moofka 27.03.13, 16:43 co szykujecie dobre kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:04 2 ciasta, które znajdą się na wielkanocnym stole u mojej siostry, gdzie spędzę święta. Pomogę też jej faszerować jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:12 jakie ciasta? i czym jajka faszerujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:28 Sernik i ciasta z galaretką; jaja faszeruję żółtkiem, szynką i szczypiorem i odrobiną majonezu, czasem je podsmażam na maśle i podaję na ciepło (wtedy mogą być faszerowane w połówkach skorupek). Odpowiedz Link Zgłoś
jak-nie-ja-to-kto Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:46 A jaka szynka i w jakiej proporcji względem ilości jajek tej szynki? Rozumiem że drobno posiekanej? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:49 Tak drobno posiekane, kilka plastrów,, robię tak "na oko". Odpowiedz Link Zgłoś
jak-nie-ja-to-kto Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:59 Dzięki Zrobię na Święta Odpowiedz Link Zgłoś
fajnedziewcze Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 18:11 Ja bede robic sernik na ciemnym spodzie,babke z przepisu mojej babci,gar barszczu b. z kielbasa,flaki i rosol z lanymi dla dzieci,udka pieczone z krokietem,bigos mam ze swiat w sloiku to odgrzeje,jajka faszerowane pieczarkami i extra salatka chrzanowa,i mysle ze starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:02 opowiedz o salatce chrzanowej? Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 22:28 > opowiedz o salatce chrzanowej? Była sobie malutka sałatka chrzanowa. Była bardzo samotna, bo wszyscy się krzywili, parskali i pluli podczas jej konsumpcji. Pewnego razu sałatka chrzanowa Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 09:14 odkryła, że pani domu nie robi jej ze świeżo startego chrzany, ale ze słoika i tym sposobem odkryła powód plucia. Postanowiła Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:15 swieta spedze u tesciow, wiec czesciowo zalezy to od tego, co kupi tesc, bo to on robi u nich zakupy. ja planuje zrobic zurek z biala kielbasa, jajka faszerowane, mazurek, tesciowa moze zrobi pasztet. poza tym pewnie upieke jakies mieso. to sie okaze juz na miejscu. oczywiscie swieconka obowiazkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mapola Babka wielkanocna i mazurek 27.03.13, 17:31 poproszę o sprawdzony przepis Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Babka wielkanocna i mazurek 28.03.13, 00:13 takiej prawdziwej baby wielkanocnej nigdy nie robilam, ale mazurek zwykle robie orzechowy. bardzo dobry i robi sie bez wiekszej filozofii, jak wiekszosc mazurkow chyba: 250 g orzechow wloskich 100 g masla niepelna szklanka cukru pudru cukier waniliowy 100 g maki sok z cytryny 2 bialka 150 g cukru pudru do piany kruchy spod do mazurka kilka orzechow odlozyc do dekoracji, reszte zemlec (albo uzyc od razu orzechow mielonych). maslo utrzec z zoltkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta mase. wymieszac z maka, orzechami i sokiem z cytryny (mniej wiecej sok z 1 cytryny - trzeba posmakowac, zeby nie bylo za kwasne). mase wylozyc na spod mazurka, przykryc piana ubita z bialek i cukru pudru, udekorowac polowkami orzechow, piec 30 min. w temp. 180 stopni. i jeszcze kruchy spod do mazurka: 150 g masla 250 g maki krupczatki (albo zwyklej) 3 zoltka 1 cale jajko maslo posiekac z maka, dodac cukier, zoltka i jajko, zagniesc ciasto. powinno byc dosc scisle, jak trzeba, dosypac maki. ciasto uformowac w kule, zawinac w folie i wlozyc do lodowki na kilka godz. schlodzone ciasto rozwalkowac, wylozyc na blache, mocno docisnac do dna, zrobic po bokach ozdobny rant. ciasto nakluc w kilku miejscach widelcem. piec w 200 stopniach na zloty kolor. akurat do tego mazurka nie pieke spodu osobno, tylko wykladam mase na surowy spod i pieke wszystko razem. nawet moj maz, ktory zawsze twierdzil, ze nie lubi mazurkow, je az mu sie uszy trzesa Odpowiedz Link Zgłoś
asicho_72 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 17:42 ja robie pasztet, schab pieczony z czosnkiem ,jakąś sałatke , bigos i chciała bym upiec jakieś mięso ale szukam dobrego przepisu i zrobie rulony z szynki nadziewane serowym nadzieniem Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 18:01 Na pewno sernik na spodzie z orzechów, muffiny dla dzieci. Na resztę nie mam pomysłów, zastanowię się jak pojadę na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 22:25 > Na pewno sernik na spodzie z orzechów Dawaj przepis Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 18:31 Wędliny mamy uwędzone. W piątek robię białą kiełbasę. Jeszcze boczek upiekę, w papryce, czosnku i ziołach prowansalskich. Śniadanie u teściowej i do niej niosę: boczek, białą, babkę śmietankową, sernik z rosą i jaja faszerowane. W poniedziałek spotykamy się u nas i każdy z czymś przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 18:40 Ja zrobie sernik wg przepisu iriny katodiny bo wyglada na odpowiedni poziom trudnosci dla takich beztalenci jak ja, sprobuje jeszcze pasche z galaretka, moze jajka faszerowane? I dzis juz w polskim sklepie kupilam kielbase biala, szynke, chrzan, zrobie wlasny majonez bo to akurat umiem - a z niego sosy do jajek - i jakas salatke. Moj maz padnie jak to zobaczy i jeszcze mam dwie torby zabawek na zajaca dla mojego synka (na slodycze jest za maly) i kupie czekoladki dla nas - strasznie sie ciesze na te swieta! Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:11 Biały barszcz z kiełbaską, jajka faszerowane z pieczarkami, jajka w sosie tatarskim, sałatka, wędliny z wędzarni teścia, biała kiełbaska, ciasta : babka, sernik i shrek. Jeszcze nie wiem co na obiad zrobię ale jak zgłodnieją to chyba roladki z piersi kurczaka z szynką i serem... Odpowiedz Link Zgłoś
drosetka Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:18 w tym roku sie nie wysilam, bo jade do mamy, ale przygotowuję na wyjazd sałatkę śledziową, jajka faszerowane i pyszne ciasto z serkiem mascarpone i owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 19:47 Ziemniaczana fritatta z serem kozim i pesto, frnacuskie tosty z czekolada z bananami, salatke z grillowanego kurczaka, buraczkow i pomaranczy, slatka z peczaku i dyni pizmowej, saltka z pomodorow, ogorkow i kolendry, kurczak po meksykansku, slodkie bulki drozdzowe, piczona noge barania. Mysle ze moze zrobie jakis deser, cos czekoladowego z orzechami. To na 4 dni wolnego, jeden dzien bedziemy u znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
shan_sa Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 20:00 Piekę boczek, karczek i schab faszerowany morelami - to jako wędliny Sałatkę jarzynową, pieczarkową Żur, robi się właśnie zakwas Ćwikłę Mama przyniesie pieczoną białą kiełbasę, faszerowane jajka Reszta przyniesie ciasta, inne frykasy Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 20:54 nic, zero. Tylko z dziecmi jajka pomalujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 08:16 tak samo dziecko będzie jajka malować a potem będziemy odpoczywać Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 20:58 NIC Całe święta pracuję (od piątku do wtorku 08:00 - 19:00) Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Szukam przepisu na mazurek 27.03.13, 21:06 Moje dziecko było na warsztatach wielkanocnych i jadło tam mazurek. No i koniecznie muszę upiec, bo mi młody życ nie da. A ja w zyciu nie peikłam i nie jadłam takiego ciasta (jakos u mnie tradycji nie ma mazurkowych).Dajcie jakis prosty i dobry przepis na mazurek, plisss. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Szukam przepisu na mazurek 27.03.13, 21:09 ja sie przymierzam do tego kuchnialidla.pl/product/Mazurek-migdalowo-kajmakowy wyglada cudnie ale kaloryczny chyba jest okropnie robie tez mazurek kajmakowy na andrutach - szybki i pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 masa kajmakowa? 27.03.13, 22:01 Musi być z krowek? Bo mam w puszcze to mleko (kajmak) i nie wiem, czy dałoby się wykorzystac. Może wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: masa kajmakowa? 27.03.13, 22:06 jak masz puszkę mleka skondensowanego słodzonego to sama zrób kajmak. wystarczy gotować 2 godziny zamkniętą puszkę w garnku z wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: masa kajmakowa? 27.03.13, 22:48 Ta puszka jest już ugotowana, znaczy masa to jest. Tylko, czy do tego cos się jeszcze dodaje? Bo samodzielnie zrobiona masa kajmakowa (ta z przepisu z lidla, gdzzies tu linkowanego) to m.in krowki i smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Najszybszy w świecie mazurek krówkowy: 27.03.13, 22:50 Ciasto: 50 dkg maki pszennej 25 dkg masła 15 dkg cukru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżeczka do kawy proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody ewentualnie 2-3 łyżki śmietany Trzeba zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, upiec w 2 placki w formach 30 na 40 cm. MASA: 1 kg krówek (najlepiej wawelu) podgrzewać na maleńkim ogniu dolewając stopniowo 1/4 l mleka. Gorącą masę rozsmarować na gotowe placki. Gdy zastygnie roztopić 2-3 czekolady z odrobiną mleka, polać ciasto z masą krówkową, udekorować migdałami, skórkami pomarańczowymi i czym tylko chcemy Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 imasumak 27.03.13, 23:11 Jeszcze raz: sa dwa placki i obydwa smarujemy masą krowkową? Czy jeden smarujemy na to nakładamy drugi i to polewamy czekoladą? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: imasumak 27.03.13, 23:15 sa dwa placki i obydwa smarujemy masą krowkową - dokładnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Szukam przepisu na mazurek 28.03.13, 00:14 wyzej podalam przepis na mazurek orzechowy. robi sie latwo i pyszny jest i nawet nie jakis strasznie kaloryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 21:52 u nas jak zwykle święta zrzutkowe. ja akurat robię bigos, pasztet i słodkości. bedzie mazurek, sernik, jabłecznik i ciasteczko-lizaki Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 21:56 Ja robię pasztet z selera, żurek, jajka w majonezie ze szczypiorkiem, sałatkę z tuńczykiem. A z ciast piekę mazurek kajmakowy z orzechami, mazurek chałwowy, ciasteczka pomarańczowe z makiem, ciasteczka z żurawiną i migdałami, ciasto mocno czekoladowe z kokosowym kremem (czekoladowe malibu). Wyjątkowo nie piekę sernika, bo jakoś nie mam ochoty (pewnie siostra upiecze, i teściowa ) Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: ematkowy stol wielkanocny 27.03.13, 22:59 Bez dużych szaleństw: żurek z jajkiem, jajka z jakimś prostym farszem, szynka gotowana. Z słodkości: jeden mazurek, tiramisu i babeczki cytrynowe, które mam w planie w większości wywieźć do teściowej. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 00:19 Na niedzielę dużo wódki plus wino i coś do przekąszenia , wędliny,sałatka jarzynowa, marynaty. W poniedziałek mało wódki plus jedzeniowo to co w dzień poprzedni. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 09:01 W sobotę postny obiad: śledzie z jabłkiem w śmietanie + ziemniaki z wody. W niedzielę żur z bialą kiełbasą i jajkiem, kaczka pieczona z jabłkami. Do przekąszania na zimno - szynka peklowana gotowana, boczek pieczony, śledzie z żurawiną, sałatka jarzynowa, sałatka koperkowa, grzybki marynowane, no i jajka oczywiście. Ciasta : sernik, mazurek marcepanowy oraz tort black forrest (mazurek i tort zamówione z cukierni, aż tak pracowita nie jestem ) Tort dlatego, że odfajkuję od razu swoje urodziny, które przypadają kilka dni później. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: ematkowy stol wielkanocny 28.03.13, 09:10 keks bananowy ale bez cytryny sałatka jarzynowa (z pół roku nie jadłam) sałatka z selera i piersi kurczaka żurek z białą kiełbasą (chyba zrezygnuję z 2 dania bo doświadczenie wskazuje, że po śniadaniu świątecznym jesteśmy tak najedzeni, że dwudaniowy obiad to porażka i nikt tego nie zje) upiekę szynkę, którą peklowałam 3 tygodnie na śniadanie świąteczne - jedynie święconka, bo moje dzieci z atencją wielką co rok święcą tuzin jajek, masę kabanosów, tonę chleba i inszych różności Odpowiedz Link Zgłoś