kikimora78 03.11.12, 18:41 Kupilam sobie szynke, surowa, w siateczce bo se pomyslalam "wezme i upieke", dla Dzidziusia i wogole. No i mam ja w lodowce i nie wiem co z nia zrobic Jk sie do tego zabrac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 18:45 Szynka surowa w siateczce, to chyba wędzona jest i przeznaczona do gotowania. Szynka do pieczenia to jest normalne mięso, które nalezy zapeklować i upiec w piekarniku, ewentualnie szpikując słoniną, jak chuda, żeby nie była sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 18:54 Chyba nie wedzona, bo taka soczysta jest bardzo. To znaczy, jak sie ja miętosi to taka "żelowa" jestw dotyku i plynu jest troche. Bo ona w siateczce i folii jest. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 19:12 Wędzona, ino słabo, żeby za lekka nie była. Do gara i ugotować, po dodaniu listków, ziela angielskiego, pieprzu w kulkach i czego tam lubisz. Choć ja najbardziej lubię właśnie taka surową Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 19:16 A ile czasu gotowac, ona ma tak z poltora kilo Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 19:20 Heh, przeczytałam "jak upiększyć szynkę" i wyobraziłam sobie kokardę na siateczce Ja gotowałam, zdaje się że ok 3-4 godzin w wielkim garze. Dobra była, chyba pora powtórzyć eksperyment. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 19:25 Około 2-2,5 godziny, po 4 cały smak z niej wyjdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
nil.la Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 19:40 Nienie. ja wiem jaką szynkę masz na myśli , bo w moim sklepie takie właśnie są i kupuje. To szynka zapeklowana przeznaczona do obróbki dalszej, do pieczenia albo do gotowania. Gotować ok 1,5 godziny,na pewno nie dłużej, do wody daję ziele, liść laurowy , trochę soli i gotuję. Albo upiec, raczej w rękawie, to nie będzie suche. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 19:50 ja gotuję przez 1,5h w coli, a potem nacinam w kratę, w rogi kratek wpycham gozdziki, smaruje miodem i na 40 min do piekarnika... ale taka w coli to raczej nie dla ludzi o wzroscie ponizej 104 cm... Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 20:42 Świetny sposób z ta colą, muszę wypróbować. Czas gotowania uzależniony jest chyba od wielkości szyny? Moja była ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Jak upiec szynke 04.11.12, 09:09 kocianna napisała: > ja gotuję przez 1,5h w coli Cola normalna, cola light, czy cola zero? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 20:20 Niekoniecznie. Widziałam ostatnio szynkę niewędzoną, w siateczce właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 19:52 Szynkę gotuje się ponoć tyle godzin ile waży kilogramów np. 1,5 kg - 1,5 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 22:49 Ja gotuję w wodzie z listkiem bobkowym ziarnami pieprzu i warzywami takimi jak na rosół, po ugotowaniu zostawiam do wystygnięcia w wodzie w której się gotowała, wyciągam, a na tej wodzie gotuję zupę. Świetny jest żurek, barszcz czerwony, albo wszelkie grochówki. Piec też można w piekarniku. podlewając oliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Jak upiec szynke 03.11.12, 23:28 Nie byłabym pewna,czy taka szynka nie jest nafaszerowana chemią i może się wiele nie różnić od tych gotowych/sklepowych... Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Jak upiec szynke 04.11.12, 10:38 W skladzie ma, ze zawiera tylko mieso. Gdyby miala jakies "dodatki" to uwzgledniliby to na etykiecie co? Aha, mieszkamy w norwegii czyli nie w UE i tutaj sa inne przepisy co do jedzenie, wiec moze bedzie nieco lepsza niz kupna juz gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś