mamaemmy 29.12.12, 19:10 Przyznaje sie-nie jadlam w zyciu Mam ochotę spróbować. Jakie najbardziej lubicie? Jaki jest NAjsmaczniejszy dla Was przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kroliczyca80 Re: Krewetki 29.12.12, 19:22 Tak, te duże, one się chyba zwą królewskie. Ale na pierwszy raz może jednak w restauracji? Rocznicowo albo coś w ten deseń Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Krewetki 29.12.12, 19:22 ja uwielbiam najprościej jak się da podsmażane z czosnkiem i sosem sojowym Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Krewetki 29.12.12, 19:23 na rozgrzanym masełku z posiekanym czosnkiem, wrzucić rozmrożone lub świeże krewetki, minutkę podsmażyć, dodać biale wino, posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek, sól, pieprz i gotowe, smażyć bardzo krótko w sumie 3-4 minuty, bo jak za długo to będą gumiaste - to bardzo ważne! Dobre są do bagietki, na ryżu, lub na delikatnym makaronie typu angel hair www.simplyrecipes.com/recipes/shrimp_scampi/ Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Krewetki 29.12.12, 19:28 Zgadzam się z powyższym, z tym że jeśli raz się spróbowało świeżych krewetek, to mrożone nigdy już nie będą smakować tak dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: Krewetki 29.12.12, 19:28 No to ma dziewczyna dwa takie same przepisy obok siebie Też takie lubię i robię Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Krewetki 29.12.12, 19:39 ja bym jednak raczej nie gotowała przed smażeniem. Obgotowuję do podania na zimno jako koktajl, z sosem marinara - też pycha, a jakie wrażenie robi na gościach! Ładnie się prezentuje na stole, zwłaszcza gdy krewetki są bardzo duże. www.miracleskinnydrops.com/2010/05/11/p2-shrimp-cocktail-recipe-hcg-diet-2/ Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: Krewetki 29.12.12, 19:26 Ja najczęściej robię te duże tygrysie krewetki. Kupuję obrane,żeby było łatwiej Wrzucam na osolony wrzątek i chwilę gotuję, potem wywalam na sitko, niech obciekną. Obieram całą główkę czosnku i siekam w pasterki, rozpuszczam masło na patelni, wrzucam na to poplasterkowany czosnek i po chwili krewetki z sitka, pieprzę świeżym pieprzem . Chwilę podsmażam a potem dodaję natkę pietruszki i zalewam białym winem. Duszę pod przykryciem jeszcze chwilę i gotowe Podaję z ryżem jak ma być obiad lub z chrupiąca bułką jak ma być kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Krewetki 29.12.12, 19:30 Tylko kup dobrze zmrożone, bez szronu w opakowaniu. Kocham krewetki ale raz miałam nieprzyjemność się nimi zatruć, w ciągu 15 min złapał mnie taki ból głowy że szok, oblał pot, nawet żołądek nie zdążył mnie rozboleć a krewetki leżały sobie na ziemi w promieniu 3 metrów tak "pawiem rzuciłam" Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Krewetki 29.12.12, 19:33 1. podsmażone na oliwie z czosnkiem raz bagietką 2. z makaronem ( dodaje wersje podsmazona do makaronu i mieszam) 3. w panierce + do maczania sos chilli lemon Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Krewetki 29.12.12, 19:49 rozne jadlam, ale nie chwalac sie moje sa najsmaczniejsze robie kilka razy w miesiacu bo moje dzieci uwielbiają podsmazam najprosciej na masle zasmaczonym odrobina czosnku do tego swieza pietruszka i juz boski przepis podala marghe na makaron z krewetkami w sobie imbirowo cytrynowym to tez pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: Krewetki 30.12.12, 00:15 Krewtki dusić z pokrojoną papryczką czili, plasterkiami cytryny i czosnkiem a na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Krewetki 30.12.12, 00:20 krewetki sa wspaniale, wszyscy łacznie z dziecmi sie tym zjadamy. najlepsze sa najprostsze - bez smazenia, gotowania, podajesz je, tak jak kupilaś, obrywasz głowe, ogon, obskubujesz z łusek i jesz z majonezem. na surowo. Im wieksze, tym lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Krewetki 30.12.12, 02:24 kamelia04.08.2007 napisała: > obrywasz głowe, ogon, obskubujesz z łusek i jesz z majonezem. na surowo. Chyba, ze jestes mewa . Krewetek nie je sie na surowo, a Ty piszesz o obgotowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Krewetki 30.12.12, 00:38 kilka pomysłów cytrynowe fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50500738,50500738.html z kokosem (zdjęcie paskudne, ale krewetki smaczne, słowo ) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,36836830,36836830.html z makaronem i rakami www.cincin.cc/index.php?showtopic=36807&hl=krewetki w cieście www.cincin.cc/index.php?showtopic=30961&hl=krewetki jeszcze raz z makaronem miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/08/pappardelle-krewetki-i-cachaca-i-zdrowy.html z imbirem miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/12/makaron-krewetki-imbir.html miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/03/spaghetti-z-krewetkami-i-pomidorami.html itp mam tego masę Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: Krewetki 30.12.12, 00:38 Tygrysie z grila z oliwą i czosnkiem.... Mogę kazdą ilość.. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_online Re: Krewetki 30.12.12, 01:33 mozna zgrilowac z czosnkiem i do salaty plus awokado, moga byc oliwki czarne, co tam sie tylko chce czasami griluje z cukinia, grzybkami, awokado i ryz brazowy lub basmati albo krolewske gotuje z koprem i sola i jemy jak orzeszki, do tego dobre winko zwsze mam pol zamrazarki krewetek i kombinuje sobie w zaleznosci na co mam ochote Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Krewetki 30.12.12, 01:55 Nie lubię, brzydzą mnie. A mój M by mi dokopać bierze te paskudne giganty z oczami i biega za mną po kuchni wołając przytul, przytul - jestem Twoim przyjacielem... - albo całuj, całuj, najlepiej z języczkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: Krewetki 30.12.12, 02:58 Uwielbiam mogę każdą ilość ale kupuję zawsze szare bo jak smażę to wiem jak długo a różowe to czasem się przesmażają i są gumiaste. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Krewetki 30.12.12, 07:33 Ja wszystkie lubie ale te najwieksze (nie wiem jak sie nazywaja) sa pyszne. Lubie upieczone, usmazone, w salatce z owocow morza, w salatce z ziemniakami i orkiszem, w zupie rybnej pomidorowej, w sosach do makaronu, w risotto. Problem w tym, ze rzadko uda sie kupic takie, ktorych nie czuc przesadnie konserwantami. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Krewetki 30.12.12, 09:13 Jedyne które tak naprawdę mi smakowały jadłam w Jordanii, były wielkie, super zrobione.Robione w Polsce to namiastka, a może kiepski kucharz ze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Krewetki 30.12.12, 10:21 Najlepsze przyrzadza bratowa meza, marynowala je z czosnkiem i sokiem z cytryny caly dzien w lodowce a potem smazyla na oliwie, obieralismy cieplutkie ze skorupek i zjadalismy popijajac winem. Bylo w Portugalii, swierzutkie, pyszne. Teraz kupuje duze, krolewskie, gotowane, czasem surowe, lubie grillowane w formie szaszlykow na przemian z chorizo. Odpowiedz Link Zgłoś