amoreska 19.10.12, 20:35 Bo ja nie lubię. Nie lubię żartów z życia i śmierci. I właśnie mam wrażenie, że współczesna poprawność polityczna nakazuje lubić Halloween. Tak, dzisiejszego wieczoru to znowu ja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 20:37 Nie jestem poprawna politycznie, nie obchodzę, nie to że nie lubię, ale po prostu nie czuję tego. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 20:38 Nie lubię, nie uznaję i nie obchodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 20:41 Jest takie święto, niech sobie będzie, nasze, nie nasze, nieważne, jeśli dostarcza fajnej zabawy, to co jest w niej złego? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 20:42 Nie lubie, jakos mnie nie bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 20:44 dzieci lubią, a ty nie darabiaj ideologii, ps. dzis robiłam pumpkin'y Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 20:47 I babrania sie z dynią tez nie lubię ;p Dyni to ja lubie tylko sluchac (tych amerykanskich) Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 20:44 > I właśnie mam wrażenie, że współczesna poprawność polityczna nakazuje lubić Hal > loween. Mam odmienne wrażenie- dzisiaj wypada nie lubić i nie uznawać Halloween, podobnie jak nie bywać w Ikea i nie miec konta na FB. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 20:49 O, czyli lecę z prądem. Prawie jak śnięta ryba. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 21:08 CytatMam odmienne wrażenie- dzisiaj wypada nie lubić i nie uznawać Halloween, podobnie jak nie bywać w Ikea i nie miec konta na FB. Nie lubię Halloween, w IKEA bywam, konta na FB nie mam. Pod jaką kategorię podpadam ? Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 22:19 Niekoniecznie wszystkie anty... muszą kumulować się w jednej osobiep Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 23:03 No co Ty. W Ikei dzikie tłumy, a facebook kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 15:27 Toż przecież ja nie piszę o tym, jak jest naprawdę, tylko o tryndzie z ematki Ranyyy, myslałam, że szybciej załapiecie Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 15:49 vesper_lynd_1 napisał(a): > > Ranyyy, myslałam, że szybciej załapiecie O 23 z minutami? Nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 23:18 vesper_lynd_1 napisał(a): > > I właśnie mam wrażenie, że współczesna poprawność polityczna nakazuje lub > ić Hal > > loween. > > Mam odmienne wrażenie- dzisiaj wypada nie lubić i nie uznawać Halloween z tobą to na prawdę coś nie tak,od kiedy to w Polsce takie święto się wyprawia!? Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 15:28 Jaka szkoda, że ktoś okup za ciebie- mafii grasującej po ematce- wpłacił... Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 20:50 Wyglada na to, ze nie wypada - inaczej zgred z ciebie ;P Haloween jest mi kompletnie obojetne, natomiast go nie obchodze ani sie nim nie ekscytuje, wystawy z dyniami i czaszkami mnie nie draznia, dekoracje BN w pazdzierniku zreszta tez nie nie mieszkam w kraju, ktore obchodzi tradycynie Halloween, tutaj to obyczaj nabyty, jak w PL ale szczerze, to wole kolednikow czy Swiadkow Jehowy, oni chociaz nie rzucaja jajami dlatego, ze sie im nie otwarlo Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 22:21 ani mnie ziebi ani grzeje...mieszkajac za granica chodzilam na imprezy halloween - byly fajne i...tyle jak wiele innych jakos specjalnie nie podniecam sie tym "swietem" Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 22:22 nie wiem czy wypada czy tez nie, ale ja nie lubie Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 22:43 to nie są żarty, ale oczywiscie w dzisiejszych czasach kulturze Halloween pożarła konsumpcyjna popkultura. tak pierwotnie jest to bardzo ważne święto - kontaktu z tamtym światem - z duchami. tylko nie odbywa sie w takiej smucie i nadęciu jak 1 listopada w Polsce, tylko w formie która neutralizuje naturalny strach kontaktu z zaświatami - stąd te dynie, przebieranki, gotowanie specjalnych potraw. oczywiście nie mam wątpliwości, że dzieci świętujące Halloween w ogóle nie wiedza, jakie jest znaczenie tej tradycji i wyłącznie sie bawią. ale tak bywa również w przypadku Bożego Narodzenia. my Samhein (to jest nasza nazwa tego świeta) świętujemy bardzo serio. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 22:56 Uwielbiam Halloween tudziez wszystko stracho-ducho-wiedzmo-kosciotrupio. Dla mnie pycha! Czytujac emame od lat ilus tam mam wrazenie, ze raczej trend jest jednoznaczny: Halloween & Valentine's Day sa bardzo beeee i zadna szanujaca sie ematka takiego "badziewia" celebrowac nie bedzie ani swoim dzieciom nie zezwoli Reasumujac, kocham Halloween, Valentine's Day, mam mnostwo mebli i przedmiotow z IKEA (i pewnie z czasem bede miec jeszcze wiecej), z Facebook i z Naszej Klasy niby sie wypisalam ale ponoc nigdy nie da sie tak na 100% wiec kto wie co tam jeszcze wisi w cyber space Aha, i do dzis nie mialam pojecia kto to Kazik Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 00:05 spoko, biscotti, Ty jesteś jedyna w swoim rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq bi_scotti 20.10.12, 20:01 iec kto wie co tam > jeszcze wisi w cyber space Aha, i do dzis nie mialam pojecia kto to Kazik Jestem Ci w stanie wszystko wybaczyc, ale jak to do dzis nie mialas pojecia kto to Kazik...??? Skad w ogole nagle Kazik w Halloween? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 10:03 Dokladnie. To sa zaduszki, a w slowianskiej tradycji zaduszki tez nie byly ponurym swietem tylko biesiada z duchami przodkow . W Dziadach Mickiewicza o tym bylo tez. To stare swieta jakie chrzescijanstwo przejelo( jak wiekszosc swiat) i nadalo mu ponura forme. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 10:04 nie no Ikea to tandeta dla studentow. Przeciez to sie rozwala... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 12:40 Och, jakże ponurą. Bo przecież palenie zniczy i stawianie kwiatów na grobach plus spotykanie dalszej rodziny przy grobach wspólnych przodków to jest takie ponuractwo... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 23:01 Nie wiem czy wypada czy nie, ale ja nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 23:12 Nie czuję "ducha" tego święta Więc nie obchodzę. Zresztą Walentynek też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 23:25 Ja jakoś niespecjalnie. Odnoszę wrażenie, że u nas jest tak trochę na siłę. Dziecko w zeszłym roku bawiło sie u kolegi. W tym roku jedziemy do rodziny na Wszystkich Świętych i Zaduszki, więc z zabawy z kolegami nici. Cukierki na wszelki wypadek w zeszłym roku zakupiłam i część rozdałam. Ja bardzo lubię 1 listopada i listopadowe spacery na cmentarze. Walentynki lubię bardzo Trochę ciepła i koloru w zimnym lutym się przydaje Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 23:43 Nie zauważyłam, żeby w kwestii Halloween cokolwiek wypadało bądź nie. Mnie ono zwisa. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 19.10.12, 23:48 angazetka napisała: > Mnie ono zwisa. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 17:38 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 00:05 Odniosłam wrażenie, że nielubiący Halloween są z miejsca podejrzewani o krytykę z pozycji katolickich choć tak naprawdę najczęściej po prostu nie lubią obcych przeszczepów śmierdzących komercją na kilometr. Moze o te podejrzenia ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 00:08 ale jak definiujesz obcy? słowo "obcy"? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 00:18 Obcy znaczy obcy. Jak byłam mała, w Polsce się helołin nie świętowało. Walentynek też nie. I nie, nie wychowywałam się w rodzinie katolickiej. sjp.pwn.pl/slownik/2491345/obcy_I Pomocniczo zapoznaj się jeszcze z tymi dwoma związkami frazeologicznymi: sjp.pwn.pl/slownik/2540420/wyraz_obcy sjp.pwn.pl/slownik/2448952/ciało_obce Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 17:39 zua komercja zua Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 19:39 Dobra. Dla tego kto na niej zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 00:10 Ja nie lubię, tzn. nie lubię go w Polsce, w amerykańskich filmach mi się podoba. W Polsce trąci sztucznością. Przynajmniej ja je tak odbieram. Walentynki też. Więc nie celebruję. Ale jak kolację walentynkową w luksusowej knajpie wygrałam, to poszłam i było super, więc da się mnie przekupić Odpowiedz Link Zgłoś
ha-ya Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 01:52 Mnie to ani ziebi ani parzy. Sama nie celebruje, corka zato ma w przedszkolu impreze i jeszcze gdzies z mezem w piatek ida Ale ja mieszkam w kraju gdzie prawie wszyscy swietuja hallowen. i jedna rzecz mnie zdziwiela - niedawno w jakims watku na ematce ktos pisal, ze to swieto potepiane przez kosciol co wprawilo mnie w lekkie oslupienie. mieszkam w Irlandii co to 84 % katolikow ciagle ma ( a swego czasu wyplyw kosciola byl o niebo wiekszy niz nawet teraz w PL), hallowen nie jest tu czyms nowym i nie slyszalam o protestach czy potepieniu ze strony hierarchow. Ktos moze wie dlaczego? ( nie chce mi sie guglac) Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 02:16 bo ma celtyckie korzenie, to święto. było na zielonej wyspie zanim pojawili sie chrześcijanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 02:35 Slowianie tez obchodzili to swieto tylko ze zwalo sie dziadami Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 09:51 Dziady to Dziady, Halloween to Halloween. Nie jest to przecież to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 12:30 to samo. Haloween jest celtyckie a Dziady slowianskie. I tu i tu biesiadowano i wesolo bawili sie z "duchami" zmarlych. Bardzo podobna tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 14:38 Ta sama data, też chodzi o zmarłych ale święto zupełnie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 09:35 Nie mam pojęcia jakie są trendy dotyczące halloween, lubić czy nie lubić. Ja mam stosunek obojętno-akceptujący, mnie nie dotyczy, a inni niech robią co chcą. A poza tym, to o co chodzi? O dynię, o imprezy z makabrycznym jedzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 09:40 Ja bym się spytała czy wypada lubić? Zwłaszcza w tej części Europy. Uważam, ze niefajnie być takim sztywniakiem. Czasami trzeba zażartować nawet ze śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 09:57 Ja nie świętuję. Jeśli inni chcą to proszę bardzo czy lubię? nie wiem. ani lubię ani nie lubię. Obojętne mi raczej jest. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 12:05 Poprawność polityczna ewentualnie nakazuje szacunek/życzliwą tolerancję dla innych niż własne upodobań, tradycji, wyborów. O tyle faktycznie nie wypada w pewnych środowiskach 'nie lubić' (czytaj: czepiać się, zakazywać, obrażać się, okazywać pełną wyższości niechęć). Natomiast nie znaczy to to, że musisz lubić (czytaj: uczestniczyć, zachwycać się) Halloween. Możesz po prostu olać, nikt cię za to nie opluje. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 14:37 olena.s napisała: > Poprawność polityczna ewentualnie nakazuje szacunek/życzliwą tolerancję dla inn > ych niż własne upodobań, tradycji, wyborów. O tyle faktycznie nie wypada w pewn > ych środowiskach 'nie lubić' (czytaj: czepiać się, zakazywać, obrażać się, okaz > ywać pełną wyższości niechęć). Ciekawe jakie są to środowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 15:58 Eeeeeee.... Takie, w których do dobrego tonu należy tolerancja dla rozmaitej inności? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 19:38 Znaczy na przykład dla lasek które urwały się z solarium, chodzą w kiczowatych ciuchach i klną na potęge? Dla karków z mafii? Dla rolników głosujących na kogokolwiek kto jest lansowany w Radiu Maryja? Nie znam środowisk które tolerują wszelką inność, znam tylko takie które tak twierdzą. Jednak później bardzo wybiórczo decydują co tak naprawdę tolerują. I bezmyślne przejmowanie skomercjalizowanych świąt z kultury anglosaskiej raczej nie należy do radośnie tolerowanych zjawisk. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 20:14 Nie nie, nie nie! Nie możesz porównywać tolerancji dla czegoś, co ci ni czorta nie zagraża, z czymś, od czego możesz dostać po dziobie (mafia), lub co demoralizuje ci potomstwo (klnące rozgłośnie w miejscach publicznych jednostki). No, z rolnikami radiomaryjnymi powiedzmy, mogę się zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 21:32 Ale ja nie mówię o laskach które mi zagrażają demoralizacją dzieci bezpośrednio tylko np. o takich co oglądają masowo telewizję przez co uprzejmi organizatorzy telewizji zapodają program taki jaki zapodają. Poza tym nic nie porównuję tylko piszę, ze tolerancja jest wybiórczą. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 12:18 ja nie lubie. a właściwie zwisa mi to. nie traktuję tego jak święto, na zabawe halloweenowa moze bym poszla/moze bym zrobiła, ale nie ekscytując sie tym przesadnie. to tak jak walentynki - mozemy sobie z męzem powiedziec dodatkowe "kocham Cie" i sie pocałowac dodatkowy raz, ale prezentów, wielkich wyjść, superfety z tego tytułu nei bedzie. to po prostu nie moje klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
havana28 Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 12:28 A ja nawet nie wiem czy lubię czy nie bo jakoś nigdy mi się nie chciało doczytać o co właściwie w tym wszystkim chodzi i jaki to ma związek z dynią. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 14:27 Z punktu widzenia dziecka-święto fajne, coraz bardziej obchodzone, coraz odświętniej. Sama robiłam ze Starsza imprezę dla jej koleżanek i kolegow i było wspólne robienie dyni, i łakocie i smiech. Rok temu Starsza była u kolezanki na takowej imprezie, wzięła nawet Młodszą ze sobą-obie zadowolone, wybawione, że można chodzić po dworze jak jst ciemno, przebierać sie, jesc slodycze itp. W tym roku Starsza też wychodzi, Młodsza chyba nie-ja w domu nic nie zrobię bo niemowlak ma swoje pory na spanie i kąpanie, wieczorem nie chcę hałasu. Poza tym na początku miesiąca zginęła moja kuzynka i tak trochę mi dziwnie na duszy jak pomyslę o świętowaniu.. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 15:02 nie wiem czy wypada, czy nie wypada, odkad doroslam raczej nie pojmuje swiata w taki sposob. Sama mieszkajac w USA od lat, bedac obywatelem tego kraju nie mam zahamowan aby mowic ze to swieto mnie po prostu irytuje. Wiedza o tym moje dzieci, sasiedzi, znajomi Amerykanie . Nie wiedze w tym nic fajnego, ot trzeba dzieciakom kupic nowe kostiumy po 30$ + co roku, bo maja prady w szkole i pozniej robia rundke po osiedlu. Pozniej trzeba po cichu powyrzucac cukierki, stopniowo, aby dzieci nie zaczaily. Gdyby pochlonely te gory cukierkow pewnie spedzilabym nastepne tygodnie u dentystow roznej masci. Trzeba tez zaliczyc ( to akurat lubie) wizyte na farmie, przejechac sie traktorem na slomie w kierunku pola z dyniami, powloczyc sie po labiryntach na polu kukurydzy. Gdyby do farmy ograniczalo sie Halloween to byloby spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 15:23 W odróżnieniu od Walentynek, Halloween bardzo lubię - kociołki, czarownice i kościotrupy oraz wszelkie strachy, klimat wieczornego spaceru pośród lampek, pajęczyn i innych dekoracji bardzo mi odpowiada i tyle. Jaki jest trynd nie wiem, bo mnie zwyczajnie to zwisa Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 20.10.12, 19:52 ale co znaczy robić halloween ? tak jak w usa chodzenie po domach i wymawianie regułki ,, cukierki albo psikus ,, ? mieszkam w mieście 75 tyś mieszkańców i jeszcze sie z ,,robieniem,, halloween nie spotkałam , w przedszkolu mój syn będzie miał jakieś przedstawienie ale np. kupowanie dyni i stawianie na oknie ? nie widziałam. No ale może w warszawce to już jest trendy Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 21.10.12, 13:13 W moim mieście dzieciarnia łazi przebrana po mieście i zbiera cukierki owszem. Deptak w dekoracjach. W knajpach imprezy tematyczne, no tak to wygląda. Miasto ok. 45 tys. razem ze studentami. Do klimatów z US bardzo daleko, ale i tak wieczorem jest przyjemnie Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 21.10.12, 00:06 To jest takie charakterystyczne dla katolstwa, że sami żyją w świecie zakazów i nakazów, więc widzą je wszędzie, tylko nie u siebie. Nie, nie ma czegoś takiego, co "nakazuje lubić Halloween". Natomiast poprawność katolicka nakazuje je potępiać. No i katole nie są w stanie uwierzyć, że po drugiej stronie może być inaczej, np. panuje wolność lubienia lub nielubienia czegoś. Zwykle też katolicy o rozmaitych potępianych (oficjalnie lub nie) przez KK sprawach mówią mniej-więcej coś takiego: "nie chcę, by ktokolwiek zmuszał mnie do tego". Po0 prostu KK najchętniej zmusiłby wszystkich do czegoś odwrotnego, więc sprzedają wizję przymuszania do czegoś, co potępiają. Potem katolicy rozpowszechniają dziwne wizje w rodzaju "feministki chcą zmusić kobiety do porzucania dzieci dla kariery", "poprawność polityczna nakazuje lubić Halloween", "kobieta, która nie będzie chciała usunąć uszkodzonego płodu, zostanie potępiona" albo "dzisiaj w dobrym tonie jest wyszydzać papieża". Oczywiście nie da się powiedzieć katolstwu, że świat poza ich sektą uznaje wolny wybór (w tym również opcji katolickiej) w kwestii opieki nad dziećmi, kontynuacji ciąży z uszkodzonym płodem, obchodzenia Halloween lub opowiadania kawałów o papieżu. Katolstwo nie może powiedzieć otwarcie we własnym gronie, że można świadomie, z własnej woli wybrać opcję niekatolicką, stąd snucie wizji przymusu i terroru poprawności politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 21.10.12, 01:27 >To jest takie charakterystyczne dla katolstwa, że sami żyją w świecie zakazów i nakazów, więc >widzą je wszędzie, tylko nie u siebie. idz na odwyk, nie cpaj tyle bo bredzisz potwornie Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 21.10.12, 02:25 Nie lubię w Pl, lubię w UK. PO prostu w Polsce Halloween nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 21.10.12, 07:52 Nie pasuje, bo nie ma takiej tradycji, a poza tym jesteśmy bardzo zasadniczy u siebie Jednak widzisz, wyjechałaś i za granicą cię bawi to święto. Mimo iż nie twoja to tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 21.10.12, 08:49 Ojej, w Hiszpanii tez lubię Corridę i flamenco i bitwę pomidorową, ale to w Hiszpanii, - w Polsce czy w UK byłyby zupełnie od czapy, z innej bajki. Niech każdy obchodzi swoje święta i dba o tradycję własną. Tylko dzieki temu świat będzie kolorowy a poszczególne kraje warte odwiedzenia. Tradycja i kultura to nie supermarket czy sieciówka odzieżowa by je klonować na całym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 21.10.12, 09:00 Halloween nie pokrywa się z Wszystkich Świętych. Nie ma mowy o wygryzieniu jednego święta przez drugie. Ludzie i tak ruszą gremialnie na groby. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 21.10.12, 12:09 10/10. Odpowiedz Link Zgłoś
praleczka_live Re: Czy współcześnie "wypada" NIE lubić Halloween 21.10.12, 08:59 Ani lubię, ani nie lubię. Nie traktujemy tego jako święta, a raczej jako pomysł do tematycznej zabawy, głównie dla dzieciaków w szkole czy przedszkolu. Robimy lampion z dyni, mamy cukierki, gdyby ktoś chodził po domach i tyle. Sama raz byłam na nocnym maratonie horrorów, bo lubię. Gdyby ktoś ze znajomych urządzał Halloweenową imprezę, poszłabym. Nie napinam się, nie dorabiam ideologii. Nie uważam tego "nowego zwyczaju" za pogwałcenie tradycji polskiej,. Jest wiele innych "nowych zwyczajów". Nie łączę w ogóle tego dnia ze świętem Wszystkich Świętych. Stawiam w tej samej kategorii co bal przebierańców, dzień ziemniaka, dzień bez samochodu, czy dzień bez tytoniu I naprawdę nie rozumiem tych corocznych przepychanek. Odpowiedz Link Zgłoś