Dodaj do ulubionych

Najlepszy sposób na kotlety mielone..

19.05.13, 15:32
Jak robicie kotlety mielone,żeby były mięciutki i smaczne ,macie jakieś triki?
Smażycie na patelni czy w piekarniku?

Ja daje dwie kostki rosołowe mieszam to gorącej wodzie tak 1/4 kubka.Z 6 kromek ciemnego chleba na tosty,2 jajka,trochę mąki cebule itd.Przeważnie smażę na patelni ale ostatnio całkiem dobre wyszły w piekarniku,szybciej i mniej roboty..

Za 3 godz.mąż z roboty wróci,obiad musi być,obiecałamsmile

Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 15:43
      Smażę.
      Cebulę mielę razem z mięsem.
      Dodaję bułkę tartą i wodę + trochę rosołu (tzn. wywaru mięsno - warzywnego).
    • ashraf Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 15:45
      Dajesz kostki rosołowe do mielonych??? Serio, nie przyszłoby mi to do głowy, sama używam ich ekstremalnie rzadko. Ja doprawiam mięso (wołowo-wieprzowe) solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, papryką i pieprzem ziołowym, obtaczam w mące, jajku i bułce tartej (lub, jeśli mam czas, w namoczonej zwykłej) wymieszanej z w/w przyprawami i ziarnami sezamu (dla urozmaicenia).
      • ashraf Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 15:49
        No to teraz się popisałam smile))) Pochrzaniłam panierkę do schabowego z mielonymi wink Do mielonych oczywiście drobno pokrojona cebulka, tarta lub namoczona bułka, przyprawy jak w wyżej, obtaczam w bułce tartej i smażę smile
        • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 15:54
          big_grin
          • 5justi Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 17:02
            a po co te 6 kromek chleba do mielonych????????????????
            i te kostki rosołowe????
            jakaś masakra.... i jeszcze to nazwać kotletami...
            • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 18:11
              Na kilogram mielonego to wcale nie jest dużo,jakoś lepiej mi smakuje jak wiem,że nie tylko mięso jem.Znam gorsze przypadkismile
              A tu dokładnie 6 kromeczek...
              https://wl.static.fotolia.com/jpg/00/08/23/32/400_F_8233287_8sVwHBijxgOOK46VxCLfPENCGgDqTj5S.jpg

Z knorra raczej nie zrezygnuję,za to mało soli i pieprzu dodaję ,prawie nic.
              • podkocem Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:01
                rany boskie...
                dajesz dwie kostki rosolowe i jeszcze "malo solisz"!
                Zlituj sie! To w ogole zjadliwe jest?
                • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:18
                  Na 1kg.mięsa tak w sam raz są 2 kostki ,my lubimy ...

Zjadliwe,a ty jak robisz?
      • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 15:51
        Pomyłka ,chyba z przyzwyczajenia z tą rosołową wyskoczyłam.Kostkę do mięs Knorra.
      • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 15:54
        Czosnku nienawidzę,odpada.
    • najma78 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 15:47
      Zalezy na jaka ilosc miesa dajesz 2 jajka? Ja mocze chleb (najczesciej kawalek bagietki lub cos podobnego) w wodzie, choc niektorzy w mleku i dodaje 1 jajko (srednie) na 1/2 kg miesa, cebule podsmazam na masle, dodaje sol i pieprz oraz troche galki muszkatulowej - pieprz miele a galke scieram plus swieza natke lub inne ziola w zaleznosci od rodzaju miesa mielonego (wieprzowina, baranina, wolowina, drob). Smaze na patelni i nigdy nie sa twarde i wysuszone.
      • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 15:53
        Mam około 1kg.
        Cebuli nigdy nie podsmażałam wcześniej,pewnie są dużo smaczniejsze z taką.
        • najma78 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 15:59
          Na okolo 1kg dalabym jedno srednie i jedno male jajko. Warto podsmazyc cebule, smak jest lepszy.
          • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:07
            Okazało się,że 2 jajka które miały iść do mielonych są gotowane,będzie bez jajekbig_grin
            • niutaki Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:11
              big_grin
            • rhaenyra Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:29
              ja kiedys robilam jajecznice i sie dziwilam czemu jajko nie wyplywa po zbiciu skorupki tongue_out
              teraz juz gotowane zaznaczam tongue_out
              • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:37
                Te gotowane chyba szybko się kręcą jak nimi zakręcisz ,surowe nie ....

Ja byłam pewna od wczoraj,że te jajka są ok inaczej by mąż dokupił.

Mielone się smażą jakieś dziwne są bez tych jajek,miejmy nadzieję,że JADALNE.
                • memphis90 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 09:03
                  Oświec mnie, proszę, można kupić ugotowane jajka?
                  • karro80 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 09:52
                    U nas można nawet wędzonebig_grin
                  • niutaki Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 21.05.13, 12:58
                    ale czemu kupic? gdzie napisane ze kupila he? moze byly ugotowane w lodowce, ktos ugotowal i wlozyl? suspicious
                    • memphis90 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 21.05.13, 20:55
                      Teoretycznie... Ale nie do końca wyobrażam sobie wkładanie ugotowanych jaj we wspólną wytłoczkę z surowymi.
                      • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 21.05.13, 20:59
                        Zazwyczaj ugotowane wkładam do miseczki,tym razem znalazły się na miejscusmile
    • mika_p Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:18
      Żeby się nie przemęczać, cebulę kroję w byle jaką kostkę i blenderem ją, blenderem! Razem z jajkami, solą i pieprzem.
      Do tego namoczona bułka cała albo sucha bułka tarta. Średnio 1 jajko na pół kg mięsa (aczkolwiek z więcej niż półtora kg jeszcze nie robiłam)

Lepię niewielkie i płaskie, panieruję w tartej bułce, smażę. Poniewaz są płaskie, to dość szybko są przesmazone i zachowują złocistobrązowy kolor na wierzchu - mój mąż lepi bardziej kuliste i smazy dłużej, więc lekko czarniawe wychodzą.
      • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:38
        mika_p napisała:

> Żeby się nie przemęczać, cebulę kroję w byle jaką kostkę i blenderem ją, blende
        > rem! Razem z jajkami, solą i pieprzem.

To tak jak ja tylko plus 2 knorry...i przegotowanej wody trochę.
        • pade Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:51
          nie rozumiem, po co ten knorr?
          wystarczą przyprawy
          ja dodaję odrobinę wody gazowanej
          są miekkie i puszyste dzięki temu
          • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 17:11
            Masz rację ,to chyba przyzwyczajenie z tym knorrem,wbiłam sobie do głowy ,że smród mięsa zabijabig_grin

O wodzie gazowanej nie słyszałam,ciekawe -wezmę pod uwagę.
            • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:42
              kkalipso napisała:

wbiłam sobie do głowy ,że smród mięsa zabijabig_grin

Kupuj świeże big_grin
        • mika_p Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 17:20
          kkalipso napisała:

> mika_p napisała:
          > > Żeby się nie przemęczać, cebulę kroję w byle jaką kostkę i blenderem ją,
          > > blenderem! Razem z jajkami, solą i pieprzem.

>
          > To tak jak ja

No popatrz... A ja sądziłam, ze właśnie odwaznie dzielę się z forum wstydliwym sekretem (wstydliwym = jaka to ja leniwa ejstem, ze mi się nie chce w drobniusią kosteczkę tej cebuli siekać).
    • eliszka25 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:35
      ja na ok. 0,5 kg miesa daje 2 jajka, bulke tarta (bulek nie kupuje, wiec nigdy nie mam zasuszonej), przyprawiam sola, pieprzem, slodka i ostra papryka, majerankiem, dodaje podsmazona cebule oraz mleko. wody nie daje w ogole, tylko mleko. sa wtedy takie bardziej puszyste i miekkie. przynajmniej moje. przed wlozeniem na patelnie obtaczam w bulce tartej.
      • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:40
        Do mleka jakoś ciężko mi się przekonać,może następnym razem.
        • eliszka25 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 16:54
          mnie tez bylo ciezko i jeszcze do niedawna uzywalam wody. raz zabraklo mi bulki tartej i musialam namoczyc chleb. przypomnialam sobie, ze mama moczyla zawsze bulke w mleku i zalalam chleb mlekiem. mielone wyszly pyszne i od tamtej pory dolewam tylko mleka. smaku to nie zmienia, a w kazdym razie ja jakiejs wyczuwalnej roznicy nie zauwazylam, ale sa takie puszyste jakby, wiec zdecydowanie smaczniejsze.
    • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 17:09

Dobra są-coś się z nich dymismile

Widzę dużą różnice przez brak tych jajek,chyba będą się rozwalać,nic mi dzisiaj nie wychodzi.

Z tym mlekiem na pewno spróbuję następnym razem,bo już nie raz o tym słyszałam i kobiety chwalą.

https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/89/97/02/015010b1c3.jpg
      • eliszka25 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 17:13
        eeee tam, kazdy ma czasem gorszy dzien. bez jajek beda pewnie inne, ale wcale nie powiedziane, ze niezjadliwe. smacznego smile
      • e_r_i_n Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 18:00
        Ja kiedy zapomniałam dodać jajka wink I wyszły ok.
        • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 21:56
          W smaku były takie sobie,jakby za twarde i rozwalały się z lekka ,to pewnie nie winna tylko niedodanych jajeksmile
    • czajkax2 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 17:18
      ja staram się jak najrzadziej używać białej mąki i białego pieczywa. Dlatego do mielonego nie dodaję ani bulki ani nie obtaczam w niczym.
      Mielone robię na rózne sposoby. Tzn baza jest ta sama: mielone, jajko, sół, pieprz i inne przyprawy (nie używam kostek ani gotowcy fixów) i do tego w zależności od humoru i tego co lodówka da wrzucam:
      1. ser żółty krojony w drobną kostkę
      2. brokul gotowany
      3. marchew surowa lub gotowana
      4. szpinak
      itd itd
      mieszam i smaże na patelni grillowej bez tłuszczu.
      Przyznam że odzwyczailismy się od klasycznych mielonych i te z dodatkami smakują nam dużo bardziej smile No i są zdrowsze jednak.
      • mika_p Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 17:32
        O, Czajka smile
        Przypomniałaś mi, że raz spróbowałam dodac do mielonych drobno krojoną paprykę i to był dodupny pomysł, gdyz albowiem podstępna papryka wyłaziła z moich subtelnych kotlecików, a po wcisnięciu ejj do środka trzeba było zalepiac dziurę. Nie dosć drobno pokroiłam chyba indifferent
        Zrezygnowałam z ubarwiania mielonych.
        • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 23:08
          A ja czasem trę do mielonych pieczarki na dużych oczkach - fajne są smile
          • k1k2 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 22.05.13, 07:01
            Ja daje i pieczarki i marchew smile i cebulę smile a czasem jeszcze czerwona fasole z puszki podziabana widelcem, bo samo mięso za "konkretne" dla mnie jest
          • twinmama76 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 22.05.13, 10:03
            imasumak napisała:

> A ja czasem trę do mielonych pieczarki na dużych oczkach - fajne są smile

ja tez dodaje pieczarki, ale posiekane w malakserze i odparowane na patelni. Sporo, mniej więcej tyle wagowo, ile mięsa. Do tego przyprawy, jajko surowe i odrobina bułki tartej. Super wychodzą takie mielone, mięciutkie i wilgotne.
      • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 23:09
        O Czajka wink
        Co to masz za cuda na zdjęciu w wizytówce? smile
    • marghe_72 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:03
      Nie wpadłabym na to, że do mięsa można dodawać kostki rosołowe.

Najlepsze mielone to jednak na smalcu..
      • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:15
        Poprawiłam się z tymi kostkamismile

Nie używamy smalcu.
        • marghe_72 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:18
          kkalipso napisała:

> Poprawiłam się z tymi kostkamismile
          >
          > Nie używamy smalcu.

My też nie.
          Ale i tak uważam, że smazone na nim mielone są najlepsze smile
          • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:21
            Spróbuję następnym razem.
          • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:39
            Na smalcu to najlepsze są schabowe. Do smażenia mielonych używam albo samego masła klarowanego (jeśli drobiowe), albo oleju ryżowego z dodatkiem masła smile
            • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:40
              A smalec w połączeniu z masłem do befsztyków wołowych smile
    • olewka100procent Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:14
      po co trujesz się chemią , do mielonych trzeba dodać dużo przypraw naturalnych i też będą smaczne
      • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:23
        Czasami nie zaszkodzi,ale pomyślę nad zrezygnowaniem z kostek...
    • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:37
      Dodaję sporo wody, jajko, tartą cebulę, troszkę czosnku, koperek, czasem natkę pietruszki, chili, pieprz czarny, kminek mielony, sól, czasem łyżkę - dwie majonezu. Obtaczam w bułce tartej, smażę na oleju ryżowym z dodatkiem masła klarowanego. Jeżeli z mięsa drobiowego, to do smażenia używam samego masła. smile
      Bułki do środka nie daje w ogóle - dodatek wody powoduje, że są miękkie. A jak się doda majonezu, to wprost rozpływają się w ustach. smile
      • arim28 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 22:51
        Na 1 kg miesa zmielonego
        4 cale jajka
        duza garsc swiezego kopru
        cebule - koniecznie dymke!
        Galka muszkatolowa
        drobno pokrojona natka pietruszki
        listek swiezej miety, pare listkow swiezego majeranku, oregano (wszystko drobno posiekane)
        sol, pieprze do smaku
        1 namoczona w mleku bulka
        Jezeli mieso rzadkie dosypuje suchej bulki tartej.

Czasami dodaje pieczarki, ser w zaleznosci od zawartosci lodowki.

knory, kostki rosolowe - to czysta chemia, ktora magazynuje watroba sad
        • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 23:03
          O, gałkę tez czasem daję smile
      • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 23:09
        Jeżeli z mięsa drobiowego to ja też dodaję majonez i pieczarki, nawet ser żółty ,pyszne wychodzą jedynie o smażeniu na maśle nie pomyślałam.
        • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 23:12
          Ale na klarowanym smile.
        • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 23:17
          W ogóle drobiowe robię w ten sposób, że mięso z udek mielę, ale z piersi drobniutko kroję i potem razem mieszam.
          • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 23:28
            Ja kupuję gotowe.
            Uwielbiam takie kotlety,żeby sobie ulżyć robię tak z 2kg. i połowę zamrażam, później mam gotowe jak nic nie ma do gara wrzucićsmile
            • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 19.05.13, 23:53
              Ja też zawsze robię dużo i zamrażam. W ogóle często robię tak, że z połowy mięsa smażę, a z drugiej połowy robię pulpety w sosach albo pomidorowym, albo grzybowym, albo koperkowym - tylko że wtedy robię z cielęciny. Potem w pojemniczki i do zamrażarki smile
              • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 00:19
                Ima to zdjęcie na fotoforum to Ty .....jaka ty młodziutka i ładna.
                • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 00:22
                  Zależ które, jest tam moja córka i ja smile
                  Ja to ta blondynka smile
                  • imasumak Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 00:27
                    Aha zajrzałam co ja tam mam, jest jeszcze jedna blondynka w sukni komunijnej, to nie ja, tylko moja młodsza córka big_grin
                    • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 00:44
                      Czyli dobrze mówię Ty to Ty ...
                      Ładne córki,ładna mamasmile
                  • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 00:30
                    Czekaj bo zamieszanie robiszsmile

Jest tak- dziewczynka przystępująca do komunii,nastolatka czarnulka i chyba Ty -tak?
                    Pogubiłam się?
    • koza_w_rajtuzach Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 08:33
      Dwie kostki rosołowe? Czemu nie możesz normalnie doprawić kotletów? Szkoda truć siebie i rodzinę kostkami, które niczego dobrego w sobie nie zawierają.

Ale co do pytania, to nie odpowiem, jak dokładnie tego dokonać. U mnie w domu jadło się kotlety, które nie były wcale takie mięciutkie, tylko bardziej zwarte i chrupiące. Miękkie są jak bułkę się ugotuje i potem doda się tą bułkę do mięsa, ale konkretnego przepisu nie znam. Moja mama po prostu do mięsa wbijała jajko, dodawała bułkę tartą, przyprawy, mieszała, lepiła z tego kotletu i potem dodatkowo jeszcze te kotlety obtaczała w bułce tartej. Sama takie robię i mi smakują one bardziej od miękkich kotletów teściowej (co jest pewnie tylko kwestią przyzwyczajenia), która, żeby zrobić swoje na pewno trochę więcej czasu poświęca, bo i tą bułkę gotuje i jeszcze cebulkę do środka daje.
    • memphis90 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 09:01
      A Nigella dodaje do kotletow kaszę mannę i mleko. Spróbowałam, rzeczywiście wychodzą b. delikatne. Więc daję kaszkę albo bułkę tartą, oczywiście plus jajo i mleko. Moja mama dodawała namoczoną starą bułkę, ale wtedy w mięsie są wyczuwalne grudki pieczywa, tego nie lubię.
    • guderianka Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 09:46
      mięso
      jajo
      sól pieprz natka pietruszki
      bułka namoczona w wodzie
      mąka kukurydziana, czasem otręby
      cebula
      bułka tarta
      im więcej bułki namoczonej (mleko/woda) tym miększe kotlety
      • naturella Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 09:59
        Ja nie dodaję moczonego pieczywa do kotletów, tylko bułkę tartą. Jajka, cebula i przyprawy, to wszystko, wody nie. Z przypraw koniecznie dużo majeranku, papryka, sól, trochę pieprzu. I na olej, nie obtaczam w mące ani w bułce.

Kiedyś robiłam pulpeciki w sosie pomidorowym, dodawałam ugotowany ryż do mięsa, dobre były.
    • thorgalla Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 20.05.13, 10:01
      Nie dodaję żadnych bułek,to mają być kotlety mięsna a nie z bułki.
      • ledzeppelin3 Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 22.05.13, 09:04
        Mięso mielę (udziec lub pierś z indyka plus czasem wołowina albo cielęcina, albo szynka wieprza). 2-3 cebule kroję w kostkę i daję na zimny olej na patelnię i podsmażam do zeszklenia. Jak cebulę wrzuca się na nierozgrzaną patelnię z tłuszczem i dopiero wtedy zaczyna podgrzewać, ładnie się zeszkli. Namaczam kajzerkę w mleku. Jak cebula przestygnie- do mięsa (ok 500 g mięsa). Potem do tego jedno jajko i bułka odciśnięta z mleka. Trochę soli. Zagniatam, formuję kotlety, obtaczam w utartej bułce albo i nie, na patelnię na gorący olej. Są doskonałe.
        • mamaemmy Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 22.05.13, 09:49
          ledzeppelin3 napisała:

> Mięso mielę (udziec lub pierś z indyka plus czasem wołowina albo cielęcina, alb
          > o szynka wieprza). 2-3 cebule kroję w kostkę i daję na zimny olej na patelnię i
          > podsmażam do zeszklenia. Jak cebulę wrzuca się na nierozgrzaną patelnię z tłus
          > zczem i dopiero wtedy zaczyna podgrzewać, ładnie się zeszkli. Namaczam kajzerkę
          > w mleku. Jak cebula przestygnie- do mięsa (ok 500 g mięsa). Potem do tego jedn
          > o jajko i bułka odciśnięta z mleka. Trochę soli. Zagniatam, formuję kotlety, ob
          > taczam w utartej bułce albo i nie, na patelnię na gorący olej. Są doskonałe.

Robię identycznie smile
          Własnie z 500 g mięsa z łopatki wyszło mi dokładnie 16 mniejszych kotlecików.
          Czasem dodaje jeszcze do środka pietruszkę z ogródka i troche czosnku.
          Sekretem jest dobre wyrobienie mięsa z resztą składników.Im dłużej ,tym lepiej smile
    • sinusoidaa Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 22.05.13, 09:53
      Jestem na bieżąco, bo wczoraj kotlety robiłam.
      Na 1 kg mięsa mielonego- 1 duża cebula pokrojona w kostkę, zeszklona na masle, sól., pieprz (opcjonalnie inne przyprawy), bułka namoczona w mleku i odciśnięta, JEDNO jajko. Tak się zastanawiam, po co dodajecie tak dużo jajek (większość pisze o 1 na 0,5 kg mięsa, a ktoś nawet o 4)? Jajka powodują, ze kotlety po usmażeniu są twarde. Jedno jajko na 1 kg to optymalna ilość do sklejenia kotleta i zapobiegnięcia rozwaleniu się na patelni.
      kotlety smażę na smalcu po uprzednim obtoczeniu w bułce tartej
      • nisar Ubijam pianę :) 22.05.13, 10:16
        Z białek, oczywiście i po wyrobieniu mięsa z resztą rzeczy delikatnie wmieszywywam tę pianę.

Oprócz tego kotlety mielone tylko obsmażam, tak żeby złapały "skórkę" i potem dopiekam w piekarniku, nie są wtedy takie nasiąknięte tłuszczem.
    • kkalipso Re: Najlepszy sposób na kotlety mielone.. 22.05.13, 11:41
      Myślę,że następnym razem po tych wszystkich radach zrobię najlepsze mielone świata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka