Dodaj do ulubionych

To tylko w Polsce ...

10.08.12, 09:05
Jak widać, można państwo doić jak dojną krowę na wiele sposobów, PSL jest w tym niezawodne : należy mi się

Okazuje się, że przekrętas z 5 wyrokami , spokojnie mógł założyć Amber Gold, a teraz zamiast zostać aresztowany, już znowu "kręci lody" : interesy
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: To tylko w Polsce ... 10.08.12, 09:48
      No co chcesz? Kalemba dostała kasę zgodnie z prawem, nieprawdaż?
      A Stefański/Plichta? W końcu nie za darmo syn Tuska u niego pracował.
      I masz rację, takie rzeczy to tylko w Polsce sad
    • sei-ne Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 10:13
      Jacques Chirac zostal skazany na 2 lata w zawieszeniu za sprzeniewierzenie srodkow publicznych w aferze fikcyjnych miejsc pracy.

Polityka jest brudna. Wszedzie.
      • marzeka1 Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 11:32
        Być może polityka jest brudna wszędzie, ale zawsze gorzej odbiera się, gdy rządząca partia ma gębę pełną frazesów o tzw. wartościach, które są dla niej ważne i bredzi o standardach.
        • lady-z-gaga Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 11:50
          >Być może polityka jest brudna wszędzie

Byc może? jeśli ktoś czyta prasę, to wie, że tak jest na pewno.
          jesli poprzestaje na lekturze forum, to pisze takie brednie, jak Ty w tytule wątku
          • marzeka1 Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 11:56
            Nie, czytam prasę; jednak bardziej mnie wkurzają zalinkowane sytuacje, gdy rządzący mają gęby pełne frazesów o standardach i tyle; od czegoś są instytucje finansowe, od czegoś są sądy, które mają zarejestrować koleją firmę i NIC nie sprawdzają, pan Plichta może spokojnie zmienić nazwisko, mieć 5 wyroków, a i tak zakłada kolejną przekręt- firmę.
            • princess_yo_yo Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 13:31
              z czego wynika ze prawo jest niewydolne, wyjscie - zmienic prawo
              • marzeka1 Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 13:35
                Tak, tylko do tego trzeba kompetentnych ludzi; gdyby jeszcze na te różne posady wsadzano znajomych, ale kompetentnych, ale jest, jak jest.
                • princess_yo_yo Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 14:47
                  przelamanie cyklu nepotyzmu i niekompetencji to dosc syzyfowa praca. jest to glownie kwestia mentalnosci a pod tym wzgledem pl nie odbiega od krajow srodziemnomorskich - zazwyczaj widze szklanke w polowie pelna ale pod tym wzgledem mam watpliwosci.
                  mysle ze za kilka pokolen sytuacja ma szanse osiagnac akceptowalne rozmiary ale do krajow wywodzacych sie z protestanckiej etyki pracy nie dobije nigdy.
        • araceli Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 11:54
          marzeka1 napisała:
          > zawsze gorzej odbiera się, gdy rządząca
          > partia ma gębę pełną frazesów o tzw. wartościach, które są dla niej ważne

Momento - a która partia to NIE MA 'gęby pełnej frazesów'? Ruch Palikota? Bo akurat z rządzących do tej pory to frazesów PO chyba ma najmniej. Przynajmniej niestrawnych dla mnie odniesień 'Bóg, Honor, Ojczyzna' wink
          • marzeka1 Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 12:11
            reakcja państwa- cóż, okazuje się, że w Anglii, jeśli firma nie składa finansowych sprawozdań, jest wykreślana z rejestru i nie może działać, a u nas 2 lata nie składała takich sprawozdań i nikogo to nie ruszało, nikt tego nie nagłośniał, chociażby jako głos rządu na stronach ekonomicznych serwisów.
            • princess_yo_yo Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 13:35
              ale to nie jest kwestia tego czy polityka jest bardziej czy mniej brudna tylko tego ze uchwalono takie prawo, a to akurat prawo uchwalono glownie dlatego zeby pozbyc sie z rejestru firm widm ktore ludzie zakladaja a potem o nich zapominaja. i dlatego tez kary finansowe za skladanie sprawozdan finansowych po terminie sa wysokie.
          • iuscogens Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 14:20
            Tylko tu nie chodzi o Bóg, honor, ojczyzna, tylko o hasełka taniego państwa i rządu fachowców, którymi PO szumnie szafowało. No a mamy bagienko kolesiów, którzy doją państwo jak tylko się da.
        • bri Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 12:21
          Która rządząca partia w historii świata nie miała gęby pełnej frazesów???
          • gazeta_mi_placi Re: Nie, nie tylko w Polce 10.08.12, 12:23
            Jak to która? Zagraniczna big_grin
    • ira_07 Re: To tylko w Polsce ... 10.08.12, 12:36
      Zaraz pewnie ktoś mi powie, ze pluję jadem i kopię prądem, ale trzeba mieć chyba małą wiedzę o świecie, żeby twierdzić, że to tylko w Polsce tak jest. Świat nie kończy się na Odrze i Morzu Śródziemnym, świat to nie tylko Europa Zachodnia - choć i tam bywa różnie, ale nie da się nie zgodzić, że standardy życia politycznego mają wyższe.

Zanim ktoś mi zarzuci - nie chcę równać w dół, nie chcę się pocieszać, ze gdzieś w Sierra Leone mają gorzej, ale irytuje to jęczenie, ze TYLKO w Polsce. Tak, TYLKO. A wszędzie poza Polską zero afer, gier politycznych, przekrętów, politycy uczciwi i bez gęb pełnych frazesów, nieuczciwi przedsiębiorcy w ZOO w klatkach pokazywani jako dziwy natury.
      • marzeka1 Re: To tylko w Polsce ... 10.08.12, 13:11
        O, matko, a czy ja napisałam gdzieś, że za granicą to raj i zero afer???
        Jednak widać (przywołany tu przykład Anglii), że o ile afera może zdarzy się wszędzie, to tu szokuje, ze sąd pozwalał Plichcie zakładać nowe i kolejne spółki (teraz znowu zakłada "na żonę"), bez sprawdzenia,że nie wykonał poleceń sądu o oddaniu kasy za Multikasy. I kolejny raz nabierał ludzi.
        • kk345 Re: To tylko w Polsce ... 10.08.12, 13:40
          > O, matko, a czy ja napisałam gdzieś, że za granicą to raj i zero afer???
          Tak w tytule wątku napisałaś, ze to TYLKO w Polsce...
          • marzeka1 Re: To tylko w Polsce ... 10.08.12, 13:47
            Bo widać tylko w Polsce można mieć 5 czy 6 wyroków w zawieszeniu za malwersacje finansowe, można nie składać rozliczeń finansowych , zakładać nowe firmy, które żerują na ludziach. Chodzi o tę POWTARZALNOŚĆ, że dana osoba może coś zrobić kilka razy.I sąd się nie domyśli, że to ciągle ta sama osoba działa w podobny sposób.
      • krejzimama Bernard Madoff 10.08.12, 13:21
        jest Polakiem a jego firma oczywiscie miala siedzibe w Polsce.
        • gazeta_mi_placi Re: Bernard Madoff 10.08.12, 13:42
          A jaka to była firma?
          • marzeka1 Re: Bernard Madoff 10.08.12, 13:48
            Madoff zrobił jeden gigantyczny przekręt, złapany, szybko osądzony i tyle; tu mamy młodego faceta z 5 czy 6 wyrokami za te same przekręty i w środę pan P. znowu założył kolejną firmę. Ba - on sobie może bimbać w zasądzonych wyroków (miał kasę zwrócić).
            • dziennik.odchudzania Re: Bernard Madoff 10.08.12, 13:50
              Szybko?! W majestacie prawa i znakomitych amerykańskich urzędników oraz świetnego nadzoru finansowego przez 20 lat oszukiwał ludzi.
              • marzeka1 Re: Bernard Madoff 10.08.12, 13:51
                To zobacz, ILE czasu minęło od czasu wykrycia do osądzenia.
                • dziennik.odchudzania Re: Bernard Madoff 10.08.12, 13:56
                  Przyjrzyj się raczej temu, ILE czasu minęło od założenia piramidy finansowej i działania w świetle prawa do wykrycia. To chyba istotniejsze dla inwestorów, nieprawdaż?

Polska w tym względzie wydaje się rajem.
                  • princess_yo_yo Re: Bernard Madoff 10.08.12, 14:44
                    akurat sadownictwo w pl kuleje, tak samo jak kuleje prawo, z roznych powodow

w przypadku madoffa rzeczywiscie nikt nie byl specjalnie zainteresowany jego kwestionowana dzialalnoscia i stad od pierwszych sygnalow w 1999 minelo 10 lat do skazania.
              • gazeta_mi_placi Re: Bernard Madoff 10.08.12, 13:52
                Nie był Polakiem, wolno mu było.
          • dziennik.odchudzania Re: Bernard Madoff 10.08.12, 13:49
            pl.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff
            • gazeta_mi_placi Re: Bernard Madoff 10.08.12, 13:51
              No to Krejzi się myli, nie był Polakiem.
      • olena.s Re: To tylko w Polsce ... 10.08.12, 18:44
        Polska nie ląduje najlepiej na liście krajów niskoskorumpowanych - acz są na niej i gorsi. Tylko do nich chyba nie chcemy równać.
    • rita75 I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 14:25
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,12285385,Kim_pan_jest__panie_Plichta_.html
      już Grycanki i dzieciobojcy się znudzili- teraz na topie są złodzieje, ktorych lansuje sie na geniuszy biznesu

Niwch mi ktos wyjasni- dlaczego Plichta vel Stefanski nie siedzi?
      • marzeka1 Re: I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 14:47
        No właśnie TEŻ chciałabym znać na to odpowiedź; ba- jak dla mnie tylko w "dzikim kraju" jest to możliwe; bo malwersantów pewnie co dostatek w całej Unii, ale on ten sam numer z naciąganiem i wyciąganiem kasy od ludzi powtarza po raz 6 - ma wyroki, ma zasądzony zwrot kasy i co? Spokojnie może mieć nową firmę. Chore.
        • princess_yo_yo Re: I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 14:49
          ale w jaki sposob ta kase wyciaga? przeciez banki z nim juz chyba nie wspolpracuja a skoro to kolejna wywrocona firma i wyroki kto z nim robi interesy?
          • marzeka1 Re: I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 14:52
            Nie wiem, Amber Gold szeroko się reklamowało- w wielu miastach miało wypasione siedziby a"la bank, pozwolono na szeroką akcję - można było dawno na stronach ekonomicznych omówić ten problem, a tak facet roztoczył przed naiwnymi ludźmi marzenia o bogactwie, a ci ofiarowali mu swoje oszczędności.
            • princess_yo_yo Re: I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 14:59
              jesli oszukiwal klientow indywidualnych to powinien isc do wiezienia bo jest zagrozeniem dla porzadku publicznego. serio. to jest wlasnie problem z prawem kodeksowym - sedzia jest zbyt zalezny od szczegolowych przepisow a te nie nadazaja za rzeczywistoscia.

ale zdaje sie drobni zlodzieje dostaja wyroki wiezienne wiec priortety jesli chodzi o karanie przestepcow sa postawione na glowie.
              • marzeka1 Re: I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 15:03
                Ale nawet po głośnej wpadce z Amber Gold, gdzie oszukał sporo ludzi, od środy działa dalej, przejmując ich kasę, to dla mnie niepojęte, że tak się da, że tak można przekrętu ciąg dalszy- normalnie jak w powiedzonku: "jak kraść, to miliony".
        • ola_fatyga Re: I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 16:50
          Były minister sprawiedliwosci - Zb. Ćwiąkalski powiedzial, ze to dosc zagadkowa sprawa. Kare zawiesza sie, gdy delikwent rokuje poprawę, w tym przypadku nic takiego nie bylo. Facet mial wyrok w zawieszeniu i w trakcie otrzymal nastepny w zawieszeniu..- dzialal w warunkach recydywy .Nie wiem, czy mamy az tak niedouczonych prokuratorow na Wybrzeżu lub w calym kraju, czy to moze jakas grubsza sprawa...Sadze, ze to drugie. Ciekawa jestem, kim sa jego dwaj wpolnicy i z jakim ugrupowaniem maja powiazania.
          • marzeka1 Re: I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 16:55
            ola_fatyga napisała:

> Były minister sprawiedliwosci - Zb. Ćwiąkalski powiedzial, ze to dosc zagadkowa
            > sprawa. Kare zawiesza sie, gdy delikwent rokuje poprawę, w tym przypadku nic
            > takiego nie bylo. Facet mial wyrok w zawieszeniu i w trakcie otrzymal nastepny
            > w zawieszeniu..- dzialal w warunkach recydywy .Nie wiem, czy mamy az tak niedou
            > czonych prokuratorow na Wybrzeżu lub w calym kraju, czy to moze jakas grubsza s
            > prawa...Sadze, ze to drugie. Ciekawa jestem, kim sa jego dwaj wpolnicy i z jaki
            > m ugrupowaniem maja powiazania.

- Tekst linka
            • ola_fatyga Re: I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 17:25
              Niezly element z tego goscia- w 2005 zostal skazany za wystawienie fałszywego zaswiadczenia o zatrudnieniu w firmie matki, ktorej podpis podrobil. Facet uczynil to za 500 zl.
          • demonii.larua Re: I mamy nowego celebrytę 10.08.12, 18:11
            No otóż, zwykły obywatel powiedzmy przestępca finansowy czy złodziej mając zawiasy i popadając w recydywę miałby już bezwarunkowe wykonanie kary, ewentualnie bawił by się w odroczenia wykonania ale to też nie latami. Facet MUSI mieć plecy i to dość mocne.
    • demonii.larua Re: To tylko w Polsce ... 10.08.12, 18:13
      Nie, nie tylko w Polsce. Wałki przy poparciu aktualnie dopuszczonych do koryta (rząd w sensie) kręci się na całym świecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka