Dodaj do ulubionych

z zycia wziete - KK a sprawa polska

16.01.13, 16:51

Rozwazalam wczoraj wieczorem wypowiedzi z watku Zebry i przypomniala mi sie taka historia sprzed kilkunastu lat. Moja przyjaciolka wychodzila za maz. Ona gorliwa katoliczka, on - gorliwy protestant ( niestety, wg ksiedza, ktory ostatecznie zgodzil sie celebrowac te uroczystosc). Slub w kosciele parafialnym panny mlodej, ale przysiega miala byc zmodyfikowana dla pana mlodego. $ez przysiegania na Matke Boska). $ylo to omowione z ksiedzem zylion razy. Jakiez bylo moje zdziwienie (i zapewne pana mlodego, przede wszystkim), gdy podczas uroczystosci, przy pelnym ludzi kosciele, ksiadz dodal te nieszczesna Matke Boska do jego przysiegi... Chlopak powtorzyl slowa przysiegi nie chcac robic chryi w kosciele.
I jak wam sie podoba postepowanie ksiedza?
Tez uwazacie, ze przeciez nic panu mlodemu nie ubylo? Mogl sie nie decydowac na slub w kosciele narzeczonej? Nikt go tam wolami nie ciagnal?

Zycie dopisalo tej historii dosc przewrotne post scriptum. Kilka lat pozniej moja kolezanka zmienila wyznanie na protestanckie. Inny odlam niz maz, wiec raczej byla to decyzja przemyslana, a nie rezultat rozowych okularow mlodej malzonki innowiercy.
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 16:53
      Eeee, ale na Matkę Boską się nie przysięga chyba, cóż to za tekst przysięgi był?
      • verdana Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 16:56
        Własnie.
        Nie mówiąc już o sprawie banalnej - ksiądz klepie formułkę z pamięci i może się pomylić. Na moim własnym ślubie, na którym ja powtarzałam tylko pierwszą część, ksiądz zaczynał już mówić dalej, zająknął sie i zamilkł. Dla mnie to nie jest maniplulacja, tylko rutyna.
    • przeciwcialo Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 16:57
      Protestant nie składa przysięgi w KK. Jest swiadkiem slubu swojej żony. Ślub jest jednostronny bo w KK to sakrament u ewangelików nie. Cos poplatane to twoje opowiadanie.
      Mam podobna sytuacje w rodzinie i wiem że protestant żadnej przysięgi nie składał ale katoliczka jego zona jak najbardziej.
      • sarah_black38 Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 17:01
        Pani założyła kolejny kątrowersyjny wink wątek, coby pianę bić na dwieście wpisów i udowodnić jakie te katoliki ciemne i zabobonne , a ich duszpasterze to zuo wcielone.
        • syswia Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 17:08
          Mylisz sie. Po prostu dziele sie przemysleniami, ale sadze, ze Ty masz juz wyrobiona na moj i moich intencji opinie.
      • syswia Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 17:04
        lol bylam na tym slubie i chyba sklerozy nie mam
        przysiegi sobie panstwo mlodzi sami pisali - jest taka opcja

na moim wlasnym slubie koscielnym, takze jednostronnym, moj maz takze skladal przysiege, a jest Sikhem. Roznila sie od mojej tym, ze nie bylo `I tak mi dopomoz Bog...
        • iwoniaw :-DDD 16.01.13, 17:07
          Cytatprzysiegi sobie panstwo mlodzi sami pisali - jest taka opcja
          big_grin
          To w końcu sami sobie pisali, czy im złośliwy ksiądz wciskał? big_grin
    • antychreza Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 16:59
      Zaraz Ci powiedzą, że przecie on wierzący był, co prawda nie po katolicku, ale był. To mogło go dotknąć. Nie to co te ateisty, co to im na niczym nie zależy i zwisa i powiewa. Ktoś dobrze napisał, widać które zostały ateistkami bo im się nie chciało do kościoła chodzić.
    • iwoniaw zanim założysz kolejny wątek "z życia" 16.01.13, 17:05
      postaraj się choć powierzchownie sprawdzić prawdopodobieństwo wystąpienia "faktu" o którym zamierzasz napisać. Hint do wątku niniejszego - wygóglaj sobie tekst przysięgi małżeńskiej w KK big_grin
      • mirmunn czyżby?????????? 16.01.13, 17:09
        wysyp współpracowników Agory??
    • amonette A gdzie ta Matka Boża w przysiędze? 16.01.13, 17:20
      Pierwszy przysięgę składa Pan Młody:
      "Ja (imię P Młodego) biorę sobie Ciebie (imię Panny Młodej) za żonę i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci."
      Następnie przysięgę składa Panna Młoda:
      "Ja (imię Panny Młodej) biorę sobie Ciebie (imię Pana Młodego) za męża i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci."
      Zakładanie obrączek:
      Rozpoczyna Pan Młody: "(imię Panny Młodej) przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego."
      A następnie Panna Młoda:"(imię Pana Młodego) przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego."

Ja tam składałam taką... I MB jakoś tam nie ma...

Troll złapany za ogon wink
    • soczek_bez_gazu Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 17:28
      to już prędzej o tych świętych mogło chodzić
      • amonette Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 17:31
        Też mi to wpadło do głowy. Zaraz autorka się poprawi big_grin
        • pieskuba Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 18:16
          Widać mocno religijnie zorientowana bestyja smile
    • echtom Ach, co to był za ślub :) 16.01.13, 18:51
      Młodzi sami pisali sobie przysięgi, a ksiądz-sufler jeszcze im dla hecy Matkę Boską podpowiedział smile
    • syswia Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 19:02
      Wszystkich zainteresowanych uprzejmie informuje, ze nie jestem ani trollem ani pracownikiem gazety.
      lol
      Wyjasniam tez ponownie, ze panstwo mlodzi mieli niestandartowe przysiegi i w jej przysiedze zaistaniala Matka Boska. W jego z oczywistych przyczyn mialo jej nie byc.
      I dlatego sadze, ze to co zrobil ksiadz nie bylo pomylka ani przejezyczeniem.
      • kk345 Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 21:01
        > Wyjasniam tez ponownie, ze panstwo mlodzi mieli niestandartowe przysiegi i w je
        > j przysiedze zaistaniala Matka Boska. W jego z oczywistych przyczyn mialo jej n
        > ie byc.
        No to jak- napisali sobie własne przysięgi a potem zmienili zdanie i dali je ksiedzu do odczytania? Osobliwewink
    • wtopek brednie 16.01.13, 19:17
      Pierwszy przysięgę składa Pan Młody:
      "Ja (imię P Młodego) biorę sobie Ciebie (imię Panny Młodej) za żonę i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci."
      Następnie przysięgę składa Panna Młoda:
      "Ja (imię Panny Młodej) biorę sobie Ciebie (imię Pana Młodego) za męża i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci."
      Zakładanie obrączek:
      Rozpoczyna Pan Młody: "(imię Panny Młodej) przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego."
      A następnie Panna Młoda:"(imię Pana Młodego) przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego."
      • marzeka1 Re: brednie 16.01.13, 19:42
        No brednie i tyle; pomijam jedno: byłam swego czasu świadkową na ślubie katolicko -protestanckim, ślub był u dominikanów, ślubu udzielali ksiądz katolicki i pastor- piękna uroczystość,po której na dodatek ten zakonnik i pastor świetnie bawili się na weselu młodych smile
        No a panna chciała być kontrowersyjna. Bo taki ślub spokojnie da się zrobić jako ekumeniczną uroczystość.
        • kk345 Re: brednie 16.01.13, 21:03
          A tak z innej beczki- czy w KK jest w ogóle możliwośc złożenia przysięgi ślubnej z własnym tekstem? Poważnie pytam, bo w amerykańskich filmach to standard, ale czy KK to umożliwia?
          • kadfael Re: brednie 16.01.13, 21:07
            No właśnie! I to w dodatku kilkanaście lat temu. Totalna bzdura.
            • kk345 Re: brednie 16.01.13, 21:12
              Nie rozumiesz- ja NIE WIEM czy mozna, czy nie, dlatego pytam- czy ktoś to wie?
        • syswia Re: brednie 16.01.13, 21:51
          jestes pewna, ze bylas na takim slubie? wink

bo ksiadz Sobczak na Mateuszu pisze, ze to niedopuszczalne.... lol

Nie dopuszcza również takiego obrzędu religijnego, w którym uczestniczą aktywnie dwaj duchowni: katolicki i niekatolicki. Byłaby to pewnego rodzaju podwójna forma, katolicka i niekatolicka, zawarcia małżeństwa. Nie ma więc takiej możliwości, że kapłan katolicki idzie na ślub np. w kościele protestanckim i tam pyta narzeczonych o wyrażenie zgody małżeńskiej. Raz zawartego małżeństwa nie potrzeba powtarzać, ani poprawiać.

mateusz.pl/rodzina/as-mm.htm
          nie, nie zarzucam Ci pisania bredni wink
    • morgen_stern Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 21:17
      Ta historyjka ci się rypła, następnym razem zrób lepszy risercz.
    • laquinta Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 21:17
      Jezusie Swiety, wypowiedz sie wreszcie, jasno i wyraznie, o jaki kosciol ci chodzi, kto sie ma w nim modlic i do do kogo.
      • verdana Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 21:40
        Mozna - byłam na ślubie, gdzie mlodzi składali własne przysięgi - jakieś 27 lat temu.
        Ale wtedy nie ksiadz je dyktuje....
        • kolpik124 Re: z zycia wziete - KK a sprawa polska 16.01.13, 21:48
          Nie spotkalam się w "spersonalizowanymi" tekstami przysiąg na ślubie katolickim. Zresztą kanoniczna jest najpiekniejsza smile

Nie ma też wymogu dyktowania przez księdza. Tych kilka słów można zapamiętać aż do śmierci smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka