Dodaj do ulubionych

a o muzułmance na poznańskim basenie cisza??

26.04.13, 12:14
poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,13803205,Nie_pozwolili_muzulmance_wejsc_do_basenu_na_Termach.html
Ja uważam że dobrze się stało. Ostatnio sami musieliśmy zrezygnowac z wizyty w aquaparku w Oleśnicy bo regulamin zakazywał wejścia w strojach jakie ze sobą przywieźliśmy.
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:24
      Na naszym basenie w UK sa dwie czy trzy sesje w tygodniu tylko dla muzulmanskich kobiet, wtedy sobie wlaza w szmatach do basenu. Poza tym tylko raz widzialam babke w jakby piance, ale nie wiem nawet czy to kwestia zimnej wody czy wyznania byla.
      • heca7 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:30
        Cisza??? Poczekaj a się zlecą politycznie poprawne ematki wink I zaczną udowadniać, że to taaakie cudowne i na zachodzie normalne , że się kocha muzułmanki w szmatach i pył im sprzed nóg ściera. A Polska taka wstrętna i zaściankowa nie chce uncertain
        Tu jest Polska i nie włazi się w szmatach do wody. Ciekawe czy w Kuwejcie albo innym Iranie mogłabym iść na publiczny basen w kosiumie- bo przecież jestem Polką i moja religia mi jak najbardziej pozwala suspicious
        • gazeta_mi_placi Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 13:36
          Mogłabyś, ale jednorazowo i już więcej nie zobaczylibyśmy ba E-mamie. Tolerancja wobec muzułmanów działa tylko w jedną stronę, nie muszę chyba tłumaczyć w którą, prawda?
    • graue_zone Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:27
      No i prawidłowo.
      • ferrytyna Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:36
        Ja tylko dodam że jak nie moglismy wejść do aquaparku w Oleśnicy to mąż miał ze soba takie same jak ratownik którego widzieliśmy przez szybę /kolor inny ale długość i krój identyczna/
        Na moją nieśmiała sugestie że przecież mąż ma takie same jak ratownik pani w kasie powiedziała "Ale ratownik nie wchodzi w tych spodenkach do wody"
        Ponieważ ręce mi opadły to już nie pytałam o szczegóły w stylu czy jak ktos się topi to ratownik najpierw zdejmuje szorty a później skacze na ratunek....
        • rhaenyra Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:47
          no logiczne
          zdejmuje spodenki zeby topiacy sie mial za co zlapac
          • lelija05 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 14:14
            Ciekawe jak wygląda rekrutacja na to stanowisko smile
        • gryzelda71 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 11:01
          Na moim basenie ratownicy chodzą w czerwonych koszylkach,jednak nikt w takowych nie pływa.
    • araceli Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:33
      A jakie uzasadnienie ma w regulaminie taki zapis? Jeżeli chodzi o jakieś względy (np. higieniczne) to rozumiem ale jeżeli ktoś po prostu regulaminu nie przemyślał to powinni go zmienić. Swoją drogą - mojej mamie na przykład zdarza się pływać w piance nurkowej, bo jest cieplej. Pewnie też by jej nie wpuścili.
      • wuika Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:36
        Na niektórych pływalniach są regulaminy, bo inaczej:
        - ludzie udowadniali, że mają prawo włazić nago,
        - ludzie udowadniali, że maja prawo wejść do wody w czymkolwiek, w tym korzystać ze zjeżdżalni w strojach zagrażających bezpieczeństwu suspicious
      • ceide.fields Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:37
        Może powinna pływać w brodziku, tam woda ma zwykle 28C big_grin
        • araceli Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:51
          ceide.fields napisała:
          > Może powinna pływać w brodziku, tam woda ma zwykle 28C big_grin

A żebyś wiedziała! big_grin
    • woman_in_love ja się w butach do meczetu nie pcham 26.04.13, 12:41
      i jak jestem U NICH to staram się jako tako dostosować do ich kultury (żeby nie dostać w głowę). Basen nie jest obowiązkowy.
    • nabakier Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:50
      A to się nie tonie, jak ciuchy namokną? wink
      Mogliby im jakieś godziny wyznaczyć.
      • duzeq Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 14:12
        A jak duza jest spolecznosc muzulmanska w Poznaniu?
      • asia_i_p Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 15:29
        To podejrzewam było z materiału normalnego stroju kąpielowego, tylko z rękawami i nogawkami. Mnie by nie przeszkadzało, ale ja też nie ogarniam na przykład, czemu pływający nie mogą mieć na sobie kąpielówek typu szorty.
        • wildenthal Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 17:52
          Nie, to nie jest z materialu normalnego stroju kapielowego tylko ze dluzsze: to jest workowata obszerna bluza plus workowate spodnie plus chusta na glowe. Widac tylko twarz, stopy i rece. Nie moze byc obcisle bo obcisle jest gorszace. Nie moze byc zbyt cienki material bo muzulmanka po nasiaknieciu i wyjsciu z wody w mokrym stroju tez moglaby siac zgorszenie. Wiec w sumie wchodza do wody z paroma kilogramami materialu na sobie - widzialam na wlasne oczy.
          • kura28 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 22:53
            Ja widywałam w długich legginsach z lycry i tunice z długim rękawem. Takie coś:
            www.ebay.com/bhp/muslim-women-swimwear
          • prophetess.pl Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 22:44
            przynajmniej z czepkiem nie ma problemu smile. W ogóle jaki sens przychodzenia na pływalnie w ubraniu? Nie ogarniam.
    • olena.s Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 12:51
      To w ogóle nie jest kwestia kultury i religii tylko higieny - dlatego na polskich basenach wiszą piktogramy, i facet w bokserkach do pół uda nie wejdzie, będzie musiał założyć obcisłe kąpielówki a'la lata 80.
      Strój ma być obcisły i nie może być taki, żeby zachodziło domniemanie, że człowiek lazł w nim po ulicy zbierając kurz i psie kupy.
      Zeszłego lata na Warszawiance musiałyśmy z moją gościową ekspresowo kupować kąpielówki dla chłopca - z tych właśnie powodów.
      • ceide.fields Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 13:26
        Na polskich basenach obowiązują obcisłe kąpielówki. W Stanach natomiast dozwolone są właśnie tylko plażowe długie gacie z siateczką, w "polskich" kąpielówkach by się miało problem na publicznej plaży albo basenie.

Z dwojga wolę jednak polską wersja, zwłaszcza widując chłopaczków w plażowych gatkach w palmy i za kolana na ulicach.
        • majenkir Re: 26.04.13, 13:31
          ceide.fields napisała:
          > W Stanach natomiast dozwolone są właśnie tylko plażowe długie gacie z siateczką, w "polskich" kąpielówkach by się miało problem na publicznej plaży albo basenie.

Eee tam problem, po prostu od razu widac, ze facet swiezo z Europy wink.
      • bi_scotti Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 13:40
        olena.s napisała:

> Zeszłego lata na Warszawiance musiałyśmy z moją gościową ekspresowo kupować kąp
        > ielówki dla chłopca - z tych właśnie powodów.

Takie same akcje pamietam z rodzinnych wakacji gdy moi chlopcy jeszcze jako nastolatki jezdzili z nami po Europie - najpierw byl bunt, ze maja w nosie basen i w speedo chodzic nie beda a po 2 dniach upalow bylo nerwowe szukanie tych wymaganych "obcislych" zeby sie jednak chlopcy mogli wykapac. Teraz maz pamieta gdy jedziemy do Europy, ze musi wygrzebac gdzies z komody stare speedo zeby Europejczycy go wpuscili na basen. Najmlodszy, z tego co wiem, baseny w Europie bojkotuje, bo dla niego albo nago, albo w "proper attire" tongue_out Dorosly jest, ma prawo big_grin
        https://www.besportier.com/archives/tommy-bahama-relax-lafern-shirley-swim-trunks.jpg
      • nabakier Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 13:59
        Moje chłopaki by w życiu nie pływali w takich obcisłych. Mają luźne (szybkoschnące) do połowy uda, luźne. I w Polsce i Czechach w aquaparkach ich wpuszczają bez problemu.
        • wtopek Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 14:08
          no i wygodne, szybko schną i można w miasto w nich wyjść big_grin
          • nabakier Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 06:53
            Nie myl nas z sobą.
    • liliankaa77 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 13:38
      phi
      we Francji też nie można
      i nawet jedna muzułmanka przegrała przed sądem
      jestem za
      tu nie chodzi o wyznanie

• wildenthal Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 13:49
        We Francji w ciuchach do basenu nie mozna rzeczywiscie. Ale np. na pobliskim basenie w jeden dzien w tygodniu basen jest zamkniety dla mezczyzn: zeby sie muzulmanki mogly wykapac. Jak dla mnie porazka, mam nadzieje, ze sie tak w Polsce nie porobi.
    • damajah Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 13:57
      Wiecie co, spojrzałam jak taki strój wygląda.
      To jest chore. Cholera na basenie wszyscy faceci normalnie w gatkach, swobodnie i wygodnie - a kobiety od stóp do głów zawinięte w szmaty. Dziewczynki też. To jest chore żeby kobiety musiały się w dresach kąpać bo faceci nie potrafią opanować chcicy na widok kawałka nogi.
      Kurcze przecież nie trzeba od razu zakładać stringów i występować topless, ja naprawdę rozumiem że kobieta może mieć potrzebę wyglądania skromnego - ale kurcze długie spodnie, długa bluza + całkowicie zamotana głowa...I to ma być niby "dla dobra kobiety"
      Guzik prawda uncertain
      • bi_scotti Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 14:11
        A kiedys bylo tak "rozkosznie" big_grin
        https://4.bp.blogspot.com/-qMvtancQqSM/ToJggEOgo5I/AAAAAAAAAWY/ER8-gVkWB_U/s1600/fgfg.jpg
        • majowa_kotka Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 14:41
          Ale na tej grafice stroje dla obu płci wyglądają podobnie - panowie i chłopcy nie występują w slipkach, też są w kombinezonach.
        • damajah Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 14:57
          no tak, ale wszyscy solidarnie się męczyli.
      • majenkir Re: 26.04.13, 14:17
        Baba po prostu musi znac swoje miejsce w szeregu.
        Co ciekawsze, niektore idiotki dobrowolnie sie na to godza!

Gdzie sie "religia pokoju" zaczyna, tam tolerancja powinna sie konczyc!
    • mindtriper Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 14:22
      Bo poznańskie termy są dla zgoła innego targetu przeca!

poznan.naszemiasto.pl/artykul/1769662,poznan-geje-w-termach-maltanskich-uprawiaja-seks,id,t.html
    • kimonabike Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 14:35
      I tak popędziła synową, że ta aż do prasy pognała? Nieźle. Potulna skromna kobiecina wink

Nie całkiem na temat, ale podobno patriarchatu i tradycyjnych ograniczeń nakładanych na kobiety zazwyczaj najwaleczniej strzegą w rodzinach muzułmańskich właśnie matki i teściowe.

Co do tematu mam mieszane uczucia. Jednak oni tam jakoś u siebie, przynajmniej w miejscach/miejscowościach turystycznych, próbują nasze zwyczaje uszanować. Co prawda tylko i wyłącznie ze względu na pieniądze...

• gazeta_mi_placi Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 15:31
        Swoją drogą to już nie ma normalnych młodych Polaków, że musiała sobie męża aż w Egipcie szukać???
      • chipsi Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 29.04.13, 10:48
        > Nie całkiem na temat, ale podobno patriarchatu i tradycyjnych ograniczeń nakła
        > danych na kobiety zazwyczaj najwaleczniej strzegą w rodzinach muzułmańskich wła
        > śnie matki i teściowe.

A tam muzułmańskich. Pokaż mi jedną forumkę co narzekała że teść ją terroryzował. Zawsze to teściowa butluje że kobieta ma się domem zająć, że mycie, gotowanie czy dzieci to obowiązek kobiety wyłącznie.
    • triss_merigold6 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 14:46
      I prawidłowo. Ta by weszła w burkini, a inny gość by próbował w namiocie twierdząc, że to jego strój ludowy i religia mu nakazuje.
      Jest regulamin, ma się dostosować.
      • najma78 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 19:42
        U mnie na basenach widuje czasem muzulmanki w swoich strojach kapielowych, ktore skladaja sie z legginsow dlugich, t-shirtu z dlugim rekawem i normalnego stroju kapielowego na to. Wszystko jest obcisle i przylega do ciala wiec zaden problem. Sa tez sesje tylko dla kobiet i wtedy uzywaja normalnych strojow kapielowych. Taka religia, a w regulaminie basenu mozna przeciez to uwzglednic.
        • liliankaa77 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 19:46
          ale po co? żeby promować patriarchat?
        • triss_merigold6 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 19:48
          A po gwint to uwzględniać przy śladowej (na szczęście!) liczbie ortodoksów muzułmańskich w Polsce? Basen ma zarabiać, a nie zamykać się na sesje tylko dla kobiet ze schizą religijną. W krajach multi kulti placówki muszą uwzględniać powyższe, trudno.
          • najma78 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 20:44
            Nie musza organizowac sesji tylko dla kobiet skoro nie ma potrzeby ale mozna stroj dla muzulmanek uwzglednic w regulaminie. Po co? Wlasnie po to aby nie bylo takich sytyacji, ze dyskryminuje sie kogos ze wzgldu na religie. Kobieta nie mogla skorzystac z basenu bo nie pozwolono jej wejsc w stroju wymaganym przez jej religie.
            • heca7 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 20:52
              Ni zgadzam się dopóki w takim Iranie nie będę mogła w stroju kąpielowym iść na basen ogólnodostępny i nikt mnie stamtąd nie wyrzuci tongue_out Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.
              W doopie mam poprawność poprawność polityczną , to szkodliwa religia i nie chcę jej w moim kraju( chrześcijaństwo nikogo za nic nie kamienuje, najwyżej sobie pogadają).
              • najma78 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 21:00
                heca7 napisała:

> Ni zgadzam się dopóki w takim Iranie nie będę mogła w stroju kąpielowym iść na
                > basen ogólnodostępny i nikt mnie stamtąd nie wyrzuci tongue_out Jak Kuba Bogu tak Bóg K
                > ubie.

Tyle ze Iran to panstwo niedemokratyczne a Polska owszem (przynajmniej teoretycznie) nalezacym do ue i to robi roznice.

> W doopie mam poprawność poprawność polityczną , to szkodliwa religia i nie chcę
                > jej w moim kraju( chrześcijaństwo nikogo za nic nie kamienuje, najwyżej sobie
                > pogadają).

Chrzescijanstwo takie super powiadasz, wszyscy sie miluja... tiaaa wink
                • papalaya walneło ci w dekiel 26.04.13, 21:03
                  Iran jest jak najbardziej państwem demokratycznym
                • heca7 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 21:18
                  Czy ktoś cię ukamienuje jak zdradzisz męża, nie! Czy ktoś cię zabije jak zmienisz wyznanie, nie! Czy ktoś cię obleje kwasem jak zostawisz starszego o 50 lat męża, sama mając 12? nie! Więc nie porównuj tych dwóch religii. Chrześcijaństwo ma swoje za uszami ale w ten sposób nie terroryzuje wiernych, nie każe im zabijać w imię Allaha itd.
                  • najma78 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 22:01
                    heca7 napisała:

> Czy ktoś cię ukamienuje jak zdradzisz męża, nie! Czy ktoś cię zabije jak zmieni
                    > sz wyznanie, nie! Czy ktoś cię obleje kwasem jak zostawisz starszego o 50 lat m
                    > ęża, sama mając 12? nie!

A ty uwazasz ze to standard? To malo wiesz uncertain
                    • heca7 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 23:43
                      Wystarczająco aby mieć swoje zdanie. I nie zgadzać się z Twoim.
                  • memphis90 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 28.04.13, 13:41
                    Z tego, co wiem, zakres win i kar jest ściśle zdefiniowany. Kobieta doskonale wie, co ją czeka, jeśli zdradzi męża lub pokaże kawał cycka. U nas za to może zostać skatowana kablem za przesolenie zupy lub bez powodu oblana benzyną przez męża-policjanta. Pan może też powiedzieć, że ma ją i dzieci w d... i zostawić bez środków do życia (lub z głodowymi alimentami ). Poza tym, jak tłumaczył mi kiedyś pewien muzułmanin, dla nich my-katolicy też jesteśmy wyznawcami tego samego boga, tylko nie stosujemy się do jego zaleceń.

Chrześcijaństwo
                    > ma swoje za uszami ale w ten sposób nie terroryzuje wiernych, nie każe im zabij
                    > ać w imię Allaha itd.
                    Hi, hi... big_grin
                    • heca7 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 28.04.13, 23:15
                      memphis90 napisała:

>
                      > Chrześcijaństwo
                      > > ma swoje za uszami ale w ten sposób nie terroryzuje wiernych, nie każe im
                      > zabij
                      > > ać w imię Allaha itd.
                      > Hi, hi... big_grin
                      Dobrze się czujesz??? Zawsze możesz iść z córką na wycięcie łechtaczki albo wyślij syna w samobójczym ataku na wstrętną Amerykę tongue_out
                      Islam to religia miłości a chrześcijaństwo samo zuo.
                      hi hi big_grin
                    • gazeta_mi_placi Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 29.04.13, 09:46
                      Za to są u nas stosowne kary, nie jest to norma, tylko patologia tępiona przez nasze społeczeństwo.
            • triss_merigold6 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 20:53
              Odwróć to: owa religia dyskryminuje kobiety nakazując im korzystać z absurdalnych szat, jeśli nadal wierzą w ową religię i stosują się do jej zasad, to są same sobie winne.
              • najma78 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 21:03
                triss_merigold6 napisała:

> Odwróć to: owa religia dyskryminuje kobiety nakazując im korzystać z absurdalny
                > ch szat, jeśli nadal wierzą w ową religię i stosują się do jej zasad, to są sam
                > e sobie winne.

Ale to ich religia. Gdybys ty sie w niej wychowala to szaty nie bylyby dla ciebie absurdalne tak jak absurdalne nie sa zasady innych religii dla ich wyznawcow.
                • papalaya Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 21:14
                  oni nie życzą sobie turystek w szortach czy mini, my nie życzymy sobie ich ręczników

szanujmy przepisy i zwyczaje kraju, w którym jesteśmy gośćmi
                • triss_merigold6 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 21:34
                  To niech zasady owej religii kultywują u siebie zamiast eksportować.
                  • bi_scotti Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 22:41
                    triss_merigold6 napisała:

> To niech zasady owej religii kultywują u siebie zamiast eksportować.

To jest gites haslo dopoki nie staniesz oko w oko z muzulmanka Polka z dziada pradziada zamezna za muzulmanina Polaka tez dziada pradziada - i gdzie bedzie to ich "u siebie" do kultywowania ich religii? Tak pytam teoretycznie wink
                    Dodam, ze mieszkalam kiedys w kompleksie condos, ktore mialy wspolny basen i saune. Przez lata wszystko bylo co-ed i life was simple. Az wprowadzily sie dwie starsze pary i obie panie zawalczyly jak lwice o to zeby sauna miala dni "meskie" i "zenskie" - zebran mieszkancow mielismy na ten temat chyba z 10 az w koncu pokonaly nas swoja upierdliwoscia - to byly emerytki, mialy czas pisac petycje i bawic sie w to wszystko; my, reszta normalnie pracujaca w koncu uznalizmy, ze niech im bedzie. Dla swietego spokoju, z powodu dwoch pan po 70-tce (pochodzenie jakies tam anglo-szkockie, religia pewnie jakiegos odlamu protestanckiego) zasady sie zmienily i sauna przestala byc sympatycznie co-ed. No i w koncu mielismy, jak to spiewa Maryla, to co na swiecie najswietsze - swiety spokoj big_grin
                    • liliankaa77 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 22:52
                      eeee bi_scotti
                      polscy muzułmanie z dziada pradziada są zintegrowani
                      • bi_scotti Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 23:01
                        liliankaa77 napisała:

> eeee bi_scotti
                        > polscy muzułmanie z dziada pradziada są zintegrowani

Tez tak myslalam dopoki nie spotkalam w Kanadzie takiej "niezitegrowanej" pary, ktorej w ojczyznie nie bylo latwo ... Troche mi bylo glupio za te nasza wspolna ojczyzne, eh uncertain
                        • olena.s Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 21:49
                          A to byli polscy Tatarzy?
                          • bi_scotti Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 23:22
                            olena.s napisała:

> A to byli polscy Tatarzy?

Szczerze mowiac to nawet nie wiem czy byli Tatarami, byli natomiast muzulmanami z rodzicami i dziadkami muzulmanami, zyjacymi w PL od ilus tam pokolen (kto by tego dochodzil w towarzyskiej rozmowie?). I bylo mi tak samo glupio jak przy innych rozmowach z Ukraincami wychowanymi np. we Wroclawiu - ta nasza ojczyzna to nie dla wszystkich (z mojego i mlodszych pokolen!!!) byla czula matka - stad i emigracja niektorych ...
                            Dlatego zreszta ja jestem zdecydowanie za ulatwianiem ludziom zycia, szczegolnie jesli mozna im ulatwic samemu na tymNIC nie tracac! Moglam sie pozloscic na pruderyjne babcie, o ktorych pisalam wyzej ale tak szczerze to mnie sauny nie ubylo przez to, ze uzywalam jej tylko z kobietami. Tak i basenu mi nie ubywa gdy plywa nim dziewczyna w topless obok muzulmanki ubranej od stop do glow. Live and let live smile
                            • olena.s Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 23:48
                              Pytałam, bo Tatarzy to bardzo ciekawa, acz zdziesiątkowana mniejszość. I postrzegana jako 'swoja' więc byłabym zainteresowana ich negatywnymi doświadczeniami: jakie były, czy związane z instytucją, czy z przypadkowymi jednostkami, gdzie geograficznie.

Basen to insza inszość niż osiedlowa sauna. Jest czyjąś własnością - firmy, miasta, klubu - który wprowadza tam jakieś swoje regulacje dotyczące higieny, zachowania, bezpieczeństwa. Jezeli nie widzę w tych ograniczeniach bezsensu, nie będę się szarpać o zmiany.
                              Zakrywające się muzułmanki to w Polsce margines marginesu promila - za mało ich, aby basenowi opłacało się robic dla nich damski dzień, a jak dla mnie również za mało, aby zmieniać technologię uzdatniania wody (o ile o to, jak podejrzewam, na basenach wymagających obcislych nie-ulicznych strojów, chodzi).
                              Co do podejścia generalnie się zgadzam - ale wątpię w to 'nic nie tracąc'. Jeżeli wytniesz jakies godziny dla jednej grupy, to inne grupy w tym czasie uczęszczać nie mogą.
                              • bi_scotti Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 28.04.13, 00:26
                                Dlatego ja bym juz chyba nie umiala zyc w homogenicznym spoleczenstwie - odpowiada mi opcja szukania kompromisow nawet jesli to czesto taki taniec "kroczek do przodu, dwa kroczki w tyl" i kazda ze (wielu!) stron bladzi od czasu do czasu wink Caly ten watek jest dla mnie tak abstrakcyjny, ze az szkoda slow; az by sie chcialo zakrzyknac "what's wrong with you, people?" ale szczesliwie to nie sa moje problemy i niech tak zostanie smile Ja tam sie ciesze, ze ci polscy muzulmanie i ci Ukraicy z Polski, i tysiace innych ludzi o roznych backgrounds, zyja sobie jakos tam "kolo" mnie i moga korzystac z basenow tudziez innych miejsc publicznych wedlug wlasnych potrzeb (rowniez religijno-ubraniowych), dla zdrowia i przyjemnosci. Cheers.
            • liliankaa77 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 21:06
              > Kobieta nie mo
              > gla skorzystac z basenu bo nie pozwolono jej wejsc w stroju wymaganym przez je
              > j religie.

Przez upokarzającą religię, traktującą kobiety jak zwierzęta lub istoty drugiej kategorii, to raz.
              Dwa, jakbyś się pokazała w takiej Arabii Saudyjskiej na basenie tylko dla kobiet w zwyczajnym stroju kąpielowym to by Cię szybko zgwałcili i zabili. A my (Polacy) tylko nie pozwalamy wejść na basen. Ja też mam w dupie polityczną poprawność.

• najma78 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 22:12
                liliankaa77 napisała:

> Przez upokarzającą religię, traktującą kobiety jak zwierzęta lub istoty drugiej
                > kategorii, to raz.
                > Dwa, jakbyś się pokazała w takiej Arabii Saudyjskiej na basenie tylko dla kobie
                > t w zwyczajnym stroju kąpielowym to by Cię szybko zgwałcili i zabili. A my (Pol
                > acy) tylko nie pozwalamy wejść na basen. Ja też mam w dupie polityczną poprawno
                > ść.

Masz ja w doopie tak dlugo jak dlugo nie dotyczy ciebie. Zreszta ta polityczna poprawnosc w wielu cywilizowanych krajach ogranicza i pietnuje rasim, to skutkuje tym ze wiele ludzi roznych wyznan religijnych i swiatopogladow moze normalnie funkcjonowac. W Syrii, Iranie i wielu innych panstwach to wciaz niemozliwe, w Polsce niby tak ale wciaz limitowane co wynika z mentalnosci roznych czynnikow wplywajacych na nia. Moze sie to kiedys zmieni ale dluga droga do tego i wcale nie takie pewne. Ja mam to w doopie w pl nie mieszkam i nie bede mieszkac.
                • papalaya Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 22:14
                  więc mieszkaj w swoim ręcznikowie i nam zostaw nasze sprawy
                • liliankaa77 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 22:35
                  ale tu nie chodzi o rasizm
                  tylko o ustalone zasady i regulamin pływalni
                  kwestia higieny
                  ortodoksyjnego mnicha buddyjskiego w swojej szacie też by na basen nie wpuszczono
                  <polskie Tatarki (muzułmanki) jakoś normalnie korzystają z basenów>
                  tak jak i całkowite zakrywanie twarzy powinno zostać zakazane- ze względów bezpieczeństwa
                  swoją drogą jak zwykle zadaję pytanie: skąd przynależność ludzi (kobiet) do organizacji (w tym wypadku religijnej), która traktuje ich jak istoty drugiej kategorii
                  źle rozumiana poprawność polityczna w wielu krajach sprawia, że bezkarnie łażą sobie patrole muzułmańskie i zaczepiają przypadkowych zwykłych ludzi (Londyn), są osiedla, do których nie da się wejść, które nawet policja omija z daleka (Francja), występują morderstwa "niehonorowe" (Niemcy, Skandynawia i inne), oblewanie kwasem
                  muzułmanie typu polscy Tatarzy-bardzo proszę
                  ortodoksi-wypad
                  Najmo, proszę uprzejmie, zdradź, w jakim kraju mieszkasz, jakiej narodowości i wyznania jest Twój mąż i jakiego wyznania sama jesteś

• olena.s Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 22:39
              Nie. Nie powinno się tego uwzględniać, jeżeli od wszystkich wymaga się strojów a) obcisłych i b)ewidentnie plażowych, nie do łażenia po ulicach. Nie widze powodu, by robić od zasad higieny wyjątki z powodów religijnych. To raz.
              A dwa - iluż w Polsce jest muzułmanek zakrywających sie?
              I w ogóle - ile jest religii? W Libanie mają 14 legalnych wyznań. Bardzo różnych. Czy mamy tkać zasady społeczne, nawet tak drobne, jak basenowe, dla 5? 7? 20? 79 wyznań? To nie ma na razie w Polsce żadnego sensu.
              • nabakier Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 07:00
                Olena, nieprawdą jest, że się wymaga strojów obcisłych. Znam, sporo basenów polskich i nie tylko, i w żadnym nie wymaga się takowych. Moi chłopcy pływają w szortach kąpielowych: luźnych spodenkach wiązacych na sznurek, do połowy uda.
                • olena.s Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 08:39
                  O, brzydko tak komuś zarzucac nieprawdę. Na Warszawiance tak właśnie w zeszłym roku było, i skończyło się to dla mojego gościa smutno, bo musiała wywalić ciężką forsę za obcisłe kąpielówki dla chłopca w wieku 7 lat (sklep na Warszawiance tani nie jest), co do których jego matka zapewniła, że wywali je zaraz po wyjściu z wody, bo wygląda w nich jak tania imitacja playboya z lat siedemdziesiątych.
                  Ale nie było wyjścia - tuż przy kasach wisiał piktogram, gdzie pokazane było w czym wolno, a w czym nie - i takie właśnie lużne bokserki były niedozwolone. Jeszcze dopytywałam, bo miałam nadzieję że nas wpuszczą - a tu gucio.
                  Być może baseny same decydują - na przykład w zależności od technologii oczyszczania wody - o ograniczeniach w stroju?
                  • olena.s Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 09:06
                    Dodam, że moja sytucja była dokładnie identyczna - autorka poszła na basen z gośćmi z zagranicy - ja też. Jej goście byli znad Morza Śródziemnego i moi też. Oni nie mogli w swoich strojach wejść - tak jak moi. Tyle że moi machnęli ręką i kupili.
                    Czy tamci też mogli? Wielu muzułmanów by tak zdecydowało, podobnie jak wiele muzułmanek z przekonaniem zakrywających się szczelnie tutaj, nie robi tego w Europie, powołując się na podstawowy nakaz skromności: muzułmanka ma nie ściągać na siebie uwagi wyglądem. Niewątpliwie burkini w Polsce, że nie wspomnę o nikabie, uwagę by ściągało.
                    Ale tak to już jest z interpretacjami religijnymi - jedni ida w lewo, inni w prawo.
                  • nabakier Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 10:01
                    No przecież to TY piszesz o wymogu obcisłego stroju w Polsce. A to nieprawda, nie ma takiego WYMOGU. On bywa: lokalnie, jak widać. Jakoś nie spotkałam. W innych krajach zresztą też. I co z tym faktem?
                    • olena.s Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 10:13
                      Oczywiście, ponieważ się z nim zetknęłam, dośc boleśnie. A czy obowiązuje w jakiejś sieci basenów, czy na basenach na jakimś obszarze, czy może jest to związane z np. mniejszą lub wiekszą ilością sypanego chloru nie mam pojęcia i jest mi to obojętne - wystarczy, że ktoś - jak ja, czy jak oni - na basen z takim regulaminem/technologią trafią.

W inny
                      > ch krajach zresztą też. I co z tym faktem?
                      A co MA być z tym faktem? Regulaminy są różne, technologie są różne, potrzeby społeczne są różne. U mnie na osiedlowym basenie jest zakaz wstępu mężczyzn przez dwa wieczory w tygodniu. A chloru ewidentnie sypią więcej niż na Warszawiance. Na basenie w lokalnym ośrodku wypoczynkowym widziałam, jak Hinduska pakuje się do wody w pełnym sari. Muzułmanki nosiły burkini, albo i nie - mają pewien wybór w zakresie stroju.
                • gryzelda71 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 11:10
                  Nie znam żadnego,gdzie babki moga wchodzic w spodniach do kostek i koszulkach z długim rę kawemsmile
                • memphis90 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 28.04.13, 13:44
                  Do zeszłego roku wchodziliśmy wszędzie w "normalnych" majtach. Przez ostatni rok-półtora wszystkie baseny, jakie odwiedziłam narzuciły opięte gatki sad
            • moofka Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 06:30
              najma78 napisała:

> Nie musza organizowac sesji tylko dla kobiet skoro nie ma potrzeby ale mozna st
              > roj dla muzulmanek uwzglednic w regulaminie. Po co? Wlasnie po to aby nie bylo
              > takich sytyacji, ze dyskryminuje sie kogos ze wzgldu na religie. Kobieta nie mo
              > gla skorzystac z basenu bo nie pozwolono jej wejsc w stroju wymaganym przez je
              > j religie.

nie dyskryminuja ze wzgledu na religie
              a ze wzgledu na nieregulaminowy stroj
              burkini to wymysl ostatnich lat
              regulamin okresla stroj i finito
              jak taka religijna to nie musi na basen
              niech ziemniaki obiera
              mnie kiedys obsluga obsztorcowala za nieregulaminowe obuwie basenowe (crocsy na platformie)
              do gazety nie bieglam
              nastepnym razem wzielam plaskie japonki
              wielkie mi halo
              dzieciaki i stary tez milosnicy szerokich gaci, ale pod katem basenow krytych zawsze kupuje im obcisle szorty
              i wszystkim zyje sie latwiej
            • gazeta_mi_placi Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 28.04.13, 11:27
              Dać im palec, a odgryzą rękę...
          • nabakier Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 06:57
            > A po gwint to uwzględniać przy śladowej (na szczęście!) liczbie ortodoksów muzu
            > łmańskich w Polsce?

Bo demokracja to także ochrona mniejszości. A basen (każdy-także prywatny) jest miejscem publicznym.
            • wildenthal Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 14:17
              Ochrona mniejszosci - piekne haslo. Tylko, ze we Francji pod tym haslem muzulmanie wywalczyli juz sobie naprawde wiele daleko idacych ustepstw. Ze w Emiratach basen jest na dwa wieczory zamykany dla mezczyzn to rozumiem - to ich kultura, ich problem. Ale dlaczego w Francji i UK jest tak samo? Czy moj maz nie jest dyskryminowany jak idzie sobie na basen i trafia wlasnie na sesje dla kobiet i go nie wpuszczaja?
              • gazeta_mi_placi Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 28.04.13, 11:30
                Tolerancja dla mniejszości, która i tak te ustępstwa ma gdzieś i jak tylko jest okazja podłoży bombę w kraju tolerancyjnego gospodarza i zginą niewinni ludzie, w tym dzieci.
            • prophetess.pl Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 23:25
              > Bo demokracja to także ochrona mniejszości. A basen (każdy-także prywatny) jest
              > miejscem publicznym.

Wy lewacy zawsze mieliście problem z skumaniem co to jest własność prywatna.
        • wildenthal Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 23:45
          Gdyby to jeszcze chodzilo tylko o stroj na basen to pal licho. Ale we Francji gdzie mieszkam jest mase takich z pozoru drobnych ustepstw na rzecz muzulmanow: basen nieczynny dla mezczyzn jeden dzien w tygodniu, stolowki w pracy serwujace tylko dania wegetarianskie (zeby nie urazic muzulmanow), stolowki w przedszkolu niepodajace dzieciom wieprzowiny (w tym samym celu), rezygnacja w przedszkolu z wszelkich zabaw zwiazanych z chrzescijanstwem np. nie maluje sie jajek na Wielkanoc, nie ma kroliczkow, kurczaczkow, nie ma zadnych zabaw zwiazanych z Bozym Narodzeniem typu jaselka - niewyobrazalne. U mojego dziecka w przedszkolu, owszem, malowali Mikolaja. Ale potem na podworku muzulmanskie dzieci sie smieja, ze w takie bzdury wierza bo Mikolaj nie istnieje. A slyszalam tez o wyzwiskach w przedszkolu - ze swiniojady niewierne. Kto sie obecnie we Francji czuje bardziej w domu? Bo chyba nie Francuzi.
          Moim zdaniem muzulmanie w Europie malymi kroczkami, wlasnie takimi drobiazgami typu basen, pod sztandarem walki o niedyskryminowanie religijne, narzucaja Europie swoje tradycje jako obowiazujace ogol.
          • woman_in_love dokładnie, na szczęście coraz więcej osób to 27.04.13, 00:00
            dostrzega, więc jest szansa, że za paręnaście lat uda nam się pokojowo rozwiązać ten problem, tak jak rozwiązał go Gandhi i jego następcy w stosunku do obcych kolonizatorów w Indiach.
    • podkocem Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 21:27
      az wyguglałam ten kostium:
      https://www.paklinks.com/gsmedia/files/19578/Muslim-swimsuit.jpg
      • najma78 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 26.04.13, 22:05
        podkocem napisała:

> az wyguglałam ten kostium:
        > https://www.paklinks.com/gsmedia/files/19578/Muslim-swimsuit.jpg

U mnie panie zazwyczaj na czarno czyli legginsy, top i czarny kostium kapielowy. Ostatnio byla jedna tak ubrana i byla wysoko w ciazy, byla na nromalnej sesji dostepnej dla wszystkich.Na glowie nic nie miala, ale wiele z nich nie nosi chust.
        • woman_in_love jak ci się tak podoba to wyjedź do Arabii 26.04.13, 22:08
          i nie truj nam tu w Europie. Na szczęście polityczna poprawność u nas jeszcze jest w powijakach, a jest szansa że nie zagości bo i w Europie młodzież zaczyna już drażnić to obnoszenie się z religią ortodoksyjnych muzułmanów. Jak im się nie podoba, to niech wracają do siebie i tyle.
          • ashraf Re: jak ci się tak podoba to wyjedź do Arabii 26.04.13, 22:31
            Amen! smile
            • wioskowy_glupek Re: jak ci się tak podoba to wyjedź do Arabii 26.04.13, 22:46
              Na całe szczęście jest jeden pozytyw z rozpasania KK w Polsce i skrajnej dewocji tego narodu. A mianowicie taki, że muslimy nie będą się tu jeszcze długo panoszyć u nas tak jak np. w UK, Francji czy Zjednoczonych Emiratach Niemieckich.
              Nie mam nic przeciwko muzułmanom dopóki się asymilują i stosują do realiów i zasad kraju gdzie przebywają, niestety podobnie jak Romowie, rzadko to robią.
          • czar_bajry Re: jak ci się tak podoba to wyjedź do Arabii 27.04.13, 00:34
            Dokładnie
      • majenkir Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 13:58
        podkocem napisała:
        > az wyguglałam ten kostium:

Smurfetka big_grin.
    • rubia88 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 00:15
      prawidłowo!
    • franczii Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 11:22
      We Woszech tez byla podobna historia, ze wyrzucili Muzulmanke w burkini. Glownie ze wzgledu na naciski ze strony innych uzytkownikow. Potem ja przepraszali i tylko sprawdzali z jakiego materialu byl wykonany stroj. Okazalo sie ze z materialu zgodnego z wymogami higienicznymi bo to o to glownie chodzi. Nie mozna wejsc do basenu w zwyklych ciuchach ale chodzi o material z tego co sie orientuje.
    • majenkir Re: 27.04.13, 14:01
      https://lh5.ggpht.com/_uip5L3bqWPc/TDqFWpRAexI/AAAAAAAAG5I/2p0t5BRTEBc/image_thumb%5B2%5D.png?imgmax=800
      • bi_scotti Re: 27.04.13, 17:58
        smile
        Z tej samej stronki:
        https://sundayfashions.com/wp-content/uploads/2012/08/Swimming-Burka-Idea.jpg
        • majenkir Re: 27.04.13, 23:18
          bi_scotti napisała:
          > Z tej samej stronki:

"Baywatch"? big_grinbig_grinbig_grin
          • bi_scotti Re: 27.04.13, 23:29
            majenkir napisała:

> "Baywatch"? big_grinbig_grinbig_grin
            >

Dokladnie stad i taka reakcja big_grin
            https://i2.listal.com/image/4370543/400full.jpg
        • mala_truskawka Re: 28.04.13, 00:23
          Ciekawe dlaczego w niektórych muzułmańskich krajach można pływać w czym się chce. Da się? Koran inaczej interpretują czy jak? wink

www.sénégal.com/senegal/senegalais/articles/2013/centrafrique/h/popenguine-senegal-plage.jpg
          • olena.s Re: 28.04.13, 00:38
            Koran i hadisy z całą pewnością nie są jasne i ijednoznaczne. I mocno polegaja na interpretacjach, a jeszcze bardziej na lokalnym obyczaju.
    • iuscogens Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 27.04.13, 14:29
      Najbardziej pewnie cieszą się te, które nie mają problemów z nagością (nie jak te dziwne muzułmanki) i pełną piersią bronią braku zasłonek i koedukacyjnych szatni.
    • tatrofanka No i ??? 27.04.13, 23:13
      Spróbuj wejść w mini do meczetu.
      Nie wolno i mamy to szanować.
      No to oni tez moga szanowac nasze "wytyczne" co do stroju na basenie smile
      • olewka100procent Re: No i ??? 28.04.13, 01:29
        popieram, mają sie stosować , aż strach pomyśleć co to będzie za 50 lat ... Eurabia będzie
        • kropkacom Re: No i ??? 28.04.13, 11:40
          Bardzo bezsensowna i wojowniczo nastawiająca wypowiedz. No, ale może świat ma się skończyć w czasie jednej z religijnych wojen.
      • kropkacom Re: No i ??? 28.04.13, 11:38
        Do wielu świątyń chrześcijańskich też nie można wejść w mini. Aby wejść do Bazyliki Wniebowzięcia Marii Panny w Brnie trzeba wziąć pod uwagę informacje na piktogramach, które pokazują jakie części ciała powinny być osłonięte.
        • wildenthal Re: No i ??? 28.04.13, 22:50
          Ok, do wielu swiatyn chrzescijanskich w mini nie wejdziesz. Do meczetu tez nie. Prawidlowo, taka tradycja. Jesli w Bazylice w Brnie wisza piktogramy to wszyscy je respektuja i tak ma byc. W takim razie dlaczego na basen gdzie wisza wyrazne piktogramy jak ma wygladac stroj kapielowy pcha sie muzulmanka ubrana od stop do glow? Dlaczego nie przestrzega regulaminu basenu i sie wykloca? Idzie z tym do prasy? We Francji to by jeszcze do sądu z tym poszla.
    • memphis90 Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 28.04.13, 13:33
      No cóż, skoro nagle nie wolno na basen wejść w luźnych gaciach, tylko w opiętych slipach (ze względów higienicznych ponoć, bo niby można w tym chodzić po ulicy i przyjść w brudnych), to niby dlaczego mianoby robić odstępstwo dla kobiety w namiocie? W którym mogła przecież przyjść z ulicy, zakurzonym itd...
      • rhaenyra Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 28.04.13, 23:14
        tak na dobra sprawe to w opietych gaciach pan mogl miesiac chodzic i potem w takich z serkiem pojsc na basen tongue_out
        • olena.s Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 29.04.13, 07:37
          To jest oczywiste, ale mało prawdopodobne.
    • ashraf Re: a o muzułmance na poznańskim basenie cisza?? 29.04.13, 04:58
      Niestety wobec muzulmanow w Europie coraz czesciej sprawdza sie zasada, ze dasz palec, to wezma cala reke. Jeden pan (bodajze z Turcji), ktory przyjechal do Szwajcarii pod koniec lat 80 szukac azylu, ostatnio zwrocil sie po interwencje do Strasbourga, bo wladze Bazylei nakladaja na niego grzywny za nieposylanie corki na obowiazkowy, szkolny, koedukacyjny basen. Sprawa toczy sie nie tylko o gruba kase, ale o zmuszenie wladz kantonalnych w calej Szwajcarii do zniesienia tego przepisu. Przepisu, ktory zostal wprowadzony zgodnie z wola i pogladami wiekszosci Szwajcarow. Ktorzy to kiedys przyznali owemu panu obywatelstwo za deklaracje wzorowej integracji. Jak rowniez latami utrzymywali (jako azylanta). Na sugestie powrotu do kraju rodzinnego, gdzie islam rzadzi, pan odparl, ze przeciez jemu sie tu dobrze zyje, on tylko zada, zeby prawo respektowalo jego poglady, w tym ten, ze nieposluszna zone mozna bic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka