pieciogwiazdkowa 02.08.12, 12:29 Emaliowane czy stalowe? Któreś są "zdrowe", a któreś nie? Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pieciogwiazdkowa Re: Garnki 02.08.12, 13:39 Aha, jeszcze jakieś ceramiczne znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Garnki 02.08.12, 19:23 Zdrowe garnki? Ceramiczne sa ok,stalowe wywalilam po jakims czasie wygladadaja tragicznie. A ja malo gotuje wiec na bank ciezkie w utrzymaniu czystosci,widac plamy. Odpowiedz Link Zgłoś
pieciogwiazdkowa Re: Garnki 02.08.12, 20:48 jola-kotka napisał(a): > stalowe wywalilam po jakims czasie wygladadaja tragicznie. Ale są garnki "stalowe" i stalowe. Komplety są za 80 zł, 800zł i 8000zł. Mam dwa Zeptera i są nie do zdarcia, ale nie chce mi się na cały komplet wydawać kilku tysięcy więc się zastanawiam czy takie za 800 też są ok. A ujęłam "zdrowe" w cudzysłowie, bo mówi się, że naruszony teflon przenika do potraw (tzn. jakieś szkodliwe związki). Podobnie z odpryśniętą emalią. Nie jestem specjalistą więc może to tylko mity, a ja czekam na bardziej doświadczone emamy w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Garnki 02.08.12, 20:56 moje stalowe garnki są już nastoletnie. Zewnętrzna powierzchnia już nie jest tak lustrzana jak kiedyś. Może nie są już reprezentacyjne ale jeden z nich przeszedł spalenie zupy a nadal jest cały i zdolny do gotowania. Jak dla mnie to ważniejsze od wyglądu. Tylko, że one nie były za 80 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Garnki 02.08.12, 21:12 to jak juz to te za osiem firma znana wiec,pewnie ok,ale ja z garnkow korzystam raz na miesiac i wole szpilki za ta kase kupic u chanel niz komplet garow,wywalona kasa w bloto. Odpowiedz Link Zgłoś
pieciogwiazdkowa Re: Garnki 02.08.12, 21:19 No trwałość tych najbardziej znanych wiem jaka jest. Problem w tym, że nie chcę wydawać aż takiej kasy na nie. A te z półki ok. 1000 już jest całe mnóstwo firm. I tu mam zagwozdkę Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Garnki 02.08.12, 22:07 alergolog powiedzial, ze emaliowane sa zdrowe. ja mam wszystkie tanie, stalowe. jak dziecko przestanie nimi tluc, to wyciagne te z olkusza emaliowane. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Garnki 02.08.12, 22:40 Mam komplet z Ikei za niecałe 200zł: Mam je kilka lat i nie są wcale zniszczone, dla mnie rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Garnki 02.08.12, 22:53 Stal nierdzewna. Do łba mi nigdy nie przyszło, że jakieś "niezdrowe" mogą być. Dziesięć lat ponad używane, nie są już zbyt piękne, ale gotuje się w nich dobrze. Znacznie szybciej zużywają mi się patelnie. A ostatnim hitem jest witroceramika. Można je stosować i w piekarniku, gotować na gazie lub na płycie elektrycznej (z wyjątkiem indukcji), dla mnie rewelacja! W Makro Cash&Carry jest akcja promocyjna na naczynia pyroflam - zbiera się punkty celem zakupienia ich z 55% rabatem, ale i tak nie jest to tania sprawa. Ale myślę, że warto... Odpowiedz Link Zgłoś
pieciogwiazdkowa Re: Garnki 02.08.12, 22:55 A te garnki/patelnie ceramiczne szybko się nagrzewają? Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Garnki 02.08.12, 23:02 mam komplet garnkow za 200 zl z targu. maja ponad 12 lat i sa jak nowe. a ile przypalen i skrobania przezyly... co trzeba miec w glowie zeby kupowac gary za kilka tys ( niebedac bogaczem ) ? Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Garnki 07.08.12, 22:10 Powiedziałabym, że normalnie To nie jest jakaś gruba ceramika. Gotowałam już w takim i całkiem przyjemnie się w tym gotuje Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Garnki 07.08.12, 23:34 Zepter. Nie do zdarcia. Z wieczystą gwarancją. Kosztują majątek, ale są na dziesiątki lat, o zdrowym gotowaniu nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Garnki 08.08.12, 00:00 Ja chce takie,i patelnie tez. www.garnkizeliwne.pl/index.php/tag/garnki-le-creuset/ to znaczy kupie i sprawdze,niby maja dozywotnia gwarancje. Odpowiedz Link Zgłoś
night_irbis Re: Garnki 08.08.12, 21:28 Żeliwne naczynia są genialne! Mam taki niby kociołek, przywieziony z Rosji - nazywany tam "kazan", i jest to jedyne naczynie w którym można prawidłowo, bez rozgotowania i przypalenia zrobić pyszne dania z ryżu z warzywami, takie jak pilaw, risotto czy po prostu warzywa duszone. Nie jest w żaden sposób emaliowany bądź czymkolwiek pokryty - ale grubość ścianek i przez to równomierne rozprowadzenie ciepła całego kociołka sprawia, że naprawdę nic do ścianek nie przywiera. Ale do zup używam zwykłego garnka stalowego. Minusem naczyń żeliwnych jest ich waga - jak bym taki wielki gar, jaki używam do zup, był z żeliwa, a nie ze stali - nie dałabym radę go podnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
polina_tramp Re: Garnki 08.08.12, 12:14 Nie do zdarcia - wiem coś o tym. W rodzinnym domu ich używaliśmy odkąd pamiętam i używane są do tej pory. Jak poszłam na swoje to kupiłam zestaw garnków (zdecydowanie mniejszy, niż ten w domu, ale i tańszy, a jeszcze zamawiałam z sklepu www Stylowa Zastawa, więc zaoszczędziłam kilka stówek). Jeżeli kładziesz nacisk na zdrowe odżywianie to będą strzałem w dziesiątkę. Tak więc - stalowe. Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: Garnki 08.08.12, 12:26 ja używam ze stali nierdzewnej nie pamiętam jakiej firmy patelnie z ikei świetnie się sprawdzają kiedyś słyszałam, że do gazu najlepiej uzywać garnków emaliowanych, które absolutnie nie sprawdzają się na płytach grzewczych i indukcyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
ania_gil Re: Garnki 03.05.13, 18:26 > kiedyś słyszałam, że do gazu najlepiej uzywać garnków emaliowanych, które absol > utnie nie sprawdzają się na płytach grzewczych i indukcyjnych No co Ty? Ja na płycie indukcyjnej używam właśnie emaliowanych i spisują sie rewelacyjnie , naprawdę.... No chyba że emalia emalii nierówna... Ja mam garnki Flox z Emalii Olkusz - zobacz sobie w opisie- nadają sie na wszystkie kuchenki www.emalia.pl/product/show/392679/naczynie-kuchenne-komplet-flox-16-18-20-cm-z-pokrywkami-szklanymi-emalia-olkusz-komplety Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Garnki 08.08.12, 21:39 Mam takie najtańsze, stalowe, moje pierwsze w nowym mieszkaniu. 11 lat mają i nadal żyją, a ja w nich gotuję codziennie. W jednym urwał się uchwyt, ale po 11 latach to one już weteranki. Następne będą równie tanie i z nierdzewki. Odpowiedz Link Zgłoś
misztalsky Re: Garnki 03.09.12, 09:42 ja mam stalowe garnki firmy berghoff i mam już je kilka ładnych lat. Wiadomo, że widać na nich ślady użytkowania, ale po za tym są nadal zdatne do użytku. Przeczytaj sobie o nich na tej stronie e-naczynia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Garnki 03.05.13, 20:11 Kup porządne, takie jakie chcesz, takie jakie ci się podobają, bo drugich długo nie kupisz . Mam różne garnki, zazwyczaj bardzo porządne i dość drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Garnki 03.05.13, 22:05 W prezencie ślubnym (prawie 8 lat temu) dostaliśmy 2 komplety garnków: Tefal Ingenio i stalowe Berghoff. Stalowe są rewelacyjne!!!! Ingenio - świetny patent z rączką ale z 6 garnków 2 już wyrzuciłam i niebawem do wyrzucenia będzie kolejny Niestety teflon odchodzi. Teraz przymierzam się do zakupu garnków ze stali z Ikea. Odpowiedz Link Zgłoś