01.06.13, 22:16
...muszę zrobić. Mam betonowe, trzeba je czymś obić. Do tej pory było ze sto pilniejszych wydatków, tym bardziej że drewniane będą kosztować lekko z 15 tys.
I dziś odkryłam, ze można je zrobić z paneli, jedna firma ma specjalny system do schodów, z tego co czytam chwalony.
Takie coś kosztowałaby jakieś 5-6 tys.
I teraz mam zagwozdkę- jednak 10 tys zostałoby w kieszeni...

Ma któraś takie schody panelowe przypadkiem?
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: schody 01.06.13, 22:19
      Brat ma. Ale dopiero pół roku, więc trudno powiedzieć, jak jest z trwałością. Wadę mają taką, że głośno słychac kroki. Ale wyglądają ładnie
    • aka667 Re: schody 02.06.13, 20:34
      już chyba lepiej płytkami wyłożyć
      • mia_siochi Re: schody 02.06.13, 20:41
        Ale w zyciu. Płytki mam tylko w lazience, nigdzie indziej bym ich nie zniosła.
        • aka667 Re: schody 02.06.13, 20:49
          mia_siochi napisała:

> Ale w zyciu. Płytki mam tylko w lazience, nigdzie indziej bym ich nie zniosła.

długo miałam płytki na schodach i były bajeczne w utrzymaniu. niedawno zmieniliśmy na drewno (bo cieplejsze i ładniejsze), trochę kosztowały, ale nie odważyłabym się na panele. oszczędność pewnie spora ale tylko na chwilę
          • mia_siochi Re: schody 02.06.13, 20:59
            Płytki odpadają, nawet w kuchni ich nie mam.
            • aka667 Re: schody 02.06.13, 21:25
              mia_siochi napisała:

> Płytki odpadają, nawet w kuchni ich nie mam.

no w każdym razie wytrzymałość panelu nie może się równać z drewnem (i to też nie każde się na schody nadaje).
              u mnie kasa się skończyła i w jednym pokoju leżą panele - nie wyglądają za ładnie i długiej przyszłości w dobrym stanie też im nie wróżę. lepiej chyba przyoszczędzić w myśl zasady chytry dwa razy traci
    • mea8 Re: schody 02.06.13, 21:02
      Pol roku temu obkladalam betonowe schody drewnem debowym. 16 stopni (bez podstopnic) z barierka kosztowalo mnie 8 tys. Nie zamienilabym na zadne panele.
      • mia_siochi Re: schody 02.06.13, 21:06
        Sęk w tym, że mam schody "z zakrętem", połowa stopni jest o dziwacznych kształtach. I chcemy podstopnice. I jakbym nie zagłębiała się w liczenie to wychodzi 15 tys.
        Zastanowię się jeszcze...
        • mea8 Re: schody 02.06.13, 21:13
          Moje tez z zakretemtongue_out Kazdy stopien w innym ksztalcie. Pan stolarz sie dziwil, ze chce bez podstopnic bo cena ponoc bardzo porownywalna. Ale ja mialam swoja wizjetongue_out
          • mia_siochi Re: schody 02.06.13, 21:15
            Hmmm... A jakiej części Polski mieszkasz jeśli to nie tajemnica? smile
            • mea8 Re: schody 03.06.13, 15:21
              Nie tajemnicasmile Szczecin - ale firma od schodow z Dębna Lubuskiego.
        • anek130 Re: schody 03.06.13, 10:27
          ja tez mam zakręcanie, w sumie wszystkich jest 17, te o innym kształcie chyba 4+ barierka z jednaj strony, dębowe - płaciłam 8 tysięcy w 2011 roku.

Ania
    • marina2 Re: schody 02.06.13, 21:08
      poczekaj na wersję drewnianą i rozważ olejowane lub super hiper lakier po którym jeżdżą czołgi.
      lakier niestety wyciera się i ciężko naprawić czyli trzeba cyklinować.
      nie wiem ile masz stopni i z czego tzn. z jakiego drewna chcesz je zrobić,ale ...zrób conajmniej trzy wyceny u trzech stolarzy.u nas wyceny na te same schody : 8tys , 12 i 20 z barierami,bramkami antydzieciowymi sztuk 3 i z podstopnicami.
      • mia_siochi Re: schody 02.06.13, 21:16
        Dobra, dzięki za radę smile
      • loola_kr Re: schody 02.06.13, 21:26
        nigdy w życiu olejowane, przeklinam dzień w którym się zgodziłam na olejowany parkiet...
        • madzioreck Re: schody 02.06.13, 23:13
          Czemu? (z ciekawości pytam, sama lakierowałam, ale po radach z innego forum rozważałam też olejowanie)
          • loola_kr Re: schody 03.06.13, 11:25
            Olejowany parkiet jest brzydki (mam merbau, może inne drewna wyglądają lepiej), trzeba go co ok. 6 miesięcy olejować wiec jest uciążliwy, każda plamka wody nie wytarta od razu zostawia ślad, jeżeli się zbrudzi i czyści się to konkretne miejsce to "zdziera" się częściowo olej i jest plama (oczywiście to wszystko znika przy kolejnym olejowaniu ale i tak denerwuje).
            Po umyciu niezależnie czy najdroższym środkiem czy tanim czy samą wodą (przerabiałam wszystko) po przejściu po podłodze zostają ślady stóp czy pantofli, to samo się dzieje jak się impregnuje raz na jakiś czas olejem a potem froteruje. czyli zawsze wygląda na brudną.
            Generalnie moja podłoga jest obrzydliwie brzydka.
            Jest też możliwość (duża), że mi źle zrobili.
            Do tego dwie firmy nie chciały się podjąć cyklinowania i lakierowania po olejowaniu...
            Więc tkwię w olejowanym merbau marząc o bielonym dębie - lakieorwanym.
            • joanna_poz Re: schody 03.06.13, 15:34
              potwierdzam, po 7 latach posiadania lakierowanego parkietu dałam się namówić na jego olejowanie.
              po roku mam ochotę go zerwać i wyrzucić w czorty, przeklinam dzien w ktorym sie zdecydowalismy na olejowanie..
            • marina2 Re: schody 03.06.13, 20:35
              www.limexplus.pl/oleje-i-woski
              olejowałam olejem tej firmy.mam merbau i lapacho.absolutnie nie mam takich przygód jak Wy.podłoga wygląda super cieply wygląd żadnych śladów ,a woda i ślady po niej????
              jakiś kosmos.możliwe,że coś fachowcy skiepścili albo jednak dużo zależy od oleju.
              podłoge myję raczej codziennie wodą i wilgotną viledą.domowników 6 sztuk plus pies z giga pazurami i kot .bywa,że dzieciaki się przebiegną po parkiecie w glanach.dom normalnie użytkowany nie muzeum
              żałuję ,że nie zaolejowałam schodów ,bo odnowienie w stosunku do tego co trzeba zrobić przy olejowaniu przeraża mnie.
              co więcej : mamy kilka olejowanych mebli np.stół olejowany na ciepło teraz po 17 latach mógłby być już zaolejowany.stół w kuchni: zdarliśmy lakier/łuszczył się/ i od jesieni jest olej może ze dwa razy przecierałam naprawczo.mamy też wybudowy wybarwiane przez olej.
      • aka667 Re: schody 02.06.13, 21:30
        marina2 napisała:

> poczekaj na wersję drewnianą i rozważ olejowane lub super hiper lakier po który
        > m jeżdżą czołgi.
        > lakier niestety wyciera się i ciężko naprawić czyli trzeba cyklinować.

sam lakier można zeszlifować i pomalować od nowa

• marina2 Re: schody 03.06.13, 20:37
          można,ale przy cylkinowaniu się kurzy.gdyby był olej przetarłabym i po sprawie.
    • landora Re: schody 02.06.13, 21:31
      Nie ma co tak demonizować tych paneli.
      W starym mieszkaniu mamy panele w trzech pokojach. W dwóch (w tym w pokoju dziennym) są nadal ok, w mojej dawnej sypialni nadają się do wymiany - musiały być kiepskiej jakości i zniszczyły się od rozsuwanego łóżka i krzesła na kółkach.
      W obecnym mieszkaniu rodzice mają drewno na podłodze. zgadzam się, jest ładne, ale mama klnie na konieczność olejowania tego cuda.
      Dobrej jakości panele nie zniszczą się szybko, a są sporo tańsze od drewna.
      • mia_siochi Re: schody 02.06.13, 21:59
        Panele mam we wszystkich pomieszczeniach oprócz łazienek. Klasa ścieralności AC4 lub AC5, nie narzekam absolutnie, żadnej rysy na nich nawet nie mam.
        • landora Re: schody 02.06.13, 23:01
          Tylko e-matki nie mają w domach paneli wink
    • podkocem Re: schody 02.06.13, 22:09
      w jukeju walneliby wykładzinę i wyszłoby 1000zl. tongue_out
      • alakart Re: schody 02.06.13, 23:04
        Też miałam taki problem parę lat temu i wiedziałam, że długo nie będzie mnie stać na takie schody jak sobie wymarzyłam. Wymyśliłam jednak coś innego - stolarz zrobił mi stopnie i barierki, a kafelkarz położył płytki zamiast podstopnic . Wyszło połowę taniej i wygląda super .
        • bei Re: schody 03.06.13, 00:43

• niutaki Re: schody 03.06.13, 07:35
            kamien zrob.
      • najma78 Re: schody 03.06.13, 08:02
        podkocem napisała:

> w jukeju walneliby wykładzinę i wyszłoby 1000zl. tongue_out

Zalezy na co kogo stac oraz czego oczekuje. Ja nigdy nie polozylabym na schody plytek, jedyne miejsce to podloga w lazience, choc wcale niekoniecznie. Dla mnie schody maja nie skrzypiec i maja byc bezpieczne, dlatego zwlaszcza przy biegajacych dzieciach mamy wykladzine, schody sa drewaniane a nie betonowe.
        • mia_siochi Re: schody 03.06.13, 08:06
          No ja już pisałam- płytki w życiu smile mam już drugą kuchnię z panelami, uszczelnia się to specjalnym silikonem i kompletnie nic się z nimi nie dzieje. W łazience płytki zniosę, ale w reszcie mieszkania absolutnie nie. Schody mogą być tylko drewniane lub, ewentualnie, z paneli, wolę mieć beton przez jakiś czas niż położyć na nich płytki.
    • zlotarybka_1 Re: schody 03.06.13, 08:25
      mam schody z pięknego drewna (nawet nie wiem jakie), wyglądają cudnie, ale ich wadą jest słaba trwałość. Spadła mi na nie rura od odkurzacza i już jest wgniecienie. Dziecko upuści większą zabawkę - to samo.
      Tak samo z podłogą - ładne, egzotyczne drewno - tyle, że po 3 latach za dużo ma śladów użytkowania. Rodzice mają w mieszkaniu panele i moim zdaniem wcale nie wyglądają źle.
      Jeżeli chodzi o schody - zależy też czy są bardzo widoczne - jeżeli prowadzą z salonu na górę - najlepiej aby były jak najładniejsze. Jeżeli masz osobną klatkę schodową - radziłabym panele.
      • mynia_pynia Re: schody 03.06.13, 15:38
        A ja mam psa dość skocznego i ruchliwego oraz małe dziecko i podłogę drewniana w najczęściej użytkowanych miejscach bardzo porysowaną - nie przeszkadza mi to, schody dużo mniej porysowane ale również. A moja mama ma panele na podłodze i wszystko nadal wygląda jak nowe ale nie ma ani psa ani małych dzieci wink więc nie ma co porównywać he,he.
    • mia_siochi aaaa 03.06.13, 20:57
      Olejowanie? Cyklinowanie? Rysy od pazurów? Zawsze mam zwierzyne w domu i nigdy rysy na panelach nie miałam.
      To ja chyba zrobię sobie takie schody

https://www.twojapodloga.pl/images/sch1.jpg
    • dzika41 Re: schody 03.06.13, 22:28
      Za nasze schody zapłaciliśmy 7 tys w 2010 roku.
      Schody dębowe, takie są (zdjęcia "zakurzone", robione na świeżo po zrobieniu wink)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/jf/cf/tuxa/7kaxF9VjcUWJjV8UHA.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/jf/cf/tuxa/CiGt2bkTJB8cIoRu0A.jpg

Z chęcią posłużę kontaktem na pana, który nam robił schody.
      Jestem z Puław ale wiem że facet jeździł nawet do Krakowa robić.
      Tylko u niego ciężko z terminami kiedyś było, nie wiem jak teraz.
    • zurekgirl Re: schody 03.06.13, 22:49
      Mam schody z deski barlineckiej, proste, wiec bylo latwo dopasowac. Wygladaja jak cos miedzy drewnem i panelami, super latwe w utrzymaniu, ale trzeba uwazac na gatunek. W jednej sypialni nam zabraklo, kupilismy inny typ i wygladaja paskudnie, trzeba je zeszlifowac i polakierowac jak drewo albo zmienic, tak sie starly w niektorych miejscach. Moim zdaniem panele dobrej jakosci beda ok.
    • beataj1 Re: schody 03.06.13, 23:58
      Jako że większość powierzchni drewnianych u mnie w domu zostało juz w jakiś sposób zamalowane bądź przykryte jeśli miałabym schody do zrobienia skończyłoby się pewnie tak.
      https://media-cache-ec3.pinimg.com/192x/7c/02/6f/7c026ff31be050f8a186c290b644658a.jpg

No nic nie poradze że drewno jest takie nudne.
      Moja rada. Jak nie masz drewna co to "na lata" to poszalej. Poszukaj jakichś fajnych rozwiązań z jajem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka