29.12.12, 19:10
Przyznaje sie-nie jadlam w zyciu sad Mam ochotę spróbować.
Jakie najbardziej lubicie?
Jaki jest NAjsmaczniejszy dla Was przepis?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Krewetki 29.12.12, 19:19
      Najsmaczniejsze są te duże, naprawdę.
      • kroliczyca80 Re: Krewetki 29.12.12, 19:22
        Tak, te duże, one się chyba zwą królewskie. Ale na pierwszy raz może jednak w restauracji? Rocznicowo albo coś w ten deseńsmile
    • iin-ess Re: Krewetki 29.12.12, 19:22
      ja uwielbiam najprościej jak się da podsmażane z czosnkiem i sosem sojowym
    • barbibarbi Re: Krewetki 29.12.12, 19:23
      na rozgrzanym masełku z posiekanym czosnkiem, wrzucić rozmrożone lub świeże krewetki, minutkę podsmażyć, dodać biale wino, posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek, sól, pieprz i gotowe, smażyć bardzo krótko w sumie 3-4 minuty, bo jak za długo to będą gumiaste - to bardzo ważne! Dobre są do bagietki, na ryżu, lub na delikatnym makaronie typu angel hair
      www.simplyrecipes.com/recipes/shrimp_scampi/
      • lilly_about Re: Krewetki 29.12.12, 19:28
        Zgadzam się z powyższym, z tym że jeśli raz się spróbowało świeżych krewetek, to mrożone nigdy już nie będą smakować tak dobrze.
      • twoj_aniol_stroz Re: Krewetki 29.12.12, 19:28
        No to ma dziewczyna dwa takie same przepisy obok siebie big_grin Też takie lubię i robię big_grin
        • barbibarbi Re: Krewetki 29.12.12, 19:39
          ja bym jednak raczej nie gotowała przed smażeniem. Obgotowuję do podania na zimno jako koktajl, z sosem marinara - też pycha, a jakie wrażenie robi na gościach! Ładnie się prezentuje na stole, zwłaszcza gdy krewetki są bardzo duże.
          www.miracleskinnydrops.com/2010/05/11/p2-shrimp-cocktail-recipe-hcg-diet-2/
          • twoj_aniol_stroz Re: Krewetki 29.12.12, 19:45
            O! To wypróbuję! Dzięki kiss
    • twoj_aniol_stroz Re: Krewetki 29.12.12, 19:26
      Ja najczęściej robię te duże tygrysie krewetki. Kupuję obrane,żeby było łatwiej smile Wrzucam na osolony wrzątek i chwilę gotuję, potem wywalam na sitko, niech obciekną. Obieram całą główkę czosnku i siekam w pasterki, rozpuszczam masło na patelni, wrzucam na to poplasterkowany czosnek i po chwili krewetki z sitka, pieprzę świeżym pieprzem big_grin. Chwilę podsmażam a potem dodaję natkę pietruszki i zalewam białym winem. Duszę pod przykryciem jeszcze chwilę i gotowe smile Podaję z ryżem jak ma być obiad lub z chrupiąca bułką jak ma być kolacja.
    • mynia_pynia Re: Krewetki 29.12.12, 19:30
      Tylko kup dobrze zmrożone, bez szronu w opakowaniu. Kocham krewetki ale raz miałam nieprzyjemność się nimi zatruć, w ciągu 15 min złapał mnie taki ból głowy że szok, oblał pot, nawet żołądek nie zdążył mnie rozboleć a krewetki leżały sobie na ziemi w promieniu 3 metrów tak "pawiem rzuciłam" wink
    • 18lipcowa3 Re: Krewetki 29.12.12, 19:33
      1. podsmażone na oliwie z czosnkiem raz bagietką
      2. z makaronem ( dodaje wersje podsmazona do makaronu i mieszam)
      3. w panierce + do maczania sos chilli lemon
    • moofka Re: Krewetki 29.12.12, 19:49
      rozne jadlam, ale nie chwalac sie moje sa najsmaczniejsze
      robie kilka razy w miesiacu bo moje dzieci uwielbiają
      podsmazam najprosciej na masle zasmaczonym odrobina czosnku
      do tego swieza pietruszka
      i juz
      boski przepis podala marghe na makaron z krewetkami w sobie imbirowo cytrynowym
      to tez pyszne
      • anna_geras Re: Krewetki 30.12.12, 00:15
        Krewtki dusić z pokrojoną papryczką czili, plasterkiami cytryny i czosnkiem a na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
    • kamelia04.08.2007 Re: Krewetki 30.12.12, 00:20
      krewetki sa wspaniale, wszyscy łacznie z dziecmi sie tym zjadamy.
      najlepsze sa najprostsze - bez smazenia, gotowania, podajesz je, tak jak kupilaś, obrywasz głowe, ogon, obskubujesz z łusek i jesz z majonezem. na surowo.

Im wieksze, tym lepsze.
      • majenkir Re: Krewetki 30.12.12, 02:24
        kamelia04.08.2007 napisała:
        > obrywasz głowe, ogon, obskubujesz z łusek i jesz z majonezem. na surowo.

big_grin Chyba, ze jestes mewa wink. Krewetek nie je sie na surowo, a Ty piszesz o obgotowanych.
    • marghe_72 Re: Krewetki 30.12.12, 00:38
      kilka pomysłów
      cytrynowe fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50500738,50500738.html
      z kokosem (zdjęcie paskudne, ale krewetki smaczne, słowo big_grin ) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,36836830,36836830.html
      z makaronem i rakami www.cincin.cc/index.php?showtopic=36807&hl=krewetki
      w cieście www.cincin.cc/index.php?showtopic=30961&hl=krewetki
      jeszcze raz z makaronem miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/08/pappardelle-krewetki-i-cachaca-i-zdrowy.html
      z imbirem miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/12/makaron-krewetki-imbir.html
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/03/spaghetti-z-krewetkami-i-pomidorami.html
      itp
      mam tego masę big_grin
    • adellante12 Re: Krewetki 30.12.12, 00:38
      Tygrysie z grila z oliwą i czosnkiem.... Mogę kazdą ilość..
    • krolowa_online Re: Krewetki 30.12.12, 01:33
      mozna zgrilowac z czosnkiem i do salaty plus awokado, moga byc oliwki czarne, co tam sie tylko chce
      czasami griluje z cukinia, grzybkami, awokado i ryz brazowy lub basmati
      albo krolewske gotuje z koprem i sola i jemy jak orzeszki, do tego dobre winko
      zwsze mam pol zamrazarki krewetek i kombinuje sobie w zaleznosci na co mam ochote
    • sueellen Re: Krewetki 30.12.12, 01:55
      Nie lubię, brzydzą mnie. A mój M by mi dokopać bierze te paskudne giganty z oczami i biega za mną po kuchni wołając przytul, przytul - jestem Twoim przyjacielem... - albo całuj, całuj, najlepiej z języczkiem!
      • loganmylove Re: Krewetki 30.12.12, 02:58
        Uwielbiam mogę każdą ilośćsmile ale kupuję zawsze szare bo jak smażę to wiem jak długo a różowe to czasem się przesmażają i są gumiaste.
    • franczii Re: Krewetki 30.12.12, 07:33
      Ja wszystkie lubie ale te najwieksze (nie wiem jak sie nazywaja) sa pyszne.
      Lubie upieczone, usmazone, w salatce z owocow morza, w salatce z ziemniakami i orkiszem, w zupie rybnej pomidorowej, w sosach do makaronu, w risotto.
      Problem w tym, ze rzadko uda sie kupic takie, ktorych nie czuc przesadnie konserwantami.
    • kozica111 Re: Krewetki 30.12.12, 09:13
      Jedyne które tak naprawdę mi smakowały jadłam w Jordanii, były wielkie, super zrobione.Robione w Polsce to namiastka, a może kiepski kucharz ze mnie.
      • carmita80 Re: Krewetki 30.12.12, 10:21
        Najlepsze przyrzadza bratowa meza, marynowala je z czosnkiem i sokiem z cytryny caly dzien w lodowce a potem smazyla na oliwie, obieralismy cieplutkie ze skorupek i zjadalismy popijajac winem. Bylo w Portugalii, swierzutkie, pyszne. Teraz kupuje duze, krolewskie, gotowane, czasem surowe, lubie grillowane w formie szaszlykow na przemian z chorizo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka