Dodaj do ulubionych

ematkowy stol wielkanocny

27.03.13, 16:43
co szykujecie dobre kobiety?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:04
      2 ciasta, które znajdą się na wielkanocnym stole u mojej siostry, gdzie spędzę święta. Pomogę też jej faszerować jajka.
      • moofka Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:12
        jakie ciasta?
        i czym jajka faszerujesz?
        • marzeka1 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:28
          Sernik i ciasta z galaretką; jaja faszeruję żółtkiem, szynką i szczypiorem i odrobiną majonezu, czasem je podsmażam na maśle i podaję na ciepło (wtedy mogą być faszerowane w połówkach skorupek).
          • jak-nie-ja-to-kto Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:46
            A jaka szynka i w jakiej proporcji względem ilości jajek tej szynki? Rozumiem że drobno posiekanej?
            • marzeka1 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:49
              Tak drobno posiekane, kilka plastrów,, robię tak "na oko".
              • jak-nie-ja-to-kto Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:59
                Dzięki smile Zrobię na Święta
      • fajnedziewcze Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 18:11
        Ja bede robic sernik na ciemnym spodzie,babke z przepisu mojej babci,gar barszczu b. z kielbasa,flaki i rosol z lanymi dla dzieci,udka pieczone z krokietem,bigos mam ze swiat w sloiku to odgrzeje,jajka faszerowane pieczarkami i extra salatka chrzanowa,i mysle ze starczy.
        • moofka Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:02
          opowiedz o salatce chrzanowej?
          • totorotot Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 22:28
            > opowiedz o salatce
            chrzanowej?

Była sobie malutka sałatka chrzanowa. Była bardzo samotna, bo wszyscy się krzywili, parskali i pluli podczas jej konsumpcji. Pewnego razu sałatka chrzanowa
            • naomi19 Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 09:14
              odkryła, że pani domu nie robi jej ze świeżo startego chrzany, ale ze słoika i tym sposobem odkryła powód plucia. Postanowiła
    • eliszka25 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:15
      swieta spedze u tesciow, wiec czesciowo zalezy to od tego, co kupi tesc, bo to on robi u nich zakupy. ja planuje zrobic zurek z biala kielbasa, jajka faszerowane, mazurek, tesciowa moze zrobi pasztet. poza tym pewnie upieke jakies mieso. to sie okaze juz na miejscu. oczywiscie swieconka obowiazkowo.
    • mapola Babka wielkanocna i mazurek 27.03.13, 17:31
      poproszę o sprawdzony przepis smile
      • eliszka25 Re: Babka wielkanocna i mazurek 28.03.13, 00:13
        takiej prawdziwej baby wielkanocnej nigdy nie robilam, ale mazurek zwykle robie orzechowy. bardzo dobry i robi sie bez wiekszej filozofii, jak wiekszosc mazurkow chyba:

250 g orzechow wloskich
        100 g masla
        niepelna szklanka cukru pudru
        cukier waniliowy
        100 g maki
        sok z cytryny
        2 bialka
        150 g cukru pudru do piany
        kruchy spod do mazurka

kilka orzechow odlozyc do dekoracji, reszte zemlec (albo uzyc od razu orzechow mielonych). maslo utrzec z zoltkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta mase. wymieszac z maka, orzechami i sokiem z cytryny (mniej wiecej sok z 1 cytryny - trzeba posmakowac, zeby nie bylo za kwasne). mase wylozyc na spod mazurka, przykryc piana ubita z bialek i cukru pudru, udekorowac polowkami orzechow, piec 30 min. w temp. 180 stopni.

i jeszcze kruchy spod do mazurka:
        150 g masla
        250 g maki krupczatki (albo zwyklej)
        3 zoltka
        1 cale jajko

maslo posiekac z maka, dodac cukier, zoltka i jajko, zagniesc ciasto. powinno byc dosc scisle, jak trzeba, dosypac maki. ciasto uformowac w kule, zawinac w folie i wlozyc do lodowki na kilka godz. schlodzone ciasto rozwalkowac, wylozyc na blache, mocno docisnac do dna, zrobic po bokach ozdobny rant. ciasto nakluc w kilku miejscach widelcem. piec w 200 stopniach na zloty kolor.

akurat do tego mazurka nie pieke spodu osobno, tylko wykladam mase na surowy spod i pieke wszystko razem. nawet moj maz, ktory zawsze twierdzil, ze nie lubi mazurkow, je az mu sie uszy trzesa smile
    • asicho_72 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:42
      ja robie pasztet, schab pieczony z czosnkiem ,jakąś sałatke , bigos i chciała bym upiec jakieś mięso ale szukam dobrego przepisu i zrobie rulony z szynki nadziewane serowym nadzieniem
    • przeciwcialo Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 18:01
      Na pewno sernik na spodzie z orzechów, muffiny dla dzieci.
      Na resztę nie mam pomysłów, zastanowię się jak pojadę na zakupy.
      • totorotot Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 22:25
        > Na pewno sernik na spodzie
        z orzechów

Dawaj przepissmile
    • dzika41 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 18:31
      Wędliny mamy uwędzone.
      W piątek robię białą kiełbasę.
      Jeszcze boczek upiekę, w papryce, czosnku i ziołach prowansalskich.
      Śniadanie u teściowej i do niej niosę: boczek, białą, babkę śmietankową, sernik z rosą i jaja faszerowane.

W poniedziałek spotykamy się u nas i każdy z czymś przychodzi.
    • mayaalex Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 18:40
      Ja zrobie sernik wg przepisu iriny katodiny bo wyglada na odpowiedni poziom trudnosci dla takich beztalenci jak ja, sprobuje jeszcze pasche z galaretka, moze jajka faszerowane? I dzis juz w polskim sklepie kupilam kielbase biala, szynke, chrzan, zrobie wlasny majonez bo to akurat umiem - a z niego sosy do jajek - i jakas salatke. Moj maz padnie jak to zobaczy smile i jeszcze mam dwie torby zabawek na zajaca dla mojego synka (na slodycze jest za maly) i kupie czekoladki dla nas - strasznie sie ciesze na te swieta!
      • totorotot Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 22:29

• kerri31 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:11
      Biały barszcz z kiełbaską, jajka faszerowane z pieczarkami, jajka w sosie tatarskim, sałatka, wędliny z wędzarni teścia, biała kiełbaska, ciasta : babka, sernik i shrek. Jeszcze nie wiem co na obiad zrobię ale jak zgłodnieją to chyba roladki z piersi kurczaka z szynką i serem...
    • drosetka Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:18
      w tym roku sie nie wysilam, bo jade do mamy, ale przygotowuję na wyjazd sałatkę śledziową, jajka faszerowane i pyszne ciasto z serkiem mascarpone i owocami.
      • carmita80 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:47
        Ziemniaczana fritatta z serem kozim i pesto, frnacuskie tosty z czekolada z bananami, salatke z grillowanego kurczaka, buraczkow i pomaranczy, slatka z peczaku i dyni pizmowej, saltka z pomodorow, ogorkow i kolendry, kurczak po meksykansku, slodkie bulki drozdzowe, piczona noge barania. Mysle ze moze zrobie jakis deser, cos czekoladowego z orzechami. To na 4 dni wolnego, jeden dzien bedziemy u znajomych.
        • shan_sa Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 20:00
          Piekę boczek, karczek i schab faszerowany morelami - to jako wędliny
          Sałatkę jarzynową, pieczarkową
          Żur, robi się właśnie zakwas
          Ćwikłę
          Mama przyniesie pieczoną białą kiełbasę, faszerowane jajka
          Reszta przyniesie ciasta, inne frykasy
    • maggorlo Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 20:18
      Jak co święta - nic ;D
    • kamelia04.08.2007 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 20:54
      nic, zero.
      Tylko z dziecmi jajka pomalujemy.
      • attiya Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 08:16
        tak samo tongue_out
        dziecko będzie jajka malować a potem będziemy odpoczywać
    • podkocem Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 20:58
      NIC
      Całe święta pracuję (od piątku do wtorku 08:00 - 19:00)
    • alfa36 Szukam przepisu na mazurek 27.03.13, 21:06
      Moje dziecko było na warsztatach wielkanocnych i jadło tam mazurek. No i koniecznie muszę upiec, bo mi młody życ nie da. A ja w zyciu nie peikłam i nie jadłam takiego ciasta (jakos u mnie tradycji nie ma mazurkowych).Dajcie jakis prosty i dobry przepis na mazurek, plisss.
      • moofka Re: Szukam przepisu na mazurek 27.03.13, 21:09
        ja sie przymierzam do tego
        kuchnialidla.pl/product/Mazurek-migdalowo-kajmakowy
        wyglada cudnie
        ale kaloryczny chyba jest okropnie
        robie tez mazurek kajmakowy
        na andrutach - szybki i pyszny
        • alfa36 masa kajmakowa? 27.03.13, 22:01
          Musi być z krowek? Bo mam w puszcze to mleko (kajmak) i nie wiem, czy dałoby się wykorzystac. Może wiecie?
          • dziennik-niecodziennik Re: masa kajmakowa? 27.03.13, 22:06
            jak masz puszkę mleka skondensowanego słodzonego to sama zrób kajmak. wystarczy gotować 2 godziny zamkniętą puszkę w garnku z wodą.
            • alfa36 Re: masa kajmakowa? 27.03.13, 22:48
              Ta puszka jest już ugotowana, znaczy masa to jest. Tylko, czy do tego cos się jeszcze dodaje? Bo samodzielnie zrobiona masa kajmakowa (ta z przepisu z lidla, gdzzies tu linkowanego) to m.in krowki i smietana.
      • imasumak Najszybszy w świecie mazurek krówkowy: 27.03.13, 22:50
        Ciasto:
        50 dkg maki pszennej
        25 dkg masła
        15 dkg cukru
        szczypta soli
        3 żółtka
        1 łyżeczka do kawy proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody
        ewentualnie 2-3 łyżki śmietany
        Trzeba zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, upiec w 2 placki w formach 30 na 40 cm.

MASA:
        1 kg krówek (najlepiej wawelu) podgrzewać na maleńkim ogniu dolewając stopniowo 1/4 l mleka. Gorącą masę rozsmarować na gotowe placki. Gdy zastygnie roztopić 2-3 czekolady z odrobiną mleka, polać ciasto z masą krówkową, udekorować migdałami, skórkami pomarańczowymi i czym tylko chcemy smile
        • alfa36 imasumak 27.03.13, 23:11
          Jeszcze raz: sa dwa placki i obydwa smarujemy masą krowkową? Czy jeden smarujemy na to nakładamy drugi i to polewamy czekoladą?
          • imasumak Re: imasumak 27.03.13, 23:15
            sa dwa placki i obydwa smarujemy masą krowkową - dokładnie tak smile
      • eliszka25 Re: Szukam przepisu na mazurek 28.03.13, 00:14
        wyzej podalam przepis na mazurek orzechowy. robi sie latwo i pyszny jest i nawet nie jakis strasznie kaloryczny.
    • dziennik-niecodziennik Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 21:52
      u nas jak zwykle święta zrzutkowe. ja akurat robię bigos, pasztet i słodkości. bedzie mazurek, sernik, jabłecznik i ciasteczko-lizaki smile
    • magata.d Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 21:56
      Ja robię pasztet z selera, żurek, jajka w majonezie ze szczypiorkiem, sałatkę z tuńczykiem. A z ciast piekę mazurek kajmakowy z orzechami, mazurek chałwowy, ciasteczka pomarańczowe z makiem, ciasteczka z żurawiną i migdałami, ciasto mocno czekoladowe z kokosowym kremem (czekoladowe malibu). Wyjątkowo nie piekę sernika, bo jakoś nie mam ochoty (pewnie siostra upiecze, i teściowa wink)
    • peggy_su Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 22:59
      Bez dużych szaleństw: żurek z jajkiem, jajka z jakimś prostym farszem, szynka gotowana.
      Z słodkości: jeden mazurek, tiramisu i babeczki cytrynowe, które mam w planie w większości wywieźć do teściowej.
      • lucadimontezemolo Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 00:19
        Na niedzielę dużo wódki plus wino i coś do przekąszenia , wędliny,sałatka jarzynowa, marynaty. W poniedziałek mało wódki plus jedzeniowo to co w dzień poprzedni.
    • default Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 09:01
      W sobotę postny obiad: śledzie z jabłkiem w śmietanie + ziemniaki z wody.
      W niedzielę żur z bialą kiełbasą i jajkiem, kaczka pieczona z jabłkami.
      Do przekąszania na zimno - szynka peklowana gotowana, boczek pieczony, śledzie z żurawiną, sałatka jarzynowa, sałatka koperkowa, grzybki marynowane, no i jajka oczywiście. Ciasta : sernik, mazurek marcepanowy oraz tort black forrest (mazurek i tort zamówione z cukierni, aż tak pracowita nie jestem smile) Tort dlatego, że odfajkuję od razu swoje urodziny, które przypadają kilka dni później.
    • yenna_m Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 09:10
      keks bananowy ale bez cytryny
      sałatka jarzynowa (z pół roku nie jadłam)
      sałatka z selera i piersi kurczaka
      żurek z białą kiełbasą (chyba zrezygnuję z 2 dania bo doświadczenie wskazuje, że po śniadaniu świątecznym jesteśmy tak najedzeni, że dwudaniowy obiad to porażka i nikt tego nie zje)
      upiekę szynkę, którą peklowałam 3 tygodnie

na śniadanie świąteczne - jedynie święconka, bo moje dzieci z atencją wielką co rok święcą tuzin jajek, masę kabanosów, tonę chleba i inszych różności big_grin wink
      • yenna_m Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 09:11
        a, i mazurek karmelowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka