martab15 01.03.13, 08:16 Dziewczyny,która jest na bierząco? Ja od kilku miesięcy biorę Zoely,ale mam bóle nóg i zastanawiam się nad czymś nowym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 08:20 Ale to nie cukierki, opisujesz właśnie skutki uboczne. Miałaś chociaż zrobioną serię badań? Zamienienie na "nowoczesne" może niczego nie zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
martab15 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 08:30 Wiem doskonale,że to nie cukierki.To są moja 4 pigułki,bo po każdych(3-4 opak.) dostawałam migreny,więc lekarz przepisał mi jedne z nowszych,właśnie Zoely,ale biorę już 4 czy 5 opakowanie i strasznie bola mnie nogi. Do gina idę dopiero za kilka tygodni i szukam czy nie wyszło coś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 08:37 Nie chcę cie straszyć, ale znajoma mojej koleżanki, miała podobne objawy do ciebie i niestety zmarła, osierociła dwójkę dzieci, młoda babka 35lat. Podobno zmieniła tabletki anty na jakieś nowe i po świętach BN skarżyła się że ją jedna noga boli, miała wybrać się do lekarza, nie dotarła. Zmarła nagle , w domu- cała sina się zrobiła i upadła. Pogotowie wezwane nic juz nie mogło zrobić. Zakrzepica. Autentyk. Odpowiedz Link Zgłoś
martab15 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 08:45 No też słyszałam o tej zakrzepicy,również wiem o 2 przypadkach śmiertelnych. Ale zauważyłam,że te nogi bolą mnie dopiero w 3 i 4 tygodniu opakowania. I w tym 3 tygodniu bardziej.Wcześniej bolały mnie łydki,teraz częściej uda. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 08:54 Jeśli cię boli, to czy warto ryzykować? Nie lepiej iść do lekarza na cito? Nie mówię tego jako przeciwniczka brania anty, bo sama biorę, ale na twoim miejscu trochę by mnie to "zmartwiło"( zeshizowałabym!- bo ja straszna panikara jestem) Odpowiedz Link Zgłoś
monika19782 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 09:23 Ostatnio byłam u lekarza z powodu bólu nogi, pierwsze o co zapytał to czy biorę tabletki anty, zakrzepica jest poważną chorobą, czesto śmiertelną, ja na twoim miejscu zastanowiłabym sie nad inną metodą jeżeli sytuacja sie powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
martab15 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 09:42 Miesiąc temu zrobiłam badania na krzepliwość,bo się nieźle wystraszyłam i wyszły w normie. Robiłam APTT i PT Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 09:53 Moja siostra o mało nie zmarła na zakrzepicę po tabsach, dlatego uważałabym- jeśli piszesz, ze teraz bolę cię nogi, a po wcześniejszych miałaś migreny. Bo "nowoczesność" moze nie mieć nic do tego, a może warto rozważyć inną metodę. Nie daj sobie zapisywać tabsów na zasadzie "to teraz spróbujemy tych", bo nie jesteś królikiem doświadczalnym. Na zakrzepicę po tabsach zmarła też Kamila Skolimowska, młoda sportsmenka. Odpowiedz Link Zgłoś
cma_welma Re: Nowości w pigułkach 02.03.13, 18:20 Nie wiedziałam o tym, że Kamila Skolimowska zmarła właśnie na zakrzepice, aż dziw, że jakoś o tym nie było głośno. I proszę zwrócić uwagę- Kamila była czynnym sportowcem, podejrzewam, że miała regularne badania i nikt nie dostrzegł problemów? A jakie sa szanse zauważenia problemów spowodowanych tabsami u przeciętnej kobiety- badającej się załóżmy raz na pól roku (optymistyczna wersja)?? Nie, ja tabsów nie biorę- zbyt cenie sobie moje zdrowie by się truć latami. Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly_33 Re: Nowości w pigułkach 02.03.13, 20:07 To jaką metodę stosujesz? przepraszam, ze pytam....ale sama nad tym myslę, jakos tabsy nie przemawiają do mnie w 100%, bynajmniej po ostatnich artykułach tymbardziej a prezerwatywy....nie jestem ich miłośniczką Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 09:56 Odstaw to pieroństwo JUŻ. I do lekarza, biegiem. To może być zakrzepica. Mąż kuzynki dostał (nie od hormonów oczywiście, ale od leków na astmę + genetyczna skłonność do zakrzepicy), uratowali go, ale facet przed trzydziestką jest praktycznie inwalidą. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 09:35 Twoje wypowiedzi kojarzą mi się z takim kawałem: - wraca baba od lekarza (ginekologa) i zadowolona mówi mężowi: wiesz mam nowyotwór. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 10:22 ZAkrzepica potrafi zaskoczyc, ja bym odstawila na zasadzie dmuchania na zimne. Jesli bol nog ma jakikolwiek zwiazek z tabletkami, a piszesz ze ma, to znaczy, ze nie sa to tabletki dla ciebie. Odwiedzilabym lekarza czym predzej i nie ryzykowala juz tabletek. Moze spirala albo gumki? Poczekalabym z implantami czy zastrzykami, bo to tez kupa hormonow. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 17:33 Mnie przeraża "testowanie" na własnym organizmie hormonalnych "nowości". Odpowiedz Link Zgłoś
martab15 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 18:16 marzeka1 napisała: > Mnie przeraża "testowanie" na własnym organizmie hormonalnych "nowości". A kto tu, testuje na sobie hormony? Akurat tabletki anty mają to do siebie,że dopóki ich nie bierzesz,to nie wiesz jak na twój organizm bedą działały. A pisząc "nowości",miałam raczej na myśli, leki nowej generacji,z mniejszą ilością skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 18:26 Ale wszystko co piszesz o tym, JAK na ciebie działają hormony- pokazuje, ze to SĄ skutki uboczne- gdybym nie widziała, jak straszliwie wygląda zakrzepica i udar po hormonach, to być może mniej emocjonalnie bym pisała- moja siostra cudem z tego wyszła- miała 35 lat, gdy jej się to przytrafiło. Bo skoro któreś z kolei tabsy wywołują u ciebie skutki uboczne, to może to nie jest metoda dla ciebie? Moja koleżanka z pracy lata całe bierze i nic się nie dzieje. Po prostu to nie jest dla kazdego. Miałaś robiony chociaż sensowny wywiad rodzinny przez gina, co powinno być także obok badań podstawą do przepisania tabsów? (teraz jestem taka mądra po rozmowach z panią profesor, która siostrę z tej zakrzepicy wyciągnęła). Odpowiedz Link Zgłoś
martab15 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 18:42 Rozumiem,ale gdy pojawiły się te bóle nóg,wystraszyłam sie i zaraz pobiegłam porobić badania i wyszło,że z krzepliwością u mnie wszystko w normie. Moja przyjaciółka przeszła 8 różnych pigułek,bo albo wymioty,albo migreny,albo bóle nóg,itd. Teraz bierze już 5 rok te same i wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 19:01 Ale moja siostra dostała zakrzepicy MIMO robienia ciągle badań- gdzie też wychodziło, ze wszystko ok. To, że u twojej koleżanki wyjdzie tak, nie znaczy, ze u ciebie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 18:35 Abstrahując od tego, co napisały poprzedniczki, nowości w pigułkach wcale nie muszą być lepsze. Niektórym lepiej pasują starsze generacje, z większą ilością hormonów, no i są one bezpieczniejsze, jeśli chodzi o zakrzepicę. Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly_33 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 18:54 Dziewczyny jak tak czytam Wasze wypowiedzi to sie zastanamiam czy po skończ karmienia piersią uderzac w ten model antykoncepcji.....stosowałąm kiedys tabsy, ale to było przed pierwszą ciążą.....na chwilkę obecną karmię, wiec pozostaje mi prezerwatywa, której oboje z męzem nie znosimy:/......ale jak czytam o tej zakrzepisy, to mnie to przeraza słyszałam ostat od gin o takim krązku, który aplikuje się na 21 dni myslałam o czyms takim tez...aleto prawdop to samo co tabsy...... Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 22:56 Sa pigulki, ktore mozesz brac karmiac, cerazette i femulen. Pierwsze duzo osob chwali, na mnie dzialaly fatalnie, tych drugich nikt prawie nie zna, dla mnie obojetne i zaszlam w druga ciaze zaraz po odstawieniu, wiec az tak w hormonach mi nie namieszaly. Na obu musialam uwazac na diete, bo mi sie pociag do zarcia zwiakszyl. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 22:43 > Ja od kilku miesięcy biorę Zoely,ale mam bóle nóg i zastanawiam się nad czymś n > owym. O, koleżanka, widzę, w kamikadze się bawi... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Nowości w pigułkach 01.03.13, 22:48 No co, trzeba mieć w życiu trochę adrenaliny Odpowiedz Link Zgłoś