Dodaj do ulubionych

Ślub a wprowadzka

03.09.12, 16:41
Mam 6 letnią córkę i partnera z którym jestem 1,5 roku.Postanowiliśmy wszyscy,że chcemy aby z nami zamieszkał i tu oświadczenie młodej:"Może się wprowadzić jeśli weźmiecie ślub,bo tak trzeba i tak jest u "nas"(u mnie w rodzinie). Ślub z ex mężem brałam jak młoda miała 3 lata,więc jestem zdziwiona jej oświadczeniem.Po rozwodzie nie chcę ślubu,partner póki co też nie chce.Wywiązała się dyskusja i córka stwierdziła,że ok może się wprowadzić,ale ślub ma być z czasem.Dla nas to nie jest argument,że dziecko chce-owszem bierzemy jej zdanie pod uwagę,ale poniekąd to szantaż.Jak Wy uważacie-czy wzięłybyście ślub tylko dlatego,że dziecko chce?Uzgodniliśmy,że usiądziemy wszyscy i będziemy dyskutowali o tym i podejmiemy decyzję.
Obserwuj wątek
    • wrednadziewucha Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 16:48
      Ale tu nie ma o czym dyskutować, sześciolatka nie może decydować o takich sprawach dorosłych ludzi! Sorry, ale tu nawet nie ma żadnych przesłanek do dyskusji!
    • aga90210 Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 16:54
      A kto małej wmówił, jak trzeba? babcia, ciocia, pani w przedszkolu?

To oczywiste, że nie powinniscie brać slubu jesli nie chcecie, jej zdanie nie ma tu nic do rzeczy. Natomiast pokazalabym mlodej, że jest wiele miłych normalnych rodzin, które nie mają ślubu.
      Można zacząć od postaci z bajek (czy Barbie miała ślub z Kenem?) a skończyć na rodzinie i znajomych. Niech zobaczy, że ten uklad jest równie normalny jak ten zarejestrowany w urzędzie.
      • toxicity1 Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 16:59
        Skoro półtora roku po ślubie juz miałaś innego faceta, to chyba bez sensu jest zawieranie ślubu.
      • majka003 Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 16:59
        Ślub=rodzina wg niej.Tak kojarzy.
        • aneta-skarpeta Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 18:34
          u nas syn nie nalegal na slub, ale gdy juz mial byc to poczuł, ze bedziemy wreszcie rodziną, choc mieszkalismy wczesniej razem 4 czy 5 lat, a relacje mieli ( syn z ojczymem) niemal ojcowskie ( tak im wyszło), ale syn móil mu po imieniu.
          po slubie chciał mówic tato- bo "juz jestesmy rodziną" i to dla niego bylo bardzo wazne i bardzo duzo mu to dało- miał 7 lat
    • gryzelda71 Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 16:57
      A rozwiedziesz się,jak ona uzna,że powinnaś?
    • mayaalex Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 16:58
      Moze ona po prostu bardzo go lubi i chcialaby porzez ten slub "zapewnic" trwalosc Waszego zwiazku? Mysle ze dobrze zrobilas mowiac jej ze bedziecie rozmawiac i decyzje podejmiecie razem - oczywiscie pstateczna decyzja nalezy do Was, nie do niej, ale im bedzie starsza tym latwiej zrozumie Wasze argumenty a na razie to chyba jest dobre rozwiazanie. A moze za jakis czas sami akurat stwierdzicie ze chcecie sie pobrac?
      A czesem takie bardzo kategoryczne wypowiedzi dzieci wynikaja z tego ze cos gdzies uslyszaly i potem nie daja sie przekonac ze moze byc inaczej - a po pewnym czasie im przechodzi i zmieniaja zdanie. Wiem ze to inny kaliber problemu ale moja siostra gdy byla w tym wieku glosno protestowala gdy widziala w tv calujace sie pary - i jej argument brzmial "fuj, sa bez slubu, nie mozna sie calowac bez slubu bo to grzech" smile potem sie okazalo ze to katechetka w zerowce cos w tym stylu powiedziala i taka byla reakcja wink
      A w Waszym wypadku mysle ze ona po prostu chcialaby zebyscie byli "prawdziwym" zwiazkiem wg jakistam jej dziecinnych kategorii - co bardzo dobrze swiadczy o tym jak postrzega Was jako pare i Twojego partnera jako osobe.
    • czarnaalineczka Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 17:12
      1. wypisac mloda z religii wink

>Jak Wy uważacie-czy wzięłybyście ślub tylko dlatego,że dzie
      > cko chce?

nie

zapytaj czemu chce zebyscie wzieli slub
      dlaczego ten slub jest dla niej wazny
      i co dla niej slub oznacza
    • bri Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 17:41
      Może córka obawia się, że ten związek rozpadnie się równie szybko jak poprzedni, a ślub wydaje jej się gwarancją bardziej trwałego pożycia? Porozmawiaj z nią o tym, zapytaj dlaczego uważa, że ślub jest taki ważny, czy obawia się ponownego rozstania, może ona Twojemu partnerowi nie ufa tak jak Ty - dzieci czasem widzą więcej itd. I porozmawiaj z nią sam na sam - w końcu chyba ona bardziej powinna się dla Ciebie liczyć niż facet, którego znasz 1,5 roku nie wiadomo czy wytrzymasz z nim kolejne 1,5?
    • wuika Re: Ślub a wprowadzka 03.09.12, 18:16
      Czy tam jest błąd i to dziecko ma lat 16? Nie wierzę, że kwestię ślubu, która dla 6-latki musi być abstrakcyjna, omawiasz z takim dzieckiem.
    • volta2 Re: Ślub a wprowadzka 04.09.12, 00:41
      no cóż, dziecko mądrzejsze od matki...
      chyba więcej widzi niż ty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka