baba06 16.06.13, 18:37 używałyście do pielęgnacji skóry waszych dzieci? czy nie? spotkałyście się z opinią, że zatyka pory? a może doświadczyłyście tego na własnych dzieciach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerri31 Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 19:14 Z początku przez kilka miesięcy używałam Emolium do kapieli więc nie ma potrzeby używania oliwki. Później po kilku miesiącach stosowałam oliwkę ,owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 19:18 Uzywałam, nic dzieciom nie zatykało Oliwka Bambino. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 19:23 Nie uzywam, bo nie widze potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 19:50 Jak pamiętałam (rzadko) to używałam. Nic nie zatykała. Serio teraz wymyślili, że szkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 20:58 Tak pierniczą teraz na oddziałach położniczych i wciskają emolienty. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 21:26 Aż musiałam sprawdzić, co to za cudo... Ileśtam lat nie szkodziła, a teraz nagle szkodzi? Na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
mvszka Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 20:15 oliwkę używam bez przerwy ( bezbarwną) - robię sobie płyn dwufazowy do demaku oczu z połowy zwykłego płynu Ziai i połowy oliwki ( bo tylko taki wytwór mnie nie uczula) i smaruję się nią po wyjściu z kąpieli jeszcze przed wytarciem ręcznikiem- najlepszy sposób na przesuszoną skórę Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 21:06 dzieci kapalam najpierw w samej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, takiej zwyklej, kuchennej. jak zaczynaly byc mobilne, czyli raczkujace, a w zwiazku z tym bardziej sie brudzace, to przeszlam na mleczko do kapieli (chyba tak sie nazywa) weledy. nie pieni sie, woda robi sie od niego taka mleczna, dobrze myje, ale skora jest nawilzona - wyprobowalam tez na sobie. teraz juz kilkulatki chca miec kapiel z piana, wiec uzywaja zwyklego plynu do kapieli, a po kapieli na mokra skore wcieram wlasnie troche oliwki, potem wycieram recznikiem i skore maja bardzo aksamitna. nie widze, zeby im to jakos szkodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 21:23 Używałam (holenderską "Zwitsal") i nic mojemu synowi nie pozatykało. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 21:35 Nie używałam. Raz, ze nie widziałam powodu, dwa- nie zwykłam smarować pochodną ropy naftowej ani siebie, ani dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: oliwka dla niemowląt? 17.06.13, 06:52 Wystarczy czytać składy. Są oliwki dla dzieci nie składające się z pochodnych ropy naftowej ale z naturalnych olejków. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 21:41 Przez jakiś czas używałam, potem już nie, bo córka okazała się atopikiem i oliwka jej nie służy. Oliwki używam ja. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 21:48 Oliwki jesli juz to powinno sie uzywac tylko przez 1 miesiac czyli dla noworodka. Pozniej juz nie. Powinno sie przejsc na mleczka. Oliwka zatyka pory. I tak tez stosowalam u mojej dwojki dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
baba06 Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 22:22 > Oliwki jesli juz to powinno sie uzywac tylko przez 1 miesiac czyli dla noworodk > a. > Pozniej juz nie. Powinno sie przejsc na mleczka. Oliwka zatyka pory. a dlaczego przez pierwszy miesiąc można, a później "zatyka", a jakie mleczko polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ola2004 Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 22:50 używałam oliwy z oliwek, rewelacja, bez chemii, bez alergii, skóra cudna Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: oliwka dla niemowląt? 17.06.13, 04:36 Oliwka może zatykac pory, ale z drugiej strony "zatykanie porów" oliwką nie jest takie złe u niemowlaka. Oliwka chroni w ten sposób skórę na pupie przed podrażnieniami od moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 21:57 Używam Bambino W szpitalu proponowali oliwkę l;ub linomag w płynie, nie było żadnego parcia na emolienty. Do mycia używam żelu do mycia ciała i głowy Musteli. Uwielbiam zapach wykąpanego dziecka posmarowanego oliwką. Oliwka jest najlepsza do wieczornego masażu, mój łobuz to uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 22:01 używałam nic się nie zatkało, niestety choć czasem miałabym ochotę taką oliwką pozatykać to i owo (szczególnie otwór gębowy), gdy dziecko jest zbyt głośne w trybie roboczym (początki nastoletności ) Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: oliwka dla niemowląt? 16.06.13, 22:03 tylko naturalne oleje Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: oliwka dla niemowląt? 17.06.13, 00:45 Nie stosuje, czasem wlewam emolium, zazwyczaj kapie go bez zadnych dodatkow. Sama czasami nakladam oliwke na wilgotna skore. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: oliwka dla niemowląt? 17.06.13, 08:20 Stosowałam i stosuję dla dzieci i siebie, zazwyczaj oliwy z oliwek, bio oil (to głównie starsza córka i ja) i olejek z drzewa herbacianego, który jest idealny zwłaszcza w lecie, bo działa antyseptycznie i łagodząco po ukąszeniach owadów, ale także jego zapach odstrasza komary i bąki. Podejrzewam, ze mity dotyczące zalepiania porów są wytworem kampanii reklamowych firm typu "Orion" Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: oliwka dla niemowląt? 17.06.13, 08:52 nie używam oliwki i nie używałam. tylko przez pierwszy tydzień - może maksymalnie 2 tygodnie smarowaliśmy stworowi stopy oliwą z oliwek, bo jej się łuszczyła skóra. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: oliwka dla niemowląt? 17.06.13, 10:06 nie używalam, bo nie lubię oliwek. a dziecko nie potrzebowało. od czasu do czasu machnęłam małą Niveą Soft i starczyło. Odpowiedz Link Zgłoś