Dodaj do ulubionych

Trzynastka

02.12.12, 17:31
Czy jeśli zmieniłam pracę we wrześniu tego roku, to za okres od stycznia do sierpnia 2012 przysługuje mi część trzynastki z poprzedniego miejsca pracy?
Obserwuj wątek
    • czar_bajry Re: Trzynastka 02.12.12, 17:37
      .Tak
    • princy-mincy Re: Trzynastka 02.12.12, 17:43
      Nie, bo to premia a ona jest uznaniowa- pracodawca moze ale nie musi jej wyplacac.
      • zebra12 Re: Trzynastka 02.12.12, 17:47
        W szkole wszyscy mieliśmy trzynastkę i nie była to forma premii uznaniowej.
        • princy-mincy Re: Trzynastka 02.12.12, 17:54
          Moze w budzetowce jest inaczej. W prywatnych firmach to jest uznaniowe.
          • jola-kotka Re: Trzynastka 03.12.12, 01:19
            Nie,ja musze wyplacic trzynastke czy chce czy nie chce,pracownikowi sie nalezy jak psu buda.
            Przysluguje ci.
            Trzynastka to nie premia uznaniowa a jak ktos takie bajki opowiada pracownikowi w prywatnej firmie to go oszukuje.
            • to_ja_tola Re: Trzynastka 03.12.12, 20:29
              jola-kotka napisał(a):

> Nie,ja musze wyplacic trzynastke czy chce czy nie chce,pracownikowi sie nalezy
              > jak psu buda.
              > Przysluguje ci.
              > Trzynastka to nie premia uznaniowa a jak ktos takie bajki opowiada pracownikowi
              > w prywatnej firmie to go oszukuje.

Czyli na jakiej podstawie pracodawca prywatny musi wypłącić tę tzw"trzynastkę"?
            • robitussin Re: Trzynastka 03.12.12, 20:37
              jola-kotka napisał(a):

> Nie,ja musze wyplacic trzynastke czy chce czy nie chce,pracownikowi sie nalezy
              > jak psu buda.
              > Przysluguje ci.
              > Trzynastka to nie premia uznaniowa a jak ktos takie bajki opowiada pracownikowi
              > w prywatnej firmie to go oszukuje.

ROTFL smile
              Ech Jolka, Jolka ...
      • czar_bajry Re: Trzynastka 03.12.12, 22:08
        Nieprawda jeśli pracowała w budżetówce to dostanie trzynastkę za przepracowane miesiące, warunkiem jest 6 mieś pracy...
    • asia_i_p Re: Trzynastka 02.12.12, 17:47
      Wydaje mi się, że tak.
      Ja byłam kiedyś zatrudniona na jakąś komiczną cząstkę etatu i na krótki czas przez liceum wrocławskie - nauczanie indywidualne ich uczennicy trzebniczanki. Nie tylko wypłacili mi trzynastkę (jakieś kilkanaście albo niskie kilkadziesiąt złotych), ale rok później wypłacili mi trzynastkę z powodu tamtej trzynastki (kilka złotych). Od każdej poważnej wypłaty oczywiście PIT, z którym trzeba się było użerać wink.
    • ladnyusmiech Re: Trzynastka 02.12.12, 18:10
      A skąd my to możemy wiedzieć? Takie składniki wynagrodzenia są wypłacane na podstawie wewnętrznych przepisów. Każdy zakład ma swoje. Chyba, że np mundurowi mogą mieć przepisy "odgórne". Napisz w jakim zawodzie pracowałaś, może ktoś się znajdzie z branży i podpowie.
    • triss_merigold6 Re: Trzynastka 02.12.12, 18:17
      Tak, bo to budżetówka.
    • slonko1335 Re: Trzynastka 02.12.12, 18:23
      zależy od wewnętrznego regulaminu firmy.
    • anek130 Re: Trzynastka 02.12.12, 19:04
      Ty chyba jestes nauczycielka prawda? jeśli tak to oczywiście nalezy ci się za ten okres '13" oraz oczywiście za okres wrzesień-grudzień w nowej pracy, proporcjonalnie do zarobków oczywiście.

Ania
      • zebra12 Re: Trzynastka 02.12.12, 19:16
        Jestem nauczycielką, ale w nowej pracy nie mamy trzynastek, bo to szkołą prywatna, gdzie nie ma KN. Jest KP i wszystko wg niego. Jedynie pracodawca poszedł nam na rękę z wakacjami i mamy je płatne, choć pewnie kosztem wypłaty. Zarobki fatalne w porównaniu ze szkołami państwowymi. Jestem nauczycielem dyplomowanym i zarabiam obecnie 1540 zł netto...
        • kropkacom Re: Trzynastka 02.12.12, 19:33
          Jakiś czas temu zastanawiałam się właśnie czy znalazłaś pracę. Mam nadzieje, że masz chociaż bliżej do tej nowej szkoły...
          • thaures Re: Trzynastka 02.12.12, 19:51
            Zebra, cały czas pamiętam jak napisałaś tę sumę -kiedyś wcześniej. Ja na razie jestem jeszcze pod Kartą, ale wszystko prowadzi do tego, że nas z niej wyrzucą...
            Już mnie to męczy w snach, ale wpływu nie mam żadnego na decyzje miasta. Cieszę się, że mam pracę i nawet jak mi obetną pensję prawie o 1/2 nie zrezygnuje z niej. Wśród znajomych jest kicha z pracą- zarówno wśród ludzi z budżetówki, a także wśród tych, którzy robili naprawdę spore kariery w prywatnych firmach.
            Wg mnie '13' Ci się należy, wszystkie koleżanki, które straciły u mnie pracę pod koniec sierpnia liczą, że ją dostaną. Ja w kwietniu i maju dodatkowo pracowałam w innej szkole i też liczę na te pieniądze.
    • kol.3 Re: Trzynastka 02.12.12, 19:59
      Zależy to chyba od regulaminu przyznawania 13tek.
      • jola-kotka Re: Trzynastka 03.12.12, 01:23
        Prywatne firmy maja obowiazek wyplacac 13 a te wewnetrzne regulaminy to naciaganie przepisow,ale zebra to nauczycielka wiec sprawa jasna.
        • lusitania2 Re: Trzynastka 03.12.12, 06:45
          jola-kotka napisał(a):

> Prywatne firmy maja obowiazek wyplacac 13

ciężko bredzisz.
        • josef_to_ja Jaki obowiązek? 03.12.12, 19:38
          Obowiązek wypłacania trzynastek to ma chyba tylko budżetówka i to nie cała.
        • robitussin Re: Trzynastka 03.12.12, 20:39
          jola-kotka napisał(a):

> Prywatne firmy maja obowiazek wyplacac 13

Jolka, nie pi....l, błagam.
    • anorektycznazdzira Re: Trzynastka 03.12.12, 20:02
      ZALEŻY OD REGULAMINU FIRMY.
      Zorientuj sie i nie słuchaj, jak Ci ktoś wciska, ze na bank tak bo np. budżetówka, albo na bank nie. Budżetówka, BTW, nie cała i nie koniecznie miewa 13ki. Byłoby miło ale jednak nie.
    • maderta Re: Trzynastka 03.12.12, 22:24
      W budżetówce dostaniesz, a jak jest u prywaciaży to nie wiem. Mąż pracował w prywatnym zakładzie kilka lat i ani razu trzynastki nie dostał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka