Dodaj do ulubionych

bezzsennosc u dziecka

09.11.12, 09:01
kochane dziewczyny prosze was o porady.moja coreczka ma cztery latka chodzi drugi rok do przedszkola.ogolnie od urodzenia zle sypiala,czesto sie wybudzala, plakala.teraz od tygodnia, pomimo ze rano o 6-7 wstaje nie chce zasnac. wczoraj nam zansela o 23.30.kręci sie, staje na glowie, wymysla jakies piosenki a rano trzeba wstawac.klade sie z nia ok 20.30-21.martwie sie strasznie nie wiem jaki jest tego powod.poradzcie.
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: bezzsennosc u dziecka 09.11.12, 09:14
      A jak sypiasz Ty? Ja sypia mąż?
      Jeśli córka od urodzenia ma "kłopoty" ze spaniem, może to wynikać z jej specyficznego, osobniczego zapotrzebowania na sen. Mój syn też od urodzenia źle śpi a ma już prawie 11 lat. On po prostu jest typową sową. Jak pójdzie spać o 24.00, to śpi do 9.00 lub 10.00 i jest dobrze. Trudno mu usnąć w "normalnych" godzinach. Męczy się strasznie. On po prostu o 21.00 się rozkręca. Mój mąż też tak ma. Są ludzie, którym po prostu wystarcza 5-6 godzin snu bez uszczerpku na zdrowiu. Jakieś dwa miesiące temu w Wysokich Obcasach był genialny wywiad z jakimś psychologiem, który się specjalizuje w leczeniu zaburzeń snu. Stwierdził, że na 10 jego pacjentów tylko jeden ma rzeczywiście zaburzenia snu. Reszta nie przestrzena swojego własnego rytmu starając się dostosować do obowiązujących norm lub też potrzeb (niestety do pracy i szkoły i przedszkola musimy się stawić na określoną porę).

Czy córka jest zmęczona, apatyczna, nie ma apetytu, często choruje? Jeśli oberwujesz coś niepokojącego, to warto iść do psychologa.

Przypuszczam, że wszystkie typowe problemy z zasypianiem starałaś się wyeliminować (wprowadzenie rytuałów, stałej godziny, wyciszenia, odpowiedniej dawki ruchu w ciągu dnia itd.).
    • dziennik-niecodziennik Re: bezzsennosc u dziecka 09.11.12, 09:36
      po prostu dziecko nie chce tak wczesnie zasypiac, nie potrzebuje tego. dajcie jej chodzic spac wtedy kiedy chce. ewentualnie niech idzie do łózka i w łożku np moze sie jeszcze troche pobawic, oglądac ksiązeczki itd.
    • redheadfreaq Re: bezzsennosc u dziecka 09.11.12, 11:23
      Hm, może dlatego, że nie da się zasnąć na rozkaz?

Też byłam kładziona do łóżka i gaszono mi światło z tekstem ŚPIJ. Kurczaki, mi się wcale nie chciało spać! Więc leżałam, wierciłam się, czytałam pod kołdrą... i w końcu, po godzinie czy dwóch zasypiałam. To było koszmarnie męczące - dopiero jakiś czas temu nauczyłam się, kiedy jest moment, w którym zasnę - i zasypiam. Może po prostu ona nie ma potrzeby spać dłużej, niż śpi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka