kozica111 14.01.13, 11:19 o dziecko, tak dla odmiany...? Miałyście stres że coś nie tak a jednak się udało, czy podchodziłyście na luzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wuika Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 11:45 I nikt się nie przyzna tak po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
e-milia1 Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 11:47 pierwsze dziecko poszlo gladko. starania o drugie trwaly przeszlo 4 lata. balam sie, ze cos nie tak i bylo cos nie tak. po wielu dyskusjach, wizytach u specjalistow i podjeciu decyzji o in vitro zaczelam leczyc zeby by bez stresu zajac sie potem "robieniem dziecka" i tak leczac te zeby zaszlam sobie bezstresowo w ciazy i nie mogalm uwierzyc czesto zdarzaja sie cuda. uwazam jednak, ze po roku bezowocownych staran para powinna udac sie do specjalisty... Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 12:06 Bo często jednym z problemów jest blokada psychiczna. Zdarzyło się coś takiego u mnie w rodzinie. Dziewczyna też nie do końca zdrowa pod względem płodności, ale problemy jak najbardziej do opanowania. I pod względem medycznym było już ok, a ciąży dalej niet. W końcu pojechali z mężem na wakacje, romantyczne kolacje, brak stresu etc. I w 9 miesięcy potem urodził się junior. Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 12:16 5 lat - łącznie z in vitro. Pierwsze in vitro się nie powiodło, ale w pierwszym cyklu po tym nieudanym in vitro zaszłam w ciążę normalnie. Wielkiego miałam stresa, że te hormony brane jeszcze podczas terapii mogą coś namieszać, ale było ok. Wandeczka ma teraz 14 mcy Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 13:36 tak glupio byc moze ze sie wpisuje we dwa wątki. bo zachodzic to ja zachodzilam bez problemow... bylam w ciazy 6 razy - jedna donoszona- blizniacza. starania zajely nam z jakies 4-5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnykotek Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 13:46 Pierwsze dziecko - za drugim podejściem. Drugie - 2 lata starań. Nie wiem dlaczego NIE mogłam zajść, zaszłam po dojściu (sama ze sobą) do wniosku, że widocznie będę mieć tylko jedno dziecko . Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 13:56 Pierwsze dziecko gdzieś za drugim razem, bardzo szybko. Teraz staramy się od sierpnia, w listopadzie była ciąża biochemiczna. Kupiłam dzisiaj test, siedzę i nie wiem czy iść zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 17:19 GRATULACJE! A jeśli chodzi o starania, to u mnie tragedii nie było, ale jak pierwsze dwa razy nie było to od razu miałam schizę, że z pewnością będę miała problemy ponieważ raz wcześniej już poroniłam, na szczęście schiza była tylko chwilowa i niepotrzebna. Wśród znajomych mamy wiele par, które nie mogły zajść w ciążę od razu... jedni nawet zmienili pracę, miejsce zamieszkania, wakacje za granicą high life i nic... dopiero jak odpuścili i stwierdzili, ze raczej muszą myśleć o adopcji (fizycznie wszystko było ok) okazało się, że zostaną rodzicami Odpowiedz Link Zgłoś
marikooo Re: A która sie dłużej starała 15.01.13, 10:15 Gratulacje i najlepszego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amy.28 Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 13:53 my się nie staraliśmy a nie zabezpieczaliśmy, natomiast zwykle w okolicach owulacji dochodziło do zbliżeń w związaku z czym można to traktować jako staranie w sensie biologocznym i tak - pierwsza ciąża po 3 latach ale ją straciłam druga po dwóch i trzecia po półtora roku. Nie mam wśród znajomych rodzinek NIKOGO kto starał się krócej niż rok. Rekordzistka znajoma - 8 lat i paradoksalnie zaszła dwa tygodnie po tym jak dostali córkę do z adopcji. Małą przyjechała do domu, a ona kilka dni później dowiedziała się o ciąży, a strali się 8 lat z tym że bez leczenia itd, naturalnie po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 14:19 Pierwsze dziecko - 10 lat bez chyba 2 m-cy, leczyliśmy się bo były spore problemy. Drugie dziecko - kompletne zaskoczenie, nastawiałam się znów na długie leczenie, poszłam do gina żeby zacząć leczenie i podczas kontrolnego usg dowiedziałam się, że będzie drugi maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 14:34 Pierwsze dziecko 2 lata, drugie 4 lata. Zachodzilam zawsze godzac sie ze nie moge miec w takim wypadku dzieci i dowiadujac sie o ciazy w 8-9 tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 14:49 Trzy i pół roku. I pewnie potrwa to jeszcze co najmniej drugie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 15:22 Na pierwsze dziecko czekałam pięć lat, na drugie trzy. W międzyczasie straciłam dwie ciąże. Odpowiedz Link Zgłoś
marselin_a Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 15:26 10 lat ; trzy pełne programy ivf Odpowiedz Link Zgłoś
mojabxl Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 15:52 Trzy lata, w tym czasie cztery inseminacje. Zaczęliśmy już rozważać in vitro, gdy w końcu udało się zupełnie naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 17:28 To musi być ogromna radość po tylu latach czekania. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 18:29 5 lat. Po drodze 3 poronienia (jedno samoistne a dwa zakończone zabiegiem). Zaszłam w ciąże kiedy już praktycznie pogodziłam się z myslą o tym że dzieci miec nie będę (nigdy nie zależało mi na dzieciach az tak bardzo by robić IV) i kiedy akurat byłam bez pracy i co oczywiste ciąży nie planowałam na ten moment. Cała ciąża mega problemowa, w ciągłym poronieniu zagrażającym (tak miałam wpisane w kartę ciąży), z nakazem leżenia, krwotokami, pobytami w szpitalu i zestawem innych problemów. Córka ma 6 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Ja najdłużej 14.01.13, 18:46 Pierwsza ciąża w pierwszym cyklu następna po 17 latach w międzyczasie ostre leczenie ciąża- wpadka Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A która sie dłużej starała 14.01.13, 23:15 Ja się starałam kilka lat, zaszłam w ciążę po lekach (clostilbegit) i po badaniu drożności jajowodów (podobno sprzyja zajściu w ciążę, bo poszerza). Odpowiedz Link Zgłoś