damajah
13.12.12, 19:04
Drogie panie ja ostatnio chyba z powodu nadmiaru hormonów zrobiłam się jakoś mało "kumata" jeśli chodzi o dr. google bo nie potrafię znaleźć konkretnej informacji odnośnie urlopu macierzyńskiego dla kobiet prowadzących własną działalność na 2013 rok.
Przez stronę ministerstwa szczerze nie potrafię przebrnąć - ilość projektów, ustaw o zmianę ustaw i innych pism mnie przerasta
Moje pytanie jest takie: czy prawo odnośnie zasiłków dla prowadzących działalność w końcu zmienia się od 01.01.2013 czy też nie?
Firmę założyłam w tym miesiącu. I tak bym ją założyła bo tak postanowiliśmy z mężem (mimo prywatnego ubezpieczenia medycznego oraz emerytalnego zaczęłam się trochę bać że w razie gdyby mi się coś stało nie przysługuje mi ani renta ani moim dzieciom po mnie renta, poza tym lepiej z różnych powodów mi się teraz będzie rozliczać z pracodawcami firma-firma a nie na umowy o dzieło jak dotychczas). Tak się składa że okazało się równocześnie że jestem w ciąży (totalna niespodzianka, właściwie wpadka z powodu nieświadomości odnośnie zażywanych leków, chociaż cieszę się nie powiem bo marzyłam o tym a myślałam że już się nie uda - do końca jeszcze nie wierzę, uwierzę na 100% jak zobaczę na usg, choć beta rośnie prawidłowo, wygląda na 6 tydzień) I zastanawiam się czy zostanę potraktowana przez państwo jako potencjalna wyłudzaczka i dostanę minimalny macierzyński bo nie będę miała 12 miesięcy prowadzenia firmy w dniu porodu (mimo że moje miesięczne zarobki będą znacznie przekraczać te 2 tysiące z czymś które były proponowane) czy muszę całą ciążę płacić najwyższą stawkę? (lub nie bo to i tak nic nie zmieni) czy też dostanę macierzyński proporcjonalny do zarobków i okresu trwania firmy i płacenia składek (jak dotychczas wyczytałam tylko o najwyższej stawce zasiłku dla tych co mają firmę powyżej 12 mc i najniższej dla tych co mają firmę od miesiąca, nie wiem co się dzieje pomiędzy)
Na stronach Zusowych żadnych nowości nie znalazłam, wszędzie czytam że ministerstwo "chce" lub "planuje" zmiany ale czy to wejdzie w życie i jak to ma wyglądać - znaleźć nie mogę
Czy może mnie ktoś oświecić?
Bardzo proszę o brak wypowiedzi złośliwych, nie założyłam fikcyjnej firmy, pracuję, będę płacić składki, mam realne dochody całkiem przyzwoite - chodzi mi o poradę od zorientowanych w temacie, z góry dziękuję.