Dodaj do ulubionych

Warszawa na niedzielę

23.11.12, 09:14
W sobotę będziemy u rodziny niedaleko Warszawy i jest okazja, zeby młodemu pokazać stolicę. Mamy na to kilka godzin w niedzielę (tak od ok. 10 do ok. 15). Syn (7 latek) bardzo zainteresowany historią, więc najbardziej chcialabym zwiedzic muzeum powstania warszawskiego, tylko nie wiem, czy tak z mety wejdę. Co ewentualnie w zamian/ oprócz. Podpowiedzcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • anek130 Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 09:18
      hmmm, wg mnie dla 7 latka niekoniecznie Muzeum Powstania Warszawskiego jest odpowiednie, ale to moje zdanie. Zdecydowanie za mocne jak na dziecko.

Ania
      • karambol45 Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 09:25
        ja też odradzałabym Muzeum Powstania , mój 8 i 12 latek jeszcze nie byli
        a może Centrum Kopernika?
        albo Łazienki
        • arwena_11 Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 09:30
          Muzeum Powstania, jak najbardziej. Są specjalne ścieżki dla dzieci. Moje były i były zachwycone. Najpierw z nami, a w zesżłym roku na lekcjach muzealnych.
    • angazetka Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 09:35
      Muzeum Powstania chyba w niedzielę jest za free, więc może być sporo ludzi, ale wejdziesz. Do Kopernika bardzo warto, ale to wyprawa na pół dnia plus godzinę stania w kolejce. Można też klasycznie - Zamek Królewski, Łazienki.
      • dorek3 Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 11:14
        W listopadzie chyba wszystkie muzea są darmowe.
        • angazetka Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 11:21
          Nie wszystkie, tylko te najważniejsze.
    • kocianna Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 10:00
      Jeśli Muzeum PW nie wypali, to może standardowo: Nowe Miasto, Stare Miasto, wieża kościoła Św. Anny, Krakowskie Przedmieście, Nowy Świat, Łazienki. Tylko warto się dobrze przygotować pod względem przewodnikowym, przygotować historie, które zrobią wrażenie na 7-latku, np. odszukać ulicę Schodki, sprawdzić, dlaczego budynek dziekanki ma półkoliste wycięcie, albo co to jest bania karmelicka, albo po co poczcie Saskiej stosunkowo duży dziedziniec, co to jest Dom bez Kantów, albo z którego okna wyrzucono fortepian Szopena...
      • alfa36 Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 10:48
        Dzięki za podpowiedzi. Pomyslałam o muzeum, bo mają tam warsztaty dla dzieci 6-10 lat, więc uznałam, że to będzie dobre. Sama bylam w muzeum kilka lat temu i zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Z kolei w centrum Kopernika nie byłam, ale tez nieco boję się tej kolejki, więc może przełożę zwiedzanie centrum na wiosnę.
    • ewa_mama_jasia Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 11:17
      Muzeum Wojska Polskiego. Mają dwie lokalizacje, w głównej siedzibie trochę w środku, trochę na zewnątrz. Na Powsińskiej nie wiem czy mają w środku, byłam tylko na zewnątrz.
      Jak już Muzeum Wojska Polskiego, to obok Muzeum Narodowe. Stamtąd krok do Starówki.

Muzeum Techniki w Pałacu Kultury. Fajnie popatrzeć na sprzęty, które mieliśmy w domu a one już muzealne smile Tylko po bilet do Planetarium trzeba podejść rano, jak tylko otwierają się kasy, potem może nie być. No i od razu mozna bilet na Szklaną Panienkę.
      • redheadfreaq Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 11:40
        Muzeum Techniki? To już lepiej do Kopernika, jeżeli ma się czegoś nauczyć, chyba, że chce pokazać dziecku, jak kiedyś wyglądały muzea - takie, gdzie od eksponatów oddziela Cię aksamitny sznur i szyba, a znudzona pani każe być bezwzględnie cicho...

Jeżeli interesuje go historia, to Zamek Królewski, Muzeum Powstania Warszawskiego, Muzeum Wojska Polskiego (mnóstwo dział, czołgi, wozy opancerzone), ew. jeżeli lubi historię Egiptu, to w Muzeum Narodowym można zobaczyć prawdziwe mumie smile
        • ewa_mama_jasia Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 16:02
          Kopernik drogi, przereklamowany i czeka się po bilety długo. Za każdą pierdołę płacisz osobno po 20 parę zł. Mnóstwo eksponatów uszkodzonych. I szczerze mówiąc bez wsparcia rodzinnego w zakresie fizyki niewiele sie dziecko nauczy. Natomiast Muzeum Techniki odpowiadało mi i synowi bardzo.
          Gusta są różne i skoro Tobie nie pasuje Muzeum Techniki to ma prawo, ale może autorce postu spodoba sie ta możliwość?
          W Pałacu Kultury i Nauki jest jeszcze Muzeum Paleontologii, też warto zobaczyć. Nie wszystko musi być do dotknięcia i pomacania, jak w Koperniku.
          • angazetka Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 16:06
            Ty chyba byłaś w jakims innym Koperniku...
            • schere w Muzeum Techniki 23.11.12, 17:52
              dziecko ma możliwość robienia prostych doświadczeń (fizyka), a możliwość zabawy ogromną kolejką elektryczną to już prawdziwy szał smile. Tak przynajmniej bawiło się moje dziecko, fakt że w zeszłym roku i może coś się zmieniło.
              No i nikt cię nie pogania bo inni czekają, co zdarza się w Centrum Nauki Kopernik.
    • beverly1985 Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 11:33
      Polecam Muzeum Techniki i Palac Kultury, a potem ewentualnie na Stare Miasto.
    • inguszetia_2006 Re: Warszawa na niedzielę 23.11.12, 20:46
      Witam,
      Poszłabym spacerem od Cytadeli do Starego Miasta. Taki fajny look jest stamtąd na rzekę i klimat się czuje warsiawski. I widać Stadion Narodowy doskonale;-P Fajny jordanek przy Wilsona mamy. Albo na odwrót ze Starego Miasta start i skończyłabym na Cytadeli i placu Wilsona Do Kopernika się dostaniesz po dwóch godzinach stania, do MPW podobnie, jak nie gorzej. Szkoda dnia, nóg i lepiej iść poruszać się po mieście, tym bardziej, że pogoda przyjazna.
      Pzdr.
      Ing
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka