Dodaj do ulubionych

2 pytanka kawowe

31.07.12, 14:11
1. polećcie proszę jakąś dobra kawę rozpuszczalną (opcja do pracy, ekspresu brak, czasu na cudowanie z zaparzaniem i myciem zaparzarki też), we w miarę dobrej cenie, dostępną w polskich sklepach stacjonarnych; taką, zeby pachniała kawą, raczej o mniejszej kwasowości

2. gdzie w Warszawie stacjonarnie lub w sieci można kupić dobry tygielek do parzenia kawy po arabsku?
Chodzi o taki miedziany, z dzióbkiem
Wstępne przejrzenie sklepów internetowych z wujkiem googlem nie dało obiecujących efektów, może sa sklepy mniej znane i nie wyskakujące tak chętnie w wyszukiwarkach
Obserwuj wątek
    • mysia-mysia Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 14:21
      Z tańszych maxwell house jest dość dobra i nie gorzka, a troszkę lepsza to carte noire
    • gazeta_mi_placi Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 14:24
      Polecam kawę z Krakowskiego Kredensu. Można kupić w Almie, bardzo smaczna.
    • brown_aurelia Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 14:27
      ja lubię Douwe Egberts - wg mnie jedna z lepszych kaw.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 14:29
        jacobs kronung gold, nescafe italiana lub sensazione creme lub espresso
        • bi_scotti Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 14:39
          Nie pijam instant ale widze, ze wsrod znajomych i wspolpracownikow bardzo popularna jest ostatnio Via Starbucks, ktora zreszta oni sami reklamuja jako "not instant" smile
          https://1.bp.blogspot.com/-uwIz-l07d_s/TginnAGG7UI/AAAAAAAAA6s/-Gv24GqRCGM/s320/424598.jpg
          • paliwodaj Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 16:03
            kawa rozpuszczalna nie moze byc dobra, pewnie wypilabym kawe przed wyjsciem do pracy.
            • anel_ma Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 09:50
              daj spokój, ja ledwo wstaję rano, szkoda mi czasu na robienie kawy w domu, wole dospać te 5 minut
              big_grin
          • gazeta_mi_placi Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 17:00
            Sorry, ale na naszym polskim forum nie interesują nas kawy dostępne w Kanadzie, tylko te które mamy ( a mamy ich szeroki wybór ) dostępne na rynku polskim, przestań już się błaźnić.
            Już widzę jak założycielka wątku zamawia tę kawę paczką lotniczą z Kanady, po drodze opłacają cło i co tam jeszcze wymagają podczas gdy w dowolnym supermarkecie w Polsce ma szeroki wachlarz kaw rozpuszczalnych.
            To już nie te czasy Kochana kiedy emigranci z Hameryki byli tu niemal bogami bo mogli wysłać do PRL-owskiej Polski pomarańcze, kawę i szynkę konserwową.
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 16:31
          cronat*
    • katia.seitz Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 16:16
      Jacobs Cronat Gold jest mało kwaśna, na pewno mniej niż Jacobs Kronung. Ja osobiście ją pijam, choć żaden ze mnie smakosz (smakosze uznają pewnie tylko kawę z ekspresu wink
      • aga_sama Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 16:23
        Kilka kroków od pl. Bankowego, na senatorskiej jeszcze kilka tygodni temu był sklepik arabski. Spytaj tam o tygielek
        • anel_ma Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 09:50
          o dzieki, nie wiedziałam, pojadę i sprawdzę
    • mruwa9 Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 16:54
      nie wierze w dobra kawe rozpuszczalna. Juz lepsza zadna, niz rozpuszczalna.
      Przy braku dostepu do np.kuchenki, zeby sobie parzyc kawe w kawiarce typu moka , mozesz zainwestowac np. w aeropress? Na caffe prego jest o tym dluga dyskusja. To moze byc jakies wyjscie na w miare normalny napoj, gdy masz dostep tylko do czajnika:
      www.caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=32&t=4546
      • gazeta_mi_placi Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 16:56
        W pracy się pracuje pijąc cokolwiek, a nie rozmyśla nad smakiem i aromatem spożywanego właśnie napoju.
        • bi_scotti Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 17:02
          Przesadzacie z tym, ze "nie moze byc dobra kawa rozpuszczalna" - nie to ladne/smaczne, co ladne/smaczne tylko, co komu akurat odpowiada. Znam ludzi, ktorzy TYLKO rozpuszczalna i pluja kazda inna wiec to tylko kwestia wyboru i przyzwyczajenia. Gdyby ta rozpuszczalna byla taka beeee, to nikt by jej nie pil/nie kupowal i nie byloby produkcji a tak nie jest. Zawsze mnie strasznie smieszy czynienie tajemnego misterium z parzenia kawy, herbaty czy picia wina - niektorzy chyba maja za duzo czasu wink
        • mruwa9 Re: 2 pytanka kawowe 31.07.12, 17:17
          w pracy niektorzy maja calkiem oficjalne przerwy na kawe i lunch.
          I niekoniecznie maja ochote na picie jakis popluczyn.
          • anel_ma Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 09:53
            no wiec ja nie mam takiej przerwy, tzn troche czasu mam, ale raczej nie wyjdę do kawiarni, ekspresu tez nie mam
            w domu, czy na mieście lubię się delektować dobrą kawą, testowac nowe smaki i odmiany
            Dlatego już rzygam pracowym rozpuszczalnym Jacobsem i chcę coś porzadniejszego,a le szybkiego, co choć trochę ucieszy moje rozpieszczone kubki smakowe wink
            • dziennik.odchudzania Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 11:16
              Carte Noire spróbuj. Expresso ma piankę, ale ja wolę tę drugą, w postaci kryształków, nie proszku. Jeśli już muszę kawę rozpuszczalną, to właśnie tę.
            • mruwa9 Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 12:59
              to poczytaj o tym urzadzeniu aeropress. Pozwoli na przygotowanie naparu kawy praktycznie w tym samym czasie, co przygotowanie kawy rozpuszczalnej.
              Albo pij herbate, a kawa delektuj sie w domu wink
    • mary_lu Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 09:53
      Rozpuszczalna Jacobs Cronat Gold, najlepiej kupiona od handlujacych niemieckimi produktami, jest jeszcze odrobinę lepsza.
    • bazylea1 Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 10:01
      Jacobs Velvet
      • anel_ma Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 12:00
        Jacobsa Velvet właśnie skończyłam słoik, na początku wydawał mi się OK, ale przy ostatnim kubku zdałam sobie sprawy, ze on nawe nie pacjnie kawą uncertain zwietrzał, czy co?

kupiłam wczoraj eksperymentalnie Astrę (bo polska palarnia i arabica 100%), jutrokupie jeszcze carte noire i zobaczymy
    • bye.bye.kitty Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 11:05
      carte noir, krakowski kredens, Davidoff,
      a w ogóle to polecam kawę zbożową Anatol - działa, przynajmniej na mnie, jak kawa. może jestem podatna na sugestięwink
    • joana.mz Re: 2 pytanka kawowe 01.08.12, 11:39
      astra
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka