Dodaj do ulubionych

Mastopatia:(

26.05.13, 19:29
która ma? leczycie się jakoś? czy tylko kontrolujecie?

już dawno nie bolały mnie piersi jak dziśsad
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: Mastopatia:( 27.05.13, 06:16
      Mamy, nie leczymy, obserwujemy (usg). Wolimy niz FA, ktora juz trzeci raz moze wyslac nas na stol.
      • verdana Re: Mastopatia:( 27.05.13, 09:03
        Tego się nie leczy, tylko kontroluje. Często mija, mnie minęła.
        Lekarze, jako leczenie optymalne zalecali sypianie z facetem, bez prezerwatywysmile Bo to jest naturalne dostarczanie hormonów.
        • gazeta_mi_placi Re: Mastopatia:( 27.05.13, 09:50
          Łapiesz HIVA i wtedy faktycznie inna choroba nie straszna.
          • verdana Re: Mastopatia:( 27.05.13, 12:35
            Ciekawe, a Ty nawet dzieci usiłujesz począć używając prezerwatywy? Wiesz, są ludzie na przykład w związkach, ja wiem, ze to trudno pojąć, ale nie każdy stosunek jest po pijanemu z nieznajomymsmile
        • adwarp Re: Mastopatia:( 27.05.13, 09:55
          "Często mija, mnie minęła."

zawsze miałam skłonność do torbieli, moje piersi na USG to obraz księżycowy, ale już tak dawno nie były tak bolesne jak w tej chwilisad

a kiedy ci minęła?
          • paszczakowna1 Re: Mastopatia:( 27.05.13, 11:46
            Mnie się właśnie zaczyna uspokajać (nie wiem, może chwilowo), torbiele są znacznie mniej bolesne. Za chwilę czterdziestka.
            • verdana Re: Mastopatia:( 27.05.13, 12:34
              Mnie minęła jak zaczęłam brać środki antykoncepcyjne.
    • mamusia1999 Re: Mastopatia:( 27.05.13, 13:26
      a mialas jako mloda kobieta? czy zrobila sie po 30? po 30 to efekt dominacji estrogenu nad progesteronem i pogarsza sie w strone menopauzy. ale niedobory progesteronu mozna miec cale zycie, objawiaja sie rowniez dlugimi miesiaczkami.

mialam, lacznie z duzymi cystami, po schodach zbiegac nie moglam i budzilam sie wnocy.

nie mam, tzn. malutkie cysty sie pojawiaja i znikaja. ale bolu do ostaniego dnia przed okresem NIET, a w ten ostatni dzien gora lekkie spiecie po calym dniu w biustonoszu.
      biore olej z wiesiolka 3000mg dziennie i 1 tabl. niepokalanka mnisiego (lac. agnus castus). no i uprawiam sport, w ww sensie poprawia metabolizm. unikam piwa, produktow sojowych (phytoestrogeny). za to spozywam siemie lniane.
      pewnie przyjdzie moment, ze trzeba bedzie dolozyc krem z wyciagiem z korzenia yams.
      • adwarp Re: Mastopatia:( 27.05.13, 14:19
        • adwarp Re: Mastopatia:( 27.05.13, 14:19
          > a mialas jako mloda kobieta?
          przed 30 i przed 20 teżsad
          • mamusia1999 Re: Mastopatia:( 27.05.13, 16:22
            doczytalam, bo znalam sie tylko na "mojej" mastopatii, czyli od okolo 35 r.z.
            ale mastopatia ogolnie sie robi na tle dominacji estrogenu i juz, w kazdym wieku. od 35 ta dominacja zaczyna dotyczyc coraz wiecej kobiet. ja zawsze mialam dlugie miesiaczki (7dni), i od czasu do czasu znaczniejsza bolesnosc piersi. dokladnie w 35 roku zycia zaczely sie powazne bolesnosci, guzlowate obrzmienia. caly ten kram.

dam sobie reke (a moze cycka?) uciac, ze mi ten wiesiolek i agnus castus pomagaja. bo roznice w biuscie widac nawet golym okiem - nie potrzebuje w II polowie cyklu luzniejszego stanika. ot, na dotyk jest nieco jedrniejszy.
            za to stwierdzilam duza roznice w jakosci tabletek agnus castus. mialam najpierw marki ratiopharm i bylo lepiej, potem przez przypadek kupilam drozsze i jest jw. czyli bardzo dobrze. ale nie jestem aptekarzem, moze roznia sie stezeniem wyciagu, a nie sa "gorsze" lub "lepsze"? tu gdzie meiszkam agnus castus jest powszechnie znanym naturalnym srodkiem stosowanym na wiekszosc dolegliwosci zwiazanych z cyklem. agnus castus balansuje gospodarke horm. wiesiolek dostarcza bodajze polproduktu dla progesteronu.
            wyprobuj sobie moze. przeczytawszy ulotki, bo sa jakies ograniczenia (wiesiolka nie podaje sie epileptykom). aha, efekt zauwazylm w 2 miesiiacu, od 3 znaczny. dokladnie wg ulotki.
      • lui666 Re: Mastopatia:( 15.10.13, 23:09
        Tez mam torbielki, pomimo ze moja ginegolożka bagatelizuje to, postanowiłam sama działać.
        Powiedz proszę, ja sie nazywaja te tableteczki z tym agnusem, a moze poleć jakieś szczególne?
        A olej z wiesiołka jaki pijecie? Wyczytałam ze powinien być dwuletni, gdy tymczasem kupiłam z wiesiołka dziwnegosmile
        Czy olej z pierwszego tłoczenia tez sie nadaje? No i ile tego pić?smile
    • misiowamama-2 Re: Mastopatia:( 27.05.13, 15:01
      mastopatię stwierdzono u mnie prawie 20 lat temu. Nie leczyłam, kontrolowałam. Co rok USG, gdy skończyłam 40 lat zrobiłam mammografię. przez ten czas tylko raz maleńki torbielek, który zresztą wchłonął się samoistnie. Poza tym OK smile
      • yosolka Re: Mastopatia:( 27.05.13, 17:04
        Ja mam torbiele w obu piersiach, dużo mniejszych po 5-6 mm ale miałam też dwie po 2 i po 3 cm. Bolały mnie zawsze, tzn. przez I połowę cyklu nadwrażliwe a w II połowie to już była masakra. Jak ściągałam wieczorem stanik to płakałam, w nocy bolał dotyk piżamy.
        Pomogło ściąganie płynu z tych największych, tzn. punkcja i biorę już 3 cykle Mastodynon. Lek - jak dla mnie rewelacja. Już po 1-szym pudełku poczułam ulgę.
        Teraz idę na badania, tzn. hormony i tarczyca i potem lekarz obiecał leczenie, żeby torbiele już nie wracały.

• mamusia1999 Re: Mastopatia:( 27.05.13, 17:27
          mastodynon to glownie agnus castus, za to bez wiesiolka.
          pozostale skladniki w potencjach homeopatycznych. a homeopatia to bardzo akuratna metoda. na 10 pacjentek z mastopatia kazda dostanie na koniec dnia inne kuleczki.
          • lui666 Re: Mastopatia:( 15.10.13, 23:12
            Prosze powiedz cos wiecej na temat wiesiolkasmile
            Zrozumiałam , ze birzesz go homeopatycznie w kuleczkach? czy tak?

• duola77 Re: Mastopatia:( 15.10.13, 23:14
              wiesiołek nie zlicza się do hokus-pokus homeopatus
              wpływa na gospodarkę estro realnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka