Dodaj do ulubionych

jakiej jestescie narodowsci?

31.01.13, 21:16
Jestem Czeszka. Bardzo mi sie to podobasmile

sreda.org/igra/?lang=en
Obserwuj wątek
    • demonii.larua Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:19
      O, ja też Czeszką jestem big_grin
    • cherry.coke Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:21
      Ja Szwedka. Ateuszostwo zapewne wyeliminowalo mnie z PL i IE big_grin
      • majenkir Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:26
        i ja Szwedka big_grin.
        • chipsi Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 14:07
          I ja, ja też Szwedka smile
          • kroliczyca80 również Szwedka n/t 03.02.13, 17:52
        • maga34 Re: jakiej jestescie narodowsci? 12.06.13, 13:43
          ja też Szwedka i podejrzewam, że z podobnych powodów smile
    • pulcino3 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:27
      pl. z domieszką gólalsko-ukraińską, czyli wybuchowo suspicious
      • pulcino3 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 22:57
        ale dostałam paszport do Bułgarii smile
        • yenna_m Re: jakiej jestescie narodowsci? 22.06.13, 20:20
          ja też
    • adellante12 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:27
      Islandia
      • malila Też Islandka n/t 03.02.13, 21:01

• aguila_negra Bułgarka n/t 31.01.13, 21:28

• antyideal Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:29
      Czeszka smile
    • ira_07 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:30
      Islandka smile W sumie nie znam żadnych stereotypów o Islandczykach i nie wiem czemu akurat taki wynik, ale fajnie, lubię Skandynawię smile Idiotyczne pytanie o Kościół. JAKI Kościół?
    • kaczy_kuperas Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:31
      Finlandia wink
    • girl.anachronism Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:32
      100% Polka i trochę mi smutno z tego powodu big_grin Zawsze chciałam być mieszanką.
    • liliankaa77 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:33
      Bułgariasmile
    • kkokos Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:35
      szwedka
      a to się zdziwiłam smile
    • thegimel Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:36
      Islandia smile
    • zazou123 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:37
      Armenkasmilesmile

huhuhu
      • toxicity1 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:46
        zazou123 napisała:

> Armenkasmilesmile
        >
        > huhuhu

Armenka???
        Serio???
      • annakate Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 23:12
        a nie Ormianka ? po polsku to chyba tak się nazywa osobę pochodzącą z Armenii
        • olena.s Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 03:45
          Nie do końca. "Ormianka" to osoba narodowości ormiańskiej, ale o osobie będącej obywatelem Armenii można powiedzieć "Armenka", mam wrażenie.
        • toxicity1 Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 12:40
          annakate napisała:

a nie Ormianka ? po polsku to chyba tak się nazywa osobę pochodzącą z Armenii

No i właśnie o to chodzi...
    • nangaparbat3 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:38
      Szwedka.
    • wespuczi Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:39
      dania
      • nanuk24 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 22:21
        U mnie tez Dania
        • chomiczkami Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 23:09
          U mnie też, co jest nieco dziwne.
        • wespuczi Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 23:27
          > U mnie tez Dania
          >

smile)
    • zurekgirl Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:40
      A ja lacze sie mentalnie z Serbia. Musze poczytac, bo poza wojna i jezykiem z niczym swego nowego narodu nie kojarze wink
      • ira_07 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:43
        A Bregovic i Kusturica wink ?
        • dragica Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 09:15
          Kusturica i Bregovic sa z Sarajewa.
          • ira_07 Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 10:10
            No i...? Bregovic to pół Serb, pół Chorwat, Kusturica to Serb.
    • wuika Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:42
      Dania big_grin
    • satoja Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:42
      o mamuś, Serbką jestem.
      Ale usprawiedliwiam się tym, że dziś wkurzona jestem i odpowiedzi mogły być tendencyjne big_grin
    • a.va Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:43
      No nieźle, nieźle, jestem Serbką smile

Aż sobie znalazłam, kim jest typowy Serb, i google rzekło:
      z wierzchu spokojny lecz obdarzony wybuchowym charakterem, kochający muzykę i rakiję, pełny zadumy nad życiem i przyrodą, dumny w sercu i umyśle, uparty wobec obcych i zarazem rodzinny.

To teraz muszę spróbować rakii wink.
      • zurekgirl Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 22:41
        O, tozto cala ja. Uwaga uwaga, test daje prawdziwe rezultaty.
    • polifonia1983 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:45
      Niemka, hm....
    • mondovi Norwegia n/t 31.01.13, 21:47

• twinmama76 Re: Norwegia n/t 01.02.13, 10:49

• sarling Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 21:56
      Malta
      • nangaparbat3 Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 22:22
        Zazdroszczę - tak się chcialam zalapac środziemnomorskie klimaty....
        • xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 07:25
          nangaparbat3 napisała:

> Zazdroszczę - tak się chcialam zalapac środziemnomorskie klimaty....

nie zazdrość, nie ma czego wink. Maltańczycy to ogólnie rzecz biorąc dziwny naród.
          • nabakier Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 08:51
            Fanatyczni katolicy. Niedawno pisałam Nandze, że jej blisko do katolicyzmu.
            • xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 10:30
              nabakier napisała:

> Fanatyczni katolicy. Niedawno pisałam Nandze, że jej blisko do katolicyzmu.

nie tyle fanatyczni co z wypranymi mózgami, ale nie tylko o to mi chodzi. Są dziwni "całościowo", wiem, że generalizuję, ale trzeba tu być, żeby to poczuć.
              • an_ni Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 10:43
                powiedz cos wiecej?
                • xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 12:47
                  an_ni napisała:

> powiedz cos wiecej?

Dużo by mówić/pisać. Chyba już parę razy na tym forum o tym wspominałam, zresztą jakbym się rozpisała to straszliwie długi offtop by wyszedł. Nie ruszając innych tematów na razie - w temacie religii: w szkołach państwowych modlitwa codziennie przed lekcjami (nie przeszkadza mi), prowadzanie dzieci/młodzieży do kościoła, udział w świętach kościelnych obowiązkowy W GODZINACH LEKCYJNYCH (przeszkadza mi), religia jest jednym z ważniejszych przedmiotów w szkole - obowiązkowe egzaminy. w-f za to prawie nie ma (ale to z innych powodów). Nauczycielka religii w secondary jak najpoważniej mówi o czarownicach (że istnieją), o niebezpieczeństwie używania lalek (voodoo ). Ogólniej już - religijność sprowadzona nie do wiary, przestrzegania przykazań, ale do bałwochwalstwa - obowiązkowe składki na złote/srebrne szaty dla figury świętej. Złote buty. Biżuteria. Licytacje o przywilej niesienia figury na procesji (ostatnio 1200 euro była stawka). Figura Matki Boskiej jako pełnoprawny członek talk show w tv. Mlodzież w secondary mojej córki - na facebooku masowo"dzielą się' obrazkami w stylu "share it if you love Jesus" czy "if you don't share it, you don't love God' W szkole jednego z moich dzieci chwalebna zbiórka na ubogich - pod tytułem Jesus is my Valentine. Każda z tych rzeczy sama jest może zabawna, wszystkie razem już trochę straszne, zwłaszcza, że prywatne życie wielu stoi w jaskrawej sprzeczności z naukami kościoła. No i mogłabym jeszcze tak długo, na wiele tematów.
                  • an_ni Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 14:54
                    mnie akurat najbardziej bulwersuja kary dla kobiet za aborcje i do niedawna zakaz rozwodow, tak wyczytalam w necie, nie znam kraju
                    pewnie antykoncepcji tez nie refunduja, ciekawe czy w ogole jest dostepna?
                    korupcja pewnie kwitnie ?
                    kolezance wyszla Maltanka w tescie i sie strasznie cieszy bo to taki ladny kraj ... mnie sie o uszy obilo ze cos tam jest niehalo jednak
                    • xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 15:17
                      an_ni napisała:

> mnie akurat najbardziej bulwersuja kary dla kobiet za aborcje i do niedawna zak
                      > az rozwodow, tak wyczytalam w necie, nie znam kraju
                      > pewnie antykoncepcji tez nie refunduja, ciekawe czy w ogole jest dostepna?
                      > korupcja pewnie kwitnie ?
                      > kolezance wyszla Maltanka w tescie i sie strasznie cieszy bo to taki ladny kraj
                      > ... mnie sie o uszy obilo ze cos tam jest niehalo jednak

Z problemem kary za aborcję się nie zetknęłam. Rozwody w prawie cywilnym wprowadzono jeśli dobrze pamiętam jesienią 2011, w maju 2011 odbyło się referendum w tej sprawie, mimo ogromnych sprzeciwów jednak rozwody "przeszły", zanim para się rozwiedzie musi dowieść chyba 4 lat separacji. Antykoncepcja nie jest refundowana, jest dostępna, czasami podobnie jak antybiotyki, możesz iść do apteki, powiedzieć, co ci jest potrzebne i już to masz, bez żadnej recepty. Korupcja owszem, istnieje, pewnie jak wszędzie. Wiele osób nie kryje zdania że "it's not, what you know, it's who you know".

a czy jest nie halo - nie bardziej i nie mniej niż gdzie indziej pewnie. Kraj ma swoje dobre i złe strony, jak każdy. Trzeba się przyzwyczaić, bo jest bardzo inny (ja się dopiero przyzwyczajam).
                      • nangaparbat3 Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 16:32
                        A wiesz może, dlaczego nie ma wych. fizycznego w szkole?
                        • xyxzza Re: jakiej jestescie narodowsci? 01.02.13, 18:37
                          nangaparbat3 napisała:

> A wiesz może, dlaczego nie ma wych. fizycznego w szkole?
                          >
                          może źle się wyraziłam. Wychowanie fizyczne ogólnie jest, ale w większości podstawówek i w niektórych secondary jest to obraz nędzy i rozpaczy, 2 razy po 15 minut podskoków czy biegów na szkolnym podwórku. Powód jest prozaiczny - brak miejsca. Wyobraź sobie maleńki kraik, o liczbie ludności zbliżonej do takiego Gdańska, za to pod względem gęstości zaludnienia chyba 4 na świecie. Szkoły podstawowe w każdym miasteczku, jeszcze koedukacyjne, więc dość liczne. Jak mają podwórko w środku, to i tak dobrze. o salach gimnastycznych można pomarzyć. Po prostu nie ma gdzie robić tego w-f. W secondary jest już trochę lepiej, ale w "pakiecie podstawowym" i tak marnie - 2 razy w tygodniu po godzinie, córka wybrała sobie p.e. jako przedmiot wiodący to ma ojej ojej 3 razy w tygodniu po godzinie. Szkoły prywatne to co innego już, mają boiska, korty itp, ale są raczej poza moimi możliwościami finansowymi.
    • marychna31 dunka:) nt 31.01.13, 22:01

• ywwy Re: jakiej jestescie narodowsci? 31.01.13, 22:08
      Finlandia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka