Dodaj do ulubionych

chińska spożywka

06.10.12, 19:17
Ostatnio było w Niemczech głośno, że dzieciaki potruły się owocami z Chin.
Pisano jakiś czas temu także o czosnku.
I teraz tak patrzę i czytam na pestkach słonecznika z Biedronki - "wyprodukowano dla Biedronki" ale odwracam a tam produkt z Chin. I tak myślę, czy polskiego słonecznika, to już nie opłaca się produkować oraz dlaczego info o kraju pochodzenia było tak sprytnie zakamuflowane, że dopiero przy zgrzewie na denku je znalazłam??!!!
Co jeszcze w Biedronie i innych Lidlach jest z Chin?
Obserwuj wątek
    • gato.domestico Re: chińska spożywka 06.10.12, 19:23
      z chin czy nie jedzenie od dawna jest juz praktycznie trucizna ;/
      • baltycki Re: chińska spożywka 06.10.12, 19:26
        Ok. 1/5 ludnosci spozywa chiskie jedzenie.
        • gato.domestico Re: chińska spożywka 06.10.12, 19:29
          co nie oznacza ze wyjdzie im to na zdrowie ale w dzisiejszych czasach nawet produkujac samemu nie mozna byc pewnym jakosci...czeka nas niechybna zaglada...
      • nutka07 Re: chińska spożywka 06.10.12, 21:29
        To co najlepiej jesc?
    • broceliande Re: chińska spożywka 06.10.12, 19:25
      A powiem Ci, że ja zawsze znajdę, co i jak. Jako przeciwniczka pewnej korporacji, bojkotująca jej produkty, nauczyłam się czytać dokładnie i nie kupować nic, o czym nie wiem wystarczająco dużo.
      Dodam, że ja lidlowa, nie biedronkowa.
      • bi_scotti Re: chińska spożywka 06.10.12, 19:34
        Jedyny produkt spozywczy produkcji chinskiej, ktory swiadomie kupuje (procz niektorych herbat i ginger candies) to Edamame beans - nie potrafie zrozumiec dlaczego, mimo ze sa tez produkowane w mojej okolicy (!!!) jedyne dostepne w sklepach i na targach to te made in China. Jeszcze nie wypatrzylam sklepiku przy jakiejs farmie gdzie by sprzedawali z wlasnego pola. Wciaz szukam.
        • kosheen4 Re: chińska spożywka 06.10.12, 21:15
          > Edamame beans

fasola serowa? big_grin
          • bi_scotti Re: chińska spożywka 06.10.12, 21:20
            kosheen4 napisała:

> > Edamame beans
            >
            > fasola serowa? big_grin
            >

Jak made in China to czort znajet, moze i z sera tongue_out W tym problem, eh ...
            https://edamameusa.com/images/edamame-beans-large.jpg
    • jamesonwhiskey Re: chińska spożywka 06.10.12, 19:50
      wiecej niz ci sie zdaje
      skoro dla klienta biedronki liczy sie cena , no to ma za co placi
      produktow typ pakowane w eu czy gdzies tam bez kraju pochodzenia to nawet nie rozwazam w celu zakupu
    • nanuk24 Re: chińska spożywka 06.10.12, 19:56
      Nie tylko w takiej Biedronce.

W sklepach eko tez sprzedaja produkty z Chin, np takie mrozonkiwink
      • joa66 Re: chińska spożywka 06.10.12, 20:58
        i śliwki suszone "wyprodukowano poza UE" też są w sklepach eko, w tym znanej sieci.

Trzeba czytać etykiety.
        • bi_scotti Re: chińska spożywka 06.10.12, 21:23
          Nie mozna sie dac zwariowac, wiadomo, ze jak sie np. idzie do knajpy to sie dostaje co sie dostaje i pochodzenie tego czegos moze byc skadkolwiek. No ale dopoki czlowiek jakas tam kontrole nad swoimi prywatnymi zakupami ma to moze sobie wybierac smile Ja np. swiadomie minimalizuje zakupy produktow od sasiadow, wole np. cytrusy truskawiki zima z Chile, Equador etc. niz z US. Ale to taki prywatny bzik, bo wybor jest. Gorzej jak nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka