Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników...

21.08.12, 22:54
Odebrałam dziś wyniki, niby część z nich sama sobie przeanalizowałam ale postanowiłam napisać tu, może ktoś bardziej doświadczony powie co nieco, bo lekarz dopiero za 3 tyg.

Tak więc
WBC 10.3 norma (4.0-10.0)
LYM 3.7 (1.0-3.5)
MCH 26.6 (27.0-31.0)
RDW 14.6 (11.5-14.0)
Ob 15

Reszta wyników w normie.
Powiedzcie czy jest się czym martwić? Czy lekarz zleci jakieś dodatkowe badania?
Z góry dzięki za info smile
Obserwuj wątek
    • kura28 Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 10:47
      Nie miałaś jakiejś infekcji w czasie badania? Albo krótko przed? Kataru? Zapalenia pęcherza?
      • guderianka Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 11:06
        ob dwucyfrowe swiadczy o infekcji/stanie zapalnym
    • kai_30 Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 11:50
      Pewnie zleci. Podaj jeszcze MCV i MCHC.
      • kosmitka06 Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 16:18
        Właśnie nie miałam/nie mam (nic mi nie wiadomo) żadnej infekcji.

MCV 81 (80-98)
        MCHC 32.8 (31.0-35.0)
        • mysz1978 Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 16:23
          na moje oko to nie ma co sie bardzo martwic poki co. Nie wiem czy lekarz zleci dodatkwoe badania, ale moze zlecic powtorzenie tych podstawowych.
          Zreszta sama mozesz powtorzyc za jakies dwa tygodnie - morfologia droga nie jest, wiec przed wizyta u lekarza na Twoim miejscu zrobilabym kontrolna.
    • katia.seitz Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 16:40
      Jakiś stan zapalny. Czasami zdarzają się bezobjawowe infekcje. Nie martw się za bardzo, tylko zapytaj lekarza. Albo zrób badanie jeszcze raz za kilka dni, może już wyjdzie dobrze wink
    • wies-baden Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 16:55
      Z jakiego powodu zlecono ci morfologię? Czy inne badania też wykonywano?
      • kosmitka06 Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 17:59
        Od dłuższego czasu męczą mnie bóle brzucha i czasami biegunki właściwie po zjedzeniu czegokolwiek. Dostałam min Linex forte na uregulowanie flory bakteryjnej + jeszcze jeden lek (obecnie nie pamiętam nazwy) na skurcze i bóle brzucha.
        Zlecono również badania moczu ale reszta wyników jest oki.

Zastanawiam się po prostu co może mi powiedzieć lekarz, jakie badania zleci? Jeżeli jest to jakiś stan zapalny jak wydobyć info gdzie on się znajduje i co jest jego przyczyną?
        3 tyg. to jednak sporo czasu dlatego postanowiłam napisać tu wink
        • kajmanik Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 18:27
          a nie miałaś okresu podczas robienia badań? bo to też podwyższa ob, podobnie jak przemęczenie. zresztą -poziom ob nie jest niepokojący.
          • kosmitka06 Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 18:56
            Nie, nie miałam. Domyślam się że nie jest tragicznie, ale wolałam zapytać wink
        • wies-baden Re: Interpretacja wyników... 23.08.12, 14:47
          Nie jestem internistą, ale lekka leukocytoza może mieć związek ze stanem zapalnym jelit (skąd ta nadwrażliwość?), wizyta u gastroenerologa byłaby wskazana i nie czekałabym 3 tygodni.
    • mamalgosia Re: Interpretacja wyników... 22.08.12, 20:07
      Zupełnie nie zaniepokoiłoby mnie nic w tych wynikach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka