Dodaj do ulubionych

Tort na komunię

16.05.13, 13:24
proszę podpowiedzcie mi ile wziąć za zrobienie tortu na komunię,tort w stylu angielskim to trochę trzeba się pobawić ,składniki sąsiadka wszystkie kupiła ale nie mam zamiaru pół dnia spędzić za darmo ,dodam że to osoba z którą mnie nic nie łączy ,ciasto jak robię to ze swoich składników plus robota to mam stałą cenę a torty robiłam wyłącznie na prezenty i nie wiem jaką sumę powiedzieć ?
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:26
      Pińcet.
    • przeciwcialo Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:30
      W cukierniach to minimum 50 zł za kilo, komunijne nawet 70 zł za kilogramtortu.
    • oqoq74 Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:33
      W cukierni za tort na przyjęcie komunijne okrągły średnica ok 25 cm chcieli 150 zł, za prostokątny większy w kształcie księgi 250 zł.
      • krejzimama Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:34
        Jakiej księgi?
        • anomalia_pogodowa81 Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:36
          Bliblii, jak sądzę big_grin
        • przeciwcialo Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:36
          Robią torty w kształcie księ, kielicha czy czego tam chcesz. U nas jako tort będzie sernik wink
          • oteczka Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:44
            wszystko piknie tylko ja składniki mam ,sama robocizna wchodzi w rachubę a parę godz. zejdzie na lepieniu ozdóbek,to co za darmo robić ? nie chce mi się soboty marnować za friko wolałabym w ogródku poleżeć.
            • oqoq74 Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:46
              Z ozdabieniem w stylu angielskim to rzeczywiście sporo pracy, może weź połowę tego co w cukierni?
            • przeciwcialo Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:46
              No to policz 70 za kilogram, ile wyjdzie? Ceny w cukierni obejmują składniki, robociznę i ozdoby.
            • bea.bea Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:47
              100 bo jeszcze koncepcja...
            • crises Re: Tort na komunię 17.05.13, 08:16
              O rany, a co za różnica? Godzina to godzina, a lepienie różyczek to nie jest praca górnika dołowego ani przetwarzanie materiałów radioaktywnych.

Jak ja nie cierpię takich dziwnych typów, które zawsze mają problem z określeniem, ile chciałyby dostać za robotę, bez względu na to, ile by nie powiedziały, są niezadowolone, i zawsze robią łaskę, że w ogóle coś robią. Jak wolisz poleżeć w ogródku, to nie trzeba było brać tej roboty w ogóle, sąsiadka pójdzie do cukierni i zrobią jej bez focha. A minimum przyzwoitości nakazuje powiedzenie sąsiadce z góry, ile za to zapłaci, nie sądzisz?
              • oteczka Re: Tort na komunię 17.05.13, 12:34
                Upał ci zaszkodził, ja nie chcę wziąć za dużo wolę mniej, to po to pytam żeby nie przesadzić,dziwne że sąsiadkę od 3 tygodni zniechęcam że nie zrobię i jakoś nie poszła do cukierni,jakby ktoś co drugi dzień pytał ciebie czy zrobisz to też byś zmiękła chociaż powiedziałam 2 tygodnie temu że nie zrobię i wreszcie dopięła swego jakie minimum ,chyba sadzisz po sobie bo jesteś nieprzyzwoita ,nigdy nie robiłam nikomu tortu,to u licha skad mam wiedzieć a sąsiadka widząc moje torty powiedziała że zapłaci ile będę chciała abym tylko zrobiła także zmień obiekt złośliwości ,a na koniec wejdź w torty angielskie pooglądaj a potem powiedz co to za robota.
                • crises Re: Tort na komunię 17.05.13, 13:53
                  Aha, czyli jest dokładnie jak myślałam. Generalnie Ci się nie chce, nie masz pojęcia, jaka kwota by Ci zrekompensowała rezygnację z leżenia w ogródku i przerasta Cię intelektualnie dogadanie się z sąsiadką tak, żeby przy odbiorze zamówienia nie padła na zawał serca.

Przypominasz mi rozmaitych panów majstrów i mechaników samochodowych, którzy robią łachę, że w ogóle spojrzą na robotę, a zapytani o cenę rzucają "paaaaani, dogadamy się", w nadziei, że trafią na frajera.
                  • oteczka Re: Tort na komunię 17.05.13, 15:24
                    napiszę krótko lecz się i nie wypowiadaj o rzeczach o których nie masz pojęcia,robisz ze mnie pazerniaka ,mam gdzieś ta kasę ale nie jestem jeleniem niby z jakiej racji , nie jestem cukiernikiem ,mechanikiem itp i robię łachę bo cukierni w huk i niech do woli zamawia a nie mnie głowę zawraca ok to ja u ciebie zamówię z mnóstwem pierdołek zrobisz mi za friko? to kuriera zapłacę.
                    • oqoq74 Re: Tort na komunię 17.05.13, 15:32
                      Dziewczyny podawały różne ceny, to coś z tego wybierz.
                      A faktem jest, że cene należy ustalić wcześniej. Następnym razem być bardziej asertywną i się nie zgadzać.
                      • oqoq74 Re: Tort na komunię 17.05.13, 15:34
                        Miało być : nastębnym razem trzeba być bardziej ....
                    • crises Re: Tort na komunię 17.05.13, 15:41
                      Nie, po prostu jesteś osobą kompletnie nieogarniętą, która nie jest w stanie ustalić, czy i za ile chce i może zrobić robotę zajmującą w porywach pewnie z pół dnia. No, niech będzie, że cały.

To nie jest przyjęcie zamówienia na prom kosmiczny, żeby trzeba było to całymi dniami rozkmniać i kalkulować. Jak umiesz to robić, to doskonale wiesz, ile czasu to zajmie. (A przynajmniej powinnaś.) Prosty rachunek, x godzin, opłaca mi się zrezygnować z leżenia w ogrodzie za kwotę x, sąsiadce pasuje, super, nie pasuje, cukiernie czekają.

Nie chcesz, to nie rób, tylko powiedz to kobiecie wprost. A jak już się podjęłaś, to określ po ludzku, ile za to chcesz. I nie jojcz, jakie to pracochłonne, bo nikogo to nie obchodzi - jak się umawiam z mechanikiem na konkretną robotę, to mnie wali, ile on przy tym spędzi godzin, to jest jego problem.
                      • oteczka Re: Tort na komunię 17.05.13, 18:28
                        zrozum powiedziałam wprost sto razy ,a twoje uwagi nic nie wnoszą do sprawy ,widać brak mi kręgosłupa,akurat nikt tego całymi dniami nie rozkminia ,dziewczyny napisały co gdzie za ile i z tego już wybrałam ,określę się ani ten tort dzisiaj ani jutro mam czas to ona ma przyjść nie ja ale zrozum słowa ZAPŁACĘ ILE CHCESZ ABYŚ ZROBIŁA a ja chcę wybrać opcję żeby było ok i dla niej i dla mnie to żle ?założę się że w życiu nie zrobiłaś żadnego tortu nie wiesz o czym piszesz bo jak wiesz to napisz ,każda z dziewczyn coś napisała tyle i tyle a ty się pienisz to widać nie jest pytanie do ciebie i powtarzam nie jestem mechanikiem,jak nikogo nie obchodzi robię przysługę i to wielką bo taki tort w angielskim stylu tak 4-5 kg to by majątek wydała ,gdybym chciała brać za kg to bym sama składniki kupiła upiekła i zaśpiewała cenę a ja że dupa jestem i mówię nie ale tak byle jak to mam zajęcie ale ty sobie myślisz ,że w takim Lublinie co cukiernia to tort w stylu angielskim ,niestety tylko oczy wielkie co to ?
            • bri Re: Tort na komunię 17.05.13, 10:21
              Policz sobie po stawce godzinowej, nie wiem 15-20 zł za godzinę?
          • oqoq74 Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:44
            Otóż to, i księgi i kielichy i cuda wianki.

Ja ostatecznie sama upiekłam.
        • wegatka Re: Tort na komunię 17.05.13, 15:34
          krejzimama napisał:

> Jakiej księgi?

W kształcie księgi wieczystej albo księgi przychodów i rozchodów.
    • misiowamama-2 Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:42
      U nas ceny w cukierniach za komunijne torty wahają się od 70zł do 110 (!) za kilogram
    • kikimora78 Re: Tort na komunię 16.05.13, 13:47
      A ile w pracy zarabiasz na godzinę netto, to sobie przemnóż przez ilość godzin spędzonych przy torcie.
      Albo jak masz cenę za cały tort to odejmij cenę składników i ci robocizna zostanie.
      • oteczka Re: Tort na komunię 16.05.13, 14:06
        robiłaś tort z masy cukrowej ? lepiłaś godz różyczki ,motylki i inne bzdety nie da się tak policzyć ,samych kulek muszę ulepić ze 100 a reszta?
        • oqoq74 Re: Tort na komunię 16.05.13, 14:10
          W dużej mierze wpływ na cenę będzie miała dekoracja, bo jeśli będzie bardzo ozdobna, to można i cały dzień przy tym spędzić. Ja na Twoim miejscu podałabym od razu cenę, żeby pózniej sąsiadka nie miała pretensji, bo myślała, że będzie taniej.
          • ledzeppelin3 Re: Tort na komunię 16.05.13, 20:23
            Jak Komunistka bedzie na szczycie torta, na obraz Panny Młodej, to trzysta, jak bez Komunistki, to sto pięcdziesiąt
            • czar_bajry Re: Tort na komunię 17.05.13, 00:38
              za komunijny tort płaciłam 47 zł /kg. Cudny był a do tego pysznysmile
    • solaris31 Re: Tort na komunię 17.05.13, 10:05
      ja płaciłam 50 zł za kilkogram tortu. tort nie był jakoś strasznie monstrualnie ozdobiony. jeśli dekoracja w angielskim stylu będzie bardzo czasochłonna, zwiększ stawkę.
      • wiecznaolka poszperałam w necie 17.05.13, 11:55
        i znalazłąm kogos kto robi torty w stylu angielskim za 100-150 zł , wiem ze wykonanie takiego tortu jest czasochłonne dlatego mogłas odmowic lub cene ustalic z gory .
    • kobieta306306 Re: Tort na komunię 17.05.13, 12:00
      Superklimaty uncertain
      cene ustala się PRZED PRZYJĘCIEM ZLECENIA !!
    • beatulek Re: Tort na komunię 17.05.13, 13:09
      Zamawiałam w cukierni tort - kielich: czekoladowo-wiśniowy 60 zł/kg. Torty prostokątne 35 zł/kg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka