Dodaj do ulubionych

mam dość - kosmetycznie.

08.08.12, 15:24
Mam dużo włosów, ale są bardzo cienkie i bardzo łatwo się plączą. Każde mycie to koszmar, no bo potem trzeba toto rozczesać sad Wypróbowałam już kilka tzw. odżywek i balsamów i żaden nie dał pożądanego efektu. Mam grzebień z b. rzadko rozstawionymi zębami, też niewiele pomaga.
Za patent na rozczesywanie takiego siajstwa ozłocę.
Obserwuj wątek
    • izak31 Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 15:32
      płukanki z octu po myciu? oczywiscie trzeba rozcienczyc z wodą....
    • deelandra Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 15:34
      są takie odżywki dwufazowe WAX ja tym pryskam po myciu i szczotką czeszę
    • bri Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 15:41
      U mnie sprawdza się taka szczotka:
      www.hairstore.pl/efalock-rubin-flair-szczotka-do-wlosow-45mm-p157.html
      Moja córka z kolei najbardziej lubi czesać się szczotką, która oprócz włosia ma też "szpilki" nieco dłuższe niż włosie.
      lokikoki.pl/product-pol-1056-Supreme-Combo-szczotka-Olivia-Garden.html
      Używamy szamponu elseve (żółty - cement/ceramidy i odżywka z tej samej serii) - włosy dużo łatwiej się rozczesują, ale jednocześnie nie są obciążone i przyklepane.

Grzebień jest za sztywny i raczej wyrywa włosy niż czesze IMHO, szczególnie taki z rzadko rozstawionymi zębami.
      • bri Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 15:43
        Gdybyś nie była przekonana - to czym się czeszesz naprawdę robi ogromną różnicę. Tą drugą szczotką, którą zlinkowałam pozwalają się czesać nawet wyjątkowo niechętne temu małe dziewczynki, sprawdziłam to parę razy.
    • joana.mz Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 15:42
      może spróbuj tangle teezer - to taka specjalne szczotka, gdzieś kiedyś czytałam wątek na jej temat i ma dużo pozytywnych opinii. Ja właśne zbieram się do jej zakupu
      • kubek0802 Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 15:46
        Używaj do czesania szczotki. Wybór jest duży. Grzebienia to ja używam tylko do zrobienia przedziałka od święta.
    • przeciwcialo Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 15:50
      Psikana odżywka Glis Kur z olejkiem arganowym jest fajna, ba... moja ulubiona bo nie obciąza włosów.
    • mrs.solis Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 16:06
      Mam bardzo duzo wlosow , co prawda nie sa cienkie tylko normalne, ale tez sie placza. Dlatego zanim zaczynam myc glowe najpierw wlosy rozczesuje ,potem mocze i myje szamponem tylko glowe piana pozostala czesc wlosow. Splukuje pod prysznicem i nakladam obojetnie jaka odzywke. Splukujac odzywke rownoczesnie czesze wlosy , Pozniej wlosy zwijam w rulonik i zawijam recznikiem. Nie tre wlosow , bo by sie splataly. Najczesciej uzywam szamponow i odzywek nawilzajacych wlosy. Im wlosy sa bardziej suche tym bardziej sie placza. Na sloncu uzywam chustek albo kapeluszy, a po kapieli w basenie od razu splukuje wlosy z chloru.
      • andaba Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 16:09
        Moja córka używa odżywki fructis. Ewentualnie w sytuacjach podbramkowych loreal, takiej "psikanej".
    • kammik Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 16:25
      Szczotka Tangle jest do pupy, nie widzę różnicy miedzy nią a normalną.

Nie myj szamponem, myj odżywką. Najlepiej jakąś o prostym składzie, np. Glorią Polleny. Możesz też olejować czuprynę.
    • mea8 Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 17:02
      Ja mam patentsmile Fryzjerka mi sprzedala przy czesaniu skomplikowanego koka, dziala nawet na mocno natapirowane i nalakierowane wlosy. Rozczesujemy pod wodasmile Najlepiej w wannie, pod prysznicem tez chyba zadziala. Myjesz wlosy siedzac normalnie w wannie, robisz nura tylem do wody i rozczesujesz lezactongue_out Dziwnie brzmi ale dziala. Po wyjsciu i wytarciu rozczesujesz drugi raz, idzie juz latwo.
    • margotka28 Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 17:31
      mi też się kiedys plątały. Dobry szampon i odżywka nawilżająca. Taka do spłukiwania. Później włosy w turban. Dalej olej ułatwiający rozczesywanie. Firm nie podaję, bo korzystam z linii fryzjerskich, które nie są do sprzedaży w zwykłych sklepach. Co miesiąc maska nawilżająca na włosy u fryzjera. Problem zniknął.
      Rozczesuję włosy grzebieniem. Żadnych szczotek.
      • ledzeppelin3 Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 19:13
        Prosze bardzo, oto patent (a mam identyczne włosy, do tego falująco-kręcone)- po wieeeelu latach mordęgi patent z forum Wizaż, działa u mnie, choc się bałam toto zastosować (w obawie przed kołtunem wink
        -rozczesz włosy PRZED myciem. Umyj delikatnie (oczywiście szampon potem odzywka) i po spłukaniu NIE ROZCZESUJ. Czekaj, az całkiem wyschną . Jak wyschną, cudownie łatwo dają się rozczesać. Pomyśleć, że tyle lat się męczyłam...
        • chloe30 Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 19:19
          ledzeppelin3 napisała:

\
          > ) i po spłukaniu NIE ROZCZESUJ. Czekaj, az całkiem wyschną . Jak wyschną, cudow
          > nie łatwo dają się rozczesać. Pomyśleć, że tyle lat się męczyłam...

to samo miałam pisać - męczyłam się latami szarpiąc i wyrywając mokre kłaki, a teraz siedzę z szopą aż nei wyschnie i fruuu - suche bez problemu się czeszą
          polecam wink
          • peggy_su Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 22:49
            Ja też od niedawna rozczesuję dopiero podeschnięte albo całkiem suche włosy i potwierdzam, tak jest lepiej!Nie muszę sie z nimi szarpać i tak się nie łąmią przy czesaniu.
    • jul-kaa Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 20:08
      Poczytaj o metodzie OMO.
      Dla mnie rady o czesaniu suchych były zawsze o kant stołu potłuc, bo wtedy dopiero miałam szopę na głowie. Od kiedy myłam OMO czesałam tylko po pierwszym myciu odżywką, teraz czasem nie czeszę wcale, bo mam krótsze i nie muszę.
      O tu możesz zajrzeć:
      anwena.blogspot.com/2010/09/metody-mycia-wosow.html
      • dziennik-niecodziennik Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 22:42
        a popieram.
        odżywka przed myciem, rozczesac, umyc i odżywka "własciwa". i problem jest wydatnie zmniejszony.
    • inguszetia_2006 Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 20:33
      Witam,
      Jedwab jest najlepszy do takiego rozczesywania i szczotka Mason Pearson. A tak bajdełejem, to bym takie włosy plączące się ścięła na krótko. Nie każdy musi mieć długie włosy. Ja mam, ale genetyka tak zadziałała, że nawet jakbym wylała na głowę wiadro wody utlenionej to bym je rozczesała. Jak Londą "popaliłam włosy" na studiach to nie wypadły;-P Czyli, jestem wyjatkiem. Po co masz się męczyć? Przemyśl, bo walka z włosiem niejednego już wpędziła do grobu;-D
      Pzdr.
      Ing
    • czarnaalineczka Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 22:58
      mam bardzo duzo wlosow , sa cienkie , bardzo miekkie i kiedys bardzo sie plataly
      i nie tylko mycie bylo koszmarem
      najgorsze bylo spanie !!!
      bo sie zawsze budzilam z wielkim koltunem uncertain
      w dziecinstwie mnie z tego powodu cieli na chlopaka uncertain
      i dopiero "do komuni " zapuscili a potem znowu ciach ( w sumie dobrze bo juz nie musialm tej durnej cebulki nosic tongue_out )
      w liceum zapuscilam i przecietne poranne rozczesywanie trwalo pol godziny ( oczywiscie pod warunkiem ze spalam w warkoczach suspicious )
      zadne odzywki nie pamagaly
      czesanie na podzywke tez nie - myslam wlosy nakladalam odzywke rozczesywalam spukiwalam odzywke i znowu byly poplatene big_grin
      okragla szczotak to najwiekszy koszmar
      kiedys ( jak jeszcze chodzilam do fryzjera ) fryzjerka chciala mi podkrecic koncowki na szczotke
      wiec nawinela rozczesane ! wlosy na szczotke a potem razem z asystentka wyplatywaly mi to z wlosow

wiec znam twoj bol big_grin

pomogla henna ( ale to tylko jesli chcesz zmienic kolor )
      teraz czesto wlosy myje mydlem big_grin i sa super , takie sypkie w koncu
      a czesze sie grzebieniem dla psow big_grin
      takim z obrotowymi zebami
    • renata28 Re: mam dość - kosmetycznie. 08.08.12, 23:26
      Spróbuj zmienić szczotkę na taką allegro.pl/cs-tangle-teezer-szczotka-do-wlosow-przedluzanych-i2531047738.html ja jeszcze niedawno jak pomyslałam tylko o myciu głowy to przechodziły mnie ciarki, bo przeciez trzeba rozczesac. Szczotka droga, ale u mnie okazała sie wybawieniem. Odkąd mam tę szczotkę z rozczesaniem nie mam problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka