Dodaj do ulubionych

mylenie liter

23.04.13, 12:37
Moja córka, drugoklasistka, zaczęła ostatnio zamieniać litery "p" i "m", zarówno przy pisaniu, jak przy czytaniu na głos. Czytając, oczywiście od razu się reflektuje i poprawia, ale w piśmie pojawianie się takich podmianek wyraźnie jej się nasila. Nie zawsze, nie w każdym wyrazie, ale jednak. Wcześniej tego nie robiła, a czyta i pisze płynnie już z dobre półtora roku.
Zetknął się ktoś z czymś takim? Bo nic sensownego nie wygooglałam.
Obserwuj wątek
    • moofka Re: mylenie liter 23.04.13, 12:44
      a corka jest zdrowa? nie ma infekcji katarow? nawracajacych zapalen uszu? tor oddechowy ma prawidlowy? w sensie czy oddycha z zamknieta buzia?
      • mama_biedronki Re: mylenie liter 23.04.13, 19:46
        katarów czy infekcji to nie, ale buzię ma prawie stale uchyloną, myślałam, że nowe zęby łopaty jej tak zawadzają. A to może mieć znaczenie przy zamienianiu liter? Właśnie sprawdzałam jej zeszyt i znowu w dwóch miejscach ma poprawkę na czerwono uncertain napisała popidory i pięso. Nie mówi przez nos ani nic.
        • moofka Re: mylenie liter 23.04.13, 19:54
          cos jest na rzeczy moze
          na dysleksje ani dysgrafie mi to nie wyglada
          litery wygladaja calkiem inaczej - wiec to nie jest kwestia analizatora wzrokowego
          jedyne co rozni te dwie gloski to nosowosc - oprocz tego wymawiane sa w zasadzie identyczne
          wiec sprawdzilabym na wszelki wypadek u laryngologa dlaczego ta nosowosc sprawia trudnosc - niedroznosc jakas?
          duze siekacze i uchylona buzia moga wskazywac na niefizjologiczny tor oddechowy
          zrob eksperyment wink
          zamknij nos na 5 minut
          oddychaj tylko ustami
          a potem sprobuj odroznic pomidor od momidora i pap od mam wink
    • doral2 Re: mylenie liter 23.04.13, 17:10
      dysgrafia?
      • verdana Re: mylenie liter 23.04.13, 19:58
        Na peno nie dysgrafia. Podobnie jak nie odra. To zupełnie co innegosmile
        Zacznij od sprawdzenia, czy dziecko słyszy różnicę. Mów na głos wyrazy z "m" i "p" - wtedy dowiesz się, czy dziecko słyszy je podobnie, czy to inny problem. Jesli nie odróżnia "na słuch" to trzeba iść do laryngologa.
        • mama_biedronki Re: mylenie liter 23.04.13, 20:39
          Słyszy różnicę na pewno, mówiłam różne wyrazy i nie pomyliła się ani razu czy jest tam m czy p. W ogóle problem pojawił się dość nagle, może od jakichś dwóch tygodni, a jak pisałam pisze i czyta płynnie od półtora roku. Wcześniej myliła i nadal myli ś i si
          • moofka Re: mylenie liter 24.04.13, 09:59
            Wcześniej myliła
            > i nadal myli ś i si

no ale to jest inny problem
            ortograficzny
            nawet zdolne dzieci z pisownia zmiekczen
            mylenie p i m nie jest
            wiec albo sprawdz
            albo czekaj
    • black-cat Re: mylenie liter 24.04.13, 11:42
      Moofka wyjaśniła wszystko, wiec tylko dodam - alergia? Może ma przesuszoną śluzówkę, do tego przytkane trąbki słuchowe, niedrożny nos (skoro oddycha torem ustnym)) i pojawił się problem. Idź do laryngologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka