Dodaj do ulubionych

Pytanie do posiadaczek kindle

13.12.12, 08:54
Pamiętam, że są tu osoby, które mają w rodzinie po kilka czytników kindle. Czy któraś z Was ma zarejestrowane 2 kundelki na jedno konto? Chodzi mi o to, czy można wtedy kupioną książkę przesłać na oba urządzenia nie płacąc dwa razy. Książki papierowe chodzą miedzy nami w rodzinie od osoby do osoby - czy jeśli podłączymy nasze czytniki przy kupnie pod jedno konto, też będziemy mogli się dzielić naszymi zakupami ie płacąc wielokrotnie?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 08:57
      a kindle nie ma miejsca na włożenie karty sdi?
      żeby zgrać toto na kartę i przenieść na inny czytnik?
      • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:07
        To nie jest problem w przeniesieniu, tylko w zabezpieczeniach ebookówsmile
        • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:12
          a to onyxy lepsze tongue_out
          • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:26
            Co kto wolismile Możesz kupić książkę w Amazonie i ją przekładać o otwierać między onyxami? Wątpię. Ich ebooki (nie czytniki) mają zabezpieczenia. To chroni przed piractwem.
            • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:28
              no ale mogę kupić też książkę na publio (w formacie mobi, epub czy innym) i ją przekładać z czytnika do czytnika albo trzymać na kompie
              • anel_ma Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:32
                mozna nawet mieć jeden plik na kompie a kopię w czyniku (onyx) smile
                • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:41
                  oj tak smile
              • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:33
                No ale publio to nie Amazon. A mi zależy na tym drugim. Książki Amazona też można przekładać między czytnikiem a kompem/ tel/ipadem itp. I one normalnie działają. Oni uwzględniają, że jeden człowiek używa kilku gadżetówwink Pytanie było, jak to jest z dwoma czytnikami kindla.
                • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:41
                  a nikt ze znajomych nie ma kundelka?
                  bo może trzeba byłoby zgrać książkę na nośnik i spróbować

przecież ludzie w domu mają po kilka czytników i żeby przeczytać jakąś książkę w domu chyba nie muszą jej 4 razy kupować? wink
                  albo wymieniać się między sobą czytnikami, bo jednak to trochę jak telefon wink taki dość osobisty gadżet
                  • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:54
                    Yenna odpowiadając Ci generalnie: nie chce mi się brać udziału w dyskusji o wyższości Kundelka nad Onyxem i odwrotnie. Książki z Kundelków tez można przekładać do kompa i innych nośników, jak już napisałam i nie jest to nic nadzwyczajnego. Jesli książki z publio nie mają zabezpieczeń i można je przenosić między Onyxami, to mozna też to robić między Kundelkami- to logiczne, nie sądzisz? Skoro zabezpieczenie jest w ebooku a nie w czytniku.
                    Pytanie nie było do oszałaych wielbicielek innych czytnikówsmile
                    Ja pytam osoby, które mają w domu kilka kundelków: co lepiej wybrać- jedno wspólne konto dla wszystkich czy osobne dla każdego?
                    Czy jedno konto daje możliwość czytania na różnych kundelkach kupionej w Amazonie książki, prenumerowanej gazety itd. Interesuje mnie również dostęp do ich biblioteki.
                    • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 09:56
                      a widzisz, nie doprecyzowałaś pytania
                      • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 10:18
                        Zaadresowałam pytanie precyzyjnie do posiadaczek kindla. To Ty się odzywasz na temat, o którym nie masz pojęcia. Niestety, często odreagowujesz swoje frustracje na forum. Chcesz się wykazać wyższością, bo coś masz lepsze od osoby, której nie znasz (rety strasznie słabe, nie?) albo udowodnić, że ktoś coś zrobił źle (smutne, że musisz sobie tak porpawiać humor). Warto się przyjrzeć swoim złym emocjom i nad nimi inaczej popracować. Prowokacje i szukanie zaczepek nie rozwiążą Twoich problemów. Jak dla mnie EOT.
                        • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 10:29
                          prowokacje?
                          nie naditerpretujesz aby?

odpowiedziałam Ci grzecznie, dysponujac wiedzą osoby używającej innego czytnika i licząc, że moze ta wiedza sie Tobie przyda

no, ale jak ktos wszedzie widzi odreagowywanie frustracji, prowokacje, złe emocje (tu zupełnie w szoku jestem!) to moze powinien zastanowic się nad sobą?

(bo o moich motywacjach, emocjach i ewentualnych frustracjach niestety więcej jestem w stanie powiedziec niż domorosly, podirytowany psycholog wink )

poprostu - kupiłąś czytnik i nie przeczytałąś nic na ten temat

albo poczytaj instrukcję obsługi, albo też zadaj pytanie producentowi, albo też zadaj pytanie na forum dla kindlowcow wink
                          jesli pytasz ematkę - ematka odpowiada
                          czasami najlepiej, jak potrafi

dlatego zadalam Ci pytanie, czy nie można spróbować przeniesc pliku z czytnika na czytnik i czy probowalas to zrobic, korzystajac z kindla innej osoby

mam 2 onyxy imoge Ci powiedziec, jak to dziala w przypadku onyxa i nie sądzę, żeby obsługa onyxa az tak diametralnie roznila sie od kindla

no chyba logiczne pytania zadalam, prawda?
    • noisy.pl Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 10:03
      Sprawa generalnie jest prosta. W takim przypadku najłatwiej mieć zarejestrowane oba czytniki na to samo konto. Wystarczy w ustawieniach czytnika wejść w Registration i wpisać email i hasło konta na które jest zarejestrowany pierwszy czytnik.

Od tego momentu oba czytniki będą dzieliły "chmurę". Wszystko co zostanie wysłane za pomocą mechanizmu Send To Kindle (www.ekundelek.pl/2012/06/stk-0-send-to-kindle-czyli-zapowiedz.html) ląduje na danym czytniku ale także i w chmurze (archived Items). Druga osoba będzie mogła sobie stamtąd ściągnąć książki, pierwszej osoby o ile ta wysyłała je na czytnik poprzez mechanizm Amazon.

Jeżeli się chcę zachować prywatność konkretnych plików, to należy je wgrywać poprzez kabel, wówczas nie pojawią się one w chmurze i nie będą dostępne dla drugiej osoby smile

Mam nadzieję, że to pomoże smile

I zapraszam do nas na naszego bloga o Kindle: eKundelek.pl smile
      • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 10:20
        Czyli książki idą automatycznie na jeden czytnik. Czyli mam opcję: zawsze ściągam z archeo lub: szwagier zapycha mi stronę główną...Hm... Muszę przemyśleć, czy oszczędności są tego wartewink
        Bardzo pomocna odpowiedź, dziękujęsmile
        • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 10:36
          albo też kupujesz, jak wielu użytkownikow kindla (info z pierwszej ręki), ksiazki w innych miejscach a nie w amazonie wink
          czili np w publio.pl, virtualo.pl, woblink.com, nexto.pl
          możesz kupować w mobi, możesz też pociągnąć program do konwersji na mobi stąd calibre-ebook.com/download_windows

Domowej zapiski domowe.
          • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 11:56
            Dziewczyno czy Ty jesteś w stanie zrozumieć, że w podanych przeczCiebie miejscach można kupić inne książki niż w Amazonie i że ktoś- jak ja- może chcieć kupować (i wypożyczać) w Amazonie? Czy naprawdę nie jesteś w stanie pojąć, że przenoszenie książek między czytnikami nie jest kwestią czytników, ale właśnie ebooków? Jeśli coś kupisz na publio i przenosisz to między swoimi czytnikami, tak samo to będziesz mogła przenosić to między kindlami. I między kindlem a kompem. Już Ci to napisałam, ale Ty tego chyba nie ogarniasz?
            Nie miałaś do czynienia z kindlem i Amazonem i dlatego nie rozumiesz ani mojego pytania, ani powodów, dla których interesuje mnie Amazon a nie publio (chociaż to akurat mogłabyś zrozumieć- po prostu każdy sklep oferuje coś innego a dla mnie atrakcyjniejszy jest Amazon).
            Osoba prowadząca bloga na temat Kindla od razu zrozumiała moje pytanie i na nie bardzo sensownie odpowiedziała.
            • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 12:03
              matko, kobieto, co się tak wściekasz smile
              • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 12:08
                acha, doprecyzowuję - odpowiedziałam, bo miałam wrażenie, że szukasz TANSZEGO rozwiązania wink

imho taniej kupić książkę gdzie indziej, ktora będzie dzialac na wszystkich czytnikach, niz kombinować jak koń pod górę ze wspolnym kontem szwagra

no i jak znam życie - na jednym czytniku w domu się nie skonczy, więc zamiast obrażać się, po prostu posłuchaj doświadczen innych ludzi, jeśli zależy Ci na cenie i na niekorzystaniu ze wsponego konta ze wszystkimi krewnymi i znajomymi wink

a czy nie miałam do czynienia z kindlem?
                ja osobiście nie mam, mój szwagier ma, miałam okazję trochę poobsługiwać ustrojstwo

czytnik jak czytnik
                jak każdy inny
                nie wiem, czemu robisz z tego taki powód do histerii

(cudnie się wkurzasz tak bez powodu smile PMS? smile )
                • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 12:13
                  i tak, jestem w stanie pojąć, dlatego pokazuję Ci miejsce, gdzie kupują moi zaprzyjaznieni wlasciciele kindli, gdybyś chciała miec w domu kilka takich czytnikow i gdybys nie chciala bawic sie w kombinacje z chronionymi prawami autorskimi ksiazkami, ktore przeczytasz jedynie na jednym, konkretnym urzadzeniu, w razie wybrania pewnych opcji...

i powtarzam - tak, jestem w stanie pojąć
                  nie jestem w stanie pojąć zacietrzewienia z powodu podpowiedzi być moze tanszego rozwiazania przy kilku urządzeniach w domu - bo na jedym się nigdy nie konczy (za ktora mozna GRZECZNIE podziekowac wink a nie drzec tak brzydko buziaczka)
                • pleschanka Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 12:55
                  > imho taniej kupić książkę gdzie indziej, ktora będzie dzialac na wszystkich czy
                  > tnikach, niz kombinować jak koń pod górę ze wspolnym kontem szwagra

Jezu, przecież dziewczyna ci tłumaczy, że niektórych książek z amazona nie można kupić gdzie indziej, w żadnym publio, virtualo, czy innym nexto.

> brażać się, po prostu posłuchaj doświadczen innych ludzi, jeśli zależy Ci na ce
                  > nie i na niekorzystaniu ze wsponego konta ze wszystkimi krewnymi i znajomymi wink

Twoje doświadczenia i porady są jak dotąd zupełnie nieprzydatne w tym wątku. Najwyraźniej kompletnie nie masz pojęcia, po co właściciele kindli mają konta na amazonie i na czym polega korzystanie z tych kont.
                  • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 14:18
                    Yenna nie rozumie, że odpowiada głupio, nie na temat i nielogicznie. Bardzo chce, żeby ktoś "korzystał z jej doświadczeń"... I wykazał wdzięczność...
                    Nie rozumie, że ja nie chcę książek, które mnie nie interesują, choćby były tańsze... Absurd jej porad mnie poraził, swoją drogą.
                    • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 14:31
                      to czytaj faki smile ew. na forach specjalistycznych pytaj big_grin
                    • yenna_m Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 14:33
                      i nie grzecznosci, a kultury wink
        • noisy.pl Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 11:03
          Natomiast z tego co pamiętam inaczej sprawa mi się w przypadku gazet. Tam się wykupuje na konkretny czytnik.
          • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 11:57
            Hm... Coraz mniej argumentów za wspólnym kontemwink
            A jak ma się rzecz z biblioteką? Jak zapłacę ryczałt za jedno konto- mogę pobierać książki na oba kindle czy nie?
            • noisy.pl Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 14:04
              masz na myśli wypożyczanie? Tego nie przerabiałem...
              • meluzyna102 Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 14:23
                Tak, ciekawa jestem tej ich wypożyczalni... A masz jakąś wiedzę na temat kart- którą się opłaca im płacić? Na normalnych jest podwójne przewalutowanie. Znalazłam internetową WBK, mają kilka rodzajów- i się zastanawiam nad ich walutową dolarową...
                Swoją drogą to ciekawe, że oni trzymają rejonizację. Jak mam Kindla zarejestrowanego w Polsce, to jestem w Amazonie amerykańskim- ale nie mogę wejść na angielski (nie bez zmiany adresu itd.) Ciekawe, czemu to dla nich różnica- przecież wszystko i tak idzie przez sieć.
                • graue_zone Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 16:14
                  Dlatego ja musiałam zrobić myk, żeby mieć dostęp do niemieckiego amazona. Bo ta rejonizacja jest idiotyzmem. Przecież nie wszyscy Polacy muszą obowiązkowo chcieć czytać po angielsku.
                  • papalaya bicie piany 13.12.12, 16:22
                    prawie wszystko dostępne jest na chomiku, pebie i torrencie

pdf, mobi, epub i ine formaty, zreszta programów do konwersji też jest pełno
                    • graue_zone Re: bicie piany 13.12.12, 16:25
                      Pod warunkiem, że chcesz ściągać nielegalnie. Ja nie chcę.
                      • papalaya Re: bicie piany 13.12.12, 17:03
                        nielegalne jest udostępnianie, nie ściąganie

lepiej poczytać za darmochę w empiku?

tu na forum każda kryształowa i z aureolką, swoją świetlaną legendę możesz opowiadać znajomym z wózkowni big_grin
                      • yenna_m Re: bicie piany 13.12.12, 21:26
                        są książki, które możesz mieć legalnie
                        np pociągnąć z www.wolnelektury.pl
                        calkiem spory wybór klasyki mają smile
    • wuika Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 20:02
      Ja kupuję książki, najczęściej sklep umożliwia wysyłkę na kindelka, a potem wysyłam mailem na adres męża Nie jest to specjalnie kłopotliwe.
    • cannella Re: Pytanie do posiadaczek kindle 13.12.12, 22:11
      Gazety nie wiem, ale z ksiażkami jest tak:
      1. ksiażkę kupioną w Amazonie można z Amazona wysłać na wszystkie czytniki, które się ma podpięte do tego samego konta;
      2. książki kupionej w Amazonie i wysłanej na czytnik nie można z tego czytnika przenieść na inny czytnik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka