Dodaj do ulubionych

Radykalizacja

22.05.13, 14:43
To tak a propos watku o poslance Pawlowskiej i jej wybuchu bluzgow. Troche mnie jednak przyszokowalo, ze takie wypowiedzi nadaje sie w mediach, ze nikogo to nie ruszy i pani posel bedzie nadal poslem, a w dodatku ma liczne grono zwolennikow aktywnie wyrazajacych poparcie dla zarowno formy, i jak i tresci jej wypowiedzi.

Jak wyjezdzalam z kraju, to polityka byla bezsensowna, ale kotlowala sie jakos po cichu na korytarzach sejmowych i w gabinetach, a na forach ludzie sie od komucha wyzywali, albo Zyda. To bylo gdzies na etapie wprowadzania na salony Leppera i Giertycha z jego ogolonymi chlopcami. Potem wiadomo byl Smolensk. A teraz jak patrze na niusy i fora, to naprawde jakbym czytala o Rosji i to w zlym okresie. Jakies marsze z pochodniami, bijatyki na kazdej paradzie niepodleglosci, alternatywny rzad, bluzgi na antenie z roznych stron i z kazdej okazji, wiadomosc o homoseksualiscie zamordowanym okrutnie w Rosji albo podpalaniu mieszkania Hindusom budzi zachwyt i poklask w komentarzach. Tak patrzac z zewnatrz, to jakas rownia pochyla. Nie mowie juz w ogole o kulturze czy chocby odpowiedzalnosci za slowo - ale ze do ofiar w ludziach, masakry na demonstracji czy jakiegos duzego zamachu brakuje tylko iskierki.

Tez widzicie radykalizacje? Czy tez zaba gotowana jest umiejetnie?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Radykalizacja 22.05.13, 14:49
      Widzę, ba- wg mnie osobą, która mocno zradykalizowała polską politykę na zasadzie: jak jeszcze można zszokować, powiedzieć coś głupie/wulgarniej itp.- był Palikot. Potem za nim poszli inni- granica coraz bardziej się przesuwa- swoje "do pieca" dorzuca Antek Macierewicz, Stefcio Niesiołowski, co jakiś czas uaktywnia się posłanka Pawłowicz, cały czas w "rejonach dolnych" operuje "palikociarnia". I sama mam coraz większy wstręt do polityki (np. zupełnie przestałam oglądać różne programy z politykami- strata czasu i emocji; czytam o tym w necie.
      • cherry.coke Re: Radykalizacja 22.05.13, 14:57
        A tak tak, zaznaczam, ze nie chodzi mi o "kto ma racje w polityce", tylko o przesuwanie sie granicy zachowan akceptowalnych. Dzis sie wydaje, ze pani Pawlowicz doszla do sciany walac ja w nia mocno, a jutro ktos ja znaczaco przebije, moze i Palikot. Choc to chyba Lepper wprowadzil pewna kategorie wypowiedzi, i byl z niej bardzo dumny, dlugo przed Palikotem.

Natomiast dzialania fizycznie agresywne, parazbrojne, poparcie dla niszczenia fizycznego odmiennosci... jakies straszne rzeczy sie dzieja?
        • marzeka1 Re: Radykalizacja 22.05.13, 15:04
          Lepper to był prekursorem schamienia w polityce, ale wg mnie przesuwanie granicy zaczęło się po przegranych w 2005 roku przez PO wyborach i wypuszczeniu na harce Palikota- potem do tego przesuwania granicy dołączyli inni- udział samego PIS jest też w tym już znaczący (przynajmniej niektórych polityków tej partii). Ba, patrząc co się dzieje, wcale a wcale nie uważam, że pani Pawłowicz już sięgnęła dna, niedługo ktoś od spodu zapuka big_grin
          Może dlatego np. z polskich polityków lubię czasami posłuchać, jak mówi poseł (czy chyba europoseł) Kowal- wyważony, spokojny, bez agresji, kompetentny. Spokojem wkurza też wielu Gowin (tyle ze do mnie jakoś nie przemawia). Jednak widoczna jest ta część schamiała do urzygu- szkoda.
        • oqoq74 Re: Radykalizacja 22.05.13, 15:08
          Ja myslę, że to jest trochę też wpływ mediów, internetu. Politycy korzystają z FB, Twittera i innych. Czasem wręcz jak celebryci, nieważne jak mówią, byle nazwiska nie przekręcali. w masie informacji jaka jest każdego dnia podawana, boją się zginąć w tłumie. Kiedyś by dotrzeć do ludzi, trzeba był coś napisać, udzielić wywiadu, teraz wystarczy napisać posta, który zaraz sam w sobie staje się gorącym newsem. To samo komentujący, którzy używają obelg w przeświadczeniu, że w necie można. I nakręca się to coraz bardziej.
    • nutka07 Re: Radykalizacja 22.05.13, 15:14
      Zamach juz byl.
      • cherry.coke Re: Radykalizacja 22.05.13, 16:06
        Ano byl, znaczy prawie byl - ten bombowy masz na mysli?

Kurcze nie wydaje mi sie normalne, zeby standardem sie stalo, ze kazdej Paradzie Niepodleglosci towarzyszy ciezka obstawa, wlasciciele sklepow zabijaja deskami okna. Demokratycznie wybrana poslanka na wizji zapluwa sie rynsztokiem co do ludzi sprzeciwiajacych sie przemocy; zamiast okryc sie nieslawa ma za to rzesze aktywnych fanow. Ale chyba przechodze wlasnie pierwszy raz emigracyjna faze "to nie jest kraj, z ktorego wyjezdzalam" suspicious
    • olena.s Re: Radykalizacja 22.05.13, 15:37
      Umiejętnie.
    • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 17:59
      Moim zdaniem nie można pominąć roli mediów. Kogo się zaprasza do studia? Tego kto zrobi największe widowisko (dziwowisko) , skandal. Walka o widza jest desperacka. I dotyczy to też telewizji publicznej. To w ogóle temat na oddzielny wątek.

Dodatkowo nasze wewnetrzne konflikty nałozyły się na światowy kryzys, który często sprzyja radykalizacji (drastyczny przykład Grecja) poglądów.

Acha..i jeszcze jedno..panowie sa już zmęczeni i puszczają im nerwywink Przecież od ponad 20 lat to ci sami ludzie big_grin
    • d.o.s.i.a Re: Radykalizacja 22.05.13, 19:23
      Mnie sie w ogole taki poziom wypowiedzi w glowie nie miesci.
      Mieszkam w UK i po prostu wstyd mi, ze moi rodacy w POlsce uzywaja takiego jezyka, bo tutaj nigdy czegos takiego nie slyszalam. NIGDY.
      Juz na przykladzie debaty odnosnie piersi Angeliny widac bylo szokujaca roznice w kulturze wypowiedzi. Zreszta nie o kulture sama chodzi. O poglady takze. W UK ani razu nie slyszalam, zeby ktokolwiek wypowiedzial sie w tonie pt. glupia gwiazda zrobila sobie operacje cyckow. 100% wypowiedzi bylo wywazonych, konstruktywnych i odnosilo sie do problemu. A w Polsce? Bydlo to za malo powiedziane. To jest prymityw!
      To samo widac i czuc od poslanki Pawlowskiej w tej kwestii.
      Ludzie. Mnie to brzydzi. Ja sie autentycznie boje wracac do Polski kiedys, bo mi sie juz Polska zaczyna kojarzyc z jakas prymitywna tluszcza, warcholstwem i glupota. NO ludzie, jak osoba publiczna moze uzywac takiego jezyka!!! No jak???
      • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 19:36
        W U
        > K ani razu nie slyszalam, zeby ktokolwiek wypowiedzial sie w tonie pt. glupia g
        > wiazda zrobila sobie operacje cyckow. 100% wypowiedzi bylo wywazonych, konstruk
        > tywnych i odnosilo sie do problemu

Może za mało czytasz ? wink Piewrszy lepszy wynik z googla :

The 40-year-old Scottish stand-up posted a string of vile jokes on Twitter suggesting she could have raised “enough money to cure cancer” by offering her breasts to perform sex acts for money, just hours after she revealed she had undergone the potentially life-saving surgery.

www.mirror.co.uk/tv/tv-news/frankie-boyle-tweets-revolting-joke-1890721
        • d.o.s.i.a Re: Radykalizacja 22.05.13, 19:41
          Frankie Boyle powiadasz...?
          Rzeczywiscie nic tylko porownywac komika stand-upowego w UK, z polska poslanka...
          • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 20:13
            Przeczytaj swoją wypowiedź jeszcze raz smile

Pisałaś "ktokolwiek" "rodacy" "wyważone reakcje" itp uogólniając reakcję.

Jeżeli faktycznie chodziło Ci tylko o polityków to jestem ciekawa jakiejkolwiek wypowiedzi MP w tej sprawie. Jakiś cytat?

• olena.s Re: Radykalizacja 22.05.13, 20:37
              Może nie czuli konieczności, by komentować decyzje medyczne.
              • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 20:48
                Być może.

Ale o kim dosia mówi:

100% wypowiedzi bylo wywazonych, konstruktywnych i odnosilo sie do problemu.

????
                • olena.s Re: Radykalizacja 22.05.13, 20:50
                  Mniemam, że o mediach, i osobach, z którymi media rozmawiały. Może resort zdrowia/ubezpieczyciele.
                  • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 20:53
                    Czyli jednak nie o politykach. Ale najlepiej wie to sama dosia.
                    • olena.s Re: Radykalizacja 22.05.13, 20:58
                      Cóż, jak dla mnie umiejętność niepyszczenia, nieprzepychania się jest dowodem pewnej kultury środowiska politycznego.
                      • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:14
                        wiesz, z tą "kulturą" środowiska politycznego to różnie bywa.... vide np Rebekah Brooks.

• joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:01
                      A w nawiązaniu do mojej wcześniejszej wypowiedzi - obie osoby bazują na tym samym i mają ten sam cel. Sprowadza się on do tego "nie ważne co o mnie mówią, ważne, żeby mówili". Sprzedają się jak potrafią.

Dla mnie ciekawszym pytaniem, nawet w kontekście tego tematu, jest to na ile media raportują rzeczywistość, na ile ją kreują.
                    • d.o.s.i.a Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:08
                      Mam na mysli dziennikarzy, publicystow, lekarzy, politykow, prezenterow i gosci zapraszanych do studia. Podczas gdy polscy publicysci pisali o wypowiedziach na temat cyckow Angeliny i polskiego zascianka, w UK odbywala sie dyskusja na poziomie. Nie wiem jak Ci to jasniej wytlumaczyc.
                      W UK kogos o takich pogladach jak Pani poslanka nie wpuszczonoby nawet do chlewu, bo zanieczyscilaby atmosfere.
                      • marzeka1 Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:14
                        I z tym się zgadzam- m.in. dlatego przestałam oglądać programy z politykami, bo np. pomysł na program Lisa to kontrowersyjny temat + taki dobór gości, aby była naparzanka- tego się nie da oglądać, to eskalacja złych i niepotrzebnych emocji.
                        A jak popatrzymy na polską telewizję, to jej grzechem głównym jest bylejakość gości, dobór pod kątem napieprzania.
                      • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:19
                        Mam na mysli dziennikarzy, publicystow, lekarzy, politykow, prezenterow i gosci
                        > zapraszanych do studia.

Polscy publicyści pisali w różny sposób, w ogromnym stopniu potępiając podobne wypowiedzi. Tak samo polscy lekarze. A że znowu powtórzyłaś, e politycy też , ciekawa jestem który i jaksmile Używając podobnej retoryki mogłabym napisać, że brytyjscy artyści zrobili sobie jaja z poważnej sprawy.
                        • olena.s Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:32
                          e politycy też ,
                          > ciekawa jestem który i jak:

No tu akurat jest jeszcze inaczej.
                          W Polsce nie dobliśmy jeszcze do momentu, w którym poważni dziennikarze/publicyści, zachowując swoje poglądy dowolnie głupie, rozumieją, że nie mogą być (być postrzegani jako) szermierze jednej partii/ideologii. U nas te kategorie (dziennikarz, polityk) zlewają się znacznie bardziej niz w krajach, w których jedno od drugiego oddzielone jest swoistąone way street i to bez drzwi obrotowych.
                          • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:34
                            W Polsce też POWAŻNI dziennikarze rozumieją, że nie mogą być postrzegani jako rycerze jednej partii smile

• joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:43
                            acha , no i jakże pominąć związki Rebekah Brooks z Cameronem, podsłuchami m.in innych polityków. Plus oskarżenie o dawanie łapówek urzędnikom państwowym.
      • nenia1 Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:09
        d.o.s.i.a napisała:

> Ludzie. Mnie to brzydzi. Ja sie autentycznie boje wracac do Polski kiedys, bo m
        > i sie juz Polska zaczyna kojarzyc z jakas prymitywna tluszcza, warcholstwem i g
        > lupota. NO ludzie, jak osoba publiczna moze uzywac takiego jezyka!!! No jak???

O matko, już nie wpadajcie znowu w histerię, nie przychodzi wam do głowy proste wytłumaczenie, że będąc za granicą tracicie codzienny kontakt z polską rzeczywistością
        a zamiast tego zaczynacie ją widzieć przez pryzmat doniesień medialnych?
        Media nie piszą, że codziennie dzieje się tysiące normalnych rzeczy, podobnie jak nie piszą, że codziennie lądują szczęśliwie samoloty na lotniskach, ale gdy jeden się rozbije, wtedy wszystkie czołówki o tym donoszą.
        Oczywiście, że źle się dzieje, że takie wypowiedzi pojawiają w świecie polityki, ale bać się wracać do Polski bo jest tu prymitywna tłuszcza i warcholstwo to jak wiara w to, że w Polsce po ulicach chodzą białe niedźwiedzie - trochę dystansu by się jednak przydało.
        Jak donosiły media - po śmierci Thatcher rozpoczęły się w Anglii radosne uliczne obchody, a interweniującą policję obrzucono butelkami - gwarantuję ci, że skoro wytrzymujesz angielskie warcholstwo, to i polskie da się przeżyć.
      • duzeq Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:44
        ywLudzie. Mnie to brzydzi. Ja sie autentycznie boje wracac do Polski kiedys, bo mi sie juz Polska zaczyna kojarzyc z jakas prymitywna tluszcza, warcholstwem i glupota.

Dostaniesz maczeta po glowie w bialy dzien na ulicy cywilizowanego miasta w Anglii, zatesknisz za polska prymitywna tluszcza.
        • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:01
          Niekoniecznie maczetą:

www.city-analysis.net/wp-content/uploads/2010/09/edl_supporters.jpg

s0.geograph.org.uk/geophotos/02/71/59/2715994_d7a2d751.jpg
    • croyance Re: Radykalizacja 22.05.13, 20:51
      Zgadzam sie, to jakas rownia pochyla, jaka straszna prymitywizacja.
    • rubia88 Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:24
      radykalizacja postępuje, i to na wszystkich frontach, we wszystkich krajach
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13963281,Brutalne_morderstwo_z_uzyciem_maczety_w_Londynie_.html#BoxSlotII3img
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13958786,Trzecia_noc_zamieszek_w_imigranckich_przedmiesciach.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt
      w porównaniu z tym te słowne przepychanki w Polsce to niewinne igraszki
      • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:36
        Kryzys zaostrzył konflikty społeczne zamiatane wczesniej pod dywan.
        • bi_scotti Re: Radykalizacja 22.05.13, 21:58
          To ja tu sie doloze przekornie, ze jakiekolwiek bzdury i opluwy nie lecialyby z mownic/TV screens/scen/ambon, to PL A.D. 2013 jest bez porownania LEPSZA Polska niz ta, ktora musialam opuscic gdy to sie nazywalo PRL. W sumie, pewnie i za to dalam sie kiedys tam zamknac i pokrzywdzic zeby ta poslanka na P. mogla sobie dzis publicznie gadac bzdury. A reszta narodu ma wolnosc i nie musi sluchac, nie musi poslanki wybrac w nastepnych wolnych i niezaleznych!
          Chcecie powrotu CENZURY???
          smile
          • olena.s Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:00
            Raczej manier. I zdrowego rozsądku.
            • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:06
              Maniery? A reszta nieważna ? Skandale finansowe, polityczne , seksulane? big_grin

Wielu polskich polityków nosi garnitur w pierwszym pokoleniu , nie da się ukryć, że brytyjscy są bardziej sexy wink

Ale na litość - podawanie ich jako wzoru do drobna przesada wink
              • bi_scotti Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:13
                No bo polityka to nie podwieczorek u cioci Jozi, to krwawy sport - jak byl, tak jest i pewnie bedzie. Maniery? No fajnie by bylo zeby byly ale czesto przykrywaja jeszcze wieksze sku...synstwo niz otwarte chamstwo wiec zgodnie z chinska madroscia "watch what you wish for, eh ... " wink
                • olena.s Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:26
                  A, owszem, to okropnie niemoralna dziedzina. Ale skoro mam mieć łajdactwo tak czy śmak, to chociaż wolałabym, żeby nie epatowało chamstwem i ignorancją.
                  • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:29
                    wink

Też wolę jak garnitur ładnie leży wink
                    • bi_scotti Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:36
                      Wolal bym ja wolal zeby mnie brzuch bolal tongue_out
                      Tak nie ma lekko. Od tego sa wybory zeby najgorsze polityczne scierwo eliminowac ale czasem publika lubi ten "gorsiejszy" sort i wtedy coz ... sila demokracji suspicious
                      Poczytaj sobie, Olena, o mayor mojego miasta, nazywa sie toto Rob Ford i ktos w moim miescie jednak niego glosowal ... ja tych glosow nigdy nie zrozumiem ale ja ogolnie zawsze pod prad. Life.
                  • joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:42
                    davidderrick.wordpress.com/2013/05/05/the-foreign-offices-ignorance-about-europe/
                    Na dobranoc - o nie-ignorancji w uk smile , trochę stare, ale delikatnie zabawne, akurat , żeby nie straszyło w nocysmile

• joa66 Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:48
                      I otwórzmy się bardziej na świat, nie tylko UK i UK:

www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4609565/MP-caught-simulating-masturbation-in-parliament.html
                      news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8132413.stm
          • kota_marcowa Re: Radykalizacja 22.05.13, 22:12
            właśnie ta > Chcecie powrotu CENZURY???
            > smile

Ależ właśnie ta posłanka ( przepraszam ta POSEŁtongue_out ) i cała partia do której należy z prezesem na czele chcą powrotu cenzury. A jakże, wcale nie lepszej niż w PRL. A śledząc doniesienia medialne np. o niektórych akcjach CBA, za rządów jedynej i słusznej partii, to i metody wydają się podobne.
      • woman_in_love radykalizacja to dopiero będzie, za góra 20 lat 22.05.13, 22:22
        Jak ci wszyscy imigranci i azylanci w końcu dojrzą do szariatu w Europie i zechcą go wymusić siłą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka