grouse1 Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 06:54 Ja chodziłam na podwórko - Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 07:06 na pole (Bielsko-Biała) Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 07:35 Na dwór- Warszawa. Ale od dawna wiedziałam co to znaczy "na pole" bo koleżanka z klasy miała rodziców gdzieś z południa Polski i w domu tak mówili. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 08:31 na dwór, na podwórko. Z wychodzeniem na pole zetknęłam się dopiero w wieku dorosłym. Na dolnym śląsku, pod granicą z Czechami i Niemcami wszyscy mówili tak jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 08:34 Na dwór - na śląsku i w stolicy, w dolnośląskiem słyszałam zawsze pole i ten mój dwór dla wszystkich był dziwny. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 klubgogo 22.07.12, 16:47 > Na dwór - na śląsku i w stolicy, w dolnośląskiem słyszałam zawsze pole i ten mó > j dwór dla wszystkich był dziwny. Hmmm... to chyba ci się Górny Śląsk z Dolnym pomylił... Bo na Dolnym Śląsku mówi się na dwór, na podwórko, chyba, ze ktoś napływowy jest ze Śląska, Małopolski czy Podkarpacia. Odpowiedz Link Zgłoś
julka-4 Anyx27 22.07.12, 21:50 Na pewno nie Górny Śląsk-nigdy nie słyszałam na pole-raczej na plac ,ewentualnie na dwór. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Anyx27 22.07.12, 22:27 Tutaj w tym wątku dziewczyny tak pisały. poza tym na pewno bardziej Górny Śląsk, niż Dolny Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re: Lubuskie - na dwór n/t 22.07.12, 09:35 A jak już wyszłyście z domu to jesteście na polu czy na "dworzuuuu" (brrrrr zimno). To chyba ważniejsze - mówić po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjak-2 Re: Lubuskie - na dwór n/t 22.07.12, 10:14 Podkarpacie na pole Słyszałam cos takiego : jak szlachcic wychodził z dworu to widział pole i mowił ze idzie na pole , jak chłop wychodził to widział dwor i mowił ze wychodzi na dwor Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn potwierdzam:) 22.07.12, 17:21 w Krakowie tak się sprawę tłumaczy niegramotnym warszawiakom chyba nawet to pisałam - jakiś czas temu był podobny wątek- o regionalizmach Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Lubuskie - na dwór n/t 22.07.12, 14:30 >czy na "dworzuuuu" Ja mówię : jestem na dworze Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Lubuskie - na dwór n/t 22.07.12, 14:36 > A jak już wyszłyście z domu to jesteście na polu czy na "dworzuuuu" Jak wyjdę z domu, to jestem na dworze. Odpowiedz Link Zgłoś
mas.uka Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 13:53 na pole, pochodzę z podkarpacia, u nas nie ma dworów Teraz mieszkam w Poznaniu i nadal mnie bawi gdy słyszę oszczytko (dla mnie stugawka/strugaczka) i nadusić guzik (wcisnąć) Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 15:02 Kraków, na pole ofc. Pochodzę z miasta na Podkarpaciu i też na pole. Mój chłop z B-B i też na pole. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 16:29 na dwor, ochodze z miasteczka na niemieskiej granicy, w lubuskiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaviota44 Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 16:47 W szkole na języku polskim pani nauczycielka Wam o tym nie powiedziała?: pl.wikipedia.org/wiki/Regionalizm_(j%C4%99zykoznawstwo) Nie wydaje mi się,że jest to jakaś wiedza tajemna,a z tego wątku można,niestety,tak wnosić:/: Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 16:55 Na dwór. Śląsk . Albo i "na plac" jak się akurat mówiło po śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 17:23 Mniej więcej do osiągnięcia pełnoletności wychodziłam na pole - mieszkałam na terenie dawnego księstwa oświęcimskiego. Za to teraz mieszkam na Śląsku i staram się wychodzić na dwór. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 17:54 Na dwór, na podwórko.Rodzina mieszkajaca na wsi mowila ze na pole/w pole. Okolice Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 18:38 na dwór - Mazury/Podlasie Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 a te chłopaki czy ci chlopacy 22.07.12, 19:43 U mnie zawsze mówiło się ci chłopacy, znajomi z Łodzi byli zadziwieni niezmiernie i zawsze nas poprawiali twierdząc, że mają być te chłopaki.... Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 21:39 "na dwór" w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
okruszek_a Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 22:05 Na pole - Nowy Sącz Teraz staram się wychodzić na dwór, podwórko, żeby uniknąć pytań typu "skąd jesteś?" Mój synek wychodzi Na dwór - zachodniopomorskie Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Na pole czy na dwór :)?gdzie wychodziłyście? 22.07.12, 22:17 Na pole oczywiscie. Ja z Galicji. i jedlismy borowki Odpowiedz Link Zgłoś