Dodaj do ulubionych

macierzyński a własna firma

13.12.12, 19:04
Drogie panie ja ostatnio chyba z powodu nadmiaru hormonów zrobiłam się jakoś mało "kumata" jeśli chodzi o dr. google bo nie potrafię znaleźć konkretnej informacji odnośnie urlopu macierzyńskiego dla kobiet prowadzących własną działalność na 2013 rok.
Przez stronę ministerstwa szczerze nie potrafię przebrnąć - ilość projektów, ustaw o zmianę ustaw i innych pism mnie przerasta

Moje pytanie jest takie: czy prawo odnośnie zasiłków dla prowadzących działalność w końcu zmienia się od 01.01.2013 czy też nie?

Firmę założyłam w tym miesiącu. I tak bym ją założyła bo tak postanowiliśmy z mężem (mimo prywatnego ubezpieczenia medycznego oraz emerytalnego zaczęłam się trochę bać że w razie gdyby mi się coś stało nie przysługuje mi ani renta ani moim dzieciom po mnie renta, poza tym lepiej z różnych powodów mi się teraz będzie rozliczać z pracodawcami firma-firma a nie na umowy o dzieło jak dotychczas). Tak się składa że okazało się równocześnie że jestem w ciąży (totalna niespodzianka, właściwie wpadka z powodu nieświadomości odnośnie zażywanych leków, chociaż cieszę się nie powiem bo marzyłam o tym a myślałam że już się nie uda - do końca jeszcze nie wierzę, uwierzę na 100% jak zobaczę na usg, choć beta rośnie prawidłowo, wygląda na 6 tydzień) I zastanawiam się czy zostanę potraktowana przez państwo jako potencjalna wyłudzaczka i dostanę minimalny macierzyński bo nie będę miała 12 miesięcy prowadzenia firmy w dniu porodu (mimo że moje miesięczne zarobki będą znacznie przekraczać te 2 tysiące z czymś które były proponowane) czy muszę całą ciążę płacić najwyższą stawkę? (lub nie bo to i tak nic nie zmieni) czy też dostanę macierzyński proporcjonalny do zarobków i okresu trwania firmy i płacenia składek (jak dotychczas wyczytałam tylko o najwyższej stawce zasiłku dla tych co mają firmę powyżej 12 mc i najniższej dla tych co mają firmę od miesiąca, nie wiem co się dzieje pomiędzy)
Na stronach Zusowych żadnych nowości nie znalazłam, wszędzie czytam że ministerstwo "chce" lub "planuje" zmiany ale czy to wejdzie w życie i jak to ma wyglądać - znaleźć nie mogę

Czy może mnie ktoś oświecić?
Bardzo proszę o brak wypowiedzi złośliwych, nie założyłam fikcyjnej firmy, pracuję, będę płacić składki, mam realne dochody całkiem przyzwoite - chodzi mi o poradę od zorientowanych w temacie, z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • damajah Re: macierzyński a własna firma 13.12.12, 19:23
      puk puk - może jednak ktoś się zna...?
      • thea19 Re: macierzyński a własna firma 13.12.12, 20:09
        beda wyliczac srednia z 12 mcy i tyle. jesli chcesz prowadzic normalnie firme, to chyba nie masz sie czym martwic. zus czepia sie pan, ktore zakladaja firme na najwyzszych skladkach przez mc i ida na zwolnienie do konca ciazy
        • damajah Re: macierzyński a własna firma 13.12.12, 20:26
          No jeśli faktycznie tak jest to byłoby super. Jednak to co wyczytałam w zapowiadanych zmianach w przepisach nie wygląda fajnie - nie wiem tylko czy te zapowiedzi faktycznie wchodzą od nowego roku w życie czy nie.
    • thea19 Re: macierzyński a własna firma 25.02.13, 11:12
      nie do konca. placi sie samemu skladke zdrowotna. jak chcesz prowadzic biznes, a nie masz jak bo urodzilas dziecko, to zatrudnij pracownika. proste.
      • ceide.fields hahahaha 25.02.13, 11:51
        Zapomnij o macierzyńskim przy własnym biznesie. Dwa tygodnie po urodzeniu dzieci już siedziałam pół dnia w firmie, miesiąc po, praktycznie cały dzień, teściowie dowozili mi maluchy na karmienie.

Ups...zapomniałam,...na tym forum "biznesy" to zwykle biuro tłumaczeń we własnym mieszkaniu...można siedzieć na macierzyńskim do upadłego big_grin
    • joana.mz Re: macierzyński a własna firma 25.02.13, 15:06
      Korzystałam dwukrotnie z macierzyńskiego, działalność prowadzę już mnóstwo lat.
      Nie słyszałam nic o żadnych zmianach od marca 2013. Jest projekt wydłużenia urlopu macierzyńskiego do roku, oraz wprowadzenia wychowawczego dla prowadzących działalność gospodarczą ( w tej chwili urlop wychowawczy nie przysługuje).
      Aby dostać zasiłek macierzyński wystarczy w dniu porodu mieć działającą firmę (opłacane składki). Zasiłek macierzyński otrzymuje się za taki sam okres jaki przysługuje pracownicy na urlopie macierzyńskim. Podczas pobierania zasiłku macierzyńskiego można prowadzić (osobiście) działalność.
      Aby otrzymać zasiłek chorobowy w ciąży trzeba przez co najmniej 3 miesiące opłacać składki (terminowo). Podczas zasiłku chorobowego nie wolno pracować osobiście, firma może działać, jeśli ma pracowników czy jakichś zleceniobiorców.
    • malgosiek2 Re: macierzyński a własna firma 25.02.13, 17:17
      URLOP macierzyński się NIE należy na działalności.
      ZASIŁEK macierzyński TAK, jak opłacasz stale składkę zdrowotną.
      • joana.mz Re: macierzyński a własna firma 25.02.13, 17:25
        nie zdrowotną tylko składkę dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego
    • lola211 Re: macierzyński a własna firma 25.02.13, 21:31
      Na razie nic sie nie zmienilo.
    • amy.28 Re: macierzyński a własna firma 25.02.13, 21:55
      ja pobierałam zasiłek w starym roku, wtedy wyliczany był od składki dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego czyli jak chciałaś mieć ten najwyższy, wystarczyło opłacić jedną skłądkę wysoką (ok. 3700zł ) i wtedy co przysługiwał.

jak dopiero zakłądasz firmę i będzie ona prosperować normalnie to najlepiej byłoby opłacać minimalne składki i preferencyjny niski zus i nie opłacać chorobowego, po czym podnieść składki na miesiąc przed porodem i wtedy zapłącić najwyższe. o ile do tego czasu to się nie zmieni.
      wyłudzenia oczywiście zus ukróca szybko, szczególnie jeśli firma była zakładana w trakcie trwania ciąży ale jeśli zakładasz teraz plus będzie przynosić zyski faktyczne to o taki myk ze składką mogłabyś się pokusić.

jest jednak teraz ta ustawa o rocznym macierzyńskim ale DG to chyba nie dotyczy, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo i jak pytałam, bo miałam termin w okolicach wigilii więc teoetycznie widniało mi ryzyko porodu w 2013 - to w zusie mówili mi że się nic nie zmienia.
      • joanna-z-311 Re: macierzyński a własna firma 05.04.13, 15:55
        Ta kwestia nie jest jednorodna dla wszystkich pań i trudno napisać tu "instrukcję obsługi" równą dla wszystkich zainteresowanych. Wiem to z praktyki w tej dziedzinie, bo jestem księgową. Z pewnością jest to możliwe dla większości prowadących i zakłających firmę (lub dla pomagających w firmie męża - analogicznie). Zasiłek macierzyński (lub już nawet chorobowy) w wysokości podad 6 tyś.miesięcznie to prawda, a sądy stoją tu po stronie matek. Szczegóły dla zainteresowanych.
        • amy.28 Re: macierzyński a własna firma 05.04.13, 20:55
          jak działalność jest założona i funkcjonuje na serio, są faktury i nie jest zakładana dajmy na to dwa miesiące przed porodem, to i bez sądu się obejdzie bu zus grzecznie przelewa kasę smile w zeszłym roku odmówili chyba ok. 72 kobietom, ale to były ewidentne wyłudzenia (pseudo firmy na papierze, założone tuż przed porodem).
      • joana.mz Re: macierzyński a własna firma 05.04.13, 16:19
        > jak dopiero zakłądasz firmę i będzie ona prosperować normalnie to najlepiej był
        > oby opłacać minimalne składki i preferencyjny niski zus i nie opłacać chorobowe
        > go, po czym podnieść składki na miesiąc przed porodem i wtedy zapłącić najwyższ
        > e. o ile do tego czasu to się nie zmieni.

Taaa i dostanie średnią z 12 miesięcy, na niewiele przyda się podniesienie ostatniej składki.
        • filipianka Re: macierzyński a własna firma 05.04.13, 17:19
          ale skladke na ubezpieczenie chrobowe (z ktorego jest zasilek) rozpocznie placic i srednia bedzie z okresu skladki chrobowej
          • joana.mz Re: macierzyński a własna firma 05.04.13, 17:43
            a faktycznie, nie zwróciłam uwagi na ten szczegół
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka