Dodaj do ulubionych

kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie

12.03.13, 11:28
salon z aneksem kuchennym, dość słoneczny
kuchnia-meble jest w kolorze wanilii i to się nie zmieni
podłoga dębowa
kanapę chciałabym szarą (nie wiem czy ciemna czy jasna lepiej)
kolor ścian? czy dobrze kombinuję że aby kuchnię bardziej wtopić w tło, powinny być w tym samym odcieniu co kuchnia tzn wanilia, może tylko trochę jaśniejsze?
no i jaki kontrastowy kolor dobrać dla dodatków, czy będzie pasował np turkus?
Obserwuj wątek
    • jajko54 Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 11:14
      pls, pomóżcie!
    • an_ni Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 11:28
      idz na forum wnetrzarskie, zalacz zdjecia to sie objada i ci sie odechce hehehe wink
      • jajko54 Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 12:21
        dlatego pytam tutaj, tam by mnie za waniliowe meble zagryźli...
    • a.nancy Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 14:00
      a zależy ci, żeby kuchnię wtapiać w tło?
      jak miałam salon z aneksem kuchennym, to właśnie kuchnia była silnym akcentem kolorystycznym. BTW, uwielbiałam ją smile

jak zrobisz wszystkie ściany w kolorze kuchni, to się już nigdy nie uwolnisz od tej wanilii. ja bym oddzieliła kolorystycznie kuchnię od salonu, bo będziesz miała budyń w całym pomieszczeniu. szara kanapa - IMO lepiej ciemna.
      • jajko54 Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 14:07
        to jakie ściany, białe?
        ogólnie zależy mi na tym żeby kuchnię optycznie ukryć
        • kanga_roo Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 14:47
          dobrze kombinujesz, dobrze. może być w tym samym kolorze co meble, kilka tonów jaśniej lub kilka tonów ciemniej. ja miałam meble ecru, i takież ściany. i sufit. jedna ścianka, która miała przyciągać uwagę, była bordowa.
          polecam wypożyczenie wzornika z mieszalni farb, dobranie koloru w domu - i zamówienie porządnej farby szorowalnej smile
          • aneta-skarpeta Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 19:36
            tez bym poszła w neutralny jasny kolor nawiązujący do mebli

jak pierdykniesz turkus wszedzie to jest duze prawdopodobienstwo, że szybko kota dostanieszwink

kolorami mozna się pobawić przy dodatkach- znudzą się- wymiana poszewek i koniec

zreszt a, moim zdaniem , super wygląda stonowana kuchnia + konrastowe dodatki np czerwone garnki etcwink
    • mama-tyma Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 17:51
      kanapę ciemno szarą/stalową, zasłony/rolety ciepły beż, ściany prawie białe tylko złamane wanilią co da po prostu odcień ciepłej bieli, dodatki może coś jak powiedzmy krzesła z tej fotografii cdn30.urzadzamy.smcloud.net/t/experts/thumbnails/questions/biay--salon_680x0_rozmiar-niestandardowy.jpg
      • anyx27 Ja tak mam... 13.03.13, 19:28
        Mam meble kuchenne (aneks) w kolorze ecru, drzwi, listwy podłogowe, stół dąb, kanapa szara. Dodatki pomarańcz i czerwony,ściany teraz ecru, wiosną malujemy na delikatny szary.
        • e-milia1 ja tez mam w kolrze ecru moja kuchnie 13.03.13, 20:43
          blat i podloge mam w jasnym brazie, kafelki na scianie ciut ciemniejsze od mebli, siciany w kolorze cappuccino. kuchnia polaczona jest z duzym pokojem. w nim mam ciemnobrazowe meble, podloge w postaci bezowej wykladziny, kanapa cappuccino, ale w nieco innym odcieniu niz sciany w kuchni. sciany w pokoju terakota. jestem bardzo zadowolona i polaczenie kolorow wyglada ciekawie....
        • jajko54 Re: Ja tak mam... 14.03.13, 09:19
          Anyx, super! mogłabys dać jakieś zdjęcie? albo wysłać mi na maila gazetowego?
          właśnie doszlismy do tego żeby zrobić ściany na biel złamaną szarym. ta kuchnia jest waniliowa ale jednak w dość chłodnym odcieniu jak na żółć więc mam szczerą nadzieję że nie będzie się gryzło.
          bardzo dziękuję wszystkim za rady, mam taki wzornik ale tam kolorów jest chyba z milion :-x najchętniej bym wymieniła te fronty kuchenne, choc nie wiem czy się zdecyduję ze względu na koszt. a czy przy powyższych parametrach wymieniłybyście kuchnię na ciemnoszarą? widział ktoś w ogole szarą kuchnię? a jak nie to jaki inny kolor? w projekcie jest drewniana ale ponieważ prawie cała podłoga będzie dębowa to chyba za dużo tego dębu by było jak na jeden pokój.

no i jeszcze dalsze pytanie o kolor dodatków. oczywiscie to mają być małe dodatki: kinkiety, poduszki - żeby ożywić całość jakimś kontrastowym kolorem.
          • anyx27 Re: Ja tak mam... 14.03.13, 11:01
            W mojej galerii jest zdjęcie, gdzie coś tam widać, z tym, ze tutaj jeszcze nie było pomarańczowych dodatków (ramki na zdjęcia na ścianach, doniczki, poduszki).

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3183988,2,5,Zdjcie2847.html
            • jajko54 Re: Ja tak mam... 14.03.13, 11:52
              ładnie, co prawda kanapa wyszła niebieska ale rozumiem że naprawdę jest szara
              u mnie jednak ta kuchnia wyjdzie dużo bardziej żółta przy takim otoczeniu sad
      • jajko54 mama-tyma 14.03.13, 09:22
        myslałam o roletach jednak szarych tylko może jaśniejszych niż kanapa jeśli ma być ciemnoszara
        ogólnie trzeba się trzymać jednej tonacji ciepłe/zimne, czyż nie? tym razem chcę iść w zimną mimo tej wanilii w kuchni - jak napisałam ona jest dość chłodna jak na odcień żółci
        • anyx27 Re: mama-tyma 14.03.13, 11:22
          jajko54 napisała:

> myslałam o roletach jednak szarych tylko może jaśniejszych niż kanapa jeśli ma
          > być ciemnoszara

My teraz mamy rolety kawa z mlekiem, coś jak krzesła widoczne na zdjęciu, ale jak będziemy malować na ten delikatny szary, to i rolety wymieniam na rzymskie w kolorze szarym.
    • a.va Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 19:36
      Idź na wnętrza, napisz w pierwszym poście, że bardzo żałujesz, że masz waniliowe meble, dziś już byś takich nie kupiła i błagasz o radę, co zrobić z taką wpadką. Wtedy cię nie zjedzą, tylko doradzą smile.
      Bez obejrzenia zdjęć ciężko coś doradzać, a tam są naprawdę mądre głowy, najlepiej ci pomogą.
      • beataj1 Re: kolorystycznie mieszkaniowo pomóżcie 13.03.13, 19:47
        Na forum wnętrzarskim rada będzie następująca:
        Kolor ścian szary. Białe listwy przypodłogowe.
        Reszta nie ma absolutnie żadnego znaczenia wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka