Dodaj do ulubionych

Polski speed dating - panowie wypadają słabo

31.10.12, 17:39
kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107880,12760165,_Na_kolacje_odgrzalbym_ci_obiad_od_mamy__ale_nie_golabki_.html
Czy to Polscy panowie reprezentują słaby poziom (w kontekście niedawnego wątku "dlaczego kobiety na zachodzie nie chcą się wiązać z Polakami) czy po prostu towar w tym wieku już przebrany i same spady pozostały?
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 17:47
      no te niunie tez jakos nie wygladaja extra
      szczegolnie ta w niebieskim , w ciazy jest ?
      wiec odpowiedz byc moze dostosowana do poziomu kandydatki
    • kropkacom Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 17:52
      No, w ogóle nie dziwne. Towar sparowany też pewnie wątpliwej jakości tongue_out
    • brak.polskich.liter Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 17:52
      Pozwolisz, ze zadam pytanie retoryczne.

Jakie moze byc prawdopodobienstwo, ze panowie: pozbierani towarzysko, ciekawi, nie majacy problemow z nawiazywaniem kontaktow i poznawaniem kobiet, atrakcyjni wizualnie, etc wybiora speed-dating jako forme zawierania nowych znajomosci z kobietami?
    • mary_lu Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 17:54
      Tak, tylko u nas na wieczorkach zapoznawczych dla sierot, które same od lat sobie nikogo nie znalazły są na przemian buraki z mimozami, na Zachodzie tłumnie pchają się na takie atrakcje wszystkie Klóneje i Pity.
      • bi_scotti Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 18:02
        Znam kilkanascie osob plci obojga w wieku 25-40, ktore przynajmniej raz zaliczyly speed-dating, 4 pary sa juz po slubie, 2 nastepne zareczone. Ludzie jak ludzie, relatywnie atrakcyjni, wszyscy z dobrymi zawodami (ksiegowy, nauczyciel, inzynier etc.), najczesciej po "przejsciach" albo namowieni do udzialu w zabawie przez innych znajomych. Z tego, co widze i slysze to jest to fajna zabawa i tak to nalezy traktowac a jak sie przy okazji faktycznie spotka soul mate ... to bonus smile
    • vesper_lynd_1 To mnie urzekło;) 31.10.12, 18:02
      Lubię jeść, dlatego dopytywałam, co by mi ugotowali, gdybyśmy spotkali się na kolacji. Odpowiedzi nie były zachęcające: "wodę na herbatę", "kotleta bym ci odsmażył, jakbyś go sama zrobiła", "obiad od mamy, ale nie gołąbki, bo mama ich nie robi", "ryż z sosem ze słoika". -

...w kontekście watku Kropkicom- dziwne?winkP
    • sumire Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 18:12
      myślę, że ci fajni po prostu nie muszą uczestniczyć w takich zabawach. speed dating to oni mają na co dzień wink i to chyba nie jest kwestia tego, że faceci polscy ułomni, ale tego, że taką metodę nawiązywania znajomości wybierają chyba dość, hm, szczególni ludzie - znajoma lesbijka kiedyś uczestniczyła w podobnym wydarzeniu w wersji les i wspomina to jako coś na kształt gabinetu osobliwości.
    • triss_merigold6 Proste pytanie 31.10.12, 18:24
      Pozwól, że zadam proste pytanie: jakie jest prawdopodobieństwo, że atrakcyjny erotycznie, wizualnie, towarzysko etc. mężczyzna weźmie udział w czymś tak żałosnym, żeby nawiązać kontakt z kobietą?! Udział w w/w atrakcji jest właściwie równoznaczny z przyklejeniem sobie na czole napisu ODPAD ATOMOWY.
      • bi_scotti Re: Proste pytanie 31.10.12, 19:20
        triss_merigold6 napisała:

> Udział w w/w atrakcji jest właściwie rów
        > noznaczny z przyklejeniem sobie na czole napisu ODPAD ATOMOWY.

Tak to jest postrzegane w PL?
        A nawiazywanie kontaktow przez internetowe portale randkowe tez?
        • maggorlo Re: Proste pytanie 31.10.12, 19:30
          Dokładnie tak. Kompletny obciach smile
          Z internetowymi to już chyba mniej (są jakoś mocniej reklamowane w mediach, promowane w serialach) ale to też uchodzi za dziwaczne. Najczęściej słychać opinie, że w internecie można poznać tylko patologię: psychopatę, 53latka mieszkającego z mamusią, zboczeńca lub kretyna.
        • lauren6 Re: Proste pytanie 31.10.12, 19:30
          Z tego co zrozumiałam dolna granica wieku to 27 lat. Jak facet pozostaje samotny w wieku 30+ to zazwyczaj jest coś z nim nie tak, przykro mi.
        • triss_merigold6 Re: Proste pytanie 31.10.12, 20:06
          Może młodsze pokolenie to inaczej traktuje, ale uważam korzystanie z portali stricte randkowych za totalny obciach i przejaw desperacji.
          Czym innym są jednak portale zawodowe czy dotyczące jakichś zainteresowań (foto, bieganie, wnętrza, cokolwiek) bo tam ludzie rozmawiają na luzie i celem ewentualnego spotkania nie jest koniecznie randka. Przy portalu randkowym to takie ewidentne: jestem sam/a, nie mogę nikogo wyrwać w realu.
          • aneta-skarpeta Re: Proste pytanie 31.10.12, 20:36
            zgadzam się, portale randkowe trącą desperacją speed-dating tak samo
            sama poznałam męża przez net, ale na forum tematycznymtongue_out
            • triss_merigold6 Re: Proste pytanie 31.10.12, 20:53
              Tematyczne są neutralne, zdjęcia nie musisz wklejać na dzień dobry ani opisywać wieku/stanu cywilnego, są otwarte, taki odpowiednik kółek zainteresowań. To tak jak znaleźć koleżankę na ematce i kontynuować znajomość w realu.
          • panirogalik Re: Proste pytanie 31.10.12, 23:11

uważam korzystanie z portali st
            > ricte randkowych za totalny obciach i przejaw desperacji

Nie zgadzam się z tym. Jest jeszcze opcja, ze ktoś żyje na totalnym odludziu towarzysko- damsko- męskim np: po ogólniaku z babami lub zbabiałymi chłopakami, studiami babskimi, samymi babami w pracy. Już lepiej wyrywać na portalach niż w barze, chociaż ja tam męża na imprezie wyrwałam.
            • lauren6 Re: Proste pytanie 01.11.12, 10:22
              Ojej, nie wiesz, że jak się jest singielką to lepiej wpakować się do łóżka koledze w wieloletnim związku niż założyć konto na jakimś edatingu? To już nie jest obciach i przejaw desperacji.
      • allatatevi1 Re: Proste pytanie 17.12.12, 18:42
        Chyba właśnie tak to jest postrzegane w Polsce.
        Myślę, że to kwestia kultury danego kraju.
        Znajomi (obu płci) mojego męża z Paryża, ludzie o dość wysokim statusie społecznym bardzo się chętnie się w to i w podobne rzeczy bawią.

Rózne rzeczy z tego wychodzą - związki, przelotne związki, znajomi, ale nie ma takiej stygmatyzacji że to "zabawa dla desperatów".
        Jakbym była singielką to myślę, że nie miałabym oporów żeby wziąć w czymś takim udział (ale na pewno nie w Polsce manco morta).
    • sadosia75 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 20:20
      O panach ostatnio rozmawiałam z przyjaciółką.
      Podesłałam dziewczynie linka do chipendejlsów,których wstawiła Yenka w innym wątku. No i tak sobie oglądamy, rozmawiamy i oglądamy panów rozbieraczy z naszego pięknego kraju nad Wisłą.
      I co?
      I porażka na całej linii ! Smutne to to ale niestety panowie rozbieraczowie big_grin nie prezentują się najlepiej. A panie rozbieraczki to muszą być wymuskane, wycackane i w ogóle.
      Nie ma podobnego poziomu. No ok rozbieraczodejsli to może nie jest widok codzienny na naszych ulicach. Ale jeśli już te "cukierki" to stare i twarde cuksy to ja się nie dziwię, ze na ulicach wśród kobiet coraz większa panika na chłopa.
      • triss_merigold6 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 20:28
        Od dawna wiadomo, że jest duży deficyt ogarniętych facetów, którzy jeszcze do tego jakoś wyglądają (większość po 30-tce to wyhodowane brzuchy, łysiny, kurze klatki piersiowe, jacyś tacy niesprawni fizycznie są).
        • sadosia75 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 20:32
          A widziałaś to młodsze pokolenie?
          Mam to ogromne szczęście uczestniczyć ostatnio w życiu komunikacji miejskiej. No i widuję studentki i studentów.
          I jak myślę, że to to ( nie wszyscy ale duuuuuuża ich częśc ) to nasza przyszłość to słabo mi się robi. Połowa z nich nie dożyje 30-stki bo pozamarzają zimą. Bardziej rozebrani niż ubrani chodzą.
          Druga połowa też się lepiej nie prezentuje. Samozagłada to ich drugie imię.
          I nie wiem czy my staruchy też tak mieliśmy czy się jednak jakoś uratowaliśmy i nie byliśmy takimi durniami uncertain
          • triss_merigold6 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 20:51
            Widziałam, ostatecznie jeszcze dwa lata temu uczyłam maturzystów.wink Dziewczyny fajowe generalnie i świetnie ubrane ale chłopcy wyrośnięci i wątli przeważnie. Takie kurczaczki. Albo zapuszczeni, idący w kierunku studenta hipstera.
    • methinks Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 20:49
      Teraz czekam na artykul z drugiej strony napisany przez panów.
      • bi_scotti Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 21:53
        Fascynujace jest to, co piszecie. Ja znam tylu ludzi obu plci, w roznym wieku, ktorzy korzystali/korzystaja z plentyoffish czy z lavalife bez zadnego "obciachu"; ilus tam rozpoczelo powazne zwiazki (lacznie z malzenstwami) i wlasciwie o zadnej z tych osob nie moge powiedziec, ze "looser", wrecz przeciwnie - mam wrazenie, ze to sa najczesciej po prostu okropnie zajeci ludzie, ktorzy szukaja partnera w najbardziej praktyczny sposob - po cholere sie wloczyc po klubach, nagabywac znajomych czy wymyslac sobie hobby jesli mozna wyselkcjonowac kilka potencjalnych opcji w jeden wieczor wink
        • panirogalik Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 23:23
          też tak uwazam. W pracy nie, bo nie pi. ol Jurku na własnym biurku, na ulicy podrywacza samym spojrzeniem bym spławiła (trzeba być świrem żeby rwać nie wiedząc czy ktoś sobie życzy) po klubach łazić by mi się dzisiaj nie chciało. Ja bym sobie poszła na taki speed dating dla zabawy, żeby się sprawdzić ale mąż, myślę, miałby coś przeciwko.
        • brak.polskich.liter Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 01.11.12, 00:05
          Owszem, bywa i tak, jak piszesz.
          Bywa jednak rowniez tak, ze na randki via net decyduja sie ludzie, ktorym w "klasyczny" sposob nie wychodzi, z powodow, nazwijmy to, osobowosciowych. Sadzac z opowiesci znajomych, ktorzy sie w randkowanie przez net bawili/bawia, nie sa to nieliczne i rzadko spotykane przypadki.

Osoby atrakcyjne (wizualnie, towarzysko), ciekawe, aktywne, lubiace ludzi i dobrze czujace sie w ich towarzystwie czesto nie beda sie bawic w randki przez net czy inne takie, bo zwyczajnie sa zbyt zajete poznawaniem ludzi w realu i organizowaniem sobie zycia towarzyskiego*. Pisze tu o ludziach dosc mlodych, pokolenie 50+ to troche inna bajka.

*Zakladam, ze chodzi o poznawanie potencjalnych partnerow, a nie partnerow na one night stand czy do wielokata. Moj znajomy, gej, uzywa netowego portalu randkowego celem zapoznawania chlopaczkow "na jeden raz w sam raz", jesli akurat ma takie zapotrzebowanie i bardzo sobie te metode chwali. Facetow na "cos powazniejszego" poznaje jednak w realu.
          • sumire Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 01.11.12, 10:17
            no właśnie.
            randki via net to jest znakomite rozwiązanie dla nieśmiałych, mało komunikatywnych, którzy by nigdy w życiu nie podeszli do nieznajomego człowieka na ulicy/w knajpie. ale też dla tych, którzy nie mają czasu na bywanie, a poznać kogoś jednak chcą. trudno ich desperatami nazwać...
            w ogóle myślę, że nie ma co tego demonizować. niektórzy w nas spędzają w necie więcej czasu, niż w realu, więc czemu nie mieliby tam nawiązywać znajomości? jak się tak zastanowić, to większym obciachem niż korzystanie z portali randkowych jest uporczywe swatanie przez kumpli i rodzinę...
        • princesswhitewolf Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 08:40
          bi_scotti napisała:

> Fascynujace jest to, co piszecie. Ja znam tylu ludzi obu plci, w roznym wieku,
          > ktorzy korzystali/korzystaja z plentyoffish czy z lavalife bez zadnego "obciach
          > u"; ilus tam rozpoczelo powazne zwiazki (lacznie z malzenstwami)

dokladnie. W UK tez masy ludzi wszelakiej masci poznaje ludzi przez portale randkowe i nie tylko. Po prostu zapracowani nie maja gdzie kogos poznac.
          Moja kolezanka poznala faceta przez plentyoffish zareczyla sie i wlasnie jest w ciazy
          • triss_merigold6 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 18:14
            Powiedz, w jaki sposób ktoś do tego stopnia zapracowany, że nie ma czasu na poznawanie ludzie w realu, miałby później w magiczny sposób znaleźć czas na stworzenie związku? Toż to znacznie bardziej angażujące siły/czas/zasoby niż praca.
            • princesswhitewolf Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 18:51
              zastanowmy sie gdzie ludzie sie poznaja?
              W pracy. Jest to ryzykowne i nie zawsze jest ktos odpowiedni
              W pubie. Tylko niby jak, podejsc i zaczepic obca dziewczyne siedziaca z kims? To nie jest latwe
              W klubie. No tak tylko jakiego gatunku ludzie tam chodza. Nie kazdemu to odpowiada
              Na basenie/silowni. Mam kolezanke jaka zainwestowala duzo w przynaleznosc do jakiegos super lux klubu aby znalezc sensownego faceta i jakos od 2 lat szuka i nic.

Uwierz, sa ludzie naprawde zapracowani. Czesto bardzo sensowni, nie podrywacze, niesmiali troche inteligentni faceci jacy byliby wieczorami i we weekendy wspanialymi mezami.

Pracuje w dziale gdzie siedza naukowcy i inzynierowie. Wlasnie on odpowiadaja opisanemu wizerunkowi powyzej. To nie typ faceta co bedzie zlopal piwko w pubie i wyrywal panenki z tipsami. Szukaja kogos na ich poziomie.
              • triss_merigold6 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 18:58
                Super, a co robili zanim zaczęli pracować? Były czasy liceum, studiów, klubów studenckich, koncertów, przeglądów filmów itd., różne kręgi znajomych i znajomych znajomych. Dla dorosłych były/są kluby związane z jakimiś zainteresowaniami - motocyklowe, paralotniarskie, płetwonurkowe, dla startujących w maratonach.
                Kaman, jak facet jest przedsiębiorczy to znajdzie kobietę.
                • princesswhitewolf Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 19:09

> Super, a co robili zanim zaczęli pracować? Były czasy liceum, studiów,

przedszkola??smile) Triss... mieszkam w UK. faceci w wieku 20+ w UK nie mysla jeszcze powazne o zwiazkach. Niewielu ma zwiazki jakie prowadzilyby do malzenstwa

lubów s
                  > tudenckich, koncertów, przeglądów filmów itd.,

zakladasz ze kazdy jest osoba ekstrawertyczna potrzebujaca doswiadczen tego typu.
                  Informatycy czy inzynierowie to "dlubaki" siedzace w ksiazkach i komputerze.

Poza tym ludzie nie podrywaja kogos obok w kinie itd...

Kaman, jak facet jest przedsiębiorczy to znajdzie kobietę.

jak mowilam, nie wszyscy sa przedsiebiorczy do podrywu. Czesto tacy "przedsiebiorczy" pozostaja cale zycie i co rusz kolejna sobie podrywaja lamiac tamtej poprzedniej serduszko.
                  Wielu szuka na portalach randkowych - i z powodzeniem. Jak mowilam moja przyjaciolka znalazla meza na plentyoffish
    • kamelia04.08.2007 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 31.10.12, 23:23
      traktuje to jako rozwiazanie dla ludzi bardzo zdesperowanych
      • bi_scotti Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 01.11.12, 12:56
        kamelia04.08.2007 napisała:

> traktuje to jako rozwiazanie dla ludzi bardzo zdesperowanych

A co zlego w desperacji? Jesli czlowiek czuje sie samotny, chce byc w zwiazku a nie bardzo ma czas czy zwyczajnie szczescie na poznanie tej swojej drugiej polowki na slubie kuzyna w Murzasichlu to what's wrong with e-dating? Uwazasz, ze lepiej nie byc "zdesperowanym", uniesc sie honorem (???) i pozostawac samotnie z nadzieja, ze ksiezniczka badz ksiaze pojawia sie ot tak, bez zadnych poszukiwan i zabiegow? Wiekszosc ludzi nie chce byc samych, wiekszosc szuka partnera - co jest mnie "desperackiego" w poszukiwaniu tego partnera przez zapisanie sie na kurs naprawy lodzi (znam taka, ktora liczyla, ze wlasnie w ten sposob pozna faceta wartego poznania) czy na kurs gotowania lub pieczenia (opcja dla poszukujacych partnerek facetow) albo w byciu volunteer w jakiejs partii politycznej, odwiedzaniu barow, spedzaniu wakacji na cruises etc. etc. Dlaczego Internet ma az takie bad PR w kontekscie poszukiwania potencjalnych soul mates? Nie potrafie tego zrozumiec ...
    • allatatevi1 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 02:29
      Słuchajcie, czytałam kilka miesięcy temu rewelacyjny artykuł o speed datingu (i to po polsku).
      Aż żałuję, że nie mogę znaleźć i wam zalinkować.
      Generalnie uśmiałam się setnie, bo organizatorzy zachodzili w głowę nad jednym zjawiskiem pewnych dysproporcji, które KAŻDY nawet średnio ogarnięty człowiek zauważy po GÓRA miesiącu mieszkania w jakimś mieście.

Mówimy o targecie 30-40 lat.
      No więc chodziło o to, że jak takie imprezy organizuje się w Warszawie, Krakowie to miejsca dla chętnych kobiet zapełniają się w ciągu ok. 2 godzin od ogłoszenia takiego spotkania, a ciężko znaleźć odpowiednią ilość chętnych mężczyzn.

Natomiast urządzając identyczne spotkania w Madrycie, Barcelonie, Sewilli zawsze jest ogromny niedobór kobiet i ogromna nadwyżka mężczyzn w wieku 30-33 lata.

I ci "mądrzy, doświadczeni organizatorzy" byli tym tak strasznie zdumieni.
      Ja się zaczęłam zastanawiać, jak kiepskim obserwatorem trzeba być, żeby tego nie zauważyć.
      Myślę, że absolutnie każda osoba, która spędziła dłużej niż 2 tygodnie w Hiszpanii, zauważyła, że tam dynamika relacji damsko-męskich jest dokładnie odwrotna niż w Polsce.

Tam, to zadbani faceci skaczą jak pieski wokół bardzo kapryśnych Hiszpanek.
      W Polsce natomiast każdy mężczyzna czuje się jak skarb o który to kobiety powinny się bić.
      • wtopek Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 07:44
        Hiszpanki....w większości małe, krępe niewywrotne

Polki w masie biją je o kilka długości

nie używaj anglojęzycznych wtrąceń, bardzo to śmieszne i pretensjonalne
        • princesswhitewolf Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 08:38
          wtopek napisał:

> Hiszpanki....w większości małe, krępe niewywrotne
          >
          > Polki w masie biją je o kilka długości

eee tam. Sa faceci jakim znaczenie bardziej sie podobiaja male krepe dupiate brunetki.
          co czlek to gust...
          • triss_merigold6 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 18:18
            Szkoda tylko, że południowy klimat jest taki okrutny dla młodości... Wiele b. szybko się starzeje i szybko tyją, mają typ budowy sprzyjający tyciu.uncertain
            • princesswhitewolf Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 18:54
              mają typ budowy sprzyjający tyciu.

triss, co facet to gust. Nie dla kazdego szczupla dlugonoga blondynka jest idealem. Znam facetow jacy lubia naprawde poteznie dupiate. I to poooteznie! ( a propos, gdybys miala watpliwosci czy sama nie jestem takim typem i dlatego jestem adwokatem wszelakich gustow- to odpowiedz jest niesmile, jak wiele Polek jestem dlugonoga blondi)

• allatatevi1 Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 18:09
          Hiszpanki, które ja znam to akurat bardzo ładne kobiety.
          Aczkolwiek, przyzwyczajone do tego że od zawsze skaczą wokół nich tabuny przystojnych i mądrych mężczyzn są bardzo kapryśne i lubią marudzić, narzekać.
      • princesswhitewolf Re: Polski speed dating - panowie wypadają słabo 17.12.12, 08:45
        Tam, to zadbani faceci skaczą jak pieski wokół bardzo kapryśnych Hiszpanek.
        W Polsce natomiast każdy mężczyzna czuje się jak skarb o który to kobiety powinny się bić.

ciekawe, ze sytuacja ta juz na emigracji sie zmienia dla Panow rodem z Polski. Bardzo duzo Polakow ( mezczyzn) na emigracji pozostaje singlami i zaklada watki na emigranckich forach o samotnosci. Rzadko zdarzaja sie zwiazki Polaka i kobiety z innej nacji.
        Natomiast jest to bardzo czeste ze strony Polek jakie zazwyczaj nie maja problemu ze znalezieniem partnera na emigracji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka