06.03.13, 15:06
Czy u was parapety stanowią użytkową część domu czy też służą jedynie do prezentacji kwiatków?
U mnie raczej użytkową - jedyny wyjątek parapet w pokoju dziennym - mam do niego utrudnione dojście więc nic nie nakładłam. Reszta parapetów zastawiona różnymie mniej lub bardziej potrzebnymi rzeczami.
Tu np parapet w pokoju córki. Zastawiony na gęsto smile
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/if/gh/pjx5/2m0FimwGQVQwKJBbwB.jpg
Obserwuj wątek
    • adellante12 Re: Parapety 06.03.13, 15:10
      To pomieszczenie ma 2 m szerokości ?? surprised
      • beataj1 Re: Parapety 06.03.13, 15:12
        Coś w okolicach 3,5. Dokładnie nie wiem bo nigdy nie przyszło mi do głowy by zmierzyć.
        • adellante12 Re: Parapety 06.03.13, 15:19
          Góra 2,5 metra - na podstawie gniazdka smile bo wymiary sa znormalizowane.
          W DOMU taką kiszkę macie jako pomieszczenie ???
          • kropkacom Re: Parapety 06.03.13, 15:24
            A ma skłamać, że nie? O co ci chodzi?
          • beataj1 Re: Parapety 06.03.13, 15:29
            Tak, mamy takie pomieszczenie. Mało tego bardzo lubimy ten mini pokoik. Idealny dla dziecka.
          • morgen_stern Re: Parapety 06.03.13, 15:32
            Nie przeginaj...
            • aneta-skarpeta Re: Parapety 06.03.13, 15:38
              aby łózko weszlo w szerz i pokój jest gitsmile

ja miałam sypialnię o szerokości 2m i tez była to przyjemna sypialnia, choc wiadomo- jakby miała ze 4 mwink
            • adellante12 Re: Parapety 06.03.13, 15:57
              OK smile)) Juz czuje sie przywołany do porzadku.
              Ja po prostu mam mega awersję do takich klaustrofobicznych klitek smile
              • aguila_negra Re: Parapety 06.03.13, 16:04
                adellante12 napisał:

> OK smile)) Juz czuje sie przywołany do porzadku.
                > Ja po prostu mam mega awersję do takich klaustrofobicznych klitek smile

Myślę, że większość ludzi ma.
          • adwarp Re: Parapety 06.03.13, 15:59
            o co chodzi z tym gniazdkiem?
    • aguila_negra Re: Parapety 06.03.13, 15:10
      beataj1 napisała:

> Czy u was parapety stanowią użytkową część domu czy też służą jedynie do prezen
      > tacji kwiatków?

Wyłącznie prezentacja kwiatów lub pusty, wyjątkowo jakieś pierdóły okazjonalne typu ozdobne jajo na Wielkanoc czy świeczki na Boże Narodzenie. Nie cierrrrrpię traktowania parapetu jako dodatkowej półki w pokoju. Kojarzy mi się to z czasami, gdy w mieszkaniu mieliśmy tak mało miejsca, ze połowa rzeczy (w tym książki, kosmetyki, przybory do pisania itp.) lądowała właśnie na parapecie.
      • carmita80 Re: Parapety 06.03.13, 15:18
        To zalezy, raczej cos na ozdobe ale niewiele. W kuchni stoja ziola.
    • jak_matrioszka Re: Parapety 06.03.13, 15:23
      Moje parapety maja ok. 10cm glebokosci, postawic na nich moge swiecznik na t-lighta (pod warunkiem ze nie jest szeroki) lub polozyc dlugopis. Z kwiatkow to na parapecie moge trzymac miniaturowa doniczke z kaktusem wielkosci pileczki pingpongowej.
      W okresie adwentu udalo mi sie postawic na parapecie taki elektryczny swiecznik w formie trojkata, pozostala czesc roku parapet jest pusty.
    • kropkacom Re: Parapety 06.03.13, 15:23
      Pierdolnik znaczy? big_grin Akurat na parapetach stoją kwiaty, kamień, lego. Lego zresztą wala się w całym domu...
    • mvszka Re: Parapety 06.03.13, 15:23
      u mnie jest za wąski żeby go do czegokolwiek wykorzystać ( a chciałabym)

a nie za poważne/dostojne te zasłony w pokoju u dziecka ( tym bardziej że tapeta w taki delikatny wzorek) ???
      • beataj1 Re: Parapety 06.03.13, 15:27
        Zasłonki były tymczasowe z braku laku. Teraz sa już nowe...
        • mvszka Re: Parapety 06.03.13, 15:33
          ok, a te zasłonki mi się podobają tylko nie w takim mscu, pokój też bardzo mi się podoba ( super ten odcień błękitu, taki ciepły pastel) nie mówiąc już o parapecie, mój to taki wypie**ek wink przy twoim
          • niutaki Re: Parapety 06.03.13, 15:36
            wszystkie parapety poza lazienka na dole i kotlownia sa u mnie puste, bo gdzie by kotki siedzialy?wink
          • beataj1 Re: Parapety 06.03.13, 15:42
            Szerokość parapetów wynika z szerokości murów. To stary przedwojenny dom i mury ma jak twierdza. Dlatego też parapety mają szerokość pasa startowego. U mnie na dwóch parapetach są specjalnie poduszki położone by kotki wygodnie sobie leżały. Bo tak na gołym parapecie to niehumanitarne.
            • mvszka Re: Parapety 06.03.13, 15:47
              > Szerokość parapetów wynika z szerokości murów.

o nie nie nie, u nas w blokach wynika z grubości portfela wink
            • niutaki beataj1:) 06.03.13, 15:49
              nie mam tyle poduszeksmile bo kotki tylko dwa, ale wszedzie doopki sadzajasmile
    • amy.28 Re: Parapety 06.03.13, 15:38
      nie mam na parapetach nic, oprócz pokoju dziecka 1 na którym jest zabawka i sypialni gdzie mam dwa identyczne małe kwiaty.

i nie lubię traktowania ich jako półek bo to wygląda koszmarnie.
      ale rozumiem że ktoś lubi, ale estetycznych walorów to nie ma.

roleta krzywo wisi tak w ogóle.
      • beataj1 Re: Parapety 06.03.13, 15:47
        > roleta krzywo wisi tak w ogóle.
        Roleta wisi prosto tylko krzywo się zwinęła. Długo tak nie powisiała - mam w domu pedanta ze skłonnością natręctw - nic krzywo długo u nas nie wisi/leży smile
        • amy.28 Re: Parapety 06.03.13, 15:51
          nie uwierzę w zestaw pedant + tak zawalony parapet big_grin
          • beataj1 Re: Parapety 06.03.13, 16:00
            Bo ja mu robię domową terapie. Wystawiam go na negatywne bodźce i daje szansę nad sobą pracować. Dzięki mnie staje sie lepszy smile
            Jakiś czas temu specjalnie powiesiłam dwa obrazki obok siebie minimalnie nierówno (jeden był nieco wyżej od drugiego). Normalny człowiek by nawet nie zauważył. Chłop przez pierwszy tydzień dostawał plam chorobowych na twarzy na ich widok. A teraz - totalny luz. Już nie zauważa.
            Tylko że od tej pory zapowiedział mi że wszystkie obrazki wiesza on. Ostatnio jak miał powiesić 3 sztuki obok siebie to stworzył specjalny arkusz w Excelu by obliczyć idealnie równe odległości.
        • green-monkey Re: Parapety 06.03.13, 16:03
          W kuchni robią za półeczkę na radio, kwiatki i tealighty, rzeżucha itp. reszta pusta, bo mi kwiatki nie chcą rosnąć, więc tylko w kuchni się bawię w ogrodniczkę doniczkową, ale też z marnym skutkiem.
    • ziarenko-piasku Re: Parapety 06.03.13, 15:49
      adellante12 napisał:

> W DOMU taką kiszkę macie jako pomieszczenie ???

Toż to skandal tongue_out
      Skandal, że kiszka i że zapewne w bloku

Weź się puknij adellante

A odpowiadając autorce, na parapetach mam tylko kwiatywink
    • nabakier Re: Parapety 06.03.13, 16:23
      Jedną i drugą naraz. Na parapetach wewnętrznych i zewnętrznych częściowo rosną ziółka (jak pogoda pozwala), częściowo zaś stoją fotografie zmarłych przodków, menora, wazon z łuski po artyleryjskim naboju z lat 1914-19 oraz leżą aktualnie czytane książki w zmiennej liczbie i porządku.
      • nabakier Re: Parapety 06.03.13, 16:25
        pardon: świecznik szabasowy, czyli chanukowy (choć to w sumie bez znaczenia)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka