Dodaj do ulubionych

wojna koreańska

30.03.13, 09:30
jak myślicie - północ jest zdolna to konfliktu na szeroką skalę czy tylko tak sobie fantazjują? Wg mnie atak jakikolwiek, w tym nuklearny, to dla Północy byłby strzał w kolano, USA i NATO zmiotłyby ten kraj z powierzchni Ziemi, jednak biorąc pod uwagę szaleństwo Kima...
Zawsze mnie lękiem napawają takie doniesienia, zwłaszcza jeśli chodzi o kraj z bronią atomową, poza tym skoro NATO będzie w konflikcie to i polscy żołnierze znowu będą "walczyć" nie o swoją sprawę.
Obserwuj wątek
    • olena.s Re: wojna koreańska 30.03.13, 10:44
      A tak z czystej ciekawości: co uznałabyś za "naszą sprawę" o którą powinni walczyć nasi żołnierze? Czyli gdzie dla ciebie leży granica między 'nasze' a 'cudze'?
    • nutka07 Re: wojna koreańska 30.03.13, 11:26
      Jak sie weszlo do NATO&Company, to sie wspolnie realizuje cele spolki.

Lepiej zebysmy nie byli zmuszeni do zbrojnych walk w obronie ziem polskich.
    • tanebo Re: wojna koreańska 30.03.13, 11:28
      Nie wiem. Ale jeśli masz samsunga lub LG to kup zapas.
    • demonii.larua Re: wojna koreańska 30.03.13, 12:36
      Tak sobie myślałam jakiś czas temu, że młody to może jednak mniej szalony od starego będzie.
      I tak zastanawiam się kto więcej zyska jeśli jednak TAM się zacznie na poważnie. Stracą jak zwykle Ci, którzy najmniej do gadania mają. Tak czy inaczej.
      • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 12:44
        Reżim nie zaatakuje, bo są bez szans. Te wszystkie prowokacje i deklaracje to gra, ale nie jest ona przeciw reszcie świata tylko jest ukierunkowana na swoich obywateli. CZyli, nie macie chleba, bo ten zgniły zachód coś tam zrobił, nie macie telefonów i samochodów, bo zachód coś tam, wasze rodziny są wykańczane w obozach pracy, bo wróg wysyła szpiegów. Armia ma być w gotowości, bo na pewno Amerykanie zrobią sobie powtórkę z Wietnamu, zniszczą swój budżet i rozwalą sobie relacje z Chinami. Tu chodzi o to, by społeczeństwo północnokoreańskie widziało wroga i źródło swoich nieszczęść w Korei Południowej, Japonii i USA, a nie w głupocie i chciwości swoich przywódców.
        • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 12:48
          To jest podobnie jak w Związku Radzieckim. W latach 30 aresztowano głównego inżyniera ds. wodociągów w Moskwie. Facet był jednym z najlepszych speców od tego w historii. W czasach przed bolszewikami, praktycznie stworzył sieć wodociągową. Potem go aresztowano pod zarzutem sabotażu, bo rury były w fatalnym stanie i pół Moskwy nie miało wody. Tylko nikt nie wspomniał, że on od paru lat wysyłał prośby o dofinansowanie. Myślicie, że ktoś posłuchał? Ale nienawiść ludzi została ukierunkowana na niego, a nie na bandytów z partii. W Korei Północnej mamy ten sam mechanizm.
          • sanrio Re: wojna koreańska 30.03.13, 14:58
            no właśnie, zdumiewa mnie to. Jak ci ludzie się na to godzą, żeby taki jeden mały, pokraczny człowieczek trząsł ich życiem i tak mocno trzymał w ryzach? Jakim cudem w obecnych czasach rząd terroru ma szansę na przetrwanie?
            • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:02
              50 lat propagandy i niewyobrażalnego terroru. Po czymś takim, 99% osób bałoby się pomyśleć źle o władzy, nie mówiąc już o głoszenie tego.
    • super-luska Re: wojna koreańska 30.03.13, 12:44
      Pokój na świecie, zapobieżenie wojnie światowej to jednak nasza sprawa.
      Nie ufam temu kitajcowi sad
    • dziennik-niecodziennik Re: wojna koreańska 30.03.13, 14:25
      konflikt na szeroką skalę szans specjalnie nei ma, bo USA i NATO zmiotą agresorów dosć szybko. pytanie czy mają te "nuki", czy ich nie mają. jak mają to bedzie nieciekawie, ale też w skali lokalnej raczej. generalnie agresja z ich strony to prawie samobójstwo.
      a co do żołnierzy polskich - od tego są żołnierzami, niestety. wiedzą czego się podejmują i co im grozi. taki zawód.
      • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 14:52
        Tyle, że polecą na nasz koszt.
        • a.va Re: wojna koreańska 30.03.13, 14:56
          Bo w naszej sprawie, to na czyj koszt mieliby?
          • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 14:57
            Gdzie tu widzisz naszą sprawę?
            • a.va Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:05
              Każde państwo, które ma broń atomową, to jest nasza sprawa. Nie rozumiesz tego?
              • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:24
                Wolałbym, że mocarstwa się tym zajęły. Ostatecznie im odbudowa po dostaniu nukiem pójdzie znacznie szybciej niż nam.
                • olena.s Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:59
                  A jak w nas ktoś będzie walił, to rozumiem, nikt nie powinien się w tę cudzą sprawę wtrącać, nie?
                  • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 16:06
                    A myślisz, że się będą wtrącać? Ja po doświadczeniach ubiegłego wieku (nie tylko 1939) jestem dość sceptycznie nastawiony do tego.
                    • olena.s Re: wojna koreańska 30.03.13, 16:12
                      Nie może być? A to GB nie wypowiedziała wojny Niemcom? Tak, z naszego pkt widzenia byłoby lepiej, gdyby ruszyli 16 września, ale jednak sie wdali.
                      W każdym razie na doskonałą izolację to sobie moze pozwolić jakieś USA, ale nie Polska.
                      • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 16:15
                        Dla mnie wojna to nie szumne deklaracje i zrzucanie z samolotów papierkowej propagandy. Na wysyłanie wojsk w drugi koniec świata to mogą sobie pozwolić Stany, ale nie Polska.
                        • olena.s Re: wojna koreańska 30.03.13, 16:16
                          Jasne. A Hutu niech wyrżną Tutsich. Niemcy - Polaków. Komu by się chciało ciężko zarobiony grosz w to wkładać.
                          • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 16:18
                            Wiesz, Niemcy do Iraku i Afganistanu wysłali wielokrotnie mniejsze siły niż my i nic się nie stało. Powtarzam, Chrystusem narodów byliśmy i nic dobrego z tego nie wynikło.
        • sanciasancia Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:08
          > Tyle, że polecą na nasz koszt.
          Po tym, co słyszałam i widziałam na temat Korei Północnej, to jest ostatnia rzecz, która spędza mi sen z oczu. Chętnie się nawet dorzucę.
          • sanrio Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:16
            hmm, ale nasi żołnierze będą stacjonować w bazach NATO, w które to pewnie w pierwszej kolejności trafi bomba. Nad Polską raczej nie będą zrzucać.
            • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:26
              A skąd wiesz? Jeżeli Korea zdecyduje się na wojnę to znaczy, że jest zarządzana przez świrów (osoby nieprzewidywalne), a tacy mogą wystrzelić, gdzie będą chcieli. A my ochrony antyrakietowej nie mamy, bo ani kasy ani kadry.
              • nabakier Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:29
                Aż takich zasięgów nie mają.
                Obawiam się, że coś tym razem nabroją. Muszą coś zrobić, by być przekonywującymi. Za dużo nagrozili. Pewnie w coś tam pieprzną- na granicy z Koreą Pd (?).
                • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:32
                  Jestem zwolennikiem umiarkowanego egoizmu w sprawach międzynarodowych. Chrystusem narodów już byliśmy i efekty widzimy.
              • sanrio Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:32
                raz, że to mało realne zasięgowo, a dwa - po co?
                • sen.bon Re: wojna koreańska 30.03.13, 15:34
                  Toż mówię, że świry. Ten konflikt to będzie jatka, jaką mieli Amerykanie w latach 1944-45. Jak myślisz, czy nas stać, na wysłanie wojska (horrendalne koszty transportu), utrzymanie tam żołnierzy, zapłacenie żołdu, odszkodowań i kosztów leczenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka