Dodaj do ulubionych

dylematy 38 latki

03.01.13, 15:53
kochane dziewczyny doradzcie co mam robic. mam juz 4 letnia coreczke ale bardzo bym chciala miec jeszcze jedno dziecko. jednak wiek moj 38 lat. w tym roku 39 jakos mnie hamuje. jak sobie pomysle, ze potem na wywiadowki ma chodzic babcia, bo inne mamusie beda ode mnie mlodsze, moze to zle myslenie i niestety boje sie tez o zdrowie bo wraz z wiekiem wiadomo ze czlowiek czuje sie coraz gorzej.czy nie jest za pozno??? doradzcie co byscie zrobily, czy warto probowac? przepraszam za smuty.dziekuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 16:03
      Mam tyle samo wink
      Ja co prawda ostatnie dziecko urodziłam już 6 lat temu (mam troje) ale właśnie wczoraj spotkałam koleżankę z klasy. Z wózkiem. Urodziła trzecie dziecko 4 miesiące temu. Ma już 11-latka, 7-latke i teraz niemowlę. Twierdzi, że planowane wink Żadna patologia, kiedyś była modelką, nawet ją w TVN widziałam jak się wypowiadała w porze śniadaniowej ( nie wiem jak to pasmo się nazywa), była zaproszona w temacie wyboru niani smile
      Naprawdę uważasz, że za 10 lat będziesz wyglądać jak babcia? Przecież teraz kobiet rodzących dobrze po 30-stce jest cała masa(kariera, finanse, mieszkanie). Będziesz w większym tłumie wink
    • lady-z-gaga Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 16:03
      Różnica wieku między Twoimi dziecmi wyniosłaby 5lat. Jedno będzie np w V klasie, drugie w zerowce. Jak to możliwe, że na zebraniach starszej czułabyś się dobrze, a u młodszego dziecka - jak babcia? big_grin
      • rhaenyra Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 16:11
        moze sie przy pierwszej umowili ze to maz bedzie chodzil big_grin
    • zuzi.1 Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 16:04
      no co Ty, wiele kobiet w podobnym wieku rodzi dzieci, mając już pierwsze mocno odchowane
    • beverly1985 Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 16:10
      Twoja córka chce, abyś ty miała dziecko??
    • kanna Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 16:15
      Moja ciotka - 28 lat temu urodziła swoje pierwsze (i jedyne) dziecko po 40.
    • anorektycznazdzira Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 16:42
      chyba żartujesz, że planując dziecko bierzesz pod uwagę co powiedzą inne mamusie na wywiadówkach... suspicious
      • monia111175 Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 16:54
        bożeeee
        jak nie urok to sra......a
        chodząc do starszaków na zebrania byłam jedną na 6 młoda mamą
        ja mam 37 skończone-i mam 17 latka-16 latke i 4,5latka
        i co???????
        też będę stara jak będę chodziła na wywiadówki do małęgo-ale tak już teraz jest.
        Rodząc najstarszego byłąm najmłodsza na sali-mimo,że miałąm prawie 20 lat,rodząć najmłodszego byłam na sali z rówieśniczkami-fakt mające przeważnie pierwsze dziecko,ja trzecie w tym dwójka nastolatków,ale co z tego,teraz czasy sie zmieniły,i w wiekszości matek/-w przedszkolu to są kobiety ponad 30-letnie.
    • ga_ga_aga Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 17:10
      Oj dziewczyno, wóz albo przewózsmile
      Właśnie czekam niecierpliwie, bo w przyszłym tygodniu koleżanka rodzi - wiek 40+, nie napiszę dokładnie, ile +, żeby sie głosy oburzenia nie podniosłysmile Pierwsze dziecko!
      Moja psiapsióła ze szkolnej ławy rzutem na taśmę - kilka dni przed 40 urodzinami swoje pierwsze dziecko powiła. Ja na wywiadówkach tyleż młódek, co starszawych pań widzę, są i takie, co to nawet farbowanie siwych włosów sobie odpuszczają - żadna patologia, babeczka twierdzi, że w siwym jej do twarzysmile
      A co do tego gorszego zdrowia z wiekiem: no pewnie, że nie młodniejemy, ale jak szybko sie starzejemy, to sprawa mocno indywidualna. Oceń swoje zdrowie, jeśli choróbsk przewlekłych i uciążliwych nie masz, wolna od nałogów, partner sensowny i dzieciolubny to obiektywnie nie ma przeciwwskazań poza samoograniczeniemsmile No to życzę, żeby 2013 był dzieciatysmile
      • princesswhitewolf Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 17:23
        > Właśnie czekam niecierpliwie, bo w przyszłym tygodniu koleżanka rodzi - wiek 40
        > +, nie napiszę dokładnie, ile +, żeby sie głosy oburzenia nie podniosłysmile Pier
        > wsze dziecko!
        > Moja psiapsióła ze szkolnej ławy rzutem na taśmę - kilka dni przed 40 urodzinam
        > i swoje pierwsze dziecko powiła

Mam 40.5 lat dokladnie i jestem w koncowce 36 tygodnia ciazy. Niebawem rodze. Pierwsze dziecko i zapewne jedyne.
    • princesswhitewolf Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 17:21
      przeprowadz sie do UK malinka. Tutaj 50% kobiet rodzi miedzy 35-43 rz
    • robitussin Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 17:24
      > doradzcie co byscie zrobily, czy warto probowac? przepra
      > szam za smuty.dziekuje i pozdrawiam.

Rany, no jasne, że tak! 38 lat to pryszcz w porównaniu do wieku np. 43-45, a nawet wówczas kobiety zachodzą w ciążę i to nierzadko pierwszą. Zamiast smęcić zabieraj się czym prędzej za męża wink
    • demonii.larua Re: dylematy 38 latki 03.01.13, 18:32
      Ogarnij się big_grin
      Babcią będziesz, jak Ci dzieci wnuki zrobią big_grin
    • katriel Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 01:17
      O ile obawy o zdrowie (zarówno w wersji "czy dziecko urodzi się zdrowe", jak i
      w wersji "czy będę miała dość sił na opiekę nad nim") mogę jakoś zrozumieć,
      to problem pt. "inne mamusie będą młodsze" mnie osłabia. Weź się ogarnij.

A co do zdrowia - o zdrowie trzeba dbać.
    • aguar Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 12:16
      Aż 5 koleżanek z mojego rocznika (1973) urodziło w minionym roku. A teraz jeszcze jedna jest w ciąży. Nie będziesz odstawać na wywiadówkach!
    • foro-estupido Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 12:20
      proszę cię...
      powód,żeś "za stara" na wywiadówki mnie śmieszy...
      Zreszta może dlatego,że moja mama,jako zadbana 56 latka nie różni się od 35 latek chodzących na zebrania swoich 14letnich dzieci.
    • beliska Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 13:58
      Chyba nie wiesz, ile jest kobiet w takim wieku na porodowkach. Dużo.
    • mamablue Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 15:40
      Myślę, że wiele zależy od stanu twojego zdrowia i ogólnego samopoczucia. Jeśli raczej optymistycznie patrzysz w przyszłość i nie masz poważnych problemów zdrowotnych, to bym się nie zastanawiała. A szkołą naprawdę się nie przejmuj! Sama należę do raczej młodych na wywiadówkach, ale widzę naprawdę dużo kobitek po 40, a nawet ok. 50.
      Ja sama jestem od ciebie młodsza, ostatnie dziecko urodziłam już ponad 2 lata temu i nie wyobrażam sobie następnej ciąży i porodu, bo jestem cholernie zmęczona, to nie na moje nerwy i samopoczucie.
      • malinka331 Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 18:27
        ardzo pragne tego drugiego dzieciątka i chyba bedziemy sie z mężusiem starac ale pewnie nie bedzie tez łatwo.najgorzej ze miesiace leca, a ja chciala bym w miare szybko.
        • liliankaa77 Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 18:37
          > ardzo pragne tego drugiego dzieciątka i chyba bedziemy sie z mężusiem starac al
          > e pewnie nie bedzie tez łatwo.najgorzej ze miesiace leca, a ja chciala bym w mi
          > are szybko.

troll
          • malinka331 Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 18:43
            nie bardzo rozumiem o co ci chodzi?????
            • aguar Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 19:10
              Też bym Cię w życiu o trollowanie nie posądziła. Normalne są takie dylematy. Jedynie bym Ci radziła wyluzować, daj sobie na to zajście w ciąże przynajmniej z rok...
      • gryzelda71 Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 19:33
        A ja z kolei nie widzę takiej mnogości 50latek na wywiadówkach w klasach 1-3. Co oczywiście nie powinno cię zniechęca,jak chcesz.
        • aguar Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 19:37
          Bo może nie wyglądają na 50 smile
          • gryzelda71 Re: dylematy 38 latki 04.01.13, 19:51
            Nie no to pewnie najmłodsze na salismile smile to te 50.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka