Dodaj do ulubionych

prosba o porade

11.04.13, 08:24
Mam z koleżanką spółkę, ona ma 75% ja 25%. Ustalałyśmy, że zyski będziemy dzielić procentowo zgodnie z udziałami. Ale nie ustalałyśmy wcześniej swoich pensji. Pracujemy tak samo. Ja mam 2500 zł a ona chce mieć 7500. Czy tak powinno być?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: prosba o porade 11.04.13, 08:46
      Nie, pensja to wypłata za pracę. Skoro pracujecie tak samo, to pensje takie same. Od tego, co zarabiacie jako firma, odejmujecie wszelkie koszty (w tym Wasze pensje), to wszystko, co zostaje po opłatach, towarach, pensjach, fakturach, no wszystkim, jest do podziału 1/4 i 3/4. Ja to tak widzę, ale nigdy nie miałam spółki smile
      • demonsbaby Re: prosba o porade 11.04.13, 08:53
        Sprawdź Kodeks Spółek Handlowych, bo jak rozumiem ma to zastosowanie? A w tym prawo do wynagrodzenia wspólnika, czym jest wynagrodzenie i podział zysków.
        isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20000941037
    • saszanasza Re: prosba o porade 11.04.13, 08:50
      moim zdaniem wasza pensja powinna być składową pensji za pracę o jednakowej wysokości dla ciebie i wspólniczki + zysków ustalonych procentowo (ty 25, ona 75%).
      • bergamotka77 Re: prosba o porade 11.04.13, 11:56
        Sprytna kolezanka. Jestes pewna ze to wlasciwa osoba na wspolniczke? Tak wyglada procentowo podzial zyskow a pensje ustalacie w zaleznosci od zadan do wykonania - jesli takie same to i pensja powinna byc na podobnym poziomie.

"Ostrzegaly jaskolki ze najgorsze sa spolki" wink
    • gaskama Re: prosba o porade 11.04.13, 12:04
      Wow. Chyba bym się zastanowiła nad wchodzeniem w spółke z taką osobą. Zdecydowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka