Dodaj do ulubionych

planowane wyłączenia

10.12.12, 20:00
Zachodzę w głowę dlaczego ktoś planuje wyłączenia prądu na okres zimowy, gdy na dworze -6... I nie jest to godzina, dwie, ale cały dzień, od 8 do 16:00.
Domyślam się, że to jakieś modernizacje, konserwacje, ale do licha, dlaczego nie można tego robić w czasie cieplejszej pory roku.
Dlaczego ów decydent ma tak w d...ie klientów (dzięki którym ma przecież tę pracę), dlaczego nie zastanowi się jak ludzie mają sobie poradzić bez prądu przez cały dzień...
Czy u Was też zdarzają się takie wyłączenia prądu? A może ktoś pracuje w Enei i może mi to jakoś logicznie wyjaśnić (bo pani w obsłudze klienta nie potrafiła)?

Obserwuj wątek
    • maggorlo Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 20:09
      Może nie chodzi o zwykłą modernizację, ale o naprawy bieżących usterek?
    • niutaki Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 20:14
      Bo zima, przy mrozie wlasnie dochodzi do usterek, ktorych nie sposob naprawic przed ich zaistnieniem? A oglaszaja wczesniej wlasnie po to, zebys mogla jakos dzien sobie ulozyc bez pradu? Ja tez nie cierpie jak nie ma pradu, ale nie mysle ze ktos mi to robi z premedytacjawink
    • niunia19851 Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 20:17
      Wprawdzie nie pracuję w ENEI ale i naprawy bieżące i konserwacje muszą się kiedyś odbywać, jeśli mają, że np. coś tam co roku ma być konserwowane i te co roku wypada akurat zimową porą to nic na to nie poradzą bo nie ma, że co pół czy półtora roku ino co rok. Poza tym to są planowe wyłączenia na stronce pewnie kilka dni do przodu są wyświetlone więc nie uważam, żeby nie można się do tego jakoś przygotować czy na ten czas do kogoś znajomego/rodziny pojechać - to nie 5 dnia a raptem 1. Teraz sytuacja odwrotna pada śnieg itp. gdzieś jest jakaś mega awaria np. z powodu opadów śniegu i aby ją naprawić trzeba wyłączyć prąd na całej linii i co wtedy pogotowie energetyczne też ma nie usuwać awarii bo innych też trzeba niestety chwilowo odłączyć? Trochę wyrozumiałości ...
    • solejrolia Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 20:26
      dziś nie mieliśmy prądu, od 8.30 a włączyli jakoś przed 15.00.

najgorzej, że nic nie można bez prądu zrobić, ani herbaty, ani posprzątać (no bo jak odkurzyć?) że nie wspomnę o pracowaniu- praca leżała odłogiem.
      więc się dziś obijaaaałam, a właściwie to się nuuuudziłam....
      to książka, to leniwy spacer z psem, trochę pograłam na komórce, po 3godzinach zrobiło się zimno, więc napaliłam w kominku, kluchy zagniotłam leniwe i poczekały sobie na stolnicy, skoczyłam do marketu, odebrałam dziecko ze szkoły,a jak wróciłam do domu to akurat włączyli- mogłam zrobić obiad, gorącą herbatę a potem wziąć się do pracy.
    • exactly_like_me Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 20:50
      przedział godzinowy 8-16 to czas , w którym najczęściej domownicy sa nieobecni i najmniej odczują brak zasilania. Nie oczekuj od dostawcy prądu, że będą robili wywiad wśród lokatorów kto pracuje a kto nie i w jakich godzinach jest w domu. Takie wytyczne zawsze sa szacunkowe i w sumie powinnas się cieszyć, ze to w takich godzinach a nie np po południu kiedy fajnie usiąść z ciepłą herbatka przed telewizorem albo komputerem. przed południem łatwiej się czymś zająć i przeczekać. Nie marudź wink
    • mynia_pynia Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 20:58
      Na tą okazje maż kupił kuchenkę turystyczną gazową na naboje smile.
      I mam kilka świec ala gromnica , he,he.
      Kiedyś z sąsiadem sobie przez okno machaliśmy świeczkami - ehhh takie wiejskie rozrywki wink
      • niutaki Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 21:16
        >>I mam kilka świec ala gromnica , he,he<<
        a ja ostanio rozwazalam spalenie swiecy od dzieciecia komunii (a moze chrztu?), no ale to bylo NIEPLANOWANE wylaczenie i nie bylam przygotowanabig_grin
    • ga-ti Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 22:33
      Uwierz mi, że elektrycy też woleli by wszelkie naprawy, konserwacje i modernizacje robić wiosną, gdy cieplutko, palce nie zamarzają, nie wieje lodowato, no i słonko nadmiernie nie praży, ale cóż poradzić, gdy przy mrozie linie się uszkadzają, ludzie postanawiają coś z prądem u siebie zrobić i całą linię trzeba wyłączyć? Pewnie nie potrwa to 8 godzin, to czas pracy monterów i czas, gdy jest widno, a prace planowane planują w dzień właśnie.
      Ciesz się, że nie ma awarii niezaplanowanej.
    • robitussin Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 22:37
      > Czy u Was też zdarzają się takie wyłączenia prądu?

Raz na ruski rok.
      Trwa to może góra 4 godziny w czasie, gdy i tak nie ma nas w domu.
      I ani razu nie zdarzyło się zimą.
      Dostawca - ENERGA.
    • eilian Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 22:38
      Czyli jednak pieniaczka jestemwink. My akurat też przygotowani, generator, butla z gazem,świeczki spoko, przeżyjemy, niemniej jednak jakoś mnie to irytuje. Myślę, że nasz Czcigodny Dostawca Energii mógłby lepiej to zorganizować. Tym bardziej, że widziałam ostatnio jak panowie pracują, ale wtedy to jeszcze był luz, bo lato - obserwowałam ich z okna. Coś tam porobili, rozsiedli się ze śniadaniem (rozumiem, każdy pracownik ma prawo, ja tego akurat nie kwestionuję), po czym od razu włączyli prąd (czyli spokojnie mogli go włączyć już pół godziny wcześniej, przed śniadaniem, ale po co...)
      • exactly_like_me Re: planowane wyłączenia 10.12.12, 23:04
        nigdy nie ma odpowiedniej pory, zawsze się znajdzie taka co będzie marudzić. Pieniaczką nie jesteś ale marudą owszem wink
        A panom daj w spokoju zjeść śniadanie, pół godziny nie robi aż takiej różnicy by chłopy musiały na głodniaka zasuwać tongue_out
      • niutaki eilian:) 11.12.12, 10:09
        zaraz tam pieniaczka, ja tez sie wsciekam, jak juz pisalam wyzej, a jak nie ma wody.... to dopiero jest masakrabig_grin
      • jamesonwhiskey Re: planowane wyłączenia 11.12.12, 10:38
        awo, ja tego akurat nie kwestionuję), po czym o
        > d razu włączyli prąd (czyli spokojnie mogli go włączyć już pół godziny wcześnie
        > j, przed śniadaniem, ale po co...)

moze czekali na inna ekipe az skonczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka