lubie_miauczec 21.10.12, 18:49 Czy ktoś się orientuje jak często będą wywozić śmieci - po zmianie sposobu naliczania podatku śmieciowego - z domków jednorodzinnych? Rozumiem, że ma nie być limitu na "produkcję" śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidek0 Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 18:54 O ile wie to w umowie jest jasno zapisane ile razy śmiecie są wywożone, mieszkam w domu i sama ustaliłam ile razy mają mi śmiecie wywozić i jakiej wielkości mam pojemnik. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_miauczec Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 19:03 Teraz tak jest. Ja jestem ciekawa jak to będzie wyglądać kiedy zaczną naliczać opłatę za wywóz śmieci od zużytej wody/m2/osób w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 21:07 wywóz śmieci opłacany na podstawie zużycia wody na osobę?... Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_miauczec Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 21:15 W zależności od gminy będzie naliczany albo od zużycia wody w gospodarstwie domowym albo od liczby osób w gospodarstwie domowym albo od m2 domu/mieszkania. www.obserwatorfinansowy.pl/forma/debata/smieci-wracaja-do-sektora-publicznego/ Odpowiedz Link Zgłoś
soha2 Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 21:27 ta ostania opcja bardzo mi przypadła do gustu nie wiedziałam, że m produkują śmieci Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 08:36 dziennik-niecodziennik napisała: > wywóz śmieci opłacany na podstawie zużycia wody na osobę?... Mam nadzieję, że u nas ta opcja odpadnie, chociaż niestety wiele wskazuje na to, że we wrocławiu właśnie w ten sposób będzie to rozliczane. Nie podoba mi się to, ze będę sponsorować brudasów... Tak, myjemy się wszyscy 2 razy dziennie, pierzemy kilka razy w tygodniu, reczniki, pościel zmieniam co tydzień,codziennie myję podłogi, mam ogródek, latem basen, zużywamy miesiecznie na naszą trójkę ok. 20m3 wody. Czy to znaczy, ze produkujemy dużo śmieci? Nie. To oznacza jedynie, że nie żyjemy z higieną na bakier. Segregujemy je - mamy worek na plastik/puszki, kosz na papier. Spokojnie wyrabiamy się w małym koszu opróżnianym co tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 22:43 wiem jedno...u mnie już zaczełi wywozić do lasu...mieszkańcy...niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
makahopsa Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 22:52 bea.bea napisała: > wiem jedno...u mnie już zaczełi wywozić do lasu...mieszkańcy...niestety... jak pomyślę, że mieliby mi zabierac odpady raz na miesiąc to też rozważę podrzucanie śmieci. tyle, że nie do lasu a przed kubeł na chodniku publicznym. rozważę, ale pewnie tego nie zrobię.... Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 23:29 dam ci klucz do naszego smietnika.. lepiej podrzucaj pod jakis śmietnik...ale nie do lasu... powiesiłam kartkę na drzewie, zeby pod smietnikiem zostawiali.... Odpowiedz Link Zgłoś
makahopsa Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 23:35 bea.bea napisała: > dam ci klucz do naszego smietnika.. lepiej podrzucaj pod jakis śmietnik...ale > nie do lasu... > powiesiłam kartkę na drzewie, zeby pod smietnikiem zostawiali.... no jasne, że nie do lasu. do lasu jadę odpocząc, nie wywalic śmieci. za klucz - dziękuję - ale nie chcę, dlaczego masz płacic za moje śmieci? ja zapłacę za swoje, a jak mi w terminie nie wywiozą to na gminny grunt (czyli chodnik) dam. Odpowiedz Link Zgłoś
makahopsa Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 22:44 bardzo ciekawe pytanie. teraz wywożą mi raz na 2 tygodnie, płacę około 60 zł na kwartał za mały kubeł. śmieci w kuble ubijam. do tego 6zł za worek na plastik, zwykle w 4-6 tygodni go zapełniam. makulaturę nosimy do przedszkola dzieci - zbierają, szkło wyrzucam do pojemnika przy przedszkolu. wody zużywam dużo, dużo piorę, dzieci małe, niepieluchowe. mieszkanie 100m, zameldowanych 7 osób, realnie mieszkają 3.... bardzo mnie ciekawi ten podatek.... jego cena i częstotliwośc wywozu odpadów. jak mi się nazbiera więcej śmieci, to mogę obok kubła górkę wysypac i mi ją posprzątają, ho ho, fajnie jak dla mnie to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Wywóz śmieci 21.10.12, 23:32 Zależy chyba od ustaleń danej gminy. U nas się przymierzają ze stawką od osoby za miesiąc. Ale szczegółów nie mogą dograć, jak liczyć osoby: zameldowane, zamieszkujące; jak często za daną stawkę miesięczną wywozić; co ze śmieciami dużych gabarytów, czy to już w cenie, czy dodatkowa dopłata; co z segregowanymi, czy w cenie, czy dodatkowo płatne itd. W mojej gminie na razie kłótnie trwają, bo propozycję gmina złożyła niekorzystną dla mieszkańców, cenowo wyjdzie nam sporo drożej płacić, a za jaką konkretnie usługę, tego nikt nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 09:57 Dla mnie bzdura kompletna - odbiera mi się jako konsumentowi prawo do wyboru usługodawcy ??? Z jakiej racji ? Miałam umowę z MPO, drogo i kiepska jakość usług (spóźniali się z odbiorem, nie dostarczali na czas worków na odpady segregowane itp.), zrezygnowałam, teraz mam umowę z Bysiem i jestem zadowolona - czy jeśli moja gmina postanowi wprowadzić podatek śmieciowy i przetarg wygra inna firma, to zmusi mnie i innych do wypowiedzenia umowy z Bysiem ??? Czy może zmusi Bysia (jeśli to nie on wygra przetarg) do wypowiedzenia wszystkich zawartych na terenie gminy umów ??? Jak ? Jakoś nie bardzo to rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 10:10 Ja mam z Błyskiem. Są punktualni i nigdy nie "zapomnieli" zabrać śmieci. Wystawiamy 2x w miesiącu taki wiekszy pojemnik. Brat natomiast przy tej samej ilości osób ( mieszakmy w bliźniaku) wystawia mały kosz 2x w miesiącu. Ale oni większość odpadków kuchennych kompostują. Jak zaczną naliczać od ilości osób zameldowanych to będę wreszcie musiała się szybciutko przemeldować do własnego domu bo nadal z dziećmi zameldowana jestem u rodziców - 6 osób z 3 pokojowym domu Oczywiście nie ma to wpływu na jakiekolwiek opłaty w tej chwili bo w domu w którym mieszkamy ( bez meldunku) mamy podpisane wszystkie umowy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 10:43 i przetarg wygra inna firma > , to zmusi mnie i innych do wypowiedzenia umowy z Bysiem ??? Czy może zmusi Bys > ia (jeśli to nie on wygra przetarg) do wypowiedzenia wszystkich zawartych na te > renie gminy umów ??? Jak ? nikt nie będzie nikogo zmuszał do niczego, dostaniesz rachunek z gminy do zapłaty za śmiecie bez względu na to czy twój kosz będzie pełny czy pusty w dniu wyjazdu i będziesz musiała go opłacić na takiej samej zasadzie jak np. dzierżawę czy podatek od nieruchomości, gminy nie będzie interesowało z kim masz umowę na wywóz śmieci, to w twoim interesie będze odpowiednio wcześnie wypowiedzieć umowę Bysiowi Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 11:17 Zupełnie mi się to nie podoba, podatek to podatek, ale za usługi to chyba powinnam mieć prawo sama sobie wybrać, komu chcę płacić. A co jeśli jakość usług wygranej firmy zupełnie mi nie odpowiada ? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 14:13 No to wtedy możesz wybudować sobie własną autostradę Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 10:36 U nas juz wprowadzono ten nowy system. Śmieci wywożą 2 razy w miesiącu. Jesli selekcjonuje sie odpady wywóz kosztuje 8,50 od osoby, jeśli bez segregacji - 15 zł. Bez opłat wywożone sa odpady zielone, jesli ktos nie kompostuje. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 10:59 U niektórych z Was bardzo rzadko wywożą śmieci, macie jakieś większe kubły? U nas jest co tydzień wywózka, a i tak suche musimy ubijać, żeby się zmieściło. Ten pomysł z wodą i śmieciami jest dla mnie nie do ogarnięcia moim prostym umysłem. Jak bardzo trzeba mieć narobione w głowie, żeby wpaść na połączenie śmieci z wodą? Może robili jakieś badania, że ten kto zużywa dużo wody, ma duży przerób śmieci, no bo w ten sposób jest nieekologiczny (wiadomo przecież, że mycie skraca życie, a w Afryce wody brakuje) Poproszę o jakieś sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 11:11 No cóż, dla nas wywóz co 2 tygodnie to za często. Przy segregacji naprawdę nie jestesmy w stanie naprodukowac tyle śmieci do kubła. Ale nie dało sie rzadziej, cała gmina ma teraz tak samo. U n > as jest co tydzień wywózka, a i tak suche musimy ubijać, żeby się zmieściło. Co złego jest w ubiciu śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Wywóz śmieci 22.10.12, 14:00 Złego jest to, że się nie mieszczą, to chyba jasne. U nas segregacja polega na tym, że osobno mamy tzw. suche i mokre. Nie liczę w tym kartonów, bo to segreguję osobno, bo nawet gdybym chciała, to mi się do śmieci to wszystko nie zmieści. Nie mówiąc o tym, że panowie psioczą, jak kubeł jest otwarty, bo ma taką ilość śmieci. Dlatego co miesięcznych wywózek sobie po prostu nie wyobrażam, bo to dodatkowo wylęgarnia smrodu, szczególnie latem. Odpowiedz Link Zgłoś