krejzimama 31.01.13, 21:16 Jestem Czeszka. Bardzo mi sie to podoba sreda.org/igra/?lang=en Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demonii.larua Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:19 O, ja też Czeszką jestem Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:21 Ja Szwedka. Ateuszostwo zapewne wyeliminowalo mnie z PL i IE Odpowiedz Link Zgłoś
maga34 Re: jakiej jestescie narodowsci? 12.06.13, 13:43 ja też Szwedka i podejrzewam, że z podobnych powodów Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:27 pl. z domieszką gólalsko-ukraińską, czyli wybuchowo Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 22:57 ale dostałam paszport do Bułgarii Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:30 Islandka W sumie nie znam żadnych stereotypów o Islandczykach i nie wiem czemu akurat taki wynik, ale fajnie, lubię Skandynawię Idiotyczne pytanie o Kościół. JAKI Kościół? Odpowiedz Link Zgłoś
girl.anachronism Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:32 100% Polka i trochę mi smutno z tego powodu Zawsze chciałam być mieszanką. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:35 szwedka a to się zdziwiłam Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:46 zazou123 napisała: > Armenka > > huhuhu Armenka??? Serio??? Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 23:12 a nie Ormianka ? po polsku to chyba tak się nazywa osobę pochodzącą z Armenii Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 03:45 Nie do końca. "Ormianka" to osoba narodowości ormiańskiej, ale o osobie będącej obywatelem Armenii można powiedzieć "Armenka", mam wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 12:40 annakate napisała: a nie Ormianka ? po polsku to chyba tak się nazywa osobę pochodzącą z Armenii No i właśnie o to chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 23:09 U mnie też, co jest nieco dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
wespuczi Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 23:27 > U mnie tez Dania > ) Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:40 A ja lacze sie mentalnie z Serbia. Musze poczytac, bo poza wojna i jezykiem z niczym swego nowego narodu nie kojarze Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:43 A Bregovic i Kusturica ? Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 09:15 Kusturica i Bregovic sa z Sarajewa. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 10:10 No i...? Bregovic to pół Serb, pół Chorwat, Kusturica to Serb. Odpowiedz Link Zgłoś
satoja Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:42 o mamuś, Serbką jestem. Ale usprawiedliwiam się tym, że dziś wkurzona jestem i odpowiedzi mogły być tendencyjne Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:43 No nieźle, nieźle, jestem Serbką Aż sobie znalazłam, kim jest typowy Serb, i google rzekło: z wierzchu spokojny lecz obdarzony wybuchowym charakterem, kochający muzykę i rakiję, pełny zadumy nad życiem i przyrodą, dumny w sercu i umyśle, uparty wobec obcych i zarazem rodzinny. To teraz muszę spróbować rakii . Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 22:41 O, tozto cala ja. Uwaga uwaga, test daje prawdziwe rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 22:22 Zazdroszczę - tak się chcialam zalapac środziemnomorskie klimaty.... Odpowiedz Link Zgłoś
xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 07:25 nangaparbat3 napisała: > Zazdroszczę - tak się chcialam zalapac środziemnomorskie klimaty.... nie zazdrość, nie ma czego . Maltańczycy to ogólnie rzecz biorąc dziwny naród. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 08:51 Fanatyczni katolicy. Niedawno pisałam Nandze, że jej blisko do katolicyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 10:30 nabakier napisała: > Fanatyczni katolicy. Niedawno pisałam Nandze, że jej blisko do katolicyzmu. nie tyle fanatyczni co z wypranymi mózgami, ale nie tylko o to mi chodzi. Są dziwni "całościowo", wiem, że generalizuję, ale trzeba tu być, żeby to poczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 12:47 an_ni napisała: > powiedz cos wiecej? Dużo by mówić/pisać. Chyba już parę razy na tym forum o tym wspominałam, zresztą jakbym się rozpisała to straszliwie długi offtop by wyszedł. Nie ruszając innych tematów na razie - w temacie religii: w szkołach państwowych modlitwa codziennie przed lekcjami (nie przeszkadza mi), prowadzanie dzieci/młodzieży do kościoła, udział w świętach kościelnych obowiązkowy W GODZINACH LEKCYJNYCH (przeszkadza mi), religia jest jednym z ważniejszych przedmiotów w szkole - obowiązkowe egzaminy. w-f za to prawie nie ma (ale to z innych powodów). Nauczycielka religii w secondary jak najpoważniej mówi o czarownicach (że istnieją), o niebezpieczeństwie używania lalek (voodoo ). Ogólniej już - religijność sprowadzona nie do wiary, przestrzegania przykazań, ale do bałwochwalstwa - obowiązkowe składki na złote/srebrne szaty dla figury świętej. Złote buty. Biżuteria. Licytacje o przywilej niesienia figury na procesji (ostatnio 1200 euro była stawka). Figura Matki Boskiej jako pełnoprawny członek talk show w tv. Mlodzież w secondary mojej córki - na facebooku masowo"dzielą się' obrazkami w stylu "share it if you love Jesus" czy "if you don't share it, you don't love God' W szkole jednego z moich dzieci chwalebna zbiórka na ubogich - pod tytułem Jesus is my Valentine. Każda z tych rzeczy sama jest może zabawna, wszystkie razem już trochę straszne, zwłaszcza, że prywatne życie wielu stoi w jaskrawej sprzeczności z naukami kościoła. No i mogłabym jeszcze tak długo, na wiele tematów. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 14:54 mnie akurat najbardziej bulwersuja kary dla kobiet za aborcje i do niedawna zakaz rozwodow, tak wyczytalam w necie, nie znam kraju pewnie antykoncepcji tez nie refunduja, ciekawe czy w ogole jest dostepna? korupcja pewnie kwitnie ? kolezance wyszla Maltanka w tescie i sie strasznie cieszy bo to taki ladny kraj ... mnie sie o uszy obilo ze cos tam jest niehalo jednak Odpowiedz Link Zgłoś
xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 15:17 an_ni napisała: > mnie akurat najbardziej bulwersuja kary dla kobiet za aborcje i do niedawna zak > az rozwodow, tak wyczytalam w necie, nie znam kraju > pewnie antykoncepcji tez nie refunduja, ciekawe czy w ogole jest dostepna? > korupcja pewnie kwitnie ? > kolezance wyszla Maltanka w tescie i sie strasznie cieszy bo to taki ladny kraj > ... mnie sie o uszy obilo ze cos tam jest niehalo jednak Z problemem kary za aborcję się nie zetknęłam. Rozwody w prawie cywilnym wprowadzono jeśli dobrze pamiętam jesienią 2011, w maju 2011 odbyło się referendum w tej sprawie, mimo ogromnych sprzeciwów jednak rozwody "przeszły", zanim para się rozwiedzie musi dowieść chyba 4 lat separacji. Antykoncepcja nie jest refundowana, jest dostępna, czasami podobnie jak antybiotyki, możesz iść do apteki, powiedzieć, co ci jest potrzebne i już to masz, bez żadnej recepty. Korupcja owszem, istnieje, pewnie jak wszędzie. Wiele osób nie kryje zdania że "it's not, what you know, it's who you know". a czy jest nie halo - nie bardziej i nie mniej niż gdzie indziej pewnie. Kraj ma swoje dobre i złe strony, jak każdy. Trzeba się przyzwyczaić, bo jest bardzo inny (ja się dopiero przyzwyczajam). Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 16:32 A wiesz może, dlaczego nie ma wych. fizycznego w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 18:37 nangaparbat3 napisała: > A wiesz może, dlaczego nie ma wych. fizycznego w szkole? > może źle się wyraziłam. Wychowanie fizyczne ogólnie jest, ale w większości podstawówek i w niektórych secondary jest to obraz nędzy i rozpaczy, 2 razy po 15 minut podskoków czy biegów na szkolnym podwórku. Powód jest prozaiczny - brak miejsca. Wyobraź sobie maleńki kraik, o liczbie ludności zbliżonej do takiego Gdańska, za to pod względem gęstości zaludnienia chyba 4 na świecie. Szkoły podstawowe w każdym miasteczku, jeszcze koedukacyjne, więc dość liczne. Jak mają podwórko w środku, to i tak dobrze. o salach gimnastycznych można pomarzyć. Po prostu nie ma gdzie robić tego w-f. W secondary jest już trochę lepiej, ale w "pakiecie podstawowym" i tak marnie - 2 razy w tygodniu po godzinie, córka wybrała sobie p.e. jako przedmiot wiodący to ma ojej ojej 3 razy w tygodniu po godzinie. Szkoły prywatne to co innego już, mają boiska, korty itp, ale są raczej poza moimi możliwościami finansowymi. Odpowiedz Link Zgłoś