11.05.13, 10:14

m.opole.gazeta.pl/opole/1,106515,13881837,Zniszczone_w_internecie_poszly_do_sadu__Na_marne_.html?utm_q
Dla mnie to prawdziwa wiocha zrobic cos takiego.Nie zgadzam sie z decyzja sadu,moze i podpisow nie bylo ale juz samo zamieszczenie na portalu o nazwie "wiicha"mowi samo ta siebie.Mielismy tu na Forum podobny przypadek i chyba tez zostal zdefiniowany Jako nieszkodliwy spolecznie.Jednym slowem chamidla Maja wolna droge,by szerzyc chamstwo.
Przydalby sie jakos spektakularny wyrok,moze niektorzy powstrzymaliby swoje zapedy.

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Wiocha 11.05.13, 10:23
      True story.

Dodatkowo nie sposób nie wspomnieć w tej sytuacji, że gdy internauci wyzywali żołnierzy z Afganistanu prokuratura jakoś znalazła możliwość, by oskarżyć konkretne osoby o znieważenie/groźby karalne. Tutaj sprawę umorzono, bo tylko chodzi o jakieś dziewczyny. Ubrały się wyzywająco, więc same się prosiły by wyzwać je od szmat.

Taki wyrok to porażka polskiego systemu sprawiedliwości.
      • demonii.larua Re: Wiocha 11.05.13, 10:26
        Umówmy się - polski system sprawiedliwości sam w sobie jest porażką...
      • gazeta_mi_placi Re: Wiocha 11.05.13, 10:45
        Zgadza się.
      • annajustyna Re: Wiocha 11.05.13, 10:45
        Przeciez dziewczyny moga wystapic przeciwko konkretnym komentatorom?
    • anulka.p Re: Wiocha 11.05.13, 10:27
      Z jednej strony - tak, powinno się napiętnować takie praktyki, i być może inny wyrok (wyroki) chociaż trochę, by to ukrócił.
      Ale z drugiej strony, jest to tez nauczka, żeby nie lecieć z każdą, najgłupszą nawet fotą do netu, żeby każdy sobie pooglądał. Świrów naprawdę nie brakuje na tym świecie nie brakuje, i czasami mają bardzo złe zamiary.
      • edelstein Re: Wiocha 11.05.13, 10:30
        Trzeba,by bylo sie zabunkrowac w domu,bo jeszcze jakos seit nagra,zrobi zdjecia.To tez juz bylo,wigilia 2012,w pewnym miescietongue_out
        • anulka.p Re: Wiocha 11.05.13, 10:32
          Bez przesady.
          Elementarna ostrożność w sieci z pewnością nie zaszkodzi.
          • edelstein Re: Wiocha 11.05.13, 10:37

No coz w przypadku forumowym nawet mi przez mysl nie przyszlo,ze mozna zrobic cos takiego.Chyba,ze u niektorych dzieci agresje wzbudzaja,ale na to tylko psychiatra pomoze.

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
            Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
            • edelstein Re: Wiocha 11.05.13, 10:38

Po "niektorych"mial byc przecinek.
              • anulka.p Re: Wiocha 11.05.13, 10:40
                Czubków nie brakuje i na tym forum przecież.
      • ciezka_cholera Re: Wiocha 11.05.13, 10:42
        anulka.p napisała:

> Ale z drugiej strony, jest to tez nauczka,

Tak, jest to nauczka typu "nie zostawiaj nieprzypietego roweru pod sklepem", albo "nie chodz sama w ciemne i niebezpieczne miejsca". Jednakowoz jesli ktos Ci ten rower ukradnie, albo napadnie na Ciebie, to chcialoby sie, zeby jednak sad nie traktowal Twojej nieostroznosci jako okolicznosci lagodzacych dla sprawcy. Rozumujac w ten sposob sami godzimy sie na coraz wiecej i wiecej ograniczen, potencjalna ofiara musi byc coraz bardziej i bardziej ostrozna - chyba nie tedy droga...
        • anulka.p Re: Wiocha 11.05.13, 10:46
          Według tego artykułu prawo jest takie, że "samo opublikowanie czyjegoś zdjęcia w jakimś portalu nie wyczerpuje jeszcze znamion czynu karalnego".
          Warto o tym pamiętać po prostu.
          • ciezka_cholera Re: Wiocha 11.05.13, 11:52
            anulka.p napisała:

> Według tego artykułu prawo jest takie, że "samo opublikowanie czyjegoś zdjęcia
            > w jakimś portalu nie wyczerpuje jeszcze znamion czynu karalnego".
            > Warto o tym pamiętać po prostu.

I "nauczka" jaka z tego plynie jest nastepujaca:
            moge bezkarnie umieszczac w necie zdjecia ludzi, bez ich zgody i wiedzy z obrazliwymi komentarzami.
            O tym tez warto pamietac. Warto pamietac, ze prawo winno nas chronic, nawet jesli jestesmy nieostrozni, naiwni a takze uposledzeni umyslowo, a nie dawac nauczki.
            Nauczka dla ofiar tego nieprzyjemnego zdarzenia bylo samo zdarzenie, a gdzie nauczka dla agresora? Nie zauwazasz, ze tego typu wyroki to woda na mlyn dla takich osob? Ta sprawa, mimo wszystko, jest dosc blaha, ale bardzo dobrze widac, jak dziala ten mechanizm w przypadku gwaltow.
            BTW: nie wierze, zeby rzeczywiscie nie bylo na to zadnego paragrafu, mysle, ze sad zbagatelizowal sprawe, albo podobnie jak Ty, uznal ze panny same sobie winne.
            • maggorlo Re: Wiocha 11.05.13, 12:00
              > I "nauczka" jaka z tego plynie jest nastepujaca:
              > moge bezkarnie umieszczac w necie zdjecia ludzi, bez ich zgody i wiedzy z obraz
              > liwymi komentarzami.

I całe szczęście. Paleta tego co może obrazić innych jest tak szeroka, że doszłoby do tego, że nikt nic nie mógłby publikować.
            • anulka.p Re: Wiocha 11.05.13, 12:43
              >, a gdzie nauczka dla agresora? Nie zauwazasz, ze tego typu wyroki to woda na mlyn dla takich osob?

Zauważam i jest to b.niebezpieczne, ale ta to jedna strona tej sprawy. Druga - żeby się się samemu nie wystawiać na strzał. A trzecia - to to o czym pisze niżej maggorlo
      • lauren6 Re: Wiocha 11.05.13, 14:26
        anulka.p napisała:

> Ale z drugiej strony, jest to tez nauczka, żeby nie lecieć z każdą, najgłupszą
        > nawet fotą do netu, żeby każdy sobie pooglądał.

Naiwna jesteś. Jak pokazuje przypadek strony faszynfromraszyn są na tym świecie świry, co nie mają własnego życia, tylko ekscytują się cudzym. Nie trzeba samemu wrzucić do sieci kompromitującego zdjęcia, bo najwyraźniej każdy może każdego sfotografowac i wrzucić takie zdjęcie na publiczną stronę z prześmiewczym komentarzem.
        • najma78 Re: Wiocha 11.05.13, 14:36
          lauren6 napisała:

> anulka.p napisała:

> Naiwna jesteś. Jak pokazuje przypadek strony faszynfromraszyn są na tym świecie
          > świry, co nie mają własnego życia, tylko ekscytują się cudzym. Nie trzeba same
          > mu wrzucić do sieci kompromitującego zdjęcia, bo najwyraźniej każdy może każdeg
          > o sfotografowac i wrzucić takie zdjęcie na publiczną stronę z prześmiewczym kom
          > entarzem.

Owszem ale zauwaz ze na stronie faszyn... nie zamieszczono twarzy a nawet gdyby ktos sie rozpoznal to pewnie mialby wieksze szanase wygrania sprawy gdyz zdjecie zrobiono i umieszczono w sieci bez jego wiedzy i zgody a to jest karalne (chyba?) nawet w Polsce. Kradziez zdjec tez jest (powinna byc) przestepstwem, widac w pl nie, ale dziewczyny moglyby sie odwolac. Ciekawe jak by to wygladalo w swietle prawa ue?
        • anulka.p Re: Wiocha 11.05.13, 20:35
          Nie trzeba same
          > mu wrzucić do sieci kompromitującego zdjęcia, bo najwyraźniej każdy może każdeg
          > o sfotografowac i wrzucić takie zdjęcie na publiczną stronę z prześmiewczym kom
          > entarzem.

Niemniej i te dziewczyny, i te przypadki forumowe o których wspomina Edelstein same wrzuciły swoje foty. Weszłam teraz na to wiocha.pl (chociaż nigdy nie wchodzę - koszmarna strona), większość zdjęc ściągnięta jest z serwisów typu fotka.pl. nasza klasa, gdzie ochoczo bohaterowie słitfoci sami je zamieszczają.
          • gazeta_mi_placi Re: Wiocha 11.05.13, 20:47
            Tak, one same wrzuciły fotki.
            Starsze Panie same dały koledze "wnuczka" kilka tysięcy złotych.
            Nastolatka sama poszła do domu znajomego gdzie została zgwałcona.
            Ale czy to oznacza, że owi ludzie nie popełnili przestępstwa bo mieli ułatwione zadanie?
    • maggorlo Re: Wiocha 11.05.13, 10:28
      W dobie internetu wiocha.pl nie jest niczym innym od istniejącej od wieków kategorii "życzliwi inaczej". Prawdopodobne, że wcześniej te same opinie krążyły za ich plecami (ludzie nie lubią typu dyskotekowych panienek, bo kojarzą je z rozwiązłością i ograniczeniem intelektualnym) przekazywane z ust do ust przez ludzi z otoczenia. Często przez bliskich znajomych. W internecie te opinie wylazły na wierzch. Więc różnica zasadnicza polega na tym, że delikwentki się dowiedziały co można sobie o nich pomyśleć. Inna, że zasięg większy, szersze grono odbiorców.
      Też uważam, że sama wiocha.pl to wiocha podobnie jak faszyn from raszyn, ale nie można liczyć na to że sądy będą karać innych za jednorazowe wyśmiewanie, szydzenie, ironizowanie.
      • edelstein Re: Wiocha 11.05.13, 10:32
        Jakies podstawy Maja,by nie lubic,osobiscie w zyciu nie przeszkadzalo mu,ze ktos ubral mini i zrobil mocny makijaz na dyskoteke,sama tak robie,od tego jest dyskoteka,by pozwolic sobie na wiecej niz za dnia.
        • maggorlo Re: Wiocha 11.05.13, 10:38
          Nie chodziło mi o te konkretne panie tylko o schemat. Każdy z nas ma wokół siebie takich ludzi, którzy myślą o nas w sposób prezentowany na wiocha.pl. I profesor i robotnik, doktor i majster, naukowiec i bezrobotny, kosmonauta i górnik, policjant i złodziej, pielęgniarka i tancerz erotyczny, alkoholik i abstynent, wierzący i abnegat. Każdy.
          • edelstein Re: Wiocha 11.05.13, 10:43
            Swoje mysli mozna zaprezentowac w normalny sposob lub nie prezentowac ich wcale.
            • maggorlo Re: Wiocha 11.05.13, 10:47
              Dla użytkowników wiocha.pl jest to normalne prezentowanie opinii.
      • gazeta_mi_placi Re: Wiocha 11.05.13, 10:44
        Ja tam lubię.
        Poza tym dziewczyny studiujące prawo czy inne trudne kierunki też imprezują na dyskotekach, co to ma wspólnego z intelektem lub jego brakiem?
        • maggorlo Re: Wiocha 11.05.13, 10:45
          nic, a gdzie coś takiego napisałam?
        • to_ja_tola Re: Wiocha 11.05.13, 16:07
          gazeta_mi_placi napisała:

> Ja tam lubię.
          > Poza tym dziewczyny studiujące prawo czy inne trudne kierunki też imprezują na
          > dyskotekach, co to ma wspólnego z intelektem lub jego brakiem?

no tak... jak sie naoglądam takich w pracy to zastanawiam się,gdzie ta "inteligencja"?
      • kkokos Re: Wiocha 11.05.13, 14:28
        Prawdopodobne, że wcześniej te same opinie krążyły z
        > a ich plecami

?????? na jakiej podstawie to prawdopodobienstwo???

> Też uważam, że sama wiocha.pl to wiocha podobnie jak faszyn from raszyn, ale ni
        > e można liczyć na to że sądy będą karać innych za jednorazowe wyśmiewanie, szyd
        > zenie, ironizowanie.

nie rozumiesz.
        komentujący to komentujący.

ale ktoś, kto wrzucił te fotki na wiochę, zrobił to dokładnie po to, by wyszydzić i poniżyć - bo DO TEGO służy ten portal i NIC INNEGO tam użytkownicy nie robią. więc wyrok sądu, że nie można udowodnić, iż kradnący cudzą fotkę i wrzucający ją tamże "chciał zrobić krzywdę", jest po prostu kpiną z przyzwoitości i zdrowego rozsądku.
        • maggorlo Re: Wiocha 11.05.13, 15:18
          ?????? na jakiej podstawie to prawdopodobienstwo???

Bayesowskie a priori.

Co do reszty - postudiuj ustawodwastwo.
    • gazeta_mi_placi Re: Wiocha 11.05.13, 10:42
      Zgadzam się z Tobą, a poza tym do tych co mówią, że dziewczyny same winne bo zamieszczały zdjęcia na Facebooku, osoby z bloga Faszyn Raszyn nigdzie nie zamieszczały swoich zdjęć, po prostu szły do pracy, czekały na autobus itp. a jednak zostały z ukrycia sfotografowane i obśmiane w sieci.
      Coś takiego powinno być karalne.
      • annajustyna Re: Wiocha 11.05.13, 10:48
        Osoby z bloga faszyn stanpowily tzw. czesc wiekszej calosci i chyba twarzy nie widac? Wiec do sadu nie maja isc z czym...
        • gazeta_mi_placi Re: Wiocha 11.05.13, 10:54
          I co z tego, że twarzy nie widać? Jestem pewna, że znajomi i osoby z otoczenia je poznały, ja bym poznała znajomego nawet "bez twarzy".
          Nikt nie prosił ani nie pytał te osoby czy chcą być fotografowane i czy ktoś może dać ich zdjęcia na publiczny blog.
          • najma78 Re: Wiocha 11.05.13, 12:29
            Oczywiscie, ze powinno byc to karalne ale jak widac wyrok sadu jest inny uncertain mozna sobie dyskutowac dlugo o tym jak bardzo jest to niesprawiedliwe, prawo w pl jest do bani ale dla konkretnych osob to bez znaczenia, bo wyrzadzonych im szkod i tak dyskusja o niesprawieldiwosci wyroku nie naprawi. Moze lepiej napisac petycje i zbierac podpisy o zmiane prawa? Jednak nie zaszkodzi byc ostroznym i chronic swoja prywatnosc. Tak jak nikt kto ma troche wyobrazni nie zapusci sie w ciemny zaulek znany z przestepczosci tak majac troche zdrowego rozsadku trzeba uwazac co umieszcza sie w sieci, to taka sama ochrona siebie. Jest wiele kampanii, trabi sie w szkolach, uczula, ostrzega na to jakie niebezpieczenstwa niesie zbytni ekshibicjonizm w sieci ale jak wiadomo wciaz znajda sie tacy, ktorzy powiedza ze ich to przeciez nie spotka. Mam konto n fb ale nie akceptuje jako "przyjaciol" osob ktorych nie znam, dostep do niektorych danych maja tylko "przyjaciele", ich znajomi juz nie, nie umieszczam danych gdzie pracuje, mieszkam, nr tel itp a i tak jestem ostrozna z zamieszczaniem zdjec swoich i czlonkow rodziny. Naszs corka (10) nie ma konta na zadnym portalu spolecznosciowym, kontroluje jej dzialalnosc w sieci i wytlumaczylam dlaczego. Przerazajaca jest beztroska wielu osob w tej kwestii.
      • majenkir Re: Wiocha 11.05.13, 14:34
        gazeta_mi_placi napisała:
        osoby z bloga Faszyn Raszyn nigdzie nie zamieszczały swoich zdjęć, po prostu szły do pracy, czekały na autobus itp. a jednak zostały z ukrycia sfotografowane i obśmiane w sieci. Coś takiego powinno być karalne.

Niby dlaczego? Zostaly "zdjete" w miejscu publicznym, nie toalecie czy przebieralni.
        Poza tym, to autor zdjecia wrzuca je na FR, wiec nie ma mowy o kradziezy (tak jak powinno byc w przypadku Wiocha.pl). No i na koniec te zamazane twarze....
        • kota_marcowa Re: Wiocha 11.05.13, 15:11
          Ano dlatego, że to osoby prywatne i mają prawo do ochrony wizerunku i nie wyraziły zgody na publikację tegoż, a z tych zdjęć bardzo łatwo jest kogoś zidentyfikować to raz. Dwa, że jest to zwyczajnie chamskie i niemoralne. Myślę, że część osób gdyby wiedziała, że i po co są fotografowani, w nerwach dałaby jej zwyczajnie w papę.

I jak dla mnie nie jest normalna taka nagonka na ludzi za to, że mają inny, nie lepszy, nie gorszy tylko INNY gust niż np. dajmy na to autorka bloga (bo założę się, że są i osoby, którym te stylizacje się podobają). Czy taki pan Zenek krzywdzi kogoś, że założy skarpetki do sandałów? Jak tej pani się nie podobają skarpetki pana X, czy kozaczki pani Y, to niech się na nie nie gapi tylko skupi na swoich.
    • duzeq Re: Wiocha 11.05.13, 13:54
      Nie pochwalam zamieszczenia zdjecia na portalu wiocha, ale... Ale dzieki naglosnieniu takich spraw moze sie w koncu ludzie naucza jak poteznym medium jest internet, jak marne zabezpieczenia ma fb (nawet odpowiednio ustawione) i jak nalezy chronic swoja prywatnosc.

A propos wioch - w Holandii pewna 16-latka zamiescila na fb tekst pt. "dzisiaj sa moje urodziny, robie impreze" i niechcacy puscila to w swiat zamiast tylko do znajomych. Policja zorientowala sie jakie moga byc konsekwencje, wiec poprosili o zignorowanie wiadomosci. E tam. Przyjechaly tysiace ludzi, popili, zdemolowali centrum, zaczeli sie tluc z policja. Przez jedna glupia wiadomosc na fb.

Mam konto na fb i cenie sobie mozliwosci tego wynalazku. Ale nie rozumiem ludzi, ktorzy nie wiedza jak malo zabezpieczone sa tam zdjecia. Ba! ja nawet nie rozumiem waszych watkow gdzie zamieszczacie zdjecia twarzy (jak ostatnio o mamie modnisi). Ale to ja, reszta sobie moze robic co chce, niech sie tylko potem nie dziwi konsekwencjom.

• kerri31 Re: Wiocha 11.05.13, 14:13
      Wiocha to inaczej wstyd ,obciach, zgorszenie ,skandal.
      Jeśli jesteś tam umieszczana, to znaczy że dla umieszczajacego w takich kategoriach się mieścisz. Nie zawsze to, co tobie wydaje się piękne, modne, wspaniałe jest takie dla innych. Są różne gusta. Akurat ktoś kto te zdjęcie umieścił na wiocha.pl tak właśnie uznał, ze to zwyczajna wiocha. Wrzucajac do sieci tego typu foty, trzeba się liczyć nie tylko z pochwałami ale również z krytyką. Trzeba mieć nierówno pod sufitem by chcieć kierować wędrówką raz wrzuconej do sieci fotki, w dodatku obciachowej fotki.
    • gato.domestico Re: Wiocha 11.05.13, 14:31
      a potem placz ze wyzywano, okradziono etc - po co swoje i swoich bliskich geby umieszczac w necie?panie pewnie byly dumne jakie to znich niezle laseczki pod tym klubem byly...ehhh a potem placz i zgrzytanie zebów...
      wspolczuje tym dziewczynom z jednej strony ale z drugiej przez wlasna glupote najadly sie wstydu
    • majenkir Re: Wiocha 11.05.13, 14:46
      A People of Walmart to czasem nawet sami chetnie pozuja smile
      https://media.peopleofwalmart.com/wp-content/uploads/2013/04/4839.jpg
      • kota_marcowa Re: Wiocha 11.05.13, 15:15
        Nie widzisz różnicy między pozowaniem, a umieszczaniem twojego wizerunku bez twojej zgody?
        Myślisz, że ile osób z tamtego bloga by się zgodziło? Do tego obraźliwe opisy, że wyglądają jak krowy/świnie etc.
        • gazeta_mi_placi Re: Wiocha 11.05.13, 18:54
          Zdjęcie do tamtego bloga były robione ukradkiem i za plecami głównych "modeli",taka odważna była Pani blogerka.
    • to_ja_tola Re: Wiocha 11.05.13, 16:03
      w którym pojawiło się ono na Wiosze.pl.

nie wierzę...big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka