przeszło rozkminia
                    > ć teraz potencjalne trudności w sprzedaży online na terenie Polski i co jeszcze
                    > nam zostało do zrobienia (?!) Ciebie przecież to powinno obchodzić jeszcze mni
                    > ej, przecież u Ciebie wszystko przebiega lepiej? po co ten tekst tutaj był?
                    > mam nadzieję, że mi odpowiesz.

Jak to dlaczego? Skoro ktos twierdzi ze sklepy internetowe w PL w latach 2000 byly super na porzadku dziennym, to ja sie zastanawiam dlaczego dzisiaj sa takie kiepskie? Dlaczego ma mnie nie obchodzic? Ja bym chetnie cos czasem z PL kupila, moi zagraniczni znajomi tez sie czasem pytaja, ale zamiast kupowac to w PL kupuje gdzie indziej bo przelewu na konto nikomu nie zamierzam robic. Chetnie bym zakupila mojemu chrzesniakowi prezent przez neta i wyslala bezposrednio do PL a tu niektore sklepy nie sla do PL a sla w rozne dziury. Juz pomijam ze rejstracje, regulaminy itp to jakies kosmosy i mi sie nie chce...ot przyzwyczailam sie zeby bylo prosto w 2 klikniecia
                    • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:51
                      Ale po co masz (będąc za granicą) kupować cokolwiek w Polsce? Przecież zagranicą wszystko lepsze smile I towary i ceny i usługi smile
                      Na przykładzie Almy powiem też, że żadna filozofia zrobić zakupy, do wyboru mam chyba z pięć opcji płatności - kartą kredytową on line, kartą płatniczą u dostawcy, przelewem, gotówką u dostawcy. Do koloru do wyboru. Zakupy mam pod sam nos wniesione o wybranej przeze mnie porze.
                      W innym sklepie internetowym z karmami dla zwierząt robię od lat zakupy, sklep w całkiem innej części Polski, jak zamawiam towar w magazynie mam u siebie w mieście na następny dzień kurierem, też kilka możliwości płatności, kartą, przelewem, gotówką, jak wolę.
                      Kupowałam czasem na Allegro i w sklepach internetowych i (rzadziej) u osób prywatnych i też nie miałam problemu.
                      Czy mam wyjątkowe szczęście czy dobra obsługa (tak - w Polsce big_grin ) sklepów internetowych to norma?
    • ciociacesia u nas sie miesa w tesco nie kupuje 05.07.12, 11:03
      po tym jak rozeszla sie wiesc o metodach 'odswiezania' starego mięska. fu
    • kura28 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 11:40
      Haha, dzięki za pouczenie jak działa sklep spożywczy on line. Może przygotuj jakiś cykl wykładów na ten temat wink
      • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:29
        A w moim to kartą nawet można płacić.
        Karta to takie coś (wygląda jak prostokątny kawałek plastiku, niezbyt duży) na czym niby masz pieniądze.
        Jak chcesz zapłacić to sprzedawca (kurier) wyciąga takie urządzenie z ekranikiem i małą klawiaturą a Ty musisz wpisać specjalny PIN, który znasz tylko Ty i nikt inny.
        Po wpisaniu PINu ściągają się z tej karty i zarazem Twojego konta pieniądze. I masz zapłacone za zakupy.
        Takie cuda Pani!
        • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 12:33
          Tak wygląda karta:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/60f990eea8b3.jpg

A tak urządzenie do karty:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9c50a849241d.jpg
          • rubia88 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 22:24
            niestety u nas w Polsce nie mamy takich technologiisad
          • kk345 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:03
            A jak się wpycha gotówkę do takiej małej karty?
            • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:22
              Takie cuda u nas w Polsce, że kartko niby mało, do kieszeni się zmieści, a zapłacisz niom wszędzie Pani, w sklepie internetowym i w zwykłym spożywczym i w aptece i w kosmetycznym.
              Jak gotówkom, pieniędzmi znaczy...
              Takie cuda na kiju.
              I kolejek już ni ma sad Idziesz do półki z cukrem a tam pięć rodzai - białe, pudry, brązowe, trzcinowe, w kostce.
              Chcesz kawy - tam sto różnych rodzai sad
              Wierzysz że można w Polsce tak iść do sklepu i kupić kawę i cukier?
              • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:32

> Takie cuda u nas w Polsce, że kartko niby mało, do kieszeni się zmieści, a zapł
                > acisz niom wszędzie Pani, w sklepie internetowym i w zwykłym spożywczym i w apt
                > ece i w kosmetycznym.

nie zapomnij dodac ze przy okazji placenia hefty fee od tranzakcji pobieraja i na dodatek biedna emama do kas samoobslugowych musi chodzic po produkcie nabijac i rozliczac by miesieczny limit tranazakcji wyrobic big_grin

> I kolejek już ni ma sad

To czemu watki o pierwszenstwie do kasy, nieprzepuszczaniu w kolejkach takie rekordy zainteresowana bija e emamuncie placza jak to ich zle spoleczenstwo traktuje?
                • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:42
                  A wiesz, że też się dziwię? W sklepach stoi się góra 10 minut w kolejce, no może jak coś się przyblokuje, okres przedświąteczny to 15 minut, ale najczęściej 5-10 minut.
                  To tak dużo, że nie można ustać nawet w ciąży?
                  Kiedyś jeden z hipermarketów zrobił nawet promocję - kto stoi dłużej do kasy niż 5 minut może odebrać 1 złotówkę, wiedział co robi bo tam nawet i 5 minut się nie stało.
                  Też jestem ciekawa tych sklepów gdzie e-mamy w ciąży na opuchniętych nogach muszą stać w kolejce godzinami czy choćby i pół godziny.
                  Może to zagraniczne sklepy?
                  • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:00

> A wiesz, że też się dziwię? W sklepach stoi się góra 10 minut w kolejce, no moż
                    > e jak coś się przyblokuje, okres przedświąteczny to 15 minut, ale najczęściej 5
                    > -10 minut.
                    > To tak dużo, że nie można ustać nawet w ciąży?

No ja nie wiem...po ilosci watkow i dantejskich scenach opsywanych prze ematki to smiem twierdzic ze tam lata cukru na kartki w tych ich sklepach

• gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:23
                      Generalnie niestety w sklepach panuje idea wielkiego pośpiechu, każda dodatkowo minuta stania w kolejce powoduje olbrzymie straty czasowe i uszczerbek na zdrowiu.
                      I nie dotyczy to wyłącznie ciężarnych.
                      Raz jeden Pan kupował na stoisku jedną sałatkę, z tą sałatką musiał udać się do kasy, a akurat stanęła grupka może 5 chłopców, każdy miał po jednym lodzie, więc ileż mogli stać? Pan obrażonym tonem do sprzedawczyni z działu sałatkowego (tam nie można było płacić), że on wobec tego rezygnuje z sałatki bo bardzo się spieszy, otwarto oczywiście dla niego specjalnie drugą kasę (sklep nieduży, tylko dwie kasy), chłopców zaraz nie było, "skasowano" ich w niecałe 5 minut, ale oczywiście Pan nie będzie tyle stał.
                      Niewykluczone że gdyby nie otwarli owej kasy dla niego potem by powiedział żonie (bo na forum E-mama raczej nie pisuje) " I wiesz Kochanie nie kupiłem tej sałatki bo była takaaaa długa kolejka".
                      Innym razem miałam może z 10 produktów i w trakcie kasowania (tak to bym puściła, bo zawsze puszczam osoby z jedną rzeczą, ale akurat podeszły w momencie gdy kasjerka zaczęła już kasować moje towary) dwie dziewczynki z napojem, może 10-12 lat. Ach...
                      Poczułam jakby umierające staruszki za mną stanęły, na koniec poprosiłam jeszcze (przy tej kasie można dodatkowo kupić ciastka na wagę) o ciastka, bez wdawanie się w żadne dyskusje, zastanawianie tylko tyle a tyle proszę. Panienki zaczęły wywracać gałami, ciężko wzdychać big_grin i mówić jedna do drugiej "Cierpliwa jestem" big_grin. Nie wiem co by było gdyby stały przed nimi trzy osoby z koszykami, a nie jedna która śmiała dokupić jeszcze jeden produkt.
                      Tak, że kolejki są na góra 5-10 minut stania tylko ludzie muszą mieć dzisiaj szybko i natychmiast, czy młodzi czy starzy, czy ciężarni czy nie.
                      Heh...
              • kk345 Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:44
                > I kolejek już ni ma sad Idziesz do półki z cukrem a tam pięć rodzai - białe, pu
                > dry, brązowe, trzcinowe, w kostce.
                > Chcesz kawy - tam sto różnych rodzai sad

No jak mi jeszcze napiszesz, że rajstopy też rzucili, to pozwól, ale nie uwierzę
                • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:58
                  Wczoraj w mięsnym rzucili wołowinę (na wagę a potem prosto do worka).
                  Ale ta wołowina już u mnie w garnku big_grin
                  Ale ich wyru_chałam, tylko nie mówicie nikomu.
                  Kupiłam jakby nigdy nic a nie dałam kartki przydziałowej big_grin
                  Babka chyba zapomniała zapytać big_grin
                  Szybko wyszłam by się nie pokapowała i nie zaczęła za mną wołać o tą kartkę.
            • draconessa Re: Będziecie mieć Tesco online 07.07.12, 00:25
              Smieje sie coraz bardziej...cudne... Dziewczyny, zakupy przez siec na pewno istnialy jakies 10 lat temu w polsce - mozna bylo np kupic z leclerca... Oczywiscie, internet nie byl az tak powszechny , jak dzisiaj, ale jednak sporo ludzi juz mialo stale lacze!!!Stale lacza mialy firmy ( ile z Was siedzialo na necie w pracy???), a potem tez juz byly ( ja na pewno korzystalam z takowych juz dobre 10 lat temu, jak nie wiecejsmile))
    • rosapulchra-0 Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 13:15
      A ja nie lubię kupować spożywki on-line. Ja muszę pomacać, powąchać, sprawdzić, wybrać. Zdecydowanie wolę poświęcić tę godzinę czy dwie tygodniowo i sama pojechać na zakupy, niż zamawiać. Ale muszę przyznać, że to bardzo wygodna forma zakupów.
    • damajah Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 17:52
      Ja często korzystam z zakupów online w Piotrze i Pawle, dostawa zawsze w 100% zgodna z zamówieniem, jak czegoś nie mają to dzwonią i pytają czy chcę zamienić na podobny produkt i na jaki konkretnie...Żadna nowość.
      • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 05.07.12, 23:00
        Dla Ciebie i dla mnie żadna nowość, dla Pań emigrantek nowość.
        • kota_marcowa Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:18
          Gazeta, no bo nikt na tą emigrację się z powodu dobrobytu nie wybierałsmile
          Pojechały te, dla których internet, zakupy z dostawą czy inne "rarytasy" to nowość. Pewnie niektóre musiały się uczyć, że pieniążek z wózka marketowego można wyjąćtongue_out
          • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:24
            >Pewnie niektóre musiały się uczyć, że pieniążek z wózka marketowego można wyjąć....

big_grin big_grin big_grin
          • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:38
            kota_marcowa napisała:

> Gazeta, no bo nikt na tą emigrację się z powodu dobrobytu nie wybierałsmile
            > Pojechały te, dla których internet, zakupy z dostawą czy inne "rarytasy" to now
            > ość. Pewnie niektóre musiały się uczyć, że pieniążek z wózka marketowego można
            > wyjąćtongue_out

I jak zwykle...dokopujemy zagranicznym
            A moze dlatego sie wybraly na emigracje bo nie mogly zniesc wiecznie obsranych kibli za ktore na dodatek w wiekszosci miejsc trzeba placic tongue_out
            • kota_marcowa Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:44
              > A moze dlatego sie wybraly na emigracje bo nie mogly zniesc wiecznie obsranych
              > kibli za ktore na dodatek w wiekszosci miejsc trzeba placic tongue_out

Hmm od razu widać, że chyba dawno w Polsce nie byłaś. Ja od kilku dobrych lat jestem w stanie trafić do nieobsranego i nieodpłatnego kibla w naszym (moim?) kraju, choćby w marketach, knajpach, urzędach, szkołach, przychodniach, stacjach benzynowych.
              Natomiast zjeździłam turystycznie prawie cały świat i w tych mlekiem i miodem krajach płynących kible są w większości płatne, ba! nawet są odpowiednie klamki na monetytongue_out
              • kota_marcowa Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:46
                Albo odpowiedniki naszych toi toiów np. w Paryżu, które również otwierają się na monety. U nas o ile mi wiadomo toalety typu toi-toi są póki co bezpłatne.
              • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 00:56
                kota_marcowa napisała:

> Hmm od razu widać, że chyba dawno w Polsce nie byłaś. Ja od kilku dobrych lat j
                > estem w stanie trafić do nieobsranego i nieodpłatnego kibla w naszym (moim?) kr
                > aju, choćby w marketach, knajpach, urzędach, szkołach, przychodniach, stacjach
                > benzynowych.

Tak...masz racje nie bylam. A...tak, tak...a jak watek o odpieluchowywaniu, gdzie z dzieckiem do toalety to ematka robi pod krzakiem, albo nawet nie wchodzi bo obsrane, bo daleko, bo trzeba byc klientem, bo trzeba placic

> kible są w większości płatne, ba! nawet są odpowiednie klamki
                > na monetytongue_out

W ktorych to krajach?
                • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 01:00
                  Matkom zwyczajnie nie chce się iść do łazienki z dzieckiem, wolą pod krzaczek.
                • kota_marcowa Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 01:05
                  > W ktorych to krajach?

No przecież ci napisałam toi toi w Paryżu (Francja), Klamki na monety na stacjach benzynowych, Mc Donald's, Francja, włochy, GB. Nie wspomnę o tłumnie odwiedzanych przez turystów "ciepłych krajach", czy krajach uważanych przez nas za kraje 3 świata, gdzie dosłownie wszystkie kible są płatne.
                  • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 01:26
                    kota_marcowa napisała:

> > W ktorych to krajach?
                    >
                    > No przecież ci napisałam toi toi w Paryżu (Francja), Klamki na monety na stacja
                    > ch benzynowych, Mc Donald's, Francja, włochy, GB.

Wlochy, GB? - dziwne
                    • kota_marcowa Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 01:31
                      Może i dziwne, ale osobiście wrzucałam ojrotongue_out
                    • kota_marcowa Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 01:31
                      W GB funciaka
                      • sueellen Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 02:13
                        Nie przypomianm sobie abym kiedykolwiek w GB gdziekolwiek za toaletę płaciła, a mieszkam tu już kilka lat, bylam na wakacjach w Szkocji, w jakiejś dziurze nad Morzem Północnym, w kilku małych miejscowościoch w Kornwalii i kilku średniej wielkości miastach. Mało tego, niemal każda knajpa ma przewijak dla dziecka, nierzadko zdarzają się też na stacjach benzynowych. Obok mojego domu są dwa parki i tam toalety publiczne bezplatne. A toitoi płatny jest - stoi sobie na na moście nad torami kolejowymi. Myslę, że ktoś go przewoił, spadł z naczepy, ktoś postawil na poboczu i tak stoi odkąd pamiętam.
                        • havana28 Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 04:56
                          Na dworcach kolejowych w UK toalety sa płatne
                          • mary_lu Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 07:42
                            Tak brudnych toalet jak w Londynie, to w Polsce nie widziałam, odkąd przestałam chodzić na dyskoteki i koncerty dla chlejących małolatów. Ale uwierzę, jak ktoś powie, że to nie angielski problem, ale wina naszych dresików i tipsiar, bo leciałam z nimi samolotem, siłą to z dziczy wyrwane i z pewnością do sanitariatów nieprzywykłe. Przewijaki, owszem, były, ale dziecka za Chiny bym tam nie położyła, przewijałam je w wózku.
                            • hanalui Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 08:50
                              mary_lu napisała:
                              , ale wina naszych dresików i tipsiar, bo l
                              > eciałam z nimi samolotem, siłą to z dziczy wyrwane i z pewnością do sanitariató
                              > w nieprzywykłe.

Trza bylo paniusiu Lufthansa leciec a je jakimis tanimi liniami w ofercie za 100zl to by sie tipsiar uniknelo...tylko ze pewnie z tej twojej dziczy Luf nie lata big_grin.
                              • mary_lu Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 19:08
                                Dziękuję bardzo, leciałam tanimi liniami po numerach, jakie miałam w poprzednim locie z Lufthansą. Mogę się przemęczyć godzinę z pijakami pokrytymi ranami od wczorajszch tatuaży, byle z własną walizką i bez przesiadki możliwej do wykonania tylko według sprzedanego biletu.
                          • sueellen Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 11:08
                            No cóż, na dworcach kolejowych byłam dwóch i na obu bezpłatne, a w pociagach (o zgrozo, czysto, nawet papier toaletowy i mydło!).

Co do przewijaków, wszędzie zabierałam jednorazowe cieniutkie maty do przewijania i chusteczki antypakeryjne dettol. Taką chusteczką przecierałam przewijak i np krzesełka do karmienia w restauracjach.
                  • gazeta_mi_placi Re: Będziecie mieć Tesco online 06.07.12, 11:33
                    W Paryżu przy toaletach publicznych strasznie waliło moczem.
                    A może mi się tylko wydawało i to nie był Paryż tylko jakieś miasto w Polsce? Bo przecież niemożliwością jest aby w stolicy Francji z toalet publicznych (nie wchodziłam nawet, czekałam na zewnątrz) waliło moczem.
    • olena.s U mnie jak zwykle jest dziwnie 06.07.12, 12:48
      Z wielkich sieci mamy Carrefoura i Spinney's, ale oni nie sprzedają przez sieć.
      Za to mnóstwo małych sklepików chętnie i za friko dostarczy na telefon zakupy. Tyle, że jakież to zakupy ze sklepu może 2x większego niż mały osiedlowy? I przez telefon zamawiasz je w języku, który ani dla jednej, ani dla drugiej strony nie jest ojczysty...
      A, i jak się podjeżdża pod sklep spożywczy, pralnię, sprzedaż pieczonych kurczaków itd. to obsługa nierzadko wylatuje na ulicę i pyta, czego potrzeba. Po czym leci po produkt, przynosi, bierze kasę, leci z powrotem, przynosi resztę...
      Mnie to strasznie krępuje i nie korzystam. Arabowie za to - nagminnie.
      • rosapulchra-0 Ojejkujejku! 15.07.12, 18:42
        Ależ się patryidiotki oburzyły, że ktoś zza granicy ośmielił się napisać, że będzie tesco on-line.
    • nanuk24 Re: Będziecie mieć Tesco online 07.07.12, 01:02
      Przeczytalam watek i jedynie, co mam ochote napisac, to: ale jestescie, ludzie, zdrowo powaleni.
      • rosapulchra-0 Re: Będziecie mieć Tesco online 15.07.12, 18:44
        Zdrowo powaleni - piękny oksymoron big_grin
      • mary_lu Re: Będziecie mieć Tesco online 15.07.12, 20:45
        Robim tylko takie wrażenie, bośmy do intierneta nieprzywykli. Podciagniem się i za jakieś dwie dekady wstydu robic nie będziem.
    • claudel6 Re: Będziecie mieć Tesco online 14.07.12, 23:51
      i zrobiłam te pierwsze zakupy online. no i fail. niestety Tesco nie dzwoni, gdy towaru nie ma - sami wybierają zamiennik. a umówmy się - mozna trafić z zamiennkiem, i nie trafić. w moim przypadku nie trafili. i zamiast twarożku śmietankowego do babeczek owocowych dostałam twarożek..ze szczypiorkiem. ale grunt, ze tej samej firmy, bo tym sie kierowali. i jestem załatwiona - zrobiłam zakupy internetowe, żeby zaoszczędzić czas, a jutro będe musiała pojechać do marketu dokupić ten jeden produkt. marzyłam o takim spędzeniu niedzieili.
      w hipernecie zawsze dzwonią i dopiero jak się nie dodzwonią to sami wybierają. ale probują często i 10 razy się dodzwonić.
      napisałam do nich, zęby się ogarnęli i jednak dzwonili i dostałam bezosobowa mechaniczna odpowiedź, o taką:

"Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na Państwa wiadomość e-mail informujemy, że w ramach usług Tesco Ezakupy nie ma możliwości zwrotu produktów w inny sposób, niż fizycznie w sklepie widniejącym na otrzymanym wraz z zakupami rachunku. Chcielibyśmy także poinformować, iż w przypadku braku wybranych przez Państwa produktów oferujemy produkty w podobny sposób spełniające życzenia naszych klientów. Jeśli Państwo nie życzą sobie takich produktów, zawsze mogą Państwo ich nie odbierać podczas dostawy. Chcielibyśmy poinformować, iż nie zostaną Państwo obciążeni żadnymi kosztami w związku z takimi działaniami."

co to w ogóle jest??

w Hipernecie zawsze mi odpisują osobowo i odpowiadają konkretnie na to co napisałam. a tutaj jakiś komputer wygenerował odpowiedź.
      halo, Tesco, ogarnij się! nie jesteście pierwsi na rynku z zakupami online, by odstawiać taką wiochę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka