Dodaj do ulubionych

Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec?

12.12.12, 19:26
Dziecko jest upośledzone w stopniu lekkim, ale ma autyzm o dużym nasileniu ze stereotypiami, izolacją społeczną itd.
Niestety nie może zrealizować nawet najmniejszego minimum z minimum podstawy programowej kształcenia ogólnego, zwłaszcza z języka polskiego, historii i angielskiego. Czy jest możliwość, by takie dziecko uczyło się wg podstawy dla szkół specjalnych i jak o to zacząć zabiegać? Jakby potraktować ten przypadek jako sprzężenie...?Uderzyć najpierw do poradni? Potem kuratorium? Czy jak?
Obserwuj wątek
    • pierwszy_poruszyciel Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 20:28
      Posłać do szkoły specjalnej? Nie wyobrażam sobie że jest to możliwe w wypadku kiedy dziecko chodzi do zwykłej szkoły...
      • grave_digger Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 21:18
        CytatPosłać do szkoły specjalnej? Nie wyobrażam sobie że jest to możliwe w wypadku k
        > iedy dziecko chodzi do zwykłej szkoły...

jest to możliwe jak najbardziej, ale tylko za zgodą czyli chęcią rodzica.
    • joa66 Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 20:32
      Chyba w klasie integracyjnej mogą spełnić Twoje oczekiwania...?
    • grave_digger Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 21:16
      zabra, może nie dokładnie programem szkoły specjalnej, bo takowy nie istnieje w ;zwykłej; szkole, ale jest możliwe to, o czym mówisz. musisz iść do poradni pp, by dostać wytyczne wg których szkoła będzie pracować.
      mogą to też być nauczanie indywidualne.
      i wcale nie musi być to szkoła integracyjna.
    • ridibunda Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 21:29
      Dziecko upośledzone w stopniu lekkim realizuje zwykłą podstawę programową - w szkole specjalnej jest taka sama, jak w zwykłej. Można jedynie dostosowywać ja do jego możliwości. Nie ma czegoś takiego jak "podstawa programowa dla szkoły specjalnej".
      • nandadevir Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 21:39
        dawno temu miałam takiego ucznia. Po prostu mial orzeczenie, dyrektor kazał opracować nauczycielom wymagania mniejsze niz na dop. W moim przypadku (chemia)miał obowiązek :prowadzić zeszyt oraz pisał referaty takie lużne i ciekawe w temacie:np o materiałach wybuchowych. Sprawdzianów nie pisał. Czyli zupełnie co innego niż klasa.
        Szkoda, że rodzice nie zdecydowali się na integracyjną albo specjalną, marnował się w naszej szkole.
        • nandadevir Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 21:43
          Czyli ubiegasz się o orzeczenie z poradni, potem przedstawiasz je dyrekcji i oni to muszą uwzględnić w Kipu, bo Kipu syn zakładam ,ze ma.
          • zebra12 Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 22:00
            Nie KIPU, a IPET. Ma od lat i co to daje? Podstawa programowa jest dla niego za trudna, a wg prawa powinien ją realizować.
            • nandadevir Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 22:10
              w jednej szkole daje w innej nie. Prawo jest dla ludzi a nie ludzie dla prawa. Mowię o twojej konkretnej sytuacji.
        • zebra12 Nandadevir 14.12.12, 07:56
          Ten chłopiec NICZEGO sam nie napisze, bo nie umie. Nawet jednego zdania o czymkolwiek.
      • zebra12 Ridibunda 14.12.12, 08:05
        Ridibunda, ja wiem, że dziecko z upośl. lekkim realizuje podstawę programową kształcenia ogólnego. Tyle, że to konkretne dziecko ma SPZĘŻENIE (upośledzenie i autyzm), a to daje dużą różnicę. Dzieci upośledzone w stopniu lekkim normalnie funkcjonują w dorosłym życiu, on NIGDY nie będzie samodzielny.
        Dziecko upośledzone w stopniu lekkim mając lat 13 umie się ubrać, opowiedzieć co robiło, o czym marzy, umie samo zrobić drobne czy większe zakupy, ma kolegów i koleżanki, z którymi umie porozmawiać i bawić się, a ten chłopiec tego wszystkiego nie umie. I jeszcze wielu innych rzeczy nie potrafi. Jest w pełni uzależniony od opiekuna. Nie rozumie pojęć abstrakcyjnych np co to przyjaźń, strach, radość. On nawet nie umie się uśmiechać. Nie rozbierze się, gdy mu gorąco i nie ubierze, gdy mu zimno. Emocje wyraża piskiem, ucieczką, dzikim śmiechem, agresją. Nie patrzy w oczy. Nie rozumie, co nauczyciel mówi do klasy, jeśli nie zwróci się konkretnie do niego. I tak można by wiele pisać
        Widzisz róznicę?
    • zebra12 Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 21:58
      Dziewczyny, nie wyjaśniłam może dość jasno: chłopak był w poradni, ma orzeczenie od 10 lat, jest leczony, rehabilitowany, przechodzi terapię. Jest w szkole integracyjnej.
      Ja wiem, że dzieci z upośledzeniem lekkim realizują tą samą podstawę, co zdrowe. Chodzi mi o to, czy da się jednak uzyskać zgodę na realizację podstawy programowej dla dzieci z upośledzeniem umiarkowanym, mimo, że on takowego nie ma, ale ma autyzm, co daje sprzężenie i niemożność nauki na dotychczasowym poziomie. Chcemy go uchronić przed szkołą specjalną póki się da.
      Nauczanie indywidualne nie jest dobre w przypadku autystyka, bo pogłębia problemy społeczne, które są w przypadku tej choroby największą dysfunkcją.
      • nandadevir Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 12.12.12, 22:03
        Zapytałabym w kuratorium
    • super-mikunia Re: Jak wywalczyć podst. progr. dla szkoły spec? 14.12.12, 08:20
      W ogóle budzą mój wyjatkowy niepokój takie orzeczenia autyzm i uposledzenie, autyzm i ADHD.. Nie wiem jak z autyzmem czy też dziecko powinno mieć normę intelektualną jak przy ADHD.Z tego względu, że stereotypie są typowe przy upośledzeniu i wynikają z upośledzenia funkcjonowania jego mózgu braków intelektualnych, a nie autyzmu.. Ale koleżanka, która pracuje w szkole specjalnej mówi, że często ma autystyków z upośledzeniem umysłowym..
      Ale nie ważne z tego co mówisz w PPP on funkcjonuje już jako uczeń z niepełnosprawnością sprzężoną, czyli szkoła tfu gmina, miasto dostaje na niego większą subwencję. Zajęcia wszystkie w szkole ma zorganziowane specjalistyczne?
      W KO możesz zawsze skontaktować się z osobą, któa odpowiada za kształcenie specjalne i dowiedzieć się czy wszystko jest zrobione w jego przypadku, ale tu tylko dobra wola nauczycieli i kwestii odpowiedzenia sobie na pytanie co dla tego dziecka będzie najlepiej. Bo wydłużać okres edukacyjny można, tylko, żeby to miało jakiś jasny określony cel praktyczny potrzebny mu do życia, żeby osiganął w ciągu tego roku.
      A jeżeli chodzi o pdostawę programową dla szkoł specjalnych, ale oni i tak już pracują na zwykłych książkach i raczej dla tego jednego przypadku nie zmienisz zapisu w ustawie, bo od razu podniosłyby sie głosy a co z tymi dziećmi, które mają iloraz 71 i teoretycznie nic im się nie należy, a to też jest ogromny problem..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka