Dodaj do ulubionych

mokra pościel...

03.06.13, 14:30
Wszystko wiedzące emamy, co może być przyczyną, że pościel (100% bawełny) robi wrażenie mokrej? Wyjaśnię. Otóż pościel dziecięca z serii Auta Cars, jest jakaś niemiła w dotyku. Mam wrażenie (nie tylko ja), że jest... jakby mokra. Czy może jest to wina jakiejś użytej farby? Cholercia no nie wiem... Mam wrażenie, że dzieci pod nią po prostu...marzną. Jest zimna, "mokra" i nie miła w dotyku. Jest jakaś przyczyna? I nie chodzi tu o to, że maluchy się pocą wink Póki co prana tylko raz, może po kilku praniach zniknie to nie miłe wrażenie? Ja spotykam się z czymś takim po raz pierwszy sad
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: mokra pościel... 03.06.13, 18:59
      te materiały są czymś powlekane;
      nie wiem, czy to się wypiera z czasem, czy nie, bo mnie już odrzuca od tego na etapie macania w sklepie...
    • minor.revisions Re: mokra pościel... 03.06.13, 19:14
      być może jest powleczona jakimś flame retardantem.
      • majenkir Re: mokra pościel... 03.06.13, 19:30
        minor.revisions napisała:
        > być może jest powleczona jakimś flame retardantem.

Pewnie tak. U nas z kolei wszystkie pidzamy dzieciece takie sa. Bardzo to nieprzyjemne w dotyku uncertain.
        • misiowamama-2 Re: mokra pościel... 04.06.13, 10:34
          majenkir napisała:

> Pewnie tak. U nas z kolei wszystkie pidzamy dzieciece takie sa. Bardzo to niepr
          > zyjemne w dotyku uncertain.
          • majenkir Re: mokra pościel... 04.06.13, 14:01
            misiowamama-2 napisała:
            Kurcze, a co na to dzieci? Nie skarżą się, że nieprzyjemne? Dobrze im się w tym śpi?

A bo ja wiem? Moje jak byly mlodsze mialy pidzamki z Polski, a teraz spia w ciuchach, ktore w zasadzie pidzamami nie sa wink.
            • misiowamama-2 Re: mokra pościel... 04.06.13, 15:06
              majenkir napisała:

> A bo ja wiem? <

big_grinbig_grin
      • b.bujak Re: mokra pościel... 03.06.13, 19:57

> być może jest powleczona jakimś flame retardantem.

pierwsze słyszę, żeby tkaniny do takiego zastosowania były powlekane flame retardantem...
        wymyśl coś innego; ja stawiam na powłokę poprawiającą/ zabezpieczającą kolor
        • minor.revisions Re: mokra pościel... 03.06.13, 20:20
          > pierwsze słyszę, żeby tkaniny do takiego zastosowania były powlekane flame reta
          > rdantem...

no cóż, zawsze musi byc ten pierwszy raz. Nie wiem, czy to Polski dotyczy, ale jako, że bawełna się pali jak złoto, to np. w USA bez zabezpieczenia albo domieszki jakiegoś innego włókna nie byłaby dopuszczona do produkcji piżamek i pościeli dla małych dzieci.

> wymyśl coś innego;

po kij mam wymyślać?
          • b.bujak Re: mokra pościel... 03.06.13, 20:37
            chyba pójdę podpalić z ciekawości posciel z Zygzakiem;
            jeśli rzeczywiście gdzieś w świecie sa takie uregulowania to zastosowanie uniepalniacza w postaci powłoki na tkaninę byłoby niezłą chamówą... no, ale OK - przyjmuję do wiadomości, ze to moze być najniższy budżetowo produkt na rynek amerykański;
            nadal mam nadzieję, że w Europie to nie obowiązuje i mamy bielizne bez uniepalniaczy tego typu...
            • sanrio Re: mokra pościel... 03.06.13, 20:51
              posłuchaj, moja córka właśnie ma na sobie koszulkę nocną flame resistant - nie jest ani nieprzyjemna w dotyku ani śliska, mokra, no nic z tych rzeczy. Pochodzi z USA (koszulka, nie córka), nie jest to żaden drugogatunkowy produkt, nie wiem czemu tak się rzucasz?smile
              • b.bujak Re: mokra pościel... 03.06.13, 21:01
                nie rzucam się;
                koleżanka, z którą podjęłam dyskusję wydawała się bardziej w temacie, więc nie rozwijałam pewnych wątków...

uniepalniacze (jak i inne dodatki) mogą być dodawane do tkanin na wiele sposobów:
                powleczenie po powierzchni jest tym sposobem niskobudżetowym i powoduje często pogorszenie jakości dotykowej, że tak powiem...
                lepsze (droższe) technologie pozwalają wkomponować dodatki w samo włókno czy w splot nici - tak jak być może w koszulce Twojej córki
          • b.bujak Re: mokra pościel... 03.06.13, 21:45

> bawełna się pali jak złoto,

jeśli już (tfu, tfu) miałabym się palić to wole w bawełnie, niż w tkaninie sztucznej... czy te flame retardanty obowiązują też dla innych tkanin, czy tylko dla bawełny??
        • misiowamama-2 Re: mokra pościel... 04.06.13, 10:35
          no dobra, co by to nie było, czy ten jakiś flame retardantem. czy powłoka zabezpieczająca.
          Ale to chyba z czasem się spierze? Mam nadzieję...
    • lilka69 Re: mokra pościel... 03.06.13, 20:46
      a moim zdaniem to jest bawelna satynowana czy satynowa , prosze sie nie smiac, nie doczytalam kiedys tam dokladnie.

jest zimna, niemila, absolutnie nie na zimowe noce.

• madzioreck Re: mokra pościel... 03.06.13, 20:56
        Satyna bawełniana nie jest "mokra", zimna ani niemiła w dotyku. Jest to prostu trochę gładsza bawełna.
      • oqoq74 Re: mokra pościel... 03.06.13, 20:57
        Ona nie jest zimna. Mam kilka poszew z takiej bawełny i spokojnie sypiam pod nią zimą, podczas mrozów. Syn też lubi tę satynową.
    • kerri31 Re: mokra pościel... 03.06.13, 23:07
      Porządnie wysusz.
      • misiowamama-2 Re: mokra pościel... 04.06.13, 10:36
        kerri31 napisała:

> Porządnie wysusz.

Kerri chyba nie myślisz, że kładę dzieci spać w mokrej pościeli ? big_grin
        • penelopa40 Re: mokra pościel... 04.06.13, 10:41
          kiedyś to się nazywało APRETURA .... upierz kilka razy....
          • misiowamama-2 Re: mokra pościel... 04.06.13, 11:15
            doczytałam, że są pralnie, które mają usługę zwaną właśnie "apreturą", która w przypadku pościeli ma za zadanie likwidację wszelkich mikroorganizmów (w tym roztocza) oraz bakterii żyjących w zasłonach, kołdrach, kapach, poduszkach, kocach, śpiworach, pościeli z tkanin i wełnianej, a także – sezonowo pranej odzieży.
            Wydaje się, że usługa całkiem sensowna, ale jeśli ma być efekt "mokrej" pościeli, to ja dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka