Dodaj do ulubionych

szydełko czy druty

15.03.13, 12:36
Co wolicie, umiecie, sprawia Wam przyjemność i dlaczego?
Ja wyłącznie szydełko. Bo mnie to relaksuje i mi dobrze wychodzi, nie zdążam realizować zamówień rodziny.
Do drutów zrobiłam kolejne podejście i znowu nic, nie umiem, wszystko jakieś takie nierówno uciągnięte, zawinięte i w ogóle nie takie. Dziwi mnie to niepomiernie, bo w końcu to i to dzianina.
Druty mają na pewno tę przewagę, że przy pewnej wprawie można na nich robić bezwzrokowo.
Obserwuj wątek
    • swiecaca Re: szydełko czy druty 15.03.13, 12:39
      ja wyłącznie druty, na szydełku wychodzi mi nierówno. na drutach to przecież nie da się nierówno zrobić a szydełkiem można się wkłuć gdzie nie trzeba.
      • helufpi Re: szydełko czy druty 15.03.13, 13:02
        na drutach to przecież ni
        > e da się nierówno zrobić
        Oj, da się, da.
        • dziennik-niecodziennik Re: szydełko czy druty 15.03.13, 20:30
          e tam. kwestia wprawy smile pierwsze kilka rzeczy z reguły jest do przeprucia wink a potem idzie OK.
    • amy.28 Re: szydełko czy druty 15.03.13, 12:42
      jessu, ile wy macie lat big_grin ?

u mnie w rodzinie nawet babcia nie szydełkuje.
      siedzi za to na fejsie.
      • helufpi Re: szydełko czy druty 15.03.13, 12:54
        Szczerze, nie znam babci, która by potrafiła szydełkować dające się nosić rzeczy. Może to być związane z okolicznością, że najlepsze tutoriale na youtubie są po angielsku.
      • gosia.w40 Re: szydełko czy druty 15.03.13, 12:55
        nie wiem ile przedmówczynie, ja 45, na szydełku robię aniołki, baranki, serwetki, itp. na drutach w pięknych latach 80-ych robiłam swetry, teraz już mi się nie chce (wolę emamę), ale potrafię. Kiedyś doszłam do takiej wprawy,ze potrafiłam robić sweter i jednocześnie czytać książkę
        • helufpi Re: szydełko czy druty 15.03.13, 13:07
          Ja robię tylko rzeczy odzieżowe, przepiękne eksponaty do wystroju domu produkują już w nadmiarze moje dziecismile
          Szydełkiem chyba się nie da bez patrzenia - ubolewam.
      • zona_mi Re: szydełko czy druty 15.03.13, 13:06
        > siedzi za to na fejsie.

Jedno drugiego nie wyklucza.

Lubię na zmianę - raz druty, raz szydełko, bo w kółko jedno to się nudzi.
        Ostatnio miałam fazę na szydełko, chusta, szal - to teraz pewnie na druty kolej.
        • marzeka1 Re: szydełko czy druty 15.03.13, 13:13
          Już od lat nie robiłam, ale kiedyś na drutach potrafiłam niezłe swetry robić- na szydełku potrafię tylko łańcuszek zrobić big_grin za to mam koleżankę, która cudeńka robi na szydełku: ozdoby, firanki, sukienki dla dzieci, torebki- i te rzeczy są po prostu piękne.
          • zona_mi Re: szydełko czy druty 15.03.13, 14:56
            A ja na drutach oczywiście swetry, też bluzeczki, sukienki, płaszczyk dla córki, jak miała ze 4 lata.
            Na szydełku bluzeczki, czapki, kapelusze (dziewczynkowe), sukienki dla dzieci i dorosłych, ubranko do chrztu dla synka - pajacyk tak konkretnie, ozdoby świąteczne, elementy do robienia kartek, chusty, szale, tuniki. Teraz mam ochotę na ażurowe rękawy do szytej bluzki, ciekawe jak to wyjdzie. Firankę też sobie kiedyś zrobię szydełkową.
            Jedynie zabawek szydełkowych nie robię, bo jakoś mnie to nie kręci, ale moja koleżanka robi cudne, mam na przykład te:
            https://www.kasiab.vot.pl/wordpress/wp-content/uploads/2011/04/mis_margolcia.jpg

https://www.kasiab.vot.pl/wordpress/wp-content/uploads/2011/04/frycek.jpg
      • kikimora78 Re: szydełko czy druty 15.03.13, 13:41
        u mnie za szydło złapał nawet mój mąż.
        oto jedno z jego dzieł - prezent dla pewnego ośmiolatka:
        https://1.bp.blogspot.com/-lS_biLFjLVs/Tr4_kYSDE0I/AAAAAAAAA2Q/FFmneqkbNTA/s1600/yoda.JPG
        • aneta-skarpeta Re: szydełko czy druty 15.03.13, 14:02
          superbig_grin pozdrów mężasmile
        • helufpi Re: szydełko czy druty 16.03.13, 09:36
          Master Yoda czadowysmile
          Nikomu go nie pokażę, bo też będą chcieli.
        • yenna_m Re: szydełko czy druty 17.03.13, 11:16
          facet wymiata smile
      • aneta-skarpeta Re: szydełko czy druty 15.03.13, 13:59
        szydełkowanie i drutowanie jest zajebiste

a jakie cudne rzeczy mozna zrobic- i to nie babcine

poza tym np ja mam dzieki temu mnostwo fajnych rzeczy, ktorych nikt nie ma
      • pinkdot Re: szydełko czy druty 16.03.13, 10:15
        > jessu, ile wy macie lat big_grin ?
        >
        > u mnie w rodzinie nawet babcia nie szydełkuje.
        > siedzi za to na fejsie.

Tu gdzie mieszkam druty to hobby bardzo na czasie, wiele młodych dziewczyn zrzesza się w klubach typu Stitchn'Bitch - produkcje są absolutnie niebabciowe, w ruch idą kaszmiry i alpaki, wychodzą cudeńka takie, że głowa mała. Myślenie, że druty to zajęcie dla starszych pań, to przeżyteksmile.
    • beataj1 Re: szydełko czy druty 15.03.13, 13:30
      Szydełko. U mnie szydełko ma ta przewagę że nie trzeba pilnować by nie zgubić oczka. W robótkach szydełkowych zwykle ma sie tylko jedno oczko do pilnowania.
      Ja robię głównie kocyki, szaliki, narzuty. Lubie rzeczy użytkowe. W tym roku zrobiłam 14 kominów dla chętnych znajomych i przysięgam że nie zbliżę sie do włóczki moherowej przez najbliższe kilka miesięcy.
      Teraz na haczyku mam kocyk niemowlęcy dla ciężarnej przyjaciółki. Potem będę robić śpiworek do wózka dla siebie a potem jakieś znajome chodzą i nieśmiało przebąkują że chciałyby kolejne kocyki.

Druty lubię ale jakoś cierpliwości nie mam.
      Kocyk na razie wygląda tak...

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/if/gh/pjx5/7eJCPFRCqCMIGxT7cB.jpg

....
      Kłamstwo bywa marzeniem złapanym na gorącym uczynku.
      • a-inka Re: szydełko czy druty 15.03.13, 13:55
        Piękny kocyk.Jak urodziła się moja córeczka,to dostałam w prezencie podobny od..pań w szkole mojego synkasmileByłam bardzo mile zaskoczona,fajna pamiątka.
        Niestety sama osobiście nie mam takich zdolności..próbowałam kiedyś szydełkować,ale jakoś mi nie wychodziło,nie wiem,od czego to zależy?I czy mając prawie 40 lat mozna jeszcze się nauczyć?winkPozdrawiam ciepłosmile
        • iwoniaw Re: szydełko czy druty 15.03.13, 17:07
          Nie wiem, od czego to zależy, moim zdaniem szydełkować można się nauczyć zarówno w wieku przedszkolnym, jak i na emeryturze. Wydaje mi się to łatwiejsze od robienia na drutach, które też jakoś skomplikowane nie jest. W dobie miliona tutoriali w necie i łatwo dostępnych schematów na pewno człowiekowi łatwiej nabywać wiedzę i ćwiczyć temat niż gdy ma do dyspozycji np. tylko jedną babcię o niekoniecznie anielskiej cierpliwości i talencie dydaktycznym, tak myślę wink
    • kikimora78 Re: szydełko czy druty 15.03.13, 13:38
      tylko szydełko, na drutach jakoś nie potrafię "formy" zrobić, szydełko wydaje mi się bardziej "plastyczne" - jeśli ktoś rozumie co mam mam na myśli. w sensie, że "szydełko giętke zrobi wszystko co pomyśli głowa" czy jakoś tak smile przynajmniej wg. mnie.
      • helufpi Re: szydełko czy druty 16.03.13, 09:34
        O, zgadzam się - dla mnie szydełko ma ten plus, że można kształtować wszystkie wymiary jednocześnie, a nie płaszczyznę, z której trzeba następnie coś uszyć. Choć są mistrzynie, które na drutach też to potrafią. Może któraś się pochwali obrazkami?
    • moofka Re: szydełko czy druty 15.03.13, 16:01
      umiem i lubie i jedno i drugie
      umiem robic misterne male rzeczy na szydelku
      umiem robic bardzo szybko duze rzeczy na drutach
      robie rzadko bo wiecej czasu marnuje w necie
      i ciezko porownac obie techniki, bo kazda jest do czegos innego lepsza
    • charna_78 Re: szydełko czy druty 15.03.13, 16:03
      Ani szydelko ani druty tylko maszyna do szyciasmile) Uwielbiam robic patchworki i kapy. Wlasnie koncze kape z alfabetem dla mojego 5-cio miesiecznego syna. Bedzie mial po czym pelzacsmile)
    • jolunia01 Re: szydełko czy druty 15.03.13, 18:26
      Jedno i drugie. Na drutach umiem prawie wszystko, szydełkiem tylko proste rzeczy. Jeśli dożyję do emerytury (ach, jak to długo jeszcze) to spróbuję się nauczyć robić frywolitki, bo może wtedy będę miała na to czas.
    • dziennik-niecodziennik Re: szydełko czy druty 15.03.13, 20:26
      lubie oba, ale wole druty. wychodza mi ładniejsze rzeczy smile
    • pinkdot Re: szydełko czy druty 16.03.13, 10:16
      Wolę druty, od szydełka trzymam się z daleka, nie leży mi w ręcesmile.
    • zuzann-a Re: szydełko czy druty 16.03.13, 10:24
      Umiem i na drutach i na szydełku ale chyba wolę szydełko.
    • yenna_m Re: szydełko czy druty 16.03.13, 10:27
      jedno i drugie smile
    • mamand Re: szydełko czy druty 16.03.13, 16:24
      ja wolę tępą igłę do wyszywania smile
    • eliszka25 Re: szydełko czy druty 17.03.13, 09:36
      to ja mam zupelnie odwrotnie smile. na drutach robie wlasnie tak, ze ogladam telewizje i sztrykuje, tylko od czasu do czasu spogladajac na druty. na szydelku nigdy nie nauczylam sie porzadnie, nie wiem dlaczego, bo zawsze bardzo chcialam, ale mi jakos nie wyszlo. na drutach nauczylam sie w wieku chyba z 5 lat i wszystkie moje lalki mialy skuenki, swetry i bluzki robione na drutach.

co do sciagania i zwijania, to musisz uwazac, zeby przerabiac oczka tak samo luzno/ciasno przez caly czas, bo inaczej wyjdzie wlasnie w jednym miejscu sciagniete, w innym rozciagniete. zwijaja sie tylko niektore sciegi. jak robisz gladkim sciegiem, to bedzie sie zwijac, jak wybierzesz inny, to sie nie zwija. jak nabierzesz wprawy, to zacznie ci duzo lepiej wychodzic.
      • elske Re: szydełko czy druty 17.03.13, 10:23
        Szydelko i druty. Potrafie jedn i drugie, za to nie potrafie czytac opisu wzoru. Za to schemat graficzny wzoru na szydelko nie ma dla mnie tajemnic. Przy wzorze na druty juz jest problem : wzor kolorowy robie bez problemu, za to wzory azurowe, tu mam troche problemu ze schematem. Najczesciej robie cos z glowy. W zime robilam dzieciakom skarpety na drutach. Obadalam gotowa skarpete , zrobilam sobie schemat w glowie i dziergam. Mam jeszcze rozpoczety sweter na szydelku, pewnie skoncze do jesieni, bo w tej chwili nie mam czasu na prywatne dzierganie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gb/vf/y0um/iSBpW98du0a6TIgi1B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gb/vf/y0um/PP7fOBnhUkhgcfAvDB.jpg
        • wilowka Szydełko, druty i maszyna do szycia 17.03.13, 10:48
          Szydełko - opanowałam całkowicie - sąsiadka mi pokazała słupek, półsłupek, łańcuszek a dalej to już sama zgłębiłam i teraz instruuję zaocznie robótkowiczki przez internet smile

https://2.bp.blogspot.com/-rBEL95ldP0A/TrQub13zWiI/AAAAAAAABRU/J3Y-cFnKUyU/s320/IMG_2890.JPG

https://2.bp.blogspot.com/_mxlbGvsiMcc/TF55ChajaOI/AAAAAAAABJA/f0cnyvALi3g/s400/DSCN4143.JPG

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/sh/gh/mjr1/6nzfDdUzy9B43TMHuB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/sh/gh/mjr1/zwfOYmWK4px5EO0saB.jpg
          narzuta 190 na ponad 2 metry smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/sh/gh/mjr1/i2LRiQd8I8bihlgn7B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/sh/gh/mjr1/BEyzzVLZu8hP3nMqvB.jpg

Uspokaja, wyrównuje oddech, pozwala mieć oryginalne dodatki, bez ściemniania w CV piszę, ze jestem kreatywna (bo jestem, a nie tylko piszę, jak większość), tym, którzy chcą (a są tacy) mogę dać od serca prezent... Polecam! smile

Druty - Jak miałam 7 lat to mi ktoś pokazała oczka prawe - dalej samouk, z książek i netu. Nie ogarnęłam w stopniu takim jak szydełko, ale czapkę, szalik, czy chustę bez problemu robię.
          Nie paździerzowe, nie babciowe, tylko współczesne, do noszenia, podziwiania i ogrzewania (bo dzianina drutowe cieplejsza niż szydełkowa)
          • jowita771 Re: Szydełko, druty i maszyna do szycia 17.03.13, 11:40
            Są wspaniałe, niebiesko-fioletowa czapka na Reksiu po prostu zachwycająca!
            • wilowka Re: Szydełko, druty i maszyna do szycia 17.03.13, 16:41
              Dziękuję. smile
              Do tego włóczka na nią kosztowała 20 zł, a to jest 100% wełny. wić zaistniała rzadka sytuacja w której robione jest tańsze od kupionego (wełna kontra akryl co się rozwala w miesiąc smile)
    • nabakier Re: szydełko czy druty 17.03.13, 11:11
      Na Kubie będąc (a co, chwalę się tongue_out) kupiłam od jednej Kubanki piękną sukienkę robioną szydełkiem oraz jeszcze piękniejszy komplecik: krótkie spodenki (typ bokserki) z koszulką na ramiączkach. Nie dość, że absolutnie cudowne ściegi, to jeszcze jakaś taka włóczka, co to jej pranie nie szkodzi. A ta Kubanka to tak zaiwaniała tym szydełkiem, że mi oczy wylatały z orbit.
      Ech, umieć tak, jak ona...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka