Dodaj do ulubionych

Lotnisko w Amsterdamie

14.04.13, 10:54
Mam pytanie do osób, które znają to lotnisko, czy czas na przesiadkę 50 min to nie za mało?
Szukam połączenia na wakacje i kurcze jest coraz gorzej sad Nie kupiłam biletów wcześniej, bo cena wydawał mi się za wysoka i teraz muszę decydować się na to co zostało w cenie która mnie nie zrujnuje.
A został Ryanair, ale tu jest więcej przeciw niż za i to połączanie przez AMS. W jedną stronę miałabym przerwy 1,15 h w drugą 50 min. Dam radę czy to za duże ryzyko?
Obserwuj wątek
    • aga90210 Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 11:43
      Ryan air nie lata do Amsterdamu- masz na mysli Eindhoven?
      Duzo latam tanimi liniami, ale nigdy nie kupiłabym takiego połączenia z przesiadką- w tradycyjnych liniach jeśli pierwszy lot sie spóźni i przez to nie zlapiesz połaczenia to wpakuja cię w następny samolot bez dodatkowych opłat i przeniosa bagaż. W tanich liniach- po prostu zostajesz na lotnisku i musisz nagle kupić drugi bilet. Stąd- nieważne, czy 50 minut przesiadki czy 1.5h- Ryan airowi z przesiadką mówię NIE.

Lecialam na jesieni z Modlina, oczywiście lot zstal przekierowany na Chopina, przewóz pasazerów zajał ryanairowi 4 godziny, samolot wystartował z 5-godzinnym opóźnieniem. Wiele osób chciało z lotniska docelowego lecieć dalej w cieplejsze miejsca- no cóż, doplacali kilkaset złotych.

Dokąd chcesz dolecieć na te wakacje?
      • clio_yaga Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 11:59
        aga90210 napisała:

> Ryan air nie lata do Amsterdamu- masz na mysli Eindhoven?
        > Duzo latam tanimi liniami, ale nigdy nie kupiłabym takiego połączenia z przesia
        > dką-

Nie, nie, źle to ujęłam.
        Mam do wyboru albo lot Ryanair-em, albo to połączenie z przesiadka w AMS.
        Ryanair biorę pod uwagę w ostateczności pomimo że to połączenie bezpośrednie.

Połączenie przez AMS to tradycyjne linie (KLM i Air France) i wychodzę z założenia,ze wiem co robią dając tak krótki czas. Zastanawiam się tylko, jak to lotnisko jest rozwiązane, bo wiem, ze jest duże i boję się czy się nie pogubię, a wtedy strata kilku minut to już problem. Latałam już z przesiadkami, ale zazwyczaj przez Frankfurt, który jest ogromny, ale człowiek porusza się po nim jak po nitce.

> Dokąd chcesz dolecieć na te wakacje?
        Do Marsylii.
        • joa66 Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 12:39
          a nie prościej do Paryża a potem TGV?

p.s. Lotnisko w Amsterdamie jest duże.
        • aga90210 Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 15:27
          Jeżeli lecisz tradycyjnymi liniami to spokojnie- kup bilet jako 1. Nie musisz wówczas odbierac i nadawac bagażu, w Warszawie (czy tam na pierwszym lotnisku) dostaniesz od razu 2 karty pokładowe, kwestia jedynie przejścia na odpowiedni gate. A jezeli pierwszy samolot się spóźni i nie zdązysz to zglaszasz się do obsługi i wydadzą kolejna kartę.
    • kj-78 Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 12:58
      Zalezy od tego, czy mozesz nadac bagaz do miejsca docelowego. Ja lecialam do Ams KLM, a dalej do Londynu easy jet i musialam w Ams odebrac bagaz i ponownie sie odprawic. Nie zdazylabym w 50 min, chyba, ze cudem. Przejscie z jednego konca lotniska na drugi moze zajac i pol godziny, jesli jest duzo ladujacych samolotow jednoczesnie, na bagaz czeka sie tez kolo pol godziny. A odprawe zamykaja 40 min przed odlotem - nie ma szans.

Jesli odprawiasz sie do stacji docelowej i masz tylko zmienic samolot, to jesli nie bedzie opoznien i mozesz biec - masz szanse zdazyc smile
    • abdullah_abdullah Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 14:47
      Klm i france sa w jednym sojuszu ? Jak ci sprzedadza jeden bilet od poczatku do konca a nie dwa z roznyki numerami to ich biznes zeby cie dowiesc. Ams maly nie jest i troche upierdliwy ale 50 powinno byc ok. Najwyzej cie na nastepny przebookuja. Bagaz oczywiscie ze do konca.
    • princess_yo_yo Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 15:10
      jesli to jest rzeczywiscie lot z przesiadka (caly lot bookowany u jednego przewoznika/ agenta I zmieniasz tylko samoloty a bagaz odbierasz na lotnisku docelowym) to 50 minut powinno wystarczyc, ewentualnym spoznieniem wtedy sie bedzie martwil przewoznik.
      w innym przypadku nie bardzo widze mozliwosc zeby sie udalo, odprawa na loty miedzynarodowe zazwyczaj jest zamykana 30-40 minut przed odlotem.
      • wtopek Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 15:28
        wątpię czy taki lot można w ogóle kupić

z reguły systemy rezerwacyjne wymagają co najmniej jednej godziny na przesiadkę, a przynajmniej jest tak w lotach łączonych dwóch przewoźników w ramach jednego aliansu
        • zonajana Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 15:37
          Jesli masz jeden bilet i nie bedziesz musiala odbierac bagazu, to zdazysz. Zazwyczaj przy ladowaniu stewardessy mowia, z jakich gate odlatuja nastepne samoloty, ale jak nie, to na korytarzach sa co chwile monitory. Lotnisko jest dobrze oznaczone, ale 50 minut to tak na styk, nie ma czasu na kawe, papierosa, czy zakup pamiatek.
          • nerwowamatka Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 16:22
            Airfrance i klm to spółka, więc skoro proponują takie połączenie, to dadzą radę. Kiedyś miałam 40 min na przesiadke i zdążyłam (na tym lotnisku właśnie). Karty dostajesz dwie od razu.
        • clio_yaga Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 21:54
          wtopek napisał:

> wątpię czy taki lot można w ogóle kupić

Można:
          07:00 Marseille (Provence) - 08:55 Amsterdam (Schiphol)

Aircraft type: Airbus A319-100 | view seat map
          Transfer time: 0h50

09:45 Amsterdam (Schiphol) - 11:40 Warsaw (Frederic Chopin)

Aircraft type: Boeing 737-800 | view seat map
    • kajak75 Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 17:25
      Wystarczy, jeśli masz oba loty na jednym bilecie.
    • mruwa9 Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 17:50
      Schiphol jest duzy. I przyjemny (moje ulubione lotniko). Jesli kupisz jeden bilet, to w interesie przewoznika jest, abys zdazyla na kolejne polaczenie. Czasu wydaje sie byc na styk, nawet, jesli nie bedziesz musiala odbierac/nadawac bagazu ani przechodzic przez kolejna kontrole bezpieczenstwa. Szansa jest.
      Z drugiej strony, jesli tylko mam wybor, wybieram polaczenie bezposrednie, nawet, jesli oznacza to beznadziejny ryanair. Mniej stresu, szybciej i zwykle taniej.
      • clio_yaga Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 22:08
        > Z drugiej strony, jesli tylko mam wybor, wybieram polaczenie bezposrednie, nawe
        > t, jesli oznacza to beznadziejny ryanair. Mniej stresu, szybciej i zwykle tan
        > iej.

Cenowo jest bardzo podobnie, po dodaniu opłaty za bagaż i pierwszeństwa do wejścia jakieś 200 zł taniej. Ryanair pokazuje mi wylot i przylot z Modlina, gdzie mam dalej, poza tym, Modlin ma ruszyć w czerwcu, ja będę leciała na początku lipca. Jeśli coś się przesunie z otwarciem i wylecę z Okęcia a w międzyczasie otworzą Modlin wrócę już tam, a mój samochód będzie na parkingu w Warszawie. Wiem, że to głupota, ale rozważam nawet pod tym kątem.
    • clio_yaga Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 21:53
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
      Trochę się waham, ale pewnie się zdecyduję, bo to na razie najlepsza opcja jaką udało mi się znaleźć. Najbardziej boję się tego żebym się nie pogubiła, bo przy tak krótkim czasie każda minuta się liczy. Nie wiem jak wtedy wygląda odpowiedzialność przewoźnika. Nie raz już latałam z przesiadkami, ale zawsze miałam ponad godzinę czasu i często to było na styk.
      W sumie moje pytanie dotyczyło głównie samego lotniska, ale dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.
      • agus-ka Re: Lotnisko w Amsterdamie 14.04.13, 22:46
        jeśli lecisz tymi samymi liniami, np KLM to ja bym się nie martwila. 50 min to sporo, samoloty jednych linii "parkują" obok siebie, więc nie musisz lecieć przez cale lotnisko tylko przejść kilka-kilkanaście bramek dalej.
        a swoją drogą lotnisko bardzo przyjemne. Będziesz wracać, więc już bedziesz miała jako-takie rozeznanie jak wygląda i jaka jest jego organizacja
        • peilin Re: Lotnisko w Amsterdamie 15.04.13, 11:56
          Jak nie będzie opóznienia bez problemu zdazysz, jak bedzie problemem zajmie sie AF/KLM. Nie ma lepszego połączenia przez Zurych? Ja często latam do Nicei i jak Lot szaleje z cenami, latam Swissem, ktory jest fantastycznie zorganizowany. Rekordowo zdązyłam na samolot mając 10 minut na przesiadkę (samolot z Warszawy był opózniony), ale wtedy przy wyjściu czekała na mnie pani z obsługi i pobiegła ze mną do właściwego gate'u. Bagaz doleciał następnym samolotem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka